fasolala 22.11.06, 20:38 witam, chciałabym podpisać oświadczenie, że w razie śmierci chcę, aby moje organy były przekazane do transplantacji. co powinnam wiedzieć? a co ważniejsze, co powinnam zrobić w tym kierunku? Fasola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberia30 Re: organy do transplanatacji, w wypadku śmierci 22.11.06, 20:39 www.oswiadczeniewoli.pl/index2.php swego czasu ktos sprzedawal na allegro takie naklejki, z oswiadczeniem takim i grupa krwi-mam to przyklejone na dowodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
fantas_magorie Re: organy do transplanatacji, w wypadku śmierci 22.11.06, 21:09 www.przeszczep.pl Także tutaj znajdziesz potrzebne Ci informacje. Na stronie możesz pobrać plik z oświadczeniem woli lub napisać do nich maila z prośbą o to - wysyłają bezpłatnie, po kilka sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: organy do transplanatacji, w wypadku śmierci 22.11.06, 21:25 fasolala napisała: > witam, > chciałabym podpisać oświadczenie, że w razie śmierci chcę, aby moje organy > były przekazane do transplantacji. > co powinnam wiedzieć? a co ważniejsze, co powinnam zrobić w tym kierunku? Obowiązuje domniemanie zgody. To znaczy, że jeśli NIE chcesz, aby pobrano od Ciebie po śmierci organy, musisz złożyć odpowiednie oświadczenie. Jednak rodzina często sprzeciwia się temu a lekarze zazwyczaj ulegają jej presji. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasolala Re: organy do transplanatacji, w wypadku śmierci IP: 82.160.76.* 23.11.06, 19:58 Wiem, że obowiązuje domniemanie zgody. i wiem, że w większości przypadków nie pobiera sie organów od ofiar wypadków ( a osób, które podpisały oswiadczenie na NIE jest tylko 20 000). dziękuje za informacje. Czy jest wśród Was ktoś, kto cos takiego podpisał? co wpłyneło na Waszą decyzję? Odpowiedz Link Zgłoś
fantas_magorie Re: organy do transplanatacji, w wypadku śmierci 25.11.06, 15:49 Oświadczenie woli podpisałam cztery lata temu pod wpływem programu w TV. Pamiętam, że miałam trudną rozmowę z rodzicami, ale w końcu się zgodzili się uszanować moją decyzję (teraz raczej nie mogliby się sprzeciwić, ale wtedy tak - byłam niepełnoletnia). Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: organy do transplanatacji, w wypadku śmierci 25.11.06, 15:52 fantas_magorie napisała: > (teraz raczej nie mogliby się sprzeciwić, ale wtedy tak - byłam niepełnoletnia). Teraz też mogą. Po smierci raczej niewiele ma się do powiedzenia. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
fantas_magorie Re: organy do transplanatacji, w wypadku śmierci 25.11.06, 15:57 E tam, ja tam wierzę, że się zgodzą :P Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico tez bym podpisala...ale 23.11.06, 20:27 w naszym wspanialym panstwie, boje sie ze jesli trafilabym do szpitala np z wypadku i lekarz widzac taki wpis-zgode na transplantacje pokuszony mozliwoscia zarobku ( dluga kolejka czeka na np. nerke)....poprostu nie ratowalby mnie, lub nawet przyspieszyl ( przyp. sanitariuszy i zakl.pogrzebowych)moj zgon. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: tez bym podpisala...ale 25.11.06, 15:54 gato.domestico napisała: > w naszym wspanialym panstwie, boje sie ze jesli trafilabym do szpitala np z > wypadku i lekarz widzac taki wpis-zgode na transplantacje pokuszony mozliwos > cia zarobku Brednie. Po pierwsze - lekarz nie ma żadnych możliwości zarobienia na pobraniu narządu. Po drugie - po co mu jakaś zgoda, skoro chce ukraść nerkę ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
elka116 Re: tez bym podpisala...ale 26.11.06, 22:21 ja tez sie nad tym nijednokrotnie zastanawialam... i chyba podpisze:). Po co mi moje ogany po smierci? A jesli moge uratowac komus zycia to swietnie. Tylko liczcie sie z faktem, ze kiedy podpisujecie te zgode to moga wziac wasze cialo tez na jakies sekcje np. dla studentow na medycynie :/... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: tez bym podpisala...ale 26.11.06, 23:37 elka116 napisała: > Tylko liczcie sie z faktem, ze kiedy podpisujecie te zgode to moga wziac wasze > cialo tez na jakies sekcje np. dla studentow na medycynie :/... Nie. To nie jest równoznaczne. Co innego zgoda (domniemana) na pobranie organów, co innego oddanie swojego ciała na cele naukowe. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: tez bym podpisala...ale 27.11.06, 15:09 a "lowcy skor" nie zarabiali....to tez byly brednie? Odpowiedz Link Zgłoś
marlon2006 W teorii nic gdyż zgłaszać trzeba brak checi 26.11.06, 23:22 oddania organów. Zatem jak się nie sprzeciwisz to jest domniemanie ze sie zgadzasz. Tylko że lekarze najczęsciej pytają o zgode rodzinę gdyż nie chcą zwiększać tragedii (niektórzy mogą uznać zabranie organów do transplantacji za zniewage zmarlego najbliższego). Natomiast jak się już zgłosisz to wtedy najprawdopodobniej pytać o zgode nie beda Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: W teorii nic gdyż zgłaszać trzeba brak checi 26.11.06, 23:38 marlon2006 napisał: > Natomiast jak się już zgłosisz to wtedy najprawdopodobniej pytać o zgode nie > beda Lekarz nic nie wie o jakiejś zgłoszonej zgodzie (gdzie zgłoszonej ???). S. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico przypadek z mojej rodziny 27.11.06, 15:15 U kobiety stwierdzono zgon w szpitalu....( w przyp zgody na oddanie organow powinna trafic na stol)po 30 minutach pielegniarka dzwoni do domu ze pacjentka jednak ZYJE....ktos przez przypadek po uplywie 30 minut zbadal domniemana denatke jeszcze raz i okazalo sie ze nadal zyla... Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: organy do transplanatacji, w wypadku śmierci 27.11.06, 19:35 Wg.mnie powinno sie automatycznie pobierac organy bez zgody rodzin,w naszej rodzinie wszyscy jestesmy zarejestrowani ze,w wypadku zgonu lekarze maja prawo pobrac co chca. Odpowiedz Link Zgłoś