Dodaj do ulubionych

cały kler donosił!

03.12.06, 19:13
tylko kościół nie chce lustracji,stąd zamęt z ustawą
lustracyjną,ks.Isakowiczem i tym podobne afery.Niedługo okaże się że prawie
cały kler współpracował z komuną.Zresztą dlatego przetrwał 2 tys.lat.Ktoś się
nie zgadza?proszę bez bluzgów-po chrześcijańsku
Obserwuj wątek
    • Gość: Rex. Re: cały kler donosił ??? IP: *.toya.net.pl 03.12.06, 20:02
      A skąd takie rewelacje ??? Ty tak ze swojej głowy czy ktoś ci to powiedział?

Nie używaj skrótów myślowych, chyba że chcesz wyrazić to, czego nie wiesz i nie
      umiesz dowieść.
      Fakt , że od kleryka po biskupa, każdy miał obowiązkowo założoną teczkę przez
      SB, nie upoważnia nikogo do stawiania takich twierdzeń.
      Z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć że wśród kleru jest porównywalna
      ilość TW, jak w każdym innym środowisku, ale twoje rewelacje są bez sensu.
      Chciałeś po chrześcijańsku, lecz sam zachowałeś się wręcz przeciwnie rzucając
      oskarżenia z którymi zgodzić się nie można, bo to jest oszczerstwo.
      • kumoter40 Re: cały kler donosił ??? 03.12.06, 20:14
        to nie są oskarżenia,tylko wątpliwości przerażonego człowieka wychowanego w
        katolicyżmie
      • kumoter40 Re: cały kler donosił ??? 03.12.06, 20:43
        " Z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć że wśród kleru jest porównywalna
        ilość TW, jak w każdym innym środowisku,"-Rex, wydaje mi się że kler jest
        środowiskiem "szczególnie wysokiego zaufania",a nie środowiskiem "jak każde
        inne"
        • Gość: Rex. Nie cały. IP: *.toya.net.pl 03.12.06, 21:18
          Wszędzie są tylko ludzie. Wśród kleru są i alkoholicy i mający dzieci i
          hazardziści i współpracownicy z SB i oszuści itd. Tak jak wszędzie są ludzie
          szlachetni i kanalie. Trzeba tylko zachować przyzwoitą proporcję.
          Dla przykładu: 98% Polaków ma próchnicę, co nie oznacza że każdy Polak ją ma.
          50% boi się wizyty u dentysty, nie oznacza że boją się wszyscy.
          Jest jakiś procent TW wśród kleru, to nie oznacza że wszyscy jak to ogłosiłeś.
          A jak ci się wydaje, w środowisku prawników /zawód wysokiego zaufania/ nie
          znajdą się donosiciele, albo w policji, a w wojsku, a wśród lekarzy?
          W każdym środowisku znajdą się czarne owce, jak wsiowy głupek, czy oferma
          batalionowa.
          >> Nikomu nic nie mów, będziesz zródłem informacji <<
          • kumoter40 Re: Nie cały. 03.12.06, 22:22
            nie jest problemem procent TW wśród kleru,ale"pójście w zaparte",i udawanie że
            nie ma sprawy.Po prostu dzisiaj Polacy dostali kopa w d. od kleru,czyli od
            swoich,tak samo jak przy wprowadzeniu stanu wojennego.I znowu będą mieli kaca
            przez 10 lat.
            • Gość: Rex. Re: Nie cały. IP: *.toya.net.pl 03.12.06, 23:19
              Cóż, bardzo wielu ma kaca i to z różnych powodów.
              Ostatnio Wałęsa dostał papiery wg. których ok. 500 osób donosiło na niego.
              Niestety żyliśmy w takich czasach gdy sąsiad nie był pewien sąsiada, pracownik
              w fabryce swojego współpracownika. Wszyscy byli pod nadzorem.
              Myślę że wyjdziemy z tego bagna za dwa trzy pokolenia.Teraz jeszcze zmagają się
              ci co chcą zaprowadzić porządek z tymi co chcą zachować swoje zdobycze i
              pozycje. To jest walka bez żadnych reguł.Nie dziw się że ludzie podpadnięci
              idą " w zaparte ", tak tłumaczy się większość przestępców.
              Tendencyjnie twierdzisz że ludzie /Polacy/ dostali kopa od kleru, czyli od
              swoich, tak jakby kopa nie dostali od nikogo więcej. W tym twierdzeniu mylisz
              się znowu. Gdyby nie księża i zakonnicy bardzo wielu działaczy "S" byłoby
              internowanych, a działalność podziemna robotników nie mogłaby tak zaistnieć.

• kumoter40 Re: Nie cały. 03.12.06, 23:35
                Rex,wlałeś otuchę i nadzieję w moje serce,bo niczego tak nie pragnę,jak dojść
                do wniosku,że nie mam racji,i że się mylę. Przyjemnie zdołowany kumoter40.
                pozdrawiam.
              • mika74 Re: Szlag trafia 05.12.06, 08:55
                Faktycznie facet nie wiesz co piszesz. Piszesz oszczerstwa i jeszcze z
                hipokryzją żadasz aby Cie traktowac po chrzescijansku.Wiec potraktuje Cie po
                chrzescijansku i powiem ,ze piszez kłamstwa i pomówienia-bo po chrzescijansku
                jest dementowac nieprawde.
                Wg IPN ok. 10% duchowienstwa było zamieszanych we wspólprace z agentami,w tym
                wiekszosc o tym nie wiedziało.Dlaczego? Bo ksiadz to czlowiek,ktory z załozenia
                ma byc dla "kazdego" ,wiec ksiadz ma bardzo szerokie kontakty z róznymi
                środowiskami, wrecz musi miec bo z tym zwiazany jest jego "zawód". Zreszta nie
                musiał miec konktaków z agentami, bo w duszpasterstwach akademickich, wsród
                samym dzialaczy Solidarnosci było wielu agentów SB,ktorzy przenikali do tego
                środowsika, wzbudzali zaufanie ,abuy wyciagac odpowiednie informacje. Nawet
                przenikali na pielgrzymki i udawali pielgrzymów,w czasach kiedy pielgrzymki
                szły"nielegalnie",czesto robiono prowokacje.
                Tak wiec wszyscy ksiaza byli inwiligowani do wspólpracy, czesto ich zastraszano
                i szantazowano. Agenci byli nawet w seminariach duchownych o ile te istniały,
                bo np. w Czechach je zamykano. Wiec nawet jesli ok 10% w tym wielu niesiwdomie
                dostrczało jakichs informacji, to ponad 90% temu z heroizmem nie uległo!
                Ksiaza to była najbardziej przez SB przesladowana grupa ludzi, wielu z nich
                siedziało w wiezieniach, wielu toryturowano(wiesz jakie były tortury ksiezy np.
                na Wegrzech???), wielu zgineło. O tym sie nie mówi,chetnie mówi sie o
                pojedynczych agentach.
                Jak powiedział pracownik IPN-u w TV "w tamtych czasach juz samo zostanie
                ksiedzem było heroizmem"
                I Ty chcesz ich osadzac?????????????????????????????????????????????
                • kumoter40 Re: Szlag trafia 05.12.06, 14:42
                  mika,powołujesz się na dane IPN-u ,instytucji, którą biskupi odsądzili od czci
                  i wiary.Co do pojedyńczych przypadków prześladowania księży,to masz rację,ale
                  ja mówię o postawie całego polskiego Kościoła.Co do Czech i Węgier,to tam
                  komuniści Kościół praktycznie zlikwidowali,właśnie za odmowę współpracy.I
                  WŁAŚNIE TAM księża mają pełne prawo mówić o prześladowaniach i swoim
                  cierpieniu.Co do hipokryzji,to jestem katolikiem i antykomunistą,i to
                  mnie "szlag trafia",jak to określiłaś,na to co aktualnie u nas się dzieje.
    • Gość: ort Re: cały kler donosił! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:10
      Kler zawsze donosił każdemu kto dał więcej. Przed wojną rodzice mojej teściowej
      mieli wielki folwark jak też grunty i kamienice a wszystkiego pilnował proboszcz
      bo tylko on donosił kto kradnie kartofle i inne dobra (to się nazywa tajemnica
      spowiedzi)bo w tajemnicy donosił.
      • pocoo Re: cały kler donosił! 03.12.06, 22:50
        Ja nie przypominam sobie żeby Kościół był gnębiony przez komunę.Księża byli
        zbyt cennym żródłem informacji.Coś mi się wydaje,że kapłani powinni być
        przykładem dla tych,których nauczają że wzorować się trzeba na Jezusie.Kapłan
        to nie przekupka na jarmarku i nie ma dla niego usprawiedliwienia.
    • supaari Kumoter-oświeciciel! 04.12.06, 15:34
      kumoter40 napisał:

> tylko kościół nie chce lustracji,stąd zamęt z ustawą
      > lustracyjną,ks.Isakowiczem i tym podobne afery.Niedługo okaże się że prawie
      > cały kler współpracował z komuną.

Że też na to nie wpadłem!!! Do tej pory myślałem, że cały kler to (1)
      nienarodzeni (2) zbrodniczy (3) staruszkowie, gdyż sprzeciwiają się (1) prawnej
      dopuszczalności aborcji, (2) karze śmierci i (3) eutanazji...
      • kumoter40 Re: Kumoter-oświeciciel! 04.12.06, 16:25
        prosiłem,bez bluzgów,a tu jakaś łacina!
        • karbat Re: Malpi cyrk 04.12.06, 18:00
          Gość portalu: Rex. napisał(a):

> Wszędzie są tylko ludzie. Wśród kleru są i alkoholicy i mający dzieci i
          > hazardziści i współpracownicy z SB i oszuści itd. Tak jak wszędzie są ludzie
          > szlachetni i kanalie.

to klecha nie jest juz sluga Bozym ,powolanym przez Boga !!

to po co ten malpi teatr z moralizowaniem ,ze spowiedziami ,odpuszczaniem
          grzechow
          oni nie skladali slubow ,oni sie nie roznia od innych ludzi hehehehehehehe

---------------------------------------------------
          jak inni ludzie sa oni pederastami ,pijakami , biznesmenami ,agentami -
          kapusiami a czasami bywaja klechami :o

• karbat Re: caly kler donosil 04.12.06, 18:04
            ksiadz jest osoba duchowna z powolania Bozego ,
            sam Najwyzszy tzn. Bog dal im laske powolania

czemu Bozia powoluje do swej sluzby taka holote :o

• kumoter40 Re: caly kler donosil 04.12.06, 18:13

> Wszędzie są tylko ludzie. Wśród kleru są i alkoholicy i mający dzieci i
              > hazardziści i współpracownicy z SB i oszuści itd. Tak jak wszędzie są ludzie
              > szlachetni i kanalie.
              I tacy mogą hipotetycznie nauczać już sześcioletnie dzieci? coś tu nie gra.
              • karbat Re: caly kler donosil 04.12.06, 18:35
                kumoter40 napisał:

> Gość portalu: Rex. napisał(a):
                >
                > > Wszędzie są tylko ludzie. Wśród kleru są i alkoholicy i mający dzieci i
                > > hazardziści i współpracownicy z SB i oszuści itd. Tak jak wszędzie są lud
                > zie szlachetni i kanalie.

> I tacy mogą hipotetycznie nauczać już sześcioletnie dzieci? coś tu nie gra.

czemu sie dziwisz ,gdzie ty zyjesz ?

wsrod kleru jest % homoseksualistow i pijakow znacznie wyzszy niz wsrod
                sredniej w spoleczenstwie .
                1 000 razy prosciej i latwiej trafic na ksiedza ,ktory jest homo czy naduzywa
                alkoholu ,niz wygrac w totolotka

• supaari Re: Kumoter-oświeciciel! 05.12.06, 08:44
          kumoter40 napisał:

> prosiłem,bez bluzgów,a tu jakaś łacina!

Czegoś nie zrozumiałeś?? Ach, niczego? Nie dziwi mnie to...
    • Gość: ant pewnie tak, z hitlerem za dawnych czasów IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.06, 18:43
      kler też współpracował, byle przeżyć, byle zarobić,
      pewnie nie wszyscy, ale....
      • mg2005 Re: pewnie tak, z hitlerem za dawnych czasów 04.12.06, 18:55
        Gość portalu: ant napisał(a):

> kler też współpracował, byle przeżyć, byle zarobić,

I w ramach tej "współpracy" księża ginęli tysiącami z rąk Niemców...

Ant, są granice podłości, których nie należy przekraczać,
        nawet, gdy masz mózg mrówki...
        • Gość: ant Re: pewnie tak, z hitlerem za dawnych czasów IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.06, 19:22
          mg2005 napisał:

> I w ramach tej "współpracy" księża ginęli tysiącami z rąk Niemców...
          >

znaczy się nie było w polsce volksdojczów, bo polacy gineli MILIONAMI zrąk
          hitlerowców ??
          to, że cos ci nie pasuje do twojego obrazu świata, nie znaczy że jest nieprawdą.

> Ant, są granice podłości, których nie należy przekraczać,
          > nawet, gdy masz mózg mrówki...

nie pluj sie, bo oslepniesz od własnej sliny z jadem.
          • mg2005 Re: pewnie tak, z hitlerem za dawnych czasów 05.12.06, 12:15

> znaczy się nie było w polsce volksdojczów, bo polacy gineli MILIONAMI zrąk
            > hitlerowców ??

Dlatego stwierdzenie: "Polacy współpracowali z Hitlerem, byle przeżyć, byle
            zarobić ,pewnie nie wszyscy, ale..." - byłoby równie podłe ,jak to co napisałeś.

> nie pluj sie, bo oslepniesz od własnej sliny z jadem.

I kto to mówi...((
            Ty już od dawna musisz być ślepcem (także umysłowym...)
            • Gość: ant Re: pewnie tak, z hitlerem za dawnych czasów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 12:39
              mg2005 napisał:

>
              > Dlatego stwierdzenie: "Polacy współpracowali z Hitlerem, byle przeżyć, byle
              > zarobić ,pewnie nie wszyscy, ale..." - byłoby równie podłe ,jak to co
              napisałeś
              >

nie, nie było by podłe, było by prawdziwe - a czy tak nie było ??

odpowiedź na temat slepoty pomijam bo jest odpowiedzią na moja ugryźliwość.
              :))
      • mg2005 Re: pewnie tak, z hitlerem za dawnych czasów 04.12.06, 18:55

> kler też współpracował, byle przeżyć, byle zarobić,

I w ramach tej "współpracy" księża ginęli tysiącami z rąk Niemców...

Ant, są granice podłości, których nie należy przekraczać,
        nawet, gdy masz mózg mrówki...
        • kumoter40 Re: pewnie tak, z hitlerem za dawnych czasów 04.12.06, 19:08
          mg2005: "I w ramach tej "współpracy" księża ginęli tysiącami z rąk Niemców..."
          -taka sama legenda jak prześladowania Kościoła w PRL-u,chyba że masz jakieś
          dowody?
          • mika74 Re: pewnie tak, z hitlerem za dawnych czasów 05.12.06, 09:32
            kumoter40 napisał:

> mg2005: "I w ramach tej "współpracy" księża ginęli tysiącami z rąk Niemców..."
            > -taka sama legenda jak prześladowania Kościoła w PRL-u,chyba że masz jakieś
            > dowody?

jesli chodzi o dowody to wystrarczy przejrzec listy ludzi rozstrzeliwalnych i
            tch,ktorzy zgineli w obozach koncentracyjnych. W obozach koncetracyjnych duza
            ilosc stanowili nawet niemieccy ksiaza...
            Wkurza mnie taka gównarzeria siedzaca na forach internetowych ,mama im
            sniadanko podaje do łózka,nie przemeczaja się. nie ucza(bo skad taka marna
            wiedza?) i osadzaja tych, ktorzy gineli za to aby oni mogli takie piedoły
            wypisywac publicznie.

• kumoter40 Re: pewnie tak, z hitlerem za dawnych czasów 05.12.06, 14:59
              w obozach ginęli WSZYSCY,także księża,ale cały Kościół jakoś Hitlerowi się nie
              przeciwstawił. Zresztą Kościół w swej histori, współpracował z KAŻDĄ
              władzą,nawet dzisiaj jest to samo.
        • Gość: ant i nie wysyłaj dwa razy tych samych postów. IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.06, 19:23
          • karbat Re: CUDOW nie bedzie !!! 04.12.06, 20:16
            setki ksiezy wspolpracowaly i kapowaly bliznich ,komunistycznym organom
            bezpieczenstwa .
            pal licho klechow tych moznaby ( kilkudziesieciu dla przykladu ) wywalic z
            kosciola ale co zrobic z wielebnymi BISKUPAMI ??

wywalic z palacu ? niiieeeee ten numer nigdy nie obskoczy ,
            pozbawic Biskupa sluzby limuzyny ,czyscie ludzie powariowali !!!

predzej slonce zacznie krazyc wokol ksiezyca
            • Gość: Rex. Cuda też się zdarzają. IP: *.toya.net.pl 04.12.06, 23:45
              Karbat czy ty nie siedzisz w szafie płk. Lesiaka? A może znasz akta generałów
              Płatka albo Ciastonia? A może masz spółę z Kiszczakiem że pieprzysz takie
              farmazony.Zachowujesz się tak jakbyś miał zgąbczenie mózgu.
              Może nie pamiętasz jak byłeś malutki, może wypadłeś z wózeczka na główkę?
              Z twoimi chorymi urojeniami tylko psychiatra może poradzić.
              Niedawno pisałeś do mnie że ślina ci cieknie po monitorze, zrób coś z tym, ja
              napewno na nikogo nie plułem, to nie była moja ślina.
              • Gość: karbat Re: Cudow nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.06, 14:14
                a co sie nie zgadza w tym co pisze ,w ktorym miejscu klamie ??

ze setki ksiezy kapowaly i donosily na ludzi organom SB
                ze kapowaly wielebne biskupy z palacow
                ze nie jest mozliwym wywylenie w Polsce ksiedza ,biskupa z kosciola
                tak jak to zrobiono na Wegrzech i w Czechach
                • Gość: Rex. Re: Cudow nie ma IP: *.toya.net.pl 05.12.06, 20:56
                  Problem w tym ,że nie potrafisz zachować minimum równowagi w swoich
                  wypowiedziach. Masz tak skrajne oceny rzeczywistości że są kłamstwem. Robisz to
                  celowo i wszystkie twoje oceny świadczą o tym że masz z tym problem.
                  Chcesz zabłysnąć na forum, a czynisz to tak jakbyś brał nauki u Urbana /NIE/,
                  albo naśladujesz byłego księdza Kolińskiego /Fakty i mity/, który aby utrzymać
                  żonę i swoje dzieci pisze niezdrowe sensacje o swoich byłych kolegach.
                  Łapiesz sensacje w podobny sposób. Na jakiej podstawie piszesz że wszyscy
                  księża donosili? Lepsze i pewniejsze masz informacje od IPN?
                  • kumoter40 Re: Cudow nie ma 05.12.06, 21:57
                    Rex :" Na jakiej podstawie piszesz że wszyscy
                    księża donosili? Lepsze i pewniejsze masz informacje od IPN?"
                    nie wiem jakie informacje ma IPN, bo są blokowane przez rząd i Kościół,i stąd
                    cały problem. A ciebie Rex,oprócz oceniania stanu mojego umysłu,stać na coś
                    więcej?
                    • Gość: Rex. Re: Cudow nie ma IP: *.toya.net.pl 05.12.06, 22:18
                      To co pisałem w poprzednim poście skierowałem do mojego starego adwersarza
                      karbata, który stosuje skróty myślowe, chcąc wyrazić to czego nie wie i nie
                      może udowodnić, ale ma lekkość w rzucaniu oszczerstw. Twierdzenie "wszyscy
                      ksęża donosili" itp, to jego rewelacje.
                      • kumoter40 Re: Cudow nie ma 05.12.06, 22:31
                        sorry
                        • karbat Re: Cudow nie ma 05.12.06, 22:52

> To co pisałem w poprzednim poście skierowałem do mojego starego adwersarza
                          > karbata, który stosuje skróty myślowe, chcąc wyrazić to czego nie wie i nie
                          > może udowodnić, ale ma lekkość w rzucaniu oszczerstw. Twierdzenie "wszyscy
                          > ksęża donosili" itp, to jego rewelacje.

o ile sie nie myle PISALEM ,ze3 setki ksiezy donosily - kapowaly
                          dziesiatki biskupow wspolpracowaly z SB

wszyscy ???? nie uwierze w to nigdy
                          czemi mi sugerujesz cos czego nigdy nie napisalem ?

przytocz watek w ktorym pisalem ,ze wszyscy ksieza katoliccy byli
                          donosicielami ,
    • Gość: f Re: cały kler donosił! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 22:57
      Może nie cały, ale lustracja powinna być, i już.
      Bo co mi z tego, ze nie cały, jeśli ja nie wiem którzy donosili ?
      I nic do tego Kurii. To wierni mają wiedzieć którzy doniosili.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka