Dodaj do ulubionych

Kiedy będzie zupełny zakaz palenia?

• Gość: Peter Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: 62.253.234.* 06.01.07, 12:11
      Nie przesadzajmy z tym totalnym zakazem palenia. Skoro palacze chca sobie
      niszczyc zdrowie to ich wybór i uwazam ze we wlasnym domu maja do tego prawo.
      Jednakze zakazane powinno byc palenie w lokalach publicznych (kluby, puby,
      dyskoteki, restauracje) - niech sobie wychodza na zewnatrz albo do palarnii
      (no, chyba ze dany lokal ma rzeczywista zupelnie osobna czesc dla palacych -
      odcieta od reszty swiata w szczelny sposob). Zakazane powinno tez byc palenie w
      miejscach publicznych na zewnatrz, typu przystanki autobusowe itp.
      • Gość: Tomek Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 07.01.07, 12:43
        Co to znaczy lokale publiczne?

A dyskoteki albo obiady urządzane w domu? Zakazujesz czy dopuszczasz palenie?
    • styloplume Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? 06.01.07, 12:35
      Precz z niepalącymi nazistami

Palacze też mają prawo palić

Zorganizujcie się

• brucho Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? 06.01.07, 12:38
      Od 4 lat mieszkam w Irlandii. Kiedy tu przyjechałem można było palić w każdym
      barze, pub'ie itd. a Irlandczycy palą naprawdę dużo. Skutkiem tego w każdym z
      takich miejsc wieczorami unosiła się chmura, zawiesina dymu tytoniowego,
      wystarczyło wejść do pub'u na dosłowne 5 min by smród przeszedł aż do bielizny i
      trzeba było przed wypraniem wietrzyć przynajmniej 2 dni. Praca barmana czy
      kelnerki wiązała się z notorycznym biernym paleniem. W "czarny poniedziałek" 28
      marca 2004 wszedł w życie ścisły zakaz palenia w miejscach publicznych (kara od
      300-3500 euro tak dla palącego jak i dla właściciela lokalu który na to
      pozwolił). Po wejściu zakazu w pierwszych tygodniach jedyny ujemny skutek
      odczuli jedynie właściciele pub'ów ok 10% spadku obrotów, jednak po pół roku
      palący Irlandczycy wrócili do pub'ów. Jedynie muszą teraz wychodzić na dymka na
      zewnątrz. Za to w barach można teraz spokojnie delektować się smakiem i zapachem
      piwa. Przed lokalami pojawiły się duze popielniczki a co większe pub'y
      dobudowały wiaty, namioty lub ogródki. Wszyscy sobie chwalą zakaz palenia. Więc
      myślę, że i u nas warto to wprowadzić.
    • Gość: dobry.wieczor Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:01
      Sam rzucilem niedawno palenie i nie widze najmniejszego zwiazku miedzy zakazem
      palenia a motywacja do wyzbycia sie nalogu.

A Ty, człowieku, zastanów się, kto tu jest sfrustrowany, bo jak na razie
      najbardziej bojową grupę stanowią zwolennicy radykalnego zakazu palenia - oni
      właśnie wydają się być śmiesznymi frustratami.
      • Gość: jdg Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: 85.193.206.* 06.01.07, 13:03
        i dobrze ze sie sprzeciwiaja biernemu uczestnictwu w paleniu, trzeba walczyc o
        swoje prawa - w tym wypadku do zdrowia. Zdrowie jest najwazniejsze w zyciu- w
        mojej opinii
        • Gość: jdg Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.elpos.net 06.01.07, 13:05
          dalej obroncy palenia nie zrozumieli, ze jedzenia miesa nie szkodzi innym, a
          palenie tak, proste chyba tak trudno to pojac?
          • Gość: palaczjaracz Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:13
            Z tym, że jedzenie mięsa nie szkodzi innym to już bardzo, koleś, dyskusyjna
            sprawa, tyle, że nie to było przedmiotem mojego żartu, a twoje zdanie:

dalej obroncy palenia nie zrozumieli, ze jedzenia miesa nie szkodzi innym, a
            > palenie tak, proste chyba tak trudno to pojac?

to już szczyt absurdu dla mnie niedościgniony, pozdrawiam
            • Gość: robimysejaja Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:16
              Właśnie, Castor świetnie to ujął, życie jest cholernie szkodliwe. Najlepiej,
              żeby zakazać życia (szczególnie poza parafią).
          • Gość: dobry.wieczor haha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 15:47
            Tak się składa, że przeciętny palacz ma w d... Twoje prawo do zdrowia, tak jak
            Ty masz w d.... jego prawo do palenia. Więc najlepiej dajmy sobie spokój, bo
            zakaz na prawdę nic nie da.
            • Gość: jdg Re: haha!-zalosny jestes IP: *.elpos.net 06.01.07, 16:02
              niby dlaczego uwazasz, ze zakaz nic nie da? W innych krajach, ktore go
              przestrzegaja daje po prostu to,ze ludzie nie truja swojego zdrowia dymem
              tytoniowym-a to naprawde duzo.
      • Gość: Castor Trochę zdrowego rozsądku IP: *.aster.pl 06.01.07, 13:12
        Idąc tym tropem, można zakazać poruszania się pojazdami wydzielającymi spaliny,
        pozamykać fabryki, które emitują z kominów szkodliwe substancje, aresztować
        ludzi, którzy się nie myją, mają zepsute zęby lub hodują w mieszkaniach
        śmierdzące na całą klatkę koty.Można też zakazać hałasowania, bo to źle wpływa
        na psychikę i słuch.Najlepiej zamknąć się w inkubatorze, bo życie ogólnie jest
        szkodliwe.
        • Gość: jdg Re: Trochę zdrowego rozsądku IP: 85.193.206.* 06.01.07, 13:25
          istota jest nie w tym, zeby zakazac spalin, ale zeby ograniczac ich emisje...a
          istota zakazu palenia jest w tym, aby zmniejszac zatruwanie innych ludzi.
          Jezeli mamy wokol tak wiele zanieczyszczenia, to tym bardziej na plaszczyznie
          palenia mozna je ograniczyc i chociaz o tyle poprawic ta sytuacje. Zle jest
          kierowac sie zasada, ze skoro wszyscy tak robia (zatruwaja powietrze) to czemu
          ja nie mam tak robic? Na tym polega blad waszego myslenia, przymyslcie to co
          robicie, palenie przy innych jest bezmyslne!
          • Gość: Castor Re: Trochę zdrowego rozsądku IP: *.aster.pl 06.01.07, 14:20
            Ale ja nie bardzo rozumiem, dlaczego to taka istotna kwestia.Przecież nikt nie
            pali w pracy, w środkach komunikacji miejskiej, w sklepach, kinach, bankach, na
            poczcie itd.Jedynie czasem na ulicy, w knajpie lub w domu.Czy to naprawdę taki
            wielki problem, żeby od razu wprowadzać jakieś zakazy?Bo, wg mnie, to po prostu
            kolejna moda dotycząca zdrowego trybu życia.Za 10 lat okaże się, że dezodoranty
            są obciachowe, bo źle wpływają na atmosferę.Papierosy, tak jak alkohol, wpisane
            są we współczesną cywilizację.Proszę zauważyć, że 20-30 lat temu nikt
            specjalnie nie psioczył na palaczy.Palili wszyscy i wszędzie.Wystarczy już tych
            zakazów, bo to zaczyna się robić absurdalne.
    • Gość: palaczjarosz Zakaz jedzenia mięsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:03
      A ja bym zakazał jedzenia mięsa w miejscach publicznych. Jest to moim zdaniem
      obrzydliwe (na myśl, że miałbym pocałować dziewczynę, która przed chwilą jadła
      mięso aż mnie mdli) a przede wszystkim niezdrowe, bo jedzenie zbyt dużych ilości
      mięsa jest pierwszą przyczyną chorób układu wieńcowego w tym kraju, a co za tym
      idzie, jedzenie mięsa co roku zbiera straszliwe żniwo (nie mówiąc już o
      podatkowym obciążeniu ludzi, którzy mięsa nie jedzą).
    • Gość: paws, Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:17
      POlsce jeszcze nigdy niezapadł w SĄDZIE wyrok przeciwko ZAKŁADA TYTONOWYCH>> CZY FIRMY TYTONOWE ODPROWADZAJĄ PODATEK NA LECZENIE JAK KIEROWCY O.C. NIE NIGDY SEJM NIEMA CZASU>
      • Gość: antypalacz Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.07, 13:33
        Gość portalu: Majka napisał(a):

> Nikt z pewnoscia nie bedzie zagladal ludziom do domow i sprawdzal czy pala.

Zgadzam sie , ale nie do konca. Uwazam, ze nieglupim pomyslem byloby utworzyc
        grupy antynikotynowe-cos na wzor strazy miejskiej,ktore zaopatrzone w specjalne
        dedektory moglyby badac stopien skazenia nikotyna.
        Uwazam, ze w momencie duzego stopnia skazenia, moglyby one interweniowac, nawet
        wchodzac-z via elekronicznie,per leptopo, wystawionym nakazem interwencji w
        domu z prokuratury.
        Osoby,ktore by mogly dzialac w tych grupach, to np studenci medycyny, biologii,
        chemii i bezrobotni + plus dzialcze spoleczni

• Gość: Amator lodów Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:37
        Trochę może śmieszyć, z braku lepszych powodów do zadowolenia, narzekanie tych
        wszystkich niepalących bywalców pubów, że muszą wdychać ten straszny dym
        tytoniowy siedząc w pubie. Wydawałoby się, że jak komuś przeszkadza picie piwa i
        palenie szlugów, to chodzi gdzieś indziej. Pub z zakazem palenia to coś jak kawa
        bezkofeinowa, barszcz czerwony na Wigilię z torebki Winiary czy oglądanie meczu
        w telewizji, a też blisko jest mu do zwiedzania Galerii Krakowskiej, słodkich
        napojów bez cukru czy rozmowy na forum internetowym.

Jakby jeszcze nie sprzedawać w pubach alkoholu i wprowadzić do karty szeroki
        wybór lodów, to wtedy puby byłyby prawie tak fajne jak lodziarnie.
    • Gość: paws, Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:26
      POlsce jeszcze nigdy niezapadł w SĄDZIE wyrok przeciwko.Zakładą Tytonowych NIE. Fabryki Tytonowe płacą za leczenie jak kierowcy z O.C. Sejm uważa problem marginalny prześpią.
    • archerr1 Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? 06.01.07, 13:28
      A ja nabyłem na targu dezodoro produkcji rosyjskiej o specyficznej nucie
      zapachowej, coś pomiędzy zapachem wydzieliny skunksa gdy czuje się zagrożony a
      zapachem wydzieliny kocura znakującego swoje terytorium.I jak tylko jakiś nałóg
      odpala papieroska w pobliżu mnie, traktuje go tym dezodoro.On mi smrodzi więc
      czemu ja nie mogę? Mogę.
      • Gość: antypalacz Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.07, 13:35
        Gość portalu: Majka napisał(a):
        Nikt z pewnoscia nie bedzie zagladal ludziom do domow i sprawdzal czy pal
        a.
        >
        > Zgadzam sie , ale nie do konca. Uwazam, ze nieglupim pomyslem byloby utworzyc
        > grupy antynikotynowe-cos na wzor strazy miejskiej,ktore zaopatrzone w
        specjalne
        >
        > dedektory moglyby badac stopien skazenia nikotyna.
        > Uwazam, ze w momencie duzego stopnia skazenia, moglyby one interweniowac,
        nawet
        >
        > wchodzac-z via elekronicznie,per leptopo, wystawionym nakazem interwencji w
        > domu z prokuratury.
        > Osoby,ktore by mogly dzialac w tych grupach, to np studenci medycyny,
        biologii,
        >
        > chemii i bezrobotni + plus dzialcze spoleczni
        • Gość: entuzjasta Majki Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:59
          Świetnie się tu bawię dziś rano na forum, post Majki jest chyba naj jak na
          razie. Przy okazji te grupy mogłyby liczyć dzieci nieletnich matek (dla ministra
          Giertycha). Proponuje by każda taka trójka (bo najlepiej chyba, żeby trójkami
          chodzili: jeden trzyma detektor nikotyny, tzw. licznik Philipa-Morrisa: drugi
          notuje wyniki, trzeci prowadzi samochód) miała przy sobie znak rozpoznawczy -
          gałązki z siekierką przewiązane (z włoskiego fascis czy jakoś tak). Jesteś już
          Majka w rządzie z tymi pomysłami czy czekasz na kjakieś wyższe stanowisko?
      • Gość: me Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:37
        Nie przesadzajmy juz do tego stopnia. Zakaz palenia na przystankach jak
        najbardziej, ale czy ktos ma prawo zabronic mi np. w parku, na rynku czy innym
        miejscu gdzie nie ma w poblizu mnie innych ludzi. A nawet jeśli są mogą się
        odsunąć. Nie pale nałogowo. Po papierosy sięgam tylko gdy pije alkohol i robie
        to bo po prostu lubie. Od dawna uważam ze nasz kraj podąża w złym kierunku.
        Zamiast kolejnych zakazow pomyślmy o legalizacji marihuany. W końcu każdy ma
        prawo decydowac o tym co chce zażywać.
        • Gość: ralph100 Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.zaodrze.punkt.pl 06.01.07, 13:45
          ja mam się odsuwać, bo Ty masz ochote zajarac?
          idę ulicą i jakiś cham wypuszcza mi dymek.
          co mam chodzić w masce bo Ty masz ochote się truć?
          bravo jasiu.
          pal u siebie w domu.
          tam gdzie sa ludzie niepalacy powinien być zakaz.
          rozpleniło się to cholerstwo już do tego stopnia, że ja musze odejść na bok, bo
          Ty masz ochote zapalić...

a ja mam ochote wyrzygać się na Twoje nowe ubranie...

r.
          • Gość: ralph100 Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.zaodrze.punkt.pl 06.01.07, 13:48
            bravo CYJANEK 06.01.07, 13:27
            "MOJE NIEPALENIE W KLUBIE TOBIE NIE SZKODZI TWOJE PALENIE SZKODZI, WIEC POWINNO
            BYC TAK - CHCESZ ZAPALIC - IDZ GDZIE INDZIEJ, A
            NIE TAK ZE JA MA SIE POWSTRZYMYWAC OD WIZYT W KLUBIE BO TY SOBIE KURZYSZ
            TRUCIZNE. CHYBA CIE POJE*AŁO"

podpisuję się pod tym całym sobą...

r.
            • Gość: jdg Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.elpos.net 06.01.07, 13:55
              ja takze,bo w koncu kazdy chce sprawiedliwosci, a palacze ta sprawiedliwosc
              lamia palac przy niepalacych. Skoro palacze nie potraficie sie zachowac
              sprawiedliwie, tylko narzucacie innym swoja wole palenia-tak wlasnie to mozna
              nazwac-to niech prawo bedzie sprawiedliwe i w koncu sie tym zajmie! żądam
              zakazu w lokalach i na przystankach! chociaz nawet bez zakazu kazdy palacy
              powinien sie zastanowic, palac przy innych czy im to moze nie przeszkadza, a
              nie myslec tylko o sobie i o swojej "wolnosci" ...palac przy innych naruszacie
              wolnosc innych do niepalenia.
    • Gość: Palacz Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.tbcn.telia.com 06.01.07, 14:01
      Trzeba bys egoistycznym bydlakiem aby nie widziec, ze nastepny zakaz bedzie
      dotyczyl leczenia ludzi uzaleznionych od papierosow. Po co leczyc "palaczy"
      sami sa sobie winni. Pamietajcie, ze nastepnym krokiem nietolerancji bedzie
      nagonka na otylych, garbatych i lysych.
      • Gość: jdg Skutki palenia na przykladnie Palacza IP: 85.193.206.* 06.01.07, 14:12
        nikt ze zdrowych umyslowo osob takiej nagonki sie nie podejmie, na twoim
        przykladnie widac ewidentne skutki palenia, przetrules swoj mozg tytoniem do
        tego stopnia, ze tak chore pomysly sie w nim rodza....ehhh
        • Gość: bleble Re: Skutki palenia na przykladnie Palacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 14:30
          Jasne, ale to od heroiny
    • Gość: gosc Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.chello.pl 06.01.07, 14:13
      racja,palenie mozna zawsze zucic,a zmeczonym slusarzem bedziesz do konca lify
    • Gość: cps Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.chello.pl 06.01.07, 14:31
      proponuje wprowadzic calkowity zakaz srania,tez smierdzi...a w szczegolnosci
      dla zmeczonego slusarza
    • n0one Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? 06.01.07, 14:34
      Problem w tym, ze palenie potrafi byc sexy :] Wielbiciele chociazby filmu noir
      wiedza, o czym mowie...
    • Gość: Ja Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 06.01.07, 14:37
      Wyp...dalaj fagasie!!!!!!
    • Gość: mOOrage Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 15:02
      Precz z paleniem ku.. mać!
    • Gość: kotBehemot Kiedy będzie legalizacja mirihuany? IP: *.elb.vectranet.pl 06.01.07, 15:06
      Jak mozna zabraniać hodowli i na przykład jedzenia konopii?
      Żądam zakazu alkoholu etylowego i tytoniu tak samo!
      • Gość: DarioGEe Re: Kiedy będzie legalizacja mirihuany? IP: *.wro.vectranet.pl 06.01.07, 15:30
        Kiedys WHO sporzadzilo raport o szkodliwosci tytoniu, alkoholu, marihuany i
        czegos jeszcze i wyszlo z tego ze trawa najmniej szkodzi, ale jeszcze z 15 lat w
        Polsce poczekasz na legalizacje.
      • Gość: żulo Re: Kiedy będzie legalizacja mirihuany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 17:59
        zgadzam się z tobą. Zwłaszcza, że wcześniej nie zakazano jedzenia gówna. Jest to
        nieuczciwe.
    • Gość: kejter Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.promax.media.pl 06.01.07, 15:57
      Tej,weż sie sam przyspawej do popielniczki,palancie....
    • Gość: kileryk polityka i głupota obywateli idą w parze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 16:15
      O tym, że politycy będą dążyć do coraz to większego ograniczania swobód
      obywatelskich z różnych powodów nie trzeba nikomu w miarę choćby inteligentnemu
      mówić ani pokazywać przykładów. Rządzącym jest to na rękę i będzie na rękę z
      czasem zakazać palenia, gdyż palenie jest źródłem chorób i prowadzi do
      przedwczesnej śmierci. Cóż pozostaje zrobić ekonomowi, który widzi takie
      zagrożenie oraz inne jak np. spadający przyrost naturalny. Palenia należy
      zakazać. W zasadzie należałoby rozróżnić nałogowca od palacza, który sięga od
      święta po tytoń i z okazji jakiejś rozpala cybuch od palącego dwie paczki
      dziennie nałogowca, bo pierwszy jest idiotą o żółtych od tytoniu palcach a drugi
      z rozmysłem sięga po używkę. Kierując się jednak twoim tokiem rozumowania można
      osiągnąć ten sam efekt zakazując jak i ekonomicznie blokując dostęp do używki -
      masz słuszność na pozór ale nie o tym chciałem napisać. Najważniejsze jest to,
      że społeczeństwa same chcą pozbawiać się praw i poddawać ograniczeniom, które w
      końcu będą nie do zniesienia dla nikogo. Skoro można zakazać palenia, to czemu
      nie picia kawy, która przecież wiadomo od lat - szkodzi. Szkodzi zwłaszcza tym,
      co jej nadużywają (analogicznie do palenia). Dlaczego więc nie zakazać uprawy,
      sprzedaży i spożywania kawy a tych, co ukradkiem ją piją nie wsadzać do więzień?
      Zapewniam, że zwolenników zakazu picia kawy znajdziesz w naszym społeczeństwie
      bez liku i tym bardziej wzmocnisz uzasadnienie takiego zakazu wprowadzając
      wcześniej zakaz palenia. Politycy tylko czekają gdy społeczna głupota pozwoli
      chipować ludzi. Czekają na to, kiedy będą mogli wprowadzić reżim i kontrolować
      wszystko co kupujesz, piszesz i myślisz a nawet, co robisz w domu. Więc wybieraj
      sam. Ja jednak staję po drugiej stronie. Po stronie tych, co uważają, że nie
      tędy droga. Że ludzie powinni w pełni mieć prawo decydowania o swoim losie, lecz
      decyzja ta powinna być świadoma. Jeżeli idzie ulicą palacz, to idź za o pięć
      kroków, jeżeli przeszkadza ci dym. Jednak palacz nie może karać innych za swój
      nałóg. Zakaz palenia w miejscach publicznych jest głupi i ślepy, bo nie
      dostrzega przyzwolenia ogółu tzn. możliwości organizowania publicznych miejsc
      dla palących jak np. PUBy dla palących, do których wchodząc będziesz wiedział,
      że lokal jest dla palących. Z drugiej strony niepalący nie może odbierać praw
      palaczom do uczęszczania nawet w publiczne miejsca w których wszyscy z pełną
      świadomością godzą się przebywać. Dlaczego chcesz odbierać innym wolność -
      choćby zwykłego wyboru. Niech lepiej zadecyduje ślepa ekonomia a nie ślepy ekonom.
      • Gość: jdg Re: polityka i głupota obywateli idą w parze? IP: *.elpos.net 06.01.07, 16:25
        Twoj argument jest bez sensu, bo picie kawy nie szkodzi innym w przeciwienstwie
        do palenia. Swoboda jest niepalenie, palenie to uzaleznienie ktore ogranicza
        wolnosc
        • obraza.uczuc.religijnych Mi szkodzi. 06.01.07, 17:26
          Nie znoszę zapachu kawy. Robi mi się niedobrze i na drugi dzień mam kaca
          giganta.
        • Gość: kileryk Re: polityka i głupota obywateli idą w parze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 17:54
          Spodziewałem się takiego postu i spodziewałem się, że ktoś nie przeczyta uważnie
          co dalej napisałem a tylko będzie bełkotliwie powtarzał swe wyznanie wiary w
          czystość życia bez używek.
          Czy nie widzisz tego, że sam narzucasz innym swoją wolę na temat tego, co jest
          swobodą a co nie? Dlaczego tak twierdzisz? Dla mnie swobodą może być sama
          możliwość sięgnięcia po papierosa chociaż nie muszę tego robić. Ty natomiast
          twierdzisz, że swobodą jest niepalenie a uzależnienie ogranicza wolność. Tylko,
          że to twoje zdanie i możesz z tym żyć. Jednak nie narzucaj innym swojej woli -
          zachęcaj ich by tak żyli jeżeli chcesz ale nie zabraniaj żyć inaczej.
          Pisałem raczej o wolności wyboru i swobodzie z tego płynącej i skutkach próby
          jej ograniczenia.
          Jak to, że kawa nie szkodzi innym? Sam fakt picia w miejscach publicznych może
          być zachętą do jej picia przez ludzi nieodpowiedzialnych. Ponadto picie w ciąży
          lub przez młodych ludzi, którzy płodzą dzieci - to nie szkodzi?
          Czy taki pogląd nie jest tak samo skandaliczny jak twoje: "Swoboda jest
          niepalenie, palenie to uzaleznienie ktore ogranicza wolnosc"? Nic chyba nie
          wiesz i nie rozumiesz swobody, bo nadużywasz tego określenia dla swoich celów.
          Nie jest ważne czy świadomie.
          Tylko czym jest wolność - zakazem palenia?
          • Gość: jdg Re: polityka i głupota obywateli idą w parze? IP: 85.193.206.* 06.01.07, 18:36
            nie narzucam swojej woli, bo chce zeby ci ktorzy pala robili to nadal jezeli
            chca, ale nie zmuszajac mnie do palenia biernego, czyli nie w miejscach
            publicznych, ale na swiezym powietrzu, gdzie dym neutralizuje sie z powietrzem,
            a nie jest bezposrednio wdychany w zadymionym lokalu. Piszac o kawie nie
            chodzilo mi o przypadek ciazy, bo w tym wypadku bardzo duzo rzeczy kobiety nie
            moga robic...Picie jako dawanie zlego przykladu innym...cos w tym jest, ale to
            nie jest bezposrednie zagrozenie dla drugiej osoby gdyz pozostawia jej wybor, a
            osoba palaca chuchajac we mnie dymem nie zostawia mi wyboru...
      • Gość: jdg Re: polityka i głupota obywateli idą w parze? IP: *.elpos.net 06.01.07, 18:49
        zrozum ze nie moze byc absolutnej wolnosci dla wszystkiego, dla tego, co jest
        szkodliwe nie moze byc przyzwolenia. Uwazam, ze powinno byc przyzwolenie na
        palenie, ale nie w miejscach publicznych, zeby jak najbardziej to ograniczyc, a
        nie zklikwidowac i zakazac...trzeba sprecyzowac ze nie chodzi tu o zakaz
        palenia w sensie ogole, ale wtedy, gdy bezposrednio narusza to dobro innych
        osob. Palac narzucasz innym automatycznie wdychanie dymu tytoniowego i innych
        trucizn zawartych w papierosie, a palac gdzies na uboczu juz nie. Trzeba zatem
        isc na kompromis Rozumiem twoja potrzebe palenia, ale nie narzucaj sie z tym
        innym i nie obnos obok czyjegos nosa, bo moze sobie tego nie zyczyc, pal dla
        siebie
        • Gość: babette Re: polityka i głupota obywateli idą w parze? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 18:51
          I dlatego należy zdelegalizowac wszelkie używki. Wszak wszystkie są szkodliwe
          dla zdrowia.
          • Gość: jdg Re: polityka i głupota obywateli idą w parze? IP: 85.193.206.* 06.01.07, 18:54
            nie zdelegalizowac, ale ograniczyc jak tylko sie da. dlaczego od razu
            wszystkie...tylko te, ktore oprocz osoby uzywajacej szkodza bezposrednio innym
            • obraza.uczuc.religijnych We wcześniejszym poście napisałeś 06.01.07, 18:56
              że zakaz powinien dotyczyć wszystkiego co szkodliwe. Zdecyduj się więc.
              • Gość: jdg Re: We wcześniejszym poście napisałeś IP: *.elpos.net 06.01.07, 19:07
                nie czepiajmy sie detali, szkodliwych rzeczy mozna znalezc z pewnoscia wiele,
                ale caly temat dotyczy palenia...nie miesa,alkoholu, kawy czy kichania, a
                palenia i nadszedl najwyzszy czas aby podjac kroki i ograniczyc szkodzenie
                zdrowia innych ludzi. Myslmy o innych, a nie tylko o sobie. NIe doceniacie
                wlasnego zdrowia, to szanujcie zdrowie innych
                • Gość: panda Zakazać durnych wypowiedzi na forum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 13:22
                  Czytanie różnych internetowych "zbawicieli świata" jest bardziej szkodliwe niż
                  wypalenie paczki fajek w 20 minut!
    • Gość: marikaz Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.chello.pl 06.01.07, 16:25
      Co to za brednie z tym domem? Bandyci pewnie zacierali by rece. Przybylby im
      kolejny produkt, na ktorym by niezle zarobili.

Tego chcesz?
    • Gość: cafu Racja palacze to kretyni.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 17:18
      ... zachowanie palaczy mimo, że jest tych ciołków na świecie mniej to jeszcze
      sobie myślą, że mogą palić gdzie im popadnie i wyciągają te sowje papierochy i
      dmuchają w twarz.
      Aż ma się ochotę im dać po bizi :D
      • obraza.uczuc.religijnych Musisz byc wyjątkowo wredny 06.01.07, 17:25
        skoro ktoś ci dmucha dymem w twarz. Człowieka sympatycznego nigdy to nie spotka.
      • Gość: zosia wczoraj u lekarki był palacz ,musiałam zaczekac aż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 17:25
        sie przewietrzy gabinet. Przyszedł bo leczy sie na astme.
        • obraza.uczuc.religijnych Albo taki używający paskudnego dezodorantu... 06.01.07, 17:27
          Zakazać!
    • Gość: wuiejska baba od dzis zakaz palenia na całym swiecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 17:24
      takie sa moje marzenia , mam takie prawo
    • megasceptyk Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? 06.01.07, 17:41
      Alkoholicy też są zakałą zdrowego społeczeństwa. Żeby nic nie było! Tak już było, że nic nie było (patrz sztuka "Rozmowy przy wycinaniu lasu" zekranizowana przez Stanisława Tyma). Natomiast pożądani są w społeczeństwie potulni kretyni pracujący w fabrykach, sterowani zbiorem 10 prostych zasad. Powiem od siebie, nie przeszkadza mi ten model społeczeństwa o ile potulni kretyni będa znali swoje miejsce a ja będę miał specjalne prawa nad nimi. W końcu kto dla kogo tu jest, oni dla mnie czy ja dla nich (jak rolnik dla swoich kur).
    • Gość: zen Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: 195.150.233.* 06.01.07, 17:57
      zakala spoleczenstwa to jestes tylko i wylacznie ty!!!palenie papierosow jest
      taka sfera zycia do ktorej kazdy ma prawo jesli tylko chce
      • Gość: babette Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 18:01
        Nie pamiętam, kto to powiedział, ale to dobry komentarz do tego wątku' Zabrania
        się zabraniac.'
        • Gość: medalik Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 18:21
          Co za głupie pytanie,sam nie palę papierosów,ale zapytam się kiedy zakaz picia
          alkoholu,bo co prawda palenie to śmierdząca sprawa,ale czy ktoś słyszał żeby
          ktoś zabił człowieka lub zgwałcił bo zapalił papierosa,ile rodzin rozpadło się
          z powodu picia alkoholu a ile z powodu papierosów.Dziwi mnie ta nagonka na
          palaczy,bo mówiąc szczerze wolę siedzić w śmierdzącej od dymu knajpie z
          kulturalnymi ludżmi niż z wychlanymi gnojkami.
    • Gość: kamyczek Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.chello.pl 06.01.07, 18:15
      a jak dla mnie to te wszystkie zakazy palenia sa lamaniem praw osob palacych!!!
      palenie jest legalne to czemu nie mozna sobie zapalic na ulicy?! wszystkei
      niepalace cioty sie zaraz rzucaja ze ich to truje i ze bardzo dorbze ze sa
      zakazy, ok nie watpie ze ich to truje ale do diabla co z palaczami?! sa rowni i
      rowniejsi czy co? powinny byc knajpy dla placych i dla niepalacych i jak jaksi
      niepalacy ma znajomcyh ktorzy pala to jego wybor cyz z nimi idzie czy nie, a
      taki palacz jak mu sie zakaze palic to nie ebzie mial wyboru i bedzie musial
      siedziec w domu:)
      • Gość: K zalegalizaować narkotyki zakazać palenia IP: *.v.pppool.de 06.01.07, 19:39
        To jest mój postulat. Ludziom się na prawdę pomieszało w głowach od tego
        tytoniu. Prawo do palenia nie ma nic wspólnego z wolnością jeśli jednocześnie
        naruszane jest prawo innych osób do niepalenia. To jest podstawowa zasada.
        Wolność też ma swoje ograniczenia, bo wolność jednego człowieka nie może
        ograniczać jednocześnie praw drugiego.

Mamy obecnie do czynienia z absurdalną sytuacją w której legalnie ograniczana
        jest wolność osób niepalących, prawo do wyboru nie palenia (biernego). Zakaz
        palenia w miejscach publicznych może co najwyżej zrównać prawa niepalących z
        palącymi bo obecnie to niepalący są dyskryminowani.

Tak jak w temacie jestem za legalizacją narkotyków. Uważam, że każdy ma prawo
        robić ze swoim życiem i zdrowiem to na co ma ochotę. Jedyny warunek to by nie
        szkodził jednocześnie innym i ponosił konsekwencje swoich działań (koszty
        leczenia itp.).

Kompletnie nienormalne, wręcz chore jest by palacz domagał się by osoba
        niepaląca odsunęła się od niego gdy on ma ochotę zapalić. To palacz jeśli chce
        palić niech znajdzie sobie miejsce w którym nie będzie przeszkadzał innym.

Dlaczego ja nie mogę chodzić z legalnie kupionym nożem i dźgać mijanych na
        ulicy ludzi? Dlaczego palacz ma prawo mnie truć. To jest chore i powinno się
        czym prędzej zmienić.

Mało kto myśli o ludziach którzy pracują w nieustannie zadymionych pubach,
        nawet jeśli są palaczami ich zdrowie z powodu nieustannego narazenia na dym
        tytoniowy jest b. mocno zagrożone. W imię czego? Wygody paru idiotów, którzy
        nie mają dość kultury i zwyczajnej ludzkiej przyzwoitości by nie zatruwać
        innych.
        • Gość: myśliwy Zalegalizować aborcję, zabronić się rozmnażać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 13:30
          W ten sposób WSZYSTKIE problemy rozwiążą się na przestrzeni jednego pokolenia :D
    • Gość: kamcha Re: Kiedy będzie zupełny zakaz palenia? IP: *.chello.pl 06.01.07, 18:16
      sam jestes zakala spoleczenstwa!!! jak sie robi dorbze niepalacym to czemu nie
      robic palacym??? ludzi epodobno w swietel prawa sa rowni!!!
    • nessuno zmeczony_slusarz 06.01.07, 19:34
      zmeczony_slusarz napisał:

>Następnym krokiem będzie zakaz palenia w domu i o to chodzi. Palacze to
      zakała zdrowego społeczeństwa.

Ktoś już Ci powiedział, że pieprzysz głupoty? Niepalący też bywają zakałą
      społeczeństwa. Może Ty jesteś jednym z nich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka