Dodaj do ulubionych

Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w Polsce

16.01.07, 08:43
"Simon, tym, co robisz, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w Polsce."
To słowa jednej z tego ofiar. Niezwykle celne.

www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3846291.html
Obserwuj wątek
    • mg2005 Po prostu multi-kulti... 16.01.07, 09:55
      Ten wybitny antyfaszysta został zarażony hivem zapewne przez faszystów (skinów).
      Zgodnie ze swoimi afrykańskimi wierzeniami chciał się wyleczyć przez seks
      z dziewicami.
      Tu trzeba podkreślić, że (zgodnie z ideologią multi-kulti)wierzenia afrykańskie
      w niczym nie ustępują chrześcijaństwu - a nawet je przewyższają...
      • xtrin Re: Po prostu multi-kulti... 16.01.07, 10:04
        Jeżeli nie masz nic do powiedzenia nie ubieraj tego faktu w słowa.
        • Gość: Klasyk Re: Po prostu multi-kulti... IP: 148.122.35.* 16.01.07, 12:51
          A co to za cenzorskie zapędy? Ja np. zgadzam się z większością tez zawartych w
          rzeczonej wypoiedzi.
          • xtrin Re: Po prostu multi-kulti... 16.01.07, 13:22
            Tzn z tą, że Simona zarazili faszyści? Czy może z tą, że chciał się leczyć
            dziewicami? A może, że afrykańskie wierzenia przewyższają chrześcijaństwo?
            :)
            • Gość: Klasyk Re: Po prostu multi-kulti... IP: 148.122.35.* 16.01.07, 13:36
              Nie wiadomo kto zaraził Simona, może to byli jacyś kameruńscy faszyści? Nie
              brakuje ich a Afryce ;)

Wierzę w to, że chciał się 'leczyć dziewicami', to dość powszechny afrykański
              zabobon.

A co do afrykańskich zabobonów to nie mam zdania czy przewyższają one te
              chrześcijańskie. Może wykładnią mogłaby być liczba ofiar obu wyznań na
              przestrzeni wieków, jak sądzisz?
              • xtrin Re: Po prostu multi-kulti... 16.01.07, 13:47
                > Nie wiadomo kto zaraził Simona, może to byli jacyś kameruńscy faszyści?
                > Nie brakuje ich a Afryce ;)

W szczególności skinów.

> Wierzę w to, że chciał się 'leczyć dziewicami',
                > to dość powszechny afrykański zabobon.

Co to wnosi do sprawy?

> A co do afrykańskich zabobonów to nie mam zdania czy przewyższają one te
                > chrześcijańskie. Może wykładnią mogłaby być liczba ofiar obu wyznań na
                > przestrzeni wieków, jak sądzisz?

Liczba jakich ofiar? Np. ofiar inkwizycji?
                • Gość: Klasyk Re: Po prostu multi-kulti... IP: 148.122.35.* 16.01.07, 15:20
                  1.Nie wiem czy afrykańscy faszyści nazywają siebie skinami. Pewnie nie, nie
                  każdy faszysta to skin i odwrotnie

2. Ma to do rzeczy, że wyjaśniłoby motywy postępowania tej mendy i dowiodłoby
                  racji w wypowiedzi osoby co do której zdradziłaś cenzorskie zapędy

3. Na przykład inkwizycji, kolonizacji Ameryk, krucjat i wielu innych radosnych
                  imprez krk.
                  • Gość: Wrecekrzepki Re: Po prostu multi-kulti... IP: 195.136.112.* 16.01.07, 15:26
                    Czasy, moze nie zauwazyles, troche sie zmienily. Metody stosowane przez
                    inkwizytorow byly barbarzynskie, w kazdym razie z dzisiejszego punktu widzenia.
                    Kosciol sie ucywilizowal i przestal je juz dawno stosowac. Uzywanie tego jako
                    argumentu w dzisiejszych czasach jest bezzasadne.
                    • Gość: Klasyk Re: Po prostu multi-kulti... IP: 148.122.35.* 16.01.07, 15:37
                      Kościół ma swoją historię przed którą nie ucieknie. Najnowsza historia kościoła
                      też nie jest zbyt różowa, chociażby współpraca z SB. Ale nie to jest tematem
                      tylko wyższość wierzeń chrz. nad afrykańskimi. Tego się chyba nie da porównać
                      więc zastosowałem kryterium liczby ofiar w historii. Tego też się pewnie nie
                      uda zmierzyć.
                • mg2005 Re: Po prostu multi-kulti... 16.01.07, 15:42
                  xtrin napisała:

> > Nie wiadomo kto zaraził Simona, może to byli jacyś kameruńscy faszyści?
                  > > Nie brakuje ich a Afryce ;)
                  >
                  > W szczególności skinów.
                  >

Przecież to jest napisane w artykule, do którego sie odwołujesz:
                  kilka lat temu grupa skinów napadła tego dzielnego antyfaszystę - zapewne wtedy
                  został zraniony i zakażony hivem...
                  Nie wierzę, żeby szlachetny antyfaszysta mógł zarazić się przez seksualną
                  rozwiązłość...
                  • Gość: Wrecekrzepki Re: Po prostu multi-kulti... IP: 195.136.112.* 16.01.07, 15:52
                    Co ma antyfaszyzm do bzykania?
                    • mg2005 Re: Po prostu multi-kulti... 16.01.07, 19:03
                      Gość portalu: Wrecekrzepki napisał(a):

> Co ma antyfaszyzm do bzykania?

Bardzo wiele. Skoro faszyści to degeneraci - narkomani, pederaści (bardzo
                      popularne wśród nazistów!) i in. dewianci ,prowadzący rozwiązły tryb życia
                      - to anty-faszysta musi być ich przeciwieństwem.
                      Czy wyobrażasz sobie antyfaszystę uprawiającego seks pozamałżeński ?...
                      • xtrin Re: Po prostu multi-kulti... 16.01.07, 19:24
                        mg, co Ty za durnoty wypisujesz, co?
                  • xtrin Re: Po prostu multi-kulti... 16.01.07, 19:22
                    > Przecież to jest napisane w artykule, do którego sie odwołujesz:

Wnioskujesz to z następującego fragmentu?

"Moja pierwsza wizyta w szpitalu miała miejsce cztery lata temu, po tym jak
                    zostałem zaatakowany przez grupę skinheadów. Nigdy nie byłem w szpitalu, nie
                    miałem powodu, by martwić się o zdrowie. A już na pewno nie na tyle, żeby zrobić
                    sobie test na HIV. Ludzie robią testy, kiedy mają po temu powody".

> Nie wierzę, żeby szlachetny antyfaszysta mógł zarazić się przez seksualną
                    > rozwiązłość...

A jakież to są podstawy takiej wiary?
    • Gość: Kasia Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 10:58
      Dla mnie cały problem polega na ocenianiu drugiego człowieka przez pryzmat
      siebie. Jeśli istenieją różnice w systeach watrości pomiędzy poszczególnymi
      narodami w obrębie Europy, to tym bardziej system wartości Azjatów,
      Afrykańczyków, czy np. Meksykańczyków będzie zdecydowanie inny. Niestety my
      niewiele wiemy o tradycji, wierzeniach, czy mentalności Afrykańczyków. Nam
      nadal się naiwnie wydaje, że skoro ja mam jakiś system wartości, to oni też
      taki mają. NIE MAJĄ, ONI MAJĄ ZUPEŁNIE INNY SYSTEM WARTOŚCI. Inny absolutnie
      nie oznacza gorszy, po prostu inny. Do tego trzeba się przyzwyczaić. I sytuacja
      z panem Molem daje okazję do dyskusji na ten temat, do weryfikacji naszego
      spojrzenia na inne narody. Nie oznacza to, że należy się zamknąć za murem i
      nikogo nie wpuszczać, to jest duży błąd, ale należy zacząć patrzeć na emigrację
      także przez pryzmat innej kultury i wartości, które dla nas są często
      niezrozumiałe.
      • Gość: Wrecekrzepki Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: 195.136.112.* 16.01.07, 12:10
        Czyli wg Ciebie wiara w to, ze spolkowanie z dziewicami pozwala pozbyc sie
        HIV/AIDS, nie oznacza, ze jest to wartosc gorsza, tylko po prostu inna?

Mysle, ze istnieja granice politycznej poprawnosci. Te dziewczyny tez myslaly o
        sobie jako o politycznie poprawnych osobach...
        • Gość: Kasia Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:35
          To co napisałam właśnie nie jest poprawnością polityczną. Ona zakłada, że
          ludzie są zawsze tacy sami, że nie należy podchodzić ostrożnie do innej rasy,
          bo przecież oni są tacy sami jak my, tylko różni ich kolor skóry, a TO
          NIEPRAWDA!!! Ich różni system wartości, zupełnie inne zasady i to właśnie
          miałam na myśli pisząc poprzednią odpowiedź. Tego najwyraźniej niestety nie
          chciały widzieć kobiety, które się od niego zaraziły.
      • Gość: la primo kopulacjo Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 13:01
        >ONI MAJĄ ZUPEŁNIE INNY SYSTEM WARTOŚCI. Inny absolutnie
        > nie oznacza gorszy, po prostu inny. Do tego trzeba się przyzwyczaić.

taa, w Sparcie zrzucano niepełnosprawnych ze skały, bo Spartanie mieli inny
        system warości (oczywiście nie gorszy, po prostu inny)
        starozytni w prekolumbijskiej Ameryce Pd., składali ofiary z ludzi - też mieli
        inny system wartości (wcale nie mówię,że gorszy niż nasz)
        Seryjni mordercy też mają zupełnie inny system wartości, broń Boże w niczym nie
        gorszy, po prostu inny...
        • Gość: Kasia Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:39
          W Średniowieczu łamano kołem i ucinano ręce za kradzież i było to normą tak jak
          zrzucanie niepełnosprawnych w Sparcie. Dla tych ludzi było to normalnew.
          Natomiast Twój przykład seryjnego mordercy się niestety wyłamuje z tej zasady,
          ponieważ seryjne mordowanie ludzi nie jest wpisane w naszą kulturę jako
          normalne.
          W mojej odpowiedzi chodziło tylko o to, żeby nie podchodzić bezkrytycznie do
          innych kultur, sądząc, że oni są bardzo do nas podobni, bo nie są i nie będą.
          Niestety kobiety zarażone przez pana Simona właśnie uważały, że jedyne co go
          odróżnia od nas to kolor skóry i nic więcej. Okazało się (i to bardzo
          boleśnie), że jednak różnic jest znacznie więcej.
      • katrina_bush Bezpieczny Seks. Poziom Polski a poziom Kamerunu. 16.01.07, 16:13
        Temat bezpieczny seks.

Temat tabuizacja i diabolizacja seksualnosci.

Obłuda i zakłamanie.

Poziom Polski a poziom Kamerunu.

Czy nie jest przypadkiem tak, że akurat w tym przypadku przyganiał kocioł garnkowi ?
        • Gość: Kasia Re: Bezpieczny Seks. Poziom Polski a poziom Kamer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:40
          Jakoś nie zrozumiałam co kto i komu przygania :)))
          • katrina_bush Bezpieczny Seks. Poziom Polski a poziom Kamerunu 16.01.07, 19:26
            Bezpieczny Seks. Poziom Polski a poziom Kamerunu.

Może to politycznie niepoprawne, ale:

Ten kamerunczyk jest przeciwny używaniu prezerwatyw, opowiada bajki i robi sie na ofiarę systemu...

Czy ten opis nie jest godny "prawdziwego polaka" ?
            • Gość: Kasia Re: Bezpieczny Seks. Poziom Polski a poziom Kamer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 11:26
              Jakoś nie widzę tu związku. Kameruńczyk był przeciwny prezerwatywie, bo jak to
              określał, stereotypem rasistowskim jest twierdzenie, że każdy czarny roznosi
              AIDS, więc panny uważały, że są takie wyzwolone i trendy, że godzą się na seks
              bez zabezpieczeństw. Każda z nich teraz mówi o tym, że pochodziła z domu bardzo
              liberalnego, gdzie od "szczeniaka" wiedziała, że należy się zabezpieczać.
          • mg2005 Re: Bezpieczny Seks. Poziom Polski a poziom Kamer 16.01.07, 19:59
            Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Jakoś nie zrozumiałam co kto i komu przygania :)))

To była 'literówka' - miało być: "przyganiał kościół garnkowi"...
        • mg2005 Re: Bezpieczny Seks. Poziom Polski a poziom Kamer 16.01.07, 20:22
          katrina_bush napisała:

> Temat bezpieczny seks.
          >
          > Temat tabuizacja i diabolizacja seksualnosci.
          >
          > Obłuda i zakłamanie.
          >

Te 'wyzwolone' dzierlatki były bardzo uświadomione i 'bezpruderyjne',
          ze wstrętem odrzucały wszelkie 'tabu'.
          Należy także wątpić, że wierzyły w jakiegoś diabła...
          • katrina_bush Bezpieczny Seks. Poziom Polski a poziom Kamerunu 16.01.07, 20:32
            > > Temat bezpieczny seks.
            > >
            > > Temat tabuizacja i diabolizacja seksualnosci.
            > >
            > > Obłuda i zakłamanie.
            > >
            >
            > Te 'wyzwolone' dzierlatki były bardzo uświadomione i 'bezpruderyjne',
            > ze wstrętem odrzucały wszelkie 'tabu'.
            > Należy także wątpić, że wierzyły w jakiegoś diabła...

Dla mnie to wszystko jest takie neurotycznie "prawdziwie polskie"...

Co innego myślisz - a co innego robisz.

To nie jest oznaka wyzwolenia.
    • zawisza_roland Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 12:43
      Simon jest więźniem politycznym rasistowskiego prawicowego rządu Kaczyńskich, a
      to rząd jest wszystkiemu winien, bo niedostatecznie reklamuje prezerwatywy!
    • Gość: ngebe Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: 212.160.172.* 16.01.07, 13:15
      To nie do wiary jak rasistowskim państwem okazała się Polska!!!
      Przeciw Simonowi rozpętała się nagonka tylko dlatego że jest czarnoskóry!! Ilu
      białych jest zarażonych wirusem HIV i wpółżyją bez zabezpieczenia zarażając
      kolejnych partnerów i się o tym nie mówi! Nagłaśnia się za to na cały kraj
      sprawe czarnoskórego uchodźcy publikując w dodatku jego wizerunek!!
      Wszyscy którzy atakuja Simona to RASIŚCI!!!
      • Gość: kocur Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: *.olsztyn.mm.pl 16.01.07, 13:18
        Rozumiem,że prowokujesz celowo dla przedłużenia dyskusji.
        • xtrin Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 13:29
          Nie wiem jaki był zamysł przedmówcy, ale wypowiedź ta świetnie obrazuje problem,
          jaki chciałam tutaj poruszyć. Cała ta sprawa, a przede wszystkim podejmowane
          przez samego zainteresowanego kretyńskie próby zrzucenia winy na innych poprzez
          krzyczenie "rasizm!" zrobią wiele krzywdy czarnoskórym w tym kraju.
          • mike.recz Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 13:31
            Bo akurat kolor skóry ma tu małe znaczenie.
            • xtrin Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 13:38
              Niestety, bardzo często okazuje się, że problemy z byciem "colourblind" także
              nie zalażą od koloru skóry.
          • ngebe Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 13:34
            nie odwracaj kota ogonem!!! powtarzam jeszcze raz! dlaczego tak bardzo
            akcentuje się to że Simon jest czarnoskóry??? na kolor jego skóry zrzuca się to
            że zakażał! gdyby zakażał Polak podkreślano by na każdym kroku że jest biały?
            To świadczy właśnie o rasiźmie!! nie twierdze że Simon jest bez winy! twierdzę
            że w Polsce (wśród społeczeństwa i mediów) panuje RASIZM!!! podkreśla że ciągle
            że Simon AFRYKANIN, UCHODŹCA, KAMERUŃCZYK zarażał! nie Simon człowiek, tylko
            Simon CZARNY! to jest właśnie rasism, który z was wszystkich teraz wychodzi!
            • Gość: Klasyk Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: 148.122.35.* 16.01.07, 13:39
              Jeżeli kogokolwiek można tu nazwać rasistą to właśnie Simona, który
              wykorzystywał kolor swojej skóry do osiągania własnej korzyści i manipulowania
              ludźmi.
            • Gość: Wrecekrzepki Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: 195.136.112.* 16.01.07, 13:41
              Dlatego ze Czarny w Polsce jest wciaz wyjatkiem, a nie dlatego, ze Polacy sa
              rasistami. Jest to cos, co wyroznia Czarnych w Polskim srodowisku. Nasze
              doswiadczenia z Afrykanczykami sa skape i bardzo swieze. To raz. Druga rzecz -
              podkreslanie, ze jest Kamerunczykiem - gdyby byl Wlochem, Rosjaninem albo
              Kazachem pisano by, ze pochodzi z Wloch, Rosji albo Kazachstanu.

Z calym szacunkiem dla Twojego koloru skory, jestes przewrazliwiony na tym
              punkcie i nie masz tutaj racji.

Nie pisze o opiniach ludzi na forach, bo to sa twardziele, ktorzy w wiekszosci
              w twarz takich obelg, jakie sie pojawiaja, nikomu nie powiedzieli.
              • mike.recz Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 13:44
                Gość portalu: Wrecekrzepki napisał(a):

> Dlatego ze Czarny w Polsce jest wciaz wyjatkiem, a nie dlatego, ze Polacy sa
                > rasistami. Jest to cos, co wyroznia Czarnych w Polskim srodowisku. Nasze
                > doswiadczenia z Afrykanczykami sa skape i bardzo swieze

Dokładnie,to nie Polacy kolonizowali świat.Murzynów jest u nas garstka.
            • mike.recz Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 13:42
              A ze mnie to nawet uszami wychodzi takim, rasistą jestem.:)
            • xtrin Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 13:43
              Przyznam, że zupełnie pogubiłam się w tym, co chcesz przekazać.
              Byc może pomogłoby, gdybyś formułował wypowiedzi nieco spokojnien.

To, że Mol jest czarnoskóry nie powinno mieć żadnego znaczenia. Znaczenie ma
              jego nieopisywalnie potworne zachowanie.
              Ale fakty pozostają faktami - kolor skóry ma jaki ma. Ciekawe w tym wszystkim
              jest to, że ów kolor staje się "argumentem" zarówno dla części jego oskarżycieli
              jak i dla niego samego.
              • Gość: Magnus Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.07, 15:19
                "Nie uwierzysz, co wtedy myślałam: że nie chcę być ofiarą stereotypu
                kulturowego i zakładać, że każdy czarny jest nosicielem HIV. I zobacz, jak mi
                się to teraz przysłużyło!"
                To dlatego jego kolor skory jest argumentem.
                Simon jest najwiekszym RASISTA jakiego sobie mozna wyobrazic, bo skazal
                najprawdopodobniej dziesiatki bialych kobiet na smierc.I bardzo dobrze, ze w
                koncu mowi sie o rasizmie Murzynow wobec bialych.
                • xtrin Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 15:24
                  > To dlatego jego kolor skory jest argumentem.

A może problemem jest nie kolor skóry, a stereoptyp kulturowy, od którego
                  cytowana kobieta pragnęła uciec?

> Simon jest najwiekszym RASISTA jakiego sobie mozna wyobrazic, bo skazal
                  > najprawdopodobniej dziesiatki bialych kobiet na smierc.I bardzo dobrze,
                  > ze w koncu mowi sie o rasizmie Murzynow wobec bialych.

Zdefiniuj proszę słowo "rasista".
                  Na jakiej podstawie zakładasz, że nie zrobił(by) tego samego kobietom dowolnego
                  innego koloru?
                  • Gość: Wrecekrzepki Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: 195.136.112.* 16.01.07, 15:33
                    Zgadzam sie. Rasizm moze tu byc jedynie hipoteza, a nie pewnikiem. Co prawda,
                    wiemy poki co tylko o zarazonych bialych dziewczynach, ale:
                    1. nie wiemy czy nie zarazil partnerek o innym kolorze skory - tylko sie nie
                    ujawnily lub nie wiedza ze sa chore
                    2. w Polsce kobiety o innym niz bialy kolorze skory sa w ogromnej mniejszosci i
                    latwiej mu bylo poderwac biale - moze gdyby mieszkal w USA zarazalby tez
                    Afroamerykanki.
                    • Gość: john Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:21
                      >moze gdyby mieszkal w USA zarazalby tez
                      > Afroamerykanki.

gdyby mieszkał w USA dmuchałby same Afroamerykanki. O białej kobiecie mógłby
                      zapomnieć. USA to nie Polska.
                  • Gość: Magnus Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.07, 15:41
                    "A może problemem jest nie kolor skóry, a stereoptyp kulturowy, od którego
                    > cytowana kobieta pragnęła uciec?"-i wyszlo jej na dobre, ze chciala uciec?
                    W imie chorej politycznej poprawnosci i propagowanej w lewacko-liberalnym
                    srodowisku tolerancji i milosci do wszystkiego co obce, bedzie teraz powoli
                    zdychala.
                    Koles przy kazdym sprzeciwie od razu uzywal argumentu swojej skory, zeby ten
                    przeciw zlamac.Dlatego nalezy w co drugim zdaniu podkreslac, ze byl
                    czarnoskorym Afrykanczykiem.
                    "Na jakiej podstawie zakładasz, że nie zrobił(by) tego samego kobietom dowolnego
                    > innego koloru?"-mnie interesuja fakty, a nie bawienie sie w hipotezy.Skazal
                    dziesiatki bialych kobiet na smierc??-skazal!Gdyby jakis bialy zabil w Afryce
                    kilkudziesieciu murzynow to tez by byl rasista.
                    • xtrin Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 19:02
                      > Skazal dziesiatki bialych kobiet na smierc??-skazal! Gdyby jakis bialy
                      > zabil w Afryce kilkudziesieciu murzynow to tez by byl rasista.

Czyli co, Wielgus donoszący na samych białych też był rasistą?
                      • Gość: omega Ach tal logika... IP: *.chello.pl 16.01.07, 19:21
                        xtrin napisała:

> > Skazal dziesiatki bialych kobiet na smierc??-skazal! Gdyby jakis bialy
                        > > zabil w Afryce kilkudziesieciu murzynow to tez by byl rasista.

> Czyli co, Wielgus donoszący na samych białych też był rasistą?

Czy Wielgus jest czarny?
                        • xtrin Re: Ach tal logika... 16.01.07, 19:27
                          > Czy Wielgus jest czarny?

Czyli wedle Twojej "logiki" podstawą rasizmu jest krzywdzenie osób innego koloru
                          skóry, tak? Jeżeli czarny potrąci czarnego samochodem to jest piratem drogowym,
                          a jak białego to rasistą?
                          • Gość: omega Re: Ach tal logika... IP: *.chello.pl 16.01.07, 19:45
                            Pomyśl trochę, poznaj definicję rasizmu, wtedy zrozumiesz.
                            Nie mam zamiaru niczego Ci ułatwiać.
                          • mg2005 Re: Ach tal logika... 16.01.07, 20:10
                            xtrin napisała:

> Jeżeli czarny potrąci czarnego samochodem to jest piratem drogowym,
                            > a jak białego to rasistą?

To zależy od koloru samochodu...
                        • mg2005 Re: Ach tal logika... 16.01.07, 20:13
                          Gość portalu: omega napisał(a):

> Czy Wielgus jest czarny?

No pewnie, że jest "czarny" ! ...
                      • mg2005 Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 20:34
                        xtrin napisała:

> Czyli co, Wielgus donoszący na samych białych też był rasistą?

Gdy "czarny" donosi na białych - jest to tzw. 'rasizm klerykalny'...
                  • mg2005 Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 20:36
                    xtrin napisała:

> A może problemem jest nie kolor skóry, a stereoptyp kulturowy, od którego
                    > cytowana kobieta pragnęła uciec?

Też uważam, że tak naprawdę, winę ponosi Kościół i katolickie społeczeństwo...
              • fourteen.words Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 15:21
                Bo kolor skóry MA i będzie miał znaczenie czy tego chcesz czy nie,
                przedstawiciele obu ras(białej i czarnej) różnią się bardzo wieloma rzeczami
                poza kolorem skóry, ze względu np. na kulturę w jakiej się wychowali, wspólną
                cechą jest jedynie wzajemna niechęć która jest trochę maskowana, ale w gruncie
                rzeczy wystarczy mała iskierka żeby nienawiść eksplodowała. Dlatego moja opinia
                jest taka że miejsce białych nie jest w Afryce, i miejsce czarnych nie jest w
                Europie. Znacznie mniej nieszczęść by było gdybyśmy się nie zaczęli wtrącać w
                ich życie, a teraz oni w nasze. Biali spaprali sprawę i muszą teraz się z tego
                wyplątać.
      • Gość: Wrecekrzepki Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: 195.136.112.* 16.01.07, 13:25
        Wiesz co, nie wiem, czy naprawde jestes Czarny, czy tylko prowokujesz, ale w
        sumie nie ma to znaczenia, bo w obu przypadkach wzbudzasz moja pogarde i
        obrzydzenie. Zaznaczam, ze nie jestem rasista i nie chodzi o Twoj kolor skory,
        tylko o poglady.

Tacy ludzie jak Simon Mol sa wlasciwie gorsi od zwierzat, bo zarazaja innych ze
        swiadomoscia tego - i nie jest dla mnie wazne, czy sa Czarni, czy Biali.

I mam nadzieje, ze jesli faktycznie sa w Polsce Biali, ktorzy zarazaja innych z
        premedytacja, dzieki temu procesowi zostana ujawnieni i postawieni przed sadem,
        tak jak Simon.
      • tajemniczy_don_pedro Biedni pokrzywdzeni... 16.01.07, 20:01
        Gość portalu: ngebe napisał(a):

> To nie do wiary jak rasistowskim państwem okazała się Polska!!!

No to z powrotem do Afryki.
    • akondze Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 14:45
      xtrin napisał(a):

> Wierzę w to, że chciał się 'leczyć dziewicami',
      > to dość powszechny afrykański zabobon.

Co to wnosi do sprawy?

---
      Fakt, że takie przesądy istnieją w Afryce wnosi do sprawy potencjalny motyw,
      którym się kierował Kameruńczyk: nie uprawiał seksu z tymi kobietami, po to by
      zarażać, lecz po to by się wyleczyć z choroby...

Czy tak faktycznie było, nie wiadomo - ale lepsza taka teoria (odnośnie motywów
      jego postępowania) niż żadna...

----------
      ...skwak?
      • mike.recz Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 14:53
        Fakt, że takie przesądy istnieją w Afryce wnosi do sprawy potencjalny motyw,
        > którym się kierował Kameruńczyk: nie uprawiał seksu z tymi kobietami, po to
        by
        > zarażać, lecz po to by się wyleczyć z choroby...
        >
        > Czy tak faktycznie było, nie wiadomo - ale lepsza taka teoria (odnośnie
        motywów
        >
        > jego postępowania) niż żadna...
        >

Żył w naszej kulturze wystarczająco długo, że bardzo dobrze wiedział co
        robi.Mol nie jest jakimś ciemniakiem tylko inteligentnym człowiekiem.Tym
        bardziej moim zdaniem zasługuje na wysoką karę.
        • akondze Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 15:02
          Nie usprawiedliwiam go przecież, tylko odnoszę się do motywu...

----------
          ...skwak?
      • xtrin Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 15:00
        > Fakt, że takie przesądy istnieją w Afryce wnosi do sprawy potencjalny motyw,
        > którym się kierował Kameruńczyk: nie uprawiał seksu z tymi kobietami, po to by
        > zarażać, lecz po to by się wyleczyć z choroby...

Po pierwsze - nie ma żadnych poważnych przesłanek by uznać, że rzeczywiście tak
        było. Równie uprawiona może być teoria, że nawiedził go duch / bożek / kosmita
        (niepotrzebne skreślić) i nakazał to robić.
        To, że takie zabobony istnieją nie oznacza, że musiał je podzielać. Jest on
        inteligentnym człowiekiem, który niewątpliwie posiadł sporą wiedzę i wiele lat
        mieszkał w cywilizowanym (przynajmniej teoretycznie), europejskim kraju.

> Czy tak faktycznie było, nie wiadomo - ale lepsza taka teoria
        > (odnośnie motywów jego postępowania) niż żadna..

Teorie można do woli mnożyć. Poza zabobonami, fanatyczną wiarą, kosmitami czy
        psychopatyczną żądzą mordu istnieje także możliwość, że jest on po prostu
        skrajnym egoistą, dla którego krzywda innych jest kwestią w zasadzie
        niezauważalną. Osobiście ku tej ostatniej bym się przychylała.
        • xtrin c.d. 16.01.07, 15:03
          Ale nade wszystko - jego motywacje nie mają znaczenia. Nawet, jeżeli wynikają z
          kultury. Tolerancja zawsze kończy się tam, gdzie zaczyna się krzywda. Tolerancja
          dla innej kultury musi więc być ograniczona prawami danego kraju. W tym
          przypadku złamał on owe prawa, więc jego motywacje nie mają znaczenia.
          • akondze Re: c.d. 16.01.07, 15:13
            Jeżeli chodzi o odpowiedzialność karną - jego motywacje nie mają znaczenia;
            jeżeli jednak chodzi o zrozumienie, dlaczego się stało to co się stało - tutaj
            JAK NAJBARDZIEJ mają one znaczenie...
            Pytanie: po co rozumieć?
            Odpowiedź: ...

----------
            ...skwak?
            • xtrin Re: c.d. 16.01.07, 15:22
              Mnie o wiele bardziej interesowałoby pytanie dlaczego nic go nie powstrzymało
              niż co do tego popchnęło.
              • lilimeye Re: c.d. 16.01.07, 17:05
                xtrin napisała:

>Teorie można do woli mnożyć. Poza zabobonami, fanatyczną wiarą, kosmitami czy
                psychopatyczną żądzą mordu istnieje także możliwość, że jest on po prostu
                skrajnym egoistą, dla którego krzywda innych jest kwestią w zasadzie
                niezauważalną. Osobiście ku tej ostatniej bym się przychylała.

> Mnie o wiele bardziej interesowałoby pytanie dlaczego nic go nie powstrzymało
                > niż co do tego popchnęło.

Właśnie taki skrajny egoizm, brak empatii, sumienia, brak poczucia winy i
                odpowiedzialności, obwinianie innych, a także niemożność utrzymania związków
                wskazywałyby na psychopatię.
                Wydaje mi się niemożliwe, by normalny inteligentny człowiek, nawet wywodzący się
                z innej kultury, zdolny był do tak okropnego postępowania.

• Gość: Wrecekrzepki Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: 195.136.112.* 16.01.07, 15:03
          A moze jest zwyczajnie rasista - w koncu nie jest to az takie niespotykane
          wsrod Czarnych.
        • akondze Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 15:09
          xtrin (cytat):

"Po pierwsze - nie ma żadnych poważnych przesłanek by uznać, że rzeczywiście tak
          było. Równie uprawiona może być teoria, że nawiedził go duch / bożek / kosmita
          (niepotrzebne skreślić) i nakazał to robić.
          To, że takie zabobony istnieją nie oznacza, że musiał je podzielać. Jest on
          inteligentnym człowiekiem, który niewątpliwie posiadł sporą wiedzę i wiele lat
          mieszkał w cywilizowanym (przynajmniej teoretycznie), europejskim kraju.[....]"

Mogło tak być lub nie - nie wiadomo...
          Zastanawiające jest jednak po co on zarażał te kobiety... i kwestia tego typu
          afrykańskich przesądów daje pewną hipotezę...
          Oczywiście w ogóle go to nie usprawiedliwia - jak napisałem wcześniej, daje
          tylko pewien potencjalny motyw jego postępowania, w myśl zasady z
          kryminałów: "była zbrodnia, musi być jakiś motyw..."

----------
          ...skwak?
          • xtrin Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 15:21
            Pogoń za własną przyjemnością to zbyt nikły motyw?
            • akondze Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 15:27
              Pogoń za własną przyjemnością nie jest nikłym motywem, ale w obliczu śmierci/
              zagrożenia śmiercią trochę blaknie... ochrona życia kosztem innych istnień
              (zakładając wiarę w uzdrawiającą moc seksu z dziewicą) wydaje mi się bardziej
              pasującym tutaj bodźcem...

Nie twierdzę oczywiście, że mam rację: tak mi się po prostu wydaje...

----------
              ...skwak?
              • xtrin Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 19:14
                Oczywiście ludzie są różni, ale jakoś ciężko mi uwierzyć w to, by w
                uzdrowicielską moc dziewiczego łona wierzył inteligentny, wykształcony facet,
                dziennikarz, od lat żyjący w europejskich metropolii.
                • mg2005 Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 16.01.07, 20:44
                  xtrin napisała:

> uzdrowicielską moc dziewiczego łona wierzył inteligentny, wykształcony facet,

Kazdy facet wierzy w tę moc - zwłaszcza inteligentny...
    • Gość: Magnus Simon nie jest zadnym wyjatkiem. IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.07, 15:06
      Po pierwsze AIDS to w Afryce choroba powszechna.
      Po drugie rownie powszechna jest tam wiara w to, ze mozna sie z tej choroby
      wyleczyc sypiajac z dziewica, badz biala kobieta.
      Identyczne przypadki z Niemiec i Szwecji, gdzie Afrykanczycy swiadomie zarazali
      kobiety pokazuje ze to nie zaden wyjatek, tylko powielany schemat.
      • Gość: Magnus Maly dodatek. IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.07, 15:53
        Jak skrajne jest zacofanie wsrod Afrykanczykow jesli chodzi o Aids niech
        udowodni fakt,ze niedawno rzad Poludniowej Afryki(20% spoleczenstwa jest
        nosicielem HIV) zalecal zazywanie wyciagow z czosnku i burakow na leczenie tej
        choroby.
        Dzialajace w tym kraju mocne lobby "Treatment Information Group" zalozone przez
        adwokata Anthoniego Brinka twierdzi calkiem serio, ze pomiedzy HIV a AIDS nie
        ma zadnego zwiazku i sprzeciwiaja sie lekom antywiralnym twierdzac, ze zabijaja
        one czarnoskorych mieszkancow Afryki i sa srodkiem stosowanym przez bialych
        mieszkancow RPA do ich wyniszczenia.
        Czy GW juz kiedykolwiek o tym pisala?:))
    • a.giotto niech no jeszcze raz jakis dureń napisze.... 16.01.07, 16:08
      ... że AIDS w Afryce to wina Jana Pawła II.

Akurat u pana Mola i jego kobiet widać wielką fascynację nauką JPII.

Gdyby choć trochę, odrobinkę przejęli się tym co mówił papież, zdzierając sobie
      gardło na wszystkich kontynentach, pzez tyle lat, na pewno nie doszłoby do dramatu.
    • znj2 Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 17.01.07, 04:54
      Niech się martwi o siebie, ta "ofiara". Simon da sobie radę. Zdobędzie jeszcze
      więcej doświadczenia jak się znajdzie w pudle.
    • Gość: ludzkiepojecie Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: *.chello.pl 17.01.07, 05:23
      a samson pogrązył wszystkich psychologów...
      a gwałciciel x koloru białego pogrązył wszystkich męzczyzn koloru białego
      a morderczynie dziecka z miasta x pogrążyła wszystkie młode matki w polsce
      a pani w sklepie co mi źle wydała reszte pogrązyla wszystkie ekspedientki świata
      a lekarz co zostawił wacik po operacji w brzuchu pani x pogrążył wszystkich
      lekarzy globu....

srutututut
      jeśłi człowiek ma potrzeba przeżucania swojej agresji i wszelkich negatywnych
      uczuć na innych to zawsze znajdzie ofiarę.

nie dajmy sie zwariawać ludzie!
      nie każdy facet to świnia i pijak! choc takich wielu!
      nie kazda kobieta to głupia ci.pa choc takich wiele!
      etc
      • xtrin Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 17.01.07, 08:56
        Dla Ciebie może to oczywiste, dla mnie także, ale - jak choćby po tym wątku i
        wielu innych w temacie - niekoniecznie.

Natomiast zwracając uwagę na ten cytat miałam na myśli inną kwestię. To
        mianowicie, że sam Mol uznając siebie za ofiarę rasizmu robi więcej krzywdy dla
        sprawy o którą to ponoć walczył, niż dobrego zrobił przez całe życie.
        • Gość: Magnus Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P IP: *.dip.t-dialin.net 17.01.07, 11:05
          X-trin- blagam cie-obudz sie w rzeczywistosci.Ten klient o nic nigdy nie
          walczyl.Ta cala dzialnosc to byla jedynie przykrywka, zeby moc w Polsce zostac
          i zdobyc odpowiednia pozycje spoleczna i kase.A przy okazji pobzykac kilka
          zafascynowanych nim i jego pseudodzialnoscia panienek.Durni lewacy dali sie na
          te jego opowiadanka nabrac i obsypywali go swoimi dennymi nagrodami.A koles
          robil swoje.
          Klient jest psychopata, rasista i egoista i walczyl jedynie o swoje interesy.
          • xtrin Re: Simon, pogrążasz wszystkich Afrykańczyków w P 17.01.07, 11:15
            Magnus - błagam Cię - czytaj!
            Napisałam: "dla sprawy o którą to PONOĆ walczył".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka