Gość: bartus Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.dialog.net.pl 26.01.07, 19:21 A ja bałam się duchów i pająków.Z duchów wyrosłam,ale pająki? brrr.Ale to wszystko nic w porównaniu z dzisiejszymi lękami.Z biegiem lat nie chce ich ubywać.A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.chello.pl 26.01.07, 19:29 Wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.versanet.de 26.01.07, 21:51 a ja balam sie teczy, ale juz mi minelo. natomiast nadal nie moge patrzec przechodzac obok takich wysokich statul itp. posagow. i ptakow oraz motyli i wazek w zamknietych miejscach tez nie znosze - okropne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: straszydlo an wrub Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.elpos.net 26.01.07, 19:24 byc samym w cimnym pomwieszczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.otenet.gr 26.01.07, 19:33 Pajakow,karaluchow itp. robactwa,niestety nadal sie ich boje,a moze po prostu brzydze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka_333 Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.aster.pl 26.01.07, 19:40 czarnego mercedesa i pająków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 19:43 no muminki byly powalone :) jakies straszydlo, a nie bajka dla dzieci- większośc moich znajomych nie lubila muminków widzę, że pochód wilkołaków z Pana Kleksa też dużo osób pamięta Odpowiedz Link Zgłoś
pether_23 Drewnianych prawideł do butów dziadka. 26.01.07, 19:56 Nikt (łacznie ze mną) nie wie czemu. Stały takie prawidła u dziadków w domu, dwa kawałki drewna spojone spręzyną. I ja się ich strasznie bałem :) Nieprzenikniione są mysli dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
aiszo Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 20:05 Wojny atomowej. Moje dzieciństwo przypada na lata 60-te, okres zimnej wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.unused.derbynet.waw.pl 26.01.07, 20:06 czarnej wołgi i Mikołaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaruda szyszek w lesie!!! IP: *.chello.pl 26.01.07, 20:11 No dramat, wydawalo mi sie, ze wyskocza z nich jakies potwory.. Po za tym takiej reklamy w telewizji, gdzie byl obrazek z Choipnem i leciala powazna muzyka - uciekalam za fotel :) A, i jak bylam w sali kongresowej na Akademi Pana Kleksa, to jak szly wilkolaki, to demonstracyjnie wstalam (mialam wtedy cos ok 3 lat), powiedzialam, ze nie bede tego ogladac i najnormalniej w swiecie wyszlam.. Jeszcze balam sie kilku piosenek z Pana Kleksa i Koziolka Matolka :( Odpowiedz Link Zgłoś
moineau1 Re: szyszek w lesie!!! 29.01.07, 12:17 Czy to aby nie była taka plansza z pomnikiem Chopina z Łazienek i do tego podkład z jakimś polonezem, pewnie jego autorstwa? Wyłam jak syrena na jego dźwięk i na widok tej planszy ://. Rodzice ściszali telewizor a ja ryczałam w panice, ta czarna postać pomnika też mnie przerażała... Brrrrrr! Pan Kleks - wilki straszne ale mnie najbardziej przerazliło jak się zmniejszył i wsadzili go pod szklankę. Podobno rozwyłam się tak, że mama wyprowadziła mnie z kina. Ale szyszki były całkiem w porzo. I kasztany :) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 20:08 Luster. Takich wielkich "na całego człowieka", nie lusterek w puderniczkach, łazienkowych apteczkach. Bałam się, że coś z nich wyskoczy i wciągnie mnie do środka. A samo wskoczy namoje miejsce i nikt nie zorientuje się, że to nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.acn.waw.pl 26.01.07, 20:09 Ciemnosci generalnie (mialem bardzo bujna wyobraznie i ogladalem za duzo horrorow :)) i co dziwne glosno pracujacych maszyn, np. koparki, spychacza (roboty drogowe) czy stojacej obok chodnika po ktorym szedlem duzej ciezarowki z wlaczonym silnikiem. Jak bylem maly to balem sie ze te maszyny sie na mnie rzuca z tym wrzeszczacym silnikiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itaka5 Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 20:17 we wczesnym dzieciństwie ciemności i czarownicy (jedna jak wstałam z łóżka w nocy zaczęła mnie dusić...0_o )troszkę mniej czarnej ręki..znałam też wersje z czerwoną..balam się, że coś jest pod moim łóżkiem, dlatego jak było ciemno w pokoju to na nie wskakiwalam z pewnej odległości. później juz w wieku ok 10 lat i wzwyż bałam się wszelkiego brzęczącego robactwa (osy, żuki itp...)właściwie to mi zostało do dziś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 20:30 po obejrzeniu filmu "egzorcysta" williama friedkina (mialam około 13/14 lat) do dzis boje sie upiornej, zmienionej twarzy dziewczynki opetanej przez szatana no i konsekwentnie grozą napawa mnie wszystko co ma związek z okultyzmem Odpowiedz Link Zgłoś
vanillaice Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 20:30 Wszelkiej maści owadów i pająków ( boję się ich do dzisiaj ), zimnych ogni i lekarzy wszelkiej maści, koloru i rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 20:23 Ja bałam się wozów strażackich. Nigdy nie udało mi sie zasnąć w ciemnym pokoju (tzn musiała palić sie nocna lampka, nawet gdy byłam u rodziny w odwiedzianch i zostawałam u niej na noc :D ). Bałam sie dziada, który przychodzi po dzieci, gdy nie chcą grzecznie zasnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil z Cz- wy Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 20:28 Po tym, jak użądliła mnie osa, na jej widok zaczynam uciekać. Boję się owadów tak bardzo, że na widok dzikiego nie mode wytrzymać i wszystko mnie sfędzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waniliowe Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.Red-88-6-234.staticIP.rima-tde.net 26.01.07, 20:36 najbardziej sie balam dzikow. moi rodzice byli maniakami spacerow po okolicznych lasach, wiec jak juz mnienamowili to zawsze bardzo sie meczylam na spacerze, bo szukalam co krok najlepszego drzewa, na ktore mozna by uciec, nie tylko dla mnie ale i dla moich rodzicow. obmyslalam strategie itp. glebokiej wody. i tych momentow keidy np podczas plywania w jeziorze nale woda robi siestrasznie zimna, brrr zawsze wyobrazalam sbie, ze tak jest jakis trup i spieprzalam jak najszyciej sie da.to osattnie do teraz m izostalo ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itaka5 Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:45 tez sie boje plywac po jeziorach...mam wrazenie ze tam cos jest na dole strasznego...np właśnie trup..albo jakaś wielka drapieżna ryba...w dzieciństwie tego nie miałam, dopiero pojawiło się w wieku kilkunastu lat (gdy przyśniło mi się mnóstwo martwych ludzi w jeziorze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cca Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.it-net.pl 26.01.07, 20:29 Edawarda Nożycorękiego. Jak pierwszy raz obejrzalam film to niebardzo zrozumialam o co chodzilo, i pozniej przez dluzszy czas wydawalo mi sie, ze siedzi w kącie pokoju, albo na balkonie. I musialam byc cala przykryta koldrą, bo balam sie, ze jak wysune noge to on podejdzie i mi ja obetnie. Poza tym balam sie jeszcze, ze z tego gornego otworu w wannie lub umywalce wyjda jakies robaki albo szczury akurat jak sie bede myc. I uwazalam, zeby tam nie wleciala nawet kropelka wody, bo obawialam sie, ze to rozzłosci te robaki i szczury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itaka5 Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 20:36 tez musialam miec nogi przykryte, balam sie ze cos mnie za nie pociagnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krutka Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.chello.pl 26.01.07, 20:58 Ja się bałam między innymi zasypiać po obejrzeniu strasznych filmów. Kiedyś bałam się choćby serialu o Robin Hoodzie (była taka wersja ze złym i dobrym Robinem). Ale wtedy przypominałam sobie szybko o doktorze Dolitte, który rozmawiał ze zwierzętami i od razu robiło mi się lepiej i spokojniej;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiulka Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 13:28 w dziecinstwie bardzo balam sie PAnA KRANA ktory rzecz jasna mieszkal w kranie i burczal tam. Balam sie rowniez w nocy oczywiscie kwiata ktory stal w pokoju, w dzien byla to paprotka ,w nocy wielki mis gryzli,duchy tez wywolywaly strach,a takze czlowiek mieszkajacy za dzikim bzem na ogródku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.chello.pl 26.01.07, 21:03 Piosenki Maanamu "Lucciola".Brrr... do dziś na samą myśl o niej mam dreszcze... I jeszcze bałam się zasypiać,bo byłam przekonana,że umrę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlo Milicji, windy miedzy piątrami..... IP: *.chello.pl 26.01.07, 21:12 ...teraz policji, windy miedzy piętrami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Milicji, windy miedzy piątrami..... IP: *.fbx.proxad.net 26.01.07, 22:04 Na zmiane czarnej lapy, czarnej wolgi i w ogole "kogos" w piwnicy! Mama zawsze stala na 2 pietrze i czekala az krzykne "juz" uciekajac na podworko! Drugiej wojny swiatowej! Wystajacych nog spod koldry i ryb! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pysiak Tego że winda utknie pomiędzy piętrami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 22:16 Bałam się jak jechałam windą, że utknie pomiędzy piętrami i umrę w niej bo się uduszę =) Do tej pory mi to zostało choć mam 15 lat. Wolę schody ;] Odpowiedz Link Zgłoś
a.hem Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 21:25 "Lucciola", nie wiem co jest w tej piosence, ale od dzieciństwa jej nie lubię, Podobnie jak Ty, na myśl o niej mam dreszcze. Wywołuje we mnie bardzo zle skojarzenia, ktorych nie jestem nawet w stanie opisać. Zawsze jak słuchalam płyty wolałam ja przewinąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serio Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:17 JA SIE BAłEM DUCHóW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 09:46 ja najbardziej bałam się wojny, ciągle śniła mi sie bitwa. Odpowiedz Link Zgłoś
a.hem Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 21:21 Zapomniałam dodac, ze straszne było również dla mnie położenie się do łóżka i myśl, ze jeśli nie przykryję się kołdrą to jakaś niewidzialna postać dotknie mnie za noge lub rekę. Byłam przekonana, ze bedzie ona bardzo zimna. Balam się bardzo więc zakrywałam się niemal cala z glowa. Coś z tej fobi mam do dziś. Lubię mieć zasłoniete ramiona jak śpię. Może to być choćby podkoszulek Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 22:22 mam to samo Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 22:22 tylko ze do teraz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:24 diabol za oknem;> moj dziadek byl malo madrym dziadkiem, i mnie diablami wlasnie straszyl, nie tylko mnie z reszta.. do dzis jakies cuda widze za oknem;) a szanownego dziadka tez sie balam, bo mial czarne wlosy i czarne wasy.. straszne to to bylo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobitka Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:32 przypomnialo mi sie! ale to cholera mam do dzis. jak bylam mala, widzialam, jakis horror, nawet nie caly tylko fragment, kobitka jechala schodami, i sie potknela, i wciagnelo jej lancuszek i ucielo glowe:> jeszcze kilka lat temu nikt nie byl w stanie wciagnac mnie na takie schody, teraz juz lepiej,ale jak wchodze to wszystkie dluzsze rzeczy, szalik, sznurki, podciagam pod sama szyje i trzymam mocno:> Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 27.01.07, 10:28 właśnie! też bałam sie ruchomych schodów. te nieszczęsne schody w skarbku w k- cach :> poza tym bałam się : cyganów ze ślizgawki w zimie, dużych komarów, pająków <- Odpowiedz Link Zgłoś
a.hem Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 21:31 Kiedyś mój wujek opowiedział mi straszną bajkę o pająku, który stukał w szafie. Miała ona upiorny klimat. Zakończenie jej jest takie" ze to pajak z kulawą nogą" Zawsze jak widziałam jakąś starą szafę kojarzyła mi się z tym strasznym klimatem. Nigdy nie myślalam o wesołym zakończeniu opowieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobitka Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:33 jakim wesolym zakonczeniu.. mi byloby szkoda tego pajaka:(( :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uznam4 Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.fn.pl 26.01.07, 23:46 Bałam się bardzo wojny. Ciągle rodzice mnie straszyli....i kupowali worek soli w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_linka1 Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 21:33 Wojny i obozow koncentracyjnych. Byl taki okropny film radziecki "Zapamietaj imie swoje". Polski "Pasazerka" tez obejrzalam za wczesnie. W zwiazku z powyzszym okropnie balam sie stukotu pociagow towarowych w nocy, a slychac je bylo w moim domu... Odpowiedz Link Zgłoś
ma_linka1 Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 21:35 Acha i ksiazki Z. Nałkowskiej "Medaliony". Po przeczytaniu wyniosłam szybko na śmietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 22:24 mnie ta książka brzydzi strasznie... :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 22:41 BUKI z muminków. Odpowiedz Link Zgłoś
w.s2 Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 21:35 Może to śmieszne, ale... bałem się koni. W Zakopanem głaskałem jednego z koni przy saniach i ten "łotr" usiłował... zjeść mi rękawiczki. Przez dość długi okres czasu nie podchodziłem do żadnego konia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: einstein Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.autocom.pl 26.01.07, 21:46 Piszczałki z telewizora ( pamiętacie? Przyjaciel wesołęgo diabła to się nazywało ), małego lasku obok domu babci, szczurów w piwnicy, psów bo jeden duży mnie ugryzł :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The.Libertarian Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.nwrk.east.verizon.net 26.01.07, 22:10 Ja kudlaty durnowaty, nie wiedzialem co to Taty... Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 22:25 Gość portalu: einstein napisał(a): > Piszczałki z telewizora pamiętam, przez jakiś czas się bałam też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.c31.msk.pl 27.01.07, 00:51 Tez sie balam. A nasza pierwsza dama wyglada jak Piszczalka, btw. :) Odpowiedz Link Zgłoś
a.hem Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 21:42 Moja 7 letnia córecza, powiedziała mi, że najbardziej boi się, że jakieś zjawy, potwory wyjdą spod jej łóżka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hommedefer Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.dsl.club-internet.fr 27.01.07, 11:48 Powieś jej nad łóżkiem dużego pterodaktyla, zaprzyjaźnij z nim córkę, i powiedz, że zawsze ja obroni:) Działa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johan Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:43 Spalinowozów stojących na bocznicy, kiedy trzeba było przejść przez tory kolejowe idąc do babci. Zamykałem wtedy oczy, zaciskałem zęby i przebiegałem przez tory żeby tylko te "potwory nie zauważyły i skoczyły na mnie". Zaznaczam, że w czasach mojego dzieciństwa żadych "Transformersów" nie było w czarno-białej TV :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pimpek wigr Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.lond-hex.dynamic.dial.as9105.com 26.01.07, 21:49 Ja balem sie Boba z miasteczka twinpeaks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:55 Ja bałam się Białej Damy, która mieszkała w piwnicy w naszym bloku. Tak mówiły dzieci z podwórka i wzajemnie sobie tego strachu napędzały. Za nic w swiecie nie zeszłabym sama na dół do piwnicy.Potem gdy podrosłam doszłam do wniosku, że za ową damę mogły być uważane białe plamy farby na scianie. Ktoś namazał bohomazy i chyba to była owa dama. Trochę też bałam sie krwiopijców z filmu "Dom wampirów". Był to przebój kinowy, pamiętam, że niektóre dzieci płakały ze strachu.A wyobraźcie sobie, że w latach 70-tych nikt dzieci o wiek w kinie nie pytał. Tak to było.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinka_malinka Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.07, 11:13 "Dom wampirów" pamiętam.Dla mnie Dominik ( tak mu było?) był gorszy. Nigdy potem już się tak nie bałam na żadnym filmie.Kiedyś wieczorem szłam z koleżankami na spacer i opowiadałam im ten film. Przechodziłyśmy akurat koło cmentarza i jedna z koleżanek przypadkiem dotknęła mojej szyi. Myślałam że umrę tak mnie to wystraszyło.A teraz po latach marzę o obejrzeniu tego filmu ponownie.Nie wiem jak go zdobyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venyel Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: 82.160.223.* 26.01.07, 21:56 jak byłem dzieckiem to bałem się małej Mi z Muminków :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The.Libertarian Smierci po Czernobylu IP: *.nwrk.east.verizon.net 26.01.07, 22:13 Bylem w wieku przedszkolnym jak im ta cala elektrownia atomowa wybuchla w Czernobylu. Pamietam ze potem przyjechali do nas do przedszkola dawac nam plyn Lugola do picia, i podslyszalem jakas przedszkolanke ktora powiedziala ze wszyscy umrzemy z napromieniowania. Pamietam ze mnie ta mysl gnebila az do podstawowki... Odpowiedz Link Zgłoś
o.beyzyma Re: Smierci po Czernobylu 27.01.07, 20:33 Mój synek tak się bał napromieniowania po Czarnobylu, że dostał ataku histerii, gdy trzeba mu było zrobi rtg zatok. Musiałam ubrac fartuch z ołowiu (strasznie ciężki!!!) i trzymac go na siłę, aby zrobic to zdjęcie. A jego głowa potem rozbolała, bo - jak twierdził - został napromieniowany - a miał wtedy 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agulka Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.chello.pl 26.01.07, 22:20 Bałam się bohatera bajki radzieckiej (!) pt. "Król mórz";)) A poza tym przerażał mnie teledysk M. Jackson'a "Thriller"........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bib Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 22:21 Bałam się paproszków, które pływały po wodzie w wannie. Wydawało mi się, że to moi rodzice (najlepsi ludzie pod słońcem) próbują mnie zabić. Minęło jakieś 30 lat i wszyscy żyjemy. (Łącznie z cholernymi paproszkami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: empe42 Re: Czego baliście się w dzieciństwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 22:56 Panicznie bałam się ciemności, poza tym bałam się Czerwonego Kolana. Tak, tak, brzmi to śmiesznie, ale tym mnie straszyła moja starsza siostra.Bałam się okropnie, a miałam wtedy kilka lat. To Kolano czaiło sie w ciemnościach i lada chwila miało wejść do pokoju.... Odpowiedz Link Zgłoś
kaa-ann-roo Re: Czego baliście się w dzieciństwie? 26.01.07, 22:48 Ja się bałam kiedy na suficie wytworzyła się wilgotna plama, która nieco przypominała twarz mężczyzny z profilu. Bałam się płaskorzeźb przedstawiających ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś