Dodaj do ulubionych

Gronkiewicz i duch święty

25.01.07, 18:09
Podczas kampanii prezydenckiej HGW publicznie oświadczyła, że kontaktuje się
z duchem święteym, który pomaga jej podejmować ważne decyzje.
Czy może ktoś wskazać mi CYTAT z HGW? Bo nigdzie nie mogę go znaleźć i dewotki
z forum religijnego mi nie wierzą i twierdzą, że to prowokacja Urbana
Obserwuj wątek
    • Gość: Matylda Re: Gronkiewicz i duch święty IP: 85.112.196.* 25.01.07, 18:32
      Nie słyszałam tego w trakcie kampanii ale pamiętam, że wiele lat temu
      powiedziała coś podobnego jak była prezesem Banku Centralnego. Powiedziała, że
      w swoich decyzjach kieruje się zdaniem swojego przewodnika duchowego, który
      oczywiście natchniony jest przez Ducha Świętego. Wywarło to na mnie takie
      wrażenie, że tyle lat pamiętam.
      • Gość: Majka Re: Gronkiewicz i duch święty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 18:36
        To ciekawe :) Mi to wygląda na zwykłe plotki bo nikt nie potrafi przytoczyc
        udokumentowanych źródeł owych wypowiedzi.
        • wojtekqwerty Re: Gronkiewicz i duch święty 25.01.07, 18:45
          Może pomyliłem, może faktycznie to było gdy dostawała się do NBP a tylko ktoś
          to wyciągnął podczas kampanii. Ale faktycznie nie widać nigdzie cytatu.
          Ja jednak pamiętam że puścili to w TV, ale nie wiem kiedy to było.
          Fajnie by było, gdyby ktoś znał jakiegoś wiarygodnego linka.
          • Gość: toja Re: Gronkiewicz i duch święty IP: *.biol.uni.wroc.pl 25.01.07, 19:09
            > Fajnie by było, gdyby ktoś znał jakiegoś wiarygodnego linka.
            nie wiem co w tym fajnego widzisz..... moze nie rozumiem tego dlatego, ze nie
            mieszkam w Warsiafce i malo mnie obchodzi to miasto..... Ale mimo wszystko co
            chcesz udowodnic poprzez znalezienie tegoz linka?
            Pozdrawiam
            • Gość: Majka Re: Gronkiewicz i duch święty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:16
              Chyba to że Gronkiewicz wierzy w ducha świetego ;) Tylko nie wiem co w tym złego.
              • supaari Re: Gronkiewicz i duch święty 25.01.07, 19:23
                Gość portalu: Majka napisał(a):

> Chyba to że Gronkiewicz wierzy w ducha świetego ;) Tylko nie wiem co w tym
                złeg
                > o.

Właśnie... Przynajmniej 97% Polaków przynajmniej raz w życiu się do tego
                przyznało...
                • wojtekqwerty Re: Gronkiewicz i duch święty 25.01.07, 19:26
                  jak to?
                  • supaari Re: Gronkiewicz i duch święty 25.01.07, 19:34
                    wojtekqwerty napisał:

> jak to?

Proste! W wyznaniu wiary (najczęściej używane - apostolskie i nicejsko-
                    konstantynopolitańskie) twierdzi się: "wierzę w Ducha Świętego...". Sądzę, że
                    nie więcej niż - nawet!!! - 3% Polaków nigdy żadnego z tych wyznań nie
                    wypowiedziało. Wniosek - wiara w Ducha Świętego jest w Polsce powszechna.
                    • Gość: duch święty Re: Gronkiewicz i duch święty IP: *.acn.waw.pl 25.01.07, 20:12
                      nie myl klepania regułek z wiarą!!
                      • Gość: Majka Re: Gronkiewicz i duch święty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 20:26
                        To co oni kłamia albo wypowiadają słowa w które nie wierzą? Toż to czysta
                        hipokryzja.
                      • supaari Re: Gronkiewicz i duch święty 25.01.07, 20:54
                        Gość portalu: duch święty napisał(a):

> nie myl klepania regułek z wiarą!!

1. Nie podszywaj się pod Ducha Świętego. On korzysta z innego dostawcy usług
                        internetowych (spoza Wawy!).
                        2. Już Ci Majka (chyba; jak nie - przepraszam) napisała, żebyś poważniej
                        traktował wyznania innych osób - nawet jeśli sam strzępisz język po próżnicy.
                        3. Wielu miłych zdarzeń Ci życzę.
    • Gość: Matylda Re: Gronkiewicz i duch święty IP: 85.112.196.* 25.01.07, 20:47
      Dajcie spokój, przecież dyskusja znowu schodzi na błędną drogę. Nie chodzi o
      to, że Gronkiewicz wierzy w Ducha Świętego tylko o to, że jak napisałam
      powyżej, swoje decyzje uzależnia od wskazówek Przewodnika Duchowego. Przewodnik
      Duchowy to ktoś (zazwyczaj ksiądz spowiednik), kto kieruje duchowym rozwojem
      członka jakiegoś ruchu katolickiego (np. "Ruch Światło - Życie" albo "rodziny
      Nazaretańskie"). Taki przewodnik duchowy może swojemu podopiecznemu dużo
      zasugerować. Szczególnie istotne jest to wtedy, gdy podopieczny pełni ważne
      funkcje w państwie. Gronkiewicz o tym powiedziała będąc prezesem Banku
      Centralnego co mogło z kolei znaczyć, że jej decyzje nie są suwerenne. To
      wydało mi się niebezpieczne a nie fakt, że jest osobą wierzącą.
      • Gość: Majka Re: Gronkiewicz i duch święty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:02
        A możesz podac linka to owej wypowiedzi? Jesli nie potrafisz jej udokumentowac
        to jest tylko plotką :) Nie sądze aby osoba publiczna pełniąca tak powazne
        stanowiska jak Gronkiewicz opierała swoje decyzje na gusłach :)) Jeśli coś
        takiego powiedziała to raczej jako żart a oczywiście zaraz jacys oszołomi
        podchwycili. Może jej też chodziło po prostu o intuicję a intuicja istotna rzecz.
        • Gość: Matylda Re: Majka IP: 85.112.196.* 25.01.07, 21:21
          Dla Ciebie może być plotką bo nie masz obowiązku wierzyć w to co piszę. Linka
          nie podam bo nie mam, to było wiele lat temu jak jeszcze niewielu w tym kraju
          wiedziało co to jest "link". Mnie nikt o tym nie opowiadał tylko widziałam na
          własne oczy. Powiedziała to Gronkiewicz osobiście i na żart nie wyglądało.
          Zresztą ludzie wierzący nie żartują sobie z Ducha Świętego. Nie mówiła o
          intuicji, która bądz co bądz wynika z własnych odczuć ale o PRZEWODNIKU
          DUCHOWYM.

>Nie sądze aby osoba publiczna pełniąca tak powazne stanowiska jak Gronkiewicz
          opierała swoje decyzje na gusłach :<

Właśnie dlatego, że to osoba pełniąca poważne stanowiska ta wypowiedz wywarła
          na mnie takie wrażenie, że pamiętam przez tyle lat. Nawet wtedy zastanawiałam
          się czy Gronkiewicz wypowiadając te słowa nie zastanawiała się, że z tego
          powodu staje się niewiarygodna w oczach Polakow.
          • Gość: Majka Re: Majka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:35
            Zdanie "to było wiele lat temu" kończy cała dyskusję na ten temat :) Było,
            minęło, nie wazne.
            • Gość: ferment Re: może się przyda IP: *.chello.pl 25.01.07, 21:40
              pl.wikipedia.org/wiki/Ruch_Odnowy_w_Duchu_%C5%9Awi%C4%99tym
              >Ruch Odnowy w Duchu Świętym
              Z Wikipedii
              Skocz do: nawigacji, szukaj

Ruch Odnowy w Duchu Świętym (Katolicka Odnowa Charyzmatyczna) - ruch katolicki
              powstały w 1967 r. w Stanach Zjednoczonych, m.in. pod wpływem Soboru
              Watykańskiego II oraz teologii zielonoświątkowej.

Osoby uczestniczące w Ruchu pracują nad własną wiarą poprzez nieustanne "dążenie
              do Jezusa poprzez działanie Ducha Świętego". Działania członków Ruchu to między
              innymi ewangelizacja chrześcijan.

Do ruchu tego należy m. in. prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz, była
              prezes NBP.<

• Gość: Majka Re: może się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 22:56
                O kurcze, to ja już na nią nie głosuję jak będa ponowne wybory ;)
                • Gość: Matylda Re: Majka IP: 85.112.196.* 25.01.07, 23:11
                  A co zrobisz jak PiS wpadnie na pomysł wystawienia jakiegoś ministranta od
                  Rydzyka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka