Dodaj do ulubionych

Polska jest dobra..... w czym?

29.06.07, 11:10
Rosja,Arabia Saudyjska: dostarczyciele energi, paliw, surowcow.

Japonia, Niemcy, Korea; motoryzacja, nowoczesne technologie.

Szwajcaria, Emiraty Arabskie; bankowosc, hotelarstwo, branza hotelarsko-bizn.

Francja, Wlochy, W.Brytania: markowe produkty, moda, design, technologie.

Polska: polwykonastwo, branza przetworczo rolnicza?

Jaki jest pomysl na Polske? Czy ze skladania Niemieckich aut, albo
dostarczaniu zachodniej Europie kiszonej pietruszki i sokow z agrestu, da sie
wyzyc?

Moze Polska powinna zdecydowac sie na jakis strategiczny produkt, lub uslugi?
Moze nalezy pozbyc sie garstki przekupionych Polaczkow ktorzy pilnuja
interesow Niemieckiego przemyslu lotniczego w Polsce?

Albo samochodow luksusowych typu Lampart, wystarczy pozbyc sie Polaczkow
ktorzy dbaja o interesy Jaguara, Mercedesa,itd? bo tacy glownie blokuja
rozwoj rodzimych marek.

Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Polska jest dobra..... w czym? 29.06.07, 11:11
      Polska dostarcza tania sile robocza:)
      • malinova14 Waldek ?czy to znowu ty? 29.06.07, 11:18
        ????
        bo masz chyba jakies kompleksy....
        • kicior99 Re: Waldek ?czy to znowu ty? 29.06.07, 11:19
          zmywak zamknęli? :P
          • camel_3d ale jam nie waldek 29.06.07, 11:25

• malinova14 Re: ale jam nie waldek 29.06.07, 11:36
              camel_3d ja pisalam do polskiej_potegi_swiatowej.... mam podejrzenia ze to
              Waldzio :->
        • polska_potega_swiatowa jesli ja sie dowartosciuje to ty zostaniesz w tyle 29.06.07, 11:25
          kompleksy maja ci ktorzy uznali ze sa gorsi od Niemcow i na wszystko co ich
          stac to skladanie Niemieckich aut.

Chcec konkurowania z najlepszymi nie jest "kompleksem" wrecz przeciwnie, to
          pewnosc siebie i zdecydowanie. Ale u was w Polsce ambitnych ludzi sie udupia,
          wmaiwajac "kompleksy" i "dowartosciowanie sie".

Tak, mam kompleksy, i chce sie dowartoscowac bedac najlepszy w mojej
          dziedzinie, zreszta tak jak Niemcy, Amerykanie czy Japonczycy, ktorzy kiedys
          tez musieli sie dowartosciowac. Co w tym zlego? Moze to ze jak ja sie
          dowartosciuje to ty zostaniesz w tyle? :)
          • Gość: Niemcy Re: jesli ja sie dowartosciuje to ty zostaniesz w IP: *.chello.pl 01.07.07, 09:28
            polska_potega_swiatowa napisał:

> kompleksy maja ci ktorzy uznali ze sa gorsi od Niemcow i na wszystko co ich
            > stac to skladanie Niemieckich aut.

Składanie niemieckich aut, nie Niemieckich, tak na marginesie...:)
            >
            > Tak, mam kompleksy, i chce sie dowartoscowac bedac najlepszy w mojej
            > dziedzinie, zreszta tak jak Niemcy

To zależy w jakiej dziedzinie. Niemcy to na pewno potęga na skalę światową w
            piciu piwa, paleniu papierochów i wywoływaniu wojen. To ostatnie kiepsko im
            wychodzi. Zawsze dostają po dupie.
            I gdyby nie plan Marshall'a, kto wie, czy odbudowaliby swój kraj szybciej od
            Polaków.
      • Gość: Kasiunia Re: Polska jest dobra..... w czym? IP: 213.17.180.* 29.06.07, 11:26
        I dostarcza światu rozrywki pomysłami swoich polityków...
        • kicior99 Re: Polska jest dobra..... w czym? 29.06.07, 11:27
          szkoda że w tej dziedzinie nie ma międzynarodowych transferów jak w piłce...
      • menhir2 polactwo-robactwo 30.06.07, 11:11
        camel_3d napisał:

> Polska dostarcza tania sile robocza:)
        >

RACJA:( POLACTWO-ROBACTWO TYLKO DO TEGO SIE NADAJE. Ile w naszej historii mamy
        momentow rzeczywistej swietności gospodatrczej i kulturowej? Nie potrafimy
        gospodarowac, nie potrafimy uprawiać polityki. Naszą polska specjalnoscia jest
        tylko niczym nieuzasadnione przekonanie o polskim mesjaniźmie. jestesmy
        wyjatkowi bo mamy Matke Boską Królowa i wygklalismy pod Grunwaldem.
    • kicior99 Re: Polska jest dobra..... w czym? 29.06.07, 11:19
      w jednostkowych "wybrykach" jak Małysz, Kubica, kiedyś Fibak czy Darocha. Za
      zrywami indywidualnymi nie idzie żaden postęp...
    • piwi77 Re: Polska jest dobra..... w czym? 29.06.07, 11:21
      Walory krajoznawcze, rekreacyjne, to jest to czym wybijamy się na tle Europy,
      do tego dochodzi całkiem przyzwoita baza turystyczna. Już z tego nasz kraj
      czerpie spory dochód.
      • polska_potega_swiatowa baza tyrystyczna?................. Cos w tym jest! 29.06.07, 11:29
        piwi77 napisał:

> Walory krajoznawcze, rekreacyjne, to jest to czym wybijamy się na tle Europy,
        > do tego dochodzi całkiem przyzwoita baza turystyczna. Już z tego nasz kraj
        > czerpie spory dochód.

Nareszcie konstruktywna odpowiedz. Jest cos w tym, moze zamiast koncentrowac
        sie na podwykonastwie, powinnismy zbudowac baze turystyczna na miare Szwajcari,
        Hiszpani, Francji albo jeszcze lepsza?

Problem w tym ze Polska zawsze goni, a nie ucieka konkurencji, wytyczajac nowe
        tredy, nie patrzy perspektywicznie...juz taka mentalnosc, mam nadzieje ze to
        sie zmienie z nowym pokoleniem.
        • kicior99 Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 11:32
          Nie da rady. Może poza Tatrami i Krakowem wszystkie "atrakcje" to u nas druga
          jeśli nie trzecia liga. Pojezierza są ładniejsze w Finlandii czy Anglii, Bałtyk
          moze ładny ze swymi plażami, ale kudy mu do mórz południowych, inne góry są
          atrakcją na skale najwyżej ponadregionalną...
          • polska_potega_swiatowa Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 11:40
            kicior99 napisał:

> Nie da rady. Może poza Tatrami i Krakowem wszystkie "atrakcje" to u nas druga
            > jeśli nie trzecia liga. Pojezierza są ładniejsze w Finlandii czy Anglii,
            > Bałtyk moze ładny ze swymi plażami, ale kudy mu do mórz południowych, inne
            > góry są atrakcją na skale najwyżej ponadregionalną...

Pomimo dozy pesymizmiu plynacej z twojej wypowiedzi zauwazyles chyba
            nieswiadomie dwa wazne aspekty turystyki, w ktorych jest szansa

Krakow; to atracja nienaturalna turystyczna, zbudowana przez ludzi...wystarczy
            bardzej rozwinac oferte, a polacy to zdolny narod.
            Zimny klimat; nie tylko cieply klimat jest atrakcyjny. Dla coraz bardziej
            bogatych Azjatow, Arabow, Latynosow Polska ma swoj specyficzny klimat. Zreszta
            na granica mieszkam od dawna i slyszalem ze Polska jest krajem ...egzotycznym,
            tak tak, bo nie o temperature tylko tutaj chodzi.

• kicior99 Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 11:41
              tez mieszkam za granica już dość długo i tez słyszałem taką opinię. Również o
              urodzie Polek, ale tu pozwalam sobie zgłosić votum separatum.
              • niedo-wiarek Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 11:48
                Polki to zwykłe baby, takie jak gdzie indziej. Młode na co dzień chodzą po
                prostu wypacykowane tak, jakby się na bal życia wybierały - stąd w zestawieniu
                z kobietami z normalniejszych krajów wypadają blado. Z kolei Polki po 40
                najczęściej prezentują się okropnie, gorzej nawet od wyszydzanych powszechnie w
                Polsce Angielek (osobiście wolałbym mieć styczność z 45-letnią Angielką niż z
                45-letnią Polką).
                • kicior99 Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 11:53
                  akurat tej 45-letniej Angielki Ci nie życzę :) Wiem o czym pisze. Ale już
                  Francuzkę - jak najbardziej
                  • niedo-wiarek Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 11:54
                    Angielkę podałem jako przykład skrajny, cieszący się w Polsce wybitnie złą
                    sławą ;)
                • polska_potega_swiatowa Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 11:59
                  niedo-wiarek napisał:

> zestawieniu z kobietami z normalniejszych krajów wypadają blado. Z kolei
                  > Polki po 40 najczęściej prezentują się okropnie, gorzej nawet od wyszydzanych
                  > powszechnie w Polsce Angielek (osobiście wolałbym mieć styczność z 45-letnią
                  > Angielką niż z 45-letnią Polką).

Slyszalem taka opinie od obcokrajowcow, Polka 23 letnia to zjawisko, i nawet
                  jest z nia o czym porozmawiac, natomiast 45 letnia Polka to stara baba,
                  upierd..iwa, czerwone wlosy, sciete na krotko, zmary, rozczlapana, zaniedbana.
                  • niedo-wiarek Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 12:03
                    Oczywiście moja pomyłka - młode Polki nie wyglądają blado, czasem wyglądają
                    wręcz pięknie. Tyle że ich walory na tym (najczęściej wystudiowanym) wyglądzie
                    się kończą. Średni wiek to koszmar.
              • polska_potega_swiatowa Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 11:56
                kicior99 napisał:

> tez mieszkam za granica już dość długo i tez słyszałem taką opinię. Również o
                > urodzie Polek, ale tu pozwalam sobie zgłosić votum separatum.

w takim razie moze Polska powinna byc potega kobieca? :)
                • niedo-wiarek Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 12:00

> w takim razie moze Polska powinna byc potega kobieca? :)

Wierz mi, jeśli ktoś już poszukuje Słowianek, to takich bardziej ze wschodu,
                  ewentualnie z południa. Polki najczęściejsą drętwe i mają zimne serca - i nie
                  zmieni tego fakt, że bardzo chętnie wyskakują z majtek na widok obcokrajowców ;)
                  • polska_potega_swiatowa Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 12:10
                    niedo-wiarek napisał:

> Wierz mi, jeśli ktoś już poszukuje Słowianek, to takich bardziej ze wschodu,
                    > ewentualnie z południa. Polki najczęściejsą drętwe i mają zimne serca - i nie
                    > zmieni tego fakt, że bardzo chętnie wyskakują z majtek na widok
                    > obcokrajowców ;)

E tam, wole Polki od Ruskich, spotkalem pare Rosjanek ktore studiowaly w
                    Stanach, o moj boze, jakie one dumne z siebie. Zupelnie nie zauwazyly ze ja tez
                    ttam studiowalem, chwalily sie tym jaki to oni maja wysoki poziom nauczania w
                    Rosji, a ja na to skoro Rosjanie tacy intelientni to dlaczego dochod narodowy
                    Rosji wynosi okolo 5% GPD USA? Zmieszaly sie, nie potrafily na to odpowiedziec,
                    nawet biorac pod uwage ze Rosja ma tylko 40% mieszkancow USA, to i tak te 5%
                    dochodu to wstyd.

Wracajac do obcych kobiet, to sam mialem dwa zwiazki z Azjatkami, Japonka i
                    Taika, razem 4 ralat, oczywiscie egzotyczne ciala kreca faceta, ale ciesze sie
                    ze jestem teraz z Polka, wiecej nas laczy, przynajmniej ona wie czego chce, i
                    na wzajem. A z obca to czlowiek musi meczyc sie z jej oczekiwaniami, ktore
                    kloca sie z moimi.
                    • niedo-wiarek Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 12:16
                      Oczywiście związek to co innego i przeciętnemu Polakowi najlepiej z Polką.
                      Natomiast obcokrajowcowi Polki bym nie polecił - ani na żonę, a nawet
                      na "wakacyjną znajomość". Co do Rosjanek - Polki są akurat do nich bardzo
                      podobne, choć mimo wszystko bardziej w pretensjach - jedna parafia.
                      • polska_potega_swiatowa Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 12:23
                        niedo-wiarek napisał:

> Oczywiście związek to co innego i przeciętnemu Polakowi najlepiej z Polką.
                        > Natomiast obcokrajowcowi Polki bym nie polecił - ani na żonę, a nawet
                        > na "wakacyjną znajomość". Co do Rosjanek - Polki są akurat do nich bardzo
                        > podobne, choć mimo wszystko bardziej w pretensjach - jedna parafia.

wiesz, Azjatki tez sa wymagajace, ale przynajmniej chetniej daja, i maja
                        wieksza fantazje, polki sa dosc dretwe jak wspomniales. Seks dla nich to jakis
                        sakrament, a nie prosta przyjemnosc, czyli to czym powinien byc.
                      • Gość: jdbad Re: A jak tam polskich panów widzicie panowie? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 30.06.07, 06:15
                        Bo tak tylko o Polkach piszecie?
                        • jdbad Re: A jak tam polskich panów widzicie panowie? 30.06.07, 06:15
                          A może to niewygodny temat?
                          • hypatia69 Re: A jak tam polskich panów widzicie panowie? 30.06.07, 09:45
                            Tak sobie właśnie czytam i zachwycam się... Chłopaki u nas, zwłaszcza wieku
                            średniego, to niemal młodzi bogowie... Taka talia od piwa rozległa... Czoło
                            wysokie, lekko spływające na kark... Albo łysina w dwa rogi... Pasje życiowe
                            mają zachwycające... [Ca-ła-Pol-ska-w cie-niu-Śląs-ka!!!!] A spory odsetek nie
                            odróżnia macicy od maciory... To czego od babusów wymagać, jak to genetycznie
                            podobnież głupsze?
                            ;)))
                            • jdbad Re: A jak tam polskich panów widzicie panowie? 30.06.07, 10:19
                              I jakoś panowie nie wyrywają się z odpowiedzią. :)
                              • niedo-wiarek Cóż... 30.06.07, 10:47
                                Prawdę mówiąc - polscy panowie są na poziomie pań. Ale panie z zachodu, jeśli
                                uprawiają seksturystykę, jeżdżą najczęściej do krajów trzeciego świata. Po
                                prostu temat Polaka jako produktu narodowego praktycznie nie istnieje (no, może
                                z wyjątkiem hydraulika we Francji), więc i w dyskusji się nie pojawił ;)
                                • jdbad Re: Cóż... 30.06.07, 11:18
                                  Czyli Ty też? :)
                                  • niedo-wiarek Re: Cóż... 30.06.07, 11:19
                                    jdbad napisała:

> Czyli Ty też? :)

Nikt nie jest sędzią we własnej sprawie ;)
                                    • jdbad Re: Cóż... 30.06.07, 20:14
                                      Bardzo dyplomatycznie:)
                              • hypatia69 Re: A jak tam polskich panów widzicie panowie? 30.06.07, 18:17
                                Kolegi Niedo_wiarka oceniać nie bedę, bo go w życiu na oczy nie widziałam. Ale
                                dość uczciwie pisze. Ciekawi mnie, czemu inni się nie pojawili, w tym
                                założyciel wątku... Czyżbym napisała okrutną prawdę?
                                ;)))
          • piwi77 Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 12:23
            kicior99 napisał:

> Bałtyk
            > moze ładny ze swymi plażami, ale kudy mu do mórz południowych, inne góry są
            > atrakcją na skale najwyżej ponadregionalną...

Widziałem sporo mórz południowych i ciągle wracam nad Bałtyk, takiego piasku,
            takiej smażonej rybki, takich wieczornych atrakcji nie ma nigdzie. Wiem, że
            podobnie myśli wielu, także naszych zachodnich sąsiadów. Całe szczęście, że
            morza mamy dużo i miejsca jest jeszcze wiele. Nasze góry może nie są
            superatrakcją, ale w Sudetach język polski słyszy się coraz rzadziej, widocznie
            zagraniczni jednak w nich coś widzą. Do tego dochodzą piękne jeziora
            (żeglarstwo), rzeczki do spływów kajakarskich, trochę terenów całkiem dzikich
            (Puszcza Romincka, ale też kilka innych miejsc). Mam wrażenie, że zagranicznym
            bardziej podoba sie nasz kraj niż wiecznie malkontentnym Polakom.
            • polska_potega_swiatowa Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 12:39
              piwi77 napisał:

> Widziałem sporo mórz południowych i ciągle wracam nad Bałtyk, takiego piasku,
              > takiej smażonej rybki, takich wieczornych atrakcji nie ma nigdzie.
              > Mam wrażenie, że zagranicznym bardziej podoba sie nasz kraj niż wiecznie
              > malkontentnym Polakom.

Dokladnie, bylem nad Pacyfikiem, oraz Oceanem Spokojnym, Morzem Chinskim, oraz
              Baltykiem, i powiem ze ten ostatni wyglada bardzo atrakcyjnie. Podobnie jak
              wybrzeze Atlantyku w Polnocnej Karolinie, wszedzie lasy sosnowe, ale w Polce
              jest przyjemniejsza pogoda, nie ma takiej dokuczajacej wilgoci zmieszanej ze
              skwarem.

Zreszta Polacy blednie sadza ze morze zeby byc atrakcja turystyczna musza
              rosnac palmy na jego brzegu :) Zreszta, wedlug Polakow, egzotyczny kraj to kraj
              cieply, w USA natomiast spotkalem sie czesto ze stwierdzeniem ze Polska jest
              krajem egzotycznym i to w dobrym tego slowa znaczeniu, jest atrakcyjna pod
              wzgledem turystycznym.

• kicior99 Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 12:57
              tyle że większość z tych rybek po raz pierwszy zobaczyła Bałtyk po śmierci :)
              • piwi77 Re: baza tyrystyczna?................. Cos w tym 29.06.07, 13:02
                kicior99 napisał:

> tyle że większość z tych rybek po raz pierwszy zobaczyła Bałtyk po śmierci :)

Na pewno nie flądra, która dla mnie jest królową bałtyckich ryb, a inne
                pochodzace z innych mórz, są tak przyrządzone, że za granicą się takich nie
                zje. Za granicą w ogóle nigdzie nie widziałem czegos takiego jak smażalnia ryb.
                Biedacy ci obcokrajowcy, nie wiedzą co dobre.
    • kicior99 Re: Polska jest dobra..... w czym? 29.06.07, 11:24
      dodam jeszcze jedno - w marnowaniu ludzkich talentów, które mogłyby jej słuzyć.
      • polska_potega_swiatowa w marnowanu ludzkich talentow? chyba masz racje 29.06.07, 11:33
        kicior99 napisał:

> dodam jeszcze jedno - w marnowaniu ludzkich talentów, które mogłyby jej
        > słuzyć.

...bo kto w Polsce by chcial inwestowac w ludzi, latwiej jest inwestowac w
        nieruchomosci, bo wtedy mozna kontrolowac kapital. Niestety, niechec do
        wspolpracy i brak poczucia budowania wspolnego dobra jest polska przypadloscia.

• piwi77 Re: w marnowanu ludzkich talentow? chyba masz 29.06.07, 12:58

> ...bo kto w Polsce by chcial inwestowac w ludzi, latwiej jest inwestowac w
          > nieruchomosci, bo wtedy mozna kontrolowac kapital. Niestety, niechec do
          > wspolpracy i brak poczucia budowania wspolnego dobra jest polska
          przypadloscia.
          >

Nie wiem co to znaczy inwestować w ludzi. Ludzie nie są od tego, żeby w nich
          inwestować (to nie fabryka, albo hotel), i zadaniem państwa nie jest jakies
          niejasne inwestowanie w ludzi, lecz zadbanie, aby było jak najmniej zakazów
          (gospodarka liberalna), tak aby ludzie mogli wykazać się inicjatywą. I wtedy
          jest sukces, dla popierających liberalizm, zrozumiały, przez pozostałych zwany
          cudem gospodarczym.
          • polska_potega_swiatowa Re: w marnowanu ludzkich talentow? chyba masz 29.06.07, 13:02
            poprzez "Inwestowanie w ludzi " rozumiem asygnowanie pieniedzy na badan, rozwoj
            nowych technologi, oraz utalentowanych mlodych ludzi ktorzy posiadaja wlasnie
            takie pomysly, a sa zmuszenie wyjechac za granice zeby sie zrealizowac.
            • piwi77 Re: w marnowanu ludzkich talentow? chyba masz 29.06.07, 13:06

> poprzez "Inwestowanie w ludzi " rozumiem asygnowanie pieniedzy na badan,
              > rozwoj
              > nowych technologi, oraz utalentowanych mlodych ludzi ktorzy posiadaja wlasnie
              > takie pomysly, a sa zmuszenie wyjechac za granice zeby sie zrealizowac.

I własnie w tym asygnowaniu widze problem. Państwo nie umie efektywnie wydawać
              pieniędzy i jeżeli już w cos inwestuje, to raczej w coś niepotrzebnego. Badania
              powinny być finansowane przez prywatnych sponsorów, którzy wiedzą czego
              oczekują.
              Niektórzy ludzie wyjeżdżaja aby się zrealizować, to prawda, ale nie widze w tym
              problemu, bo to dla dobra tych ludzi. Jeżeli chodzi o informatyków to wcale tak
              nie wyjeżdżają. Jest dla nich praca w Polsce i to czesto nieźle płatna.
    • niedo-wiarek Re: Polska jest dobra..... w czym? 29.06.07, 11:30
      Produkujemy dobre krówki (takie cukierki)

:)
      • kicior99 Re: Polska jest dobra..... w czym? 29.06.07, 11:33
        i batony typu prince polo lub princessa...
        • niedo-wiarek Re: Polska jest dobra..... w czym? 29.06.07, 11:35
          no i kukułki oraz michałki...

Ale tak prawdę mówiąc - polska czekolada najczęściej jest obrzydliwa :/

Upieram się więc przy krówkach :)
          • kicior99 Re: Polska jest dobra..... w czym? 29.06.07, 11:37
            jedząc np. syf w ładnym opakowaniu, np. Cadbury tęsknię za gorzką z Wedla...
            • niedo-wiarek Re: Polska jest dobra..... w czym? 29.06.07, 11:40
              Jeśli już, to Wawel...

Ale jeśli to porównać z takim np. Lindtem...
    • hanni Swieta racja.... 29.06.07, 12:01
      polska_potega_swiatowa napisała:

> wystarczy pozbyc sie Polaczkow ktorzy dbaja o interesy Jaguara, Mercedesa,itd?
      > bo tacy glownie blokuja rozwoj rodzimych marek.

klub.chip.pl/krupek75/temp/glowna/srodek/image009.jpg
      • polska_potega_swiatowa Re: Swieta racja.... 29.06.07, 12:17
        hanni napisał:

> polska_potega_swiatowa napisała:
        >
        > > wystarczy pozbyc sie Polaczkow ktorzy dbaja o interesy Jaguara, Mercedesa
        > ,itd?
        > > bo tacy glownie blokuja rozwoj rodzimych marek.
        >
        > klub.chip.pl/krupek75/temp/glowna/srodek/image009.jpg

wiecej wiary w Polska mysl techniczna, okazuje sie ze mozna:
        pl.wikipedia.org/wiki/Leopard_%28samoch%C3%B3d%29
        • hanni Re: Swieta racja.... 29.06.07, 12:30
          Szkoda, ze nie wspomniano ani slowem, ze to kooperacja polsko-szwedzka.
          Poza tym to produkt wyjatkowo niszowy, skladanka i do tego "retro" a nie nosnik
          technologii i innowacji...

Nie zebym zle zyczyl polskiej polskiej mysli technicznej ale w wyscigu
          technologicznym stoimy raczej na bardzo straconych pozycjach.
    • piwi77 Mamy świetnych informatyków, już teraz uznawani 29.06.07, 12:30
      jesteśmy w tej dziedzinie za światową potęgę. Nasze spółki informatyczne robią
      świetne produkty, także na rynki zagraniczne, dość łatwo wygrywają przetargi w
      takich miastach jak Nowy York czy Moskwa, ale nie tylko. Może tego tak nie
      widać, bo Polacy jeszcze ciągle chyba wstydzą się swoich sukcesów, a media wolą
      opisywać nieudacznictwa niż sukcesy z których naprawdę możemy być dumni.
      • polska_potega_swiatowa Re: Mamy świetnych informatyków, już teraz uznawa 29.06.07, 12:42
        piwi77 napisał:

> jesteśmy w tej dziedzinie za światową potęgę. Nasze spółki informatyczne
        > robią świetne produkty, także na rynki zagraniczne, dość łatwo wygrywają
        > przetargi w takich miastach jak Nowy York czy Moskwa, ale nie tylko. Może
        > tego tak nie widać, bo Polacy jeszcze ciągle chyba wstydzą się swoich
        > sukcesów, a media wolą opisywać nieudacznictwa niż sukcesy z których naprawdę
        > możemy być dumni.

To prawda, niestety rzad w Polsce nie pomaga informatykom w Polsce, bo nie
        patrzy perspektywicznie, tylko zeby zarobic teraz i inwestowac jak najmniej w
        infrastrukture, a zeby inwestowac w ludzi to juz wogole.
        • piwi77 Re: Mamy świetnych informatyków, już teraz uznawa 29.06.07, 12:49
          > To prawda, niestety rzad w Polsce nie pomaga informatykom w Polsce, bo nie
          > patrzy perspektywicznie, tylko zeby zarobic teraz i inwestowac jak najmniej w
          > infrastrukture, a zeby inwestowac w ludzi to juz wogole.

Już rząd niech lepiej nie pomaga, bo mógłby zaszkodzić. W ogóle obecny rząd
          wykazuje brak zainteresowania gospodarką, co jej wychodzi tylko na dobre.
          Informatykom nie potrzebna jest żadna pomoc, tylko dobre szkoły (które mamy) i
          motywacja, ale tej chyba też nie brakuje.
    • piwi77 polskie autobusy, Solaris, podbijają Europę 29.06.07, 12:34
      Coraz mniej jest miast europejskich, w których ich nie widać.
      • hanni Zaprojektowane w Niemczech, z niemickimi silnikami 29.06.07, 12:47
        A szkoda, bo przynajmniej projekt wzornictwa mozna bylo zrobic w kraju.
        • piwi77 Solaris od 1999 jest w pełni polskim produktem, 29.06.07, 12:53
          skonstruowanym w Polsce, choć przy pomocy m.in. berlinskiej grupy projektowej.
          Tak, tak, polskie firmy już też wynajmują zachodnich podwykonawców.
          • hanni Mercedesy tez budujemy "przy pomocy" firmy 29.06.07, 13:11
            za Stuttgartu...

piwi77 napisał:

> skonstruowanym w Polsce, choć przy pomocy m.in. berlinskiej grupy projektowej.
            > Tak, tak, polskie firmy już też wynajmują zachodnich podwykonawców.

Ten "podwykonawca" zdefiniowal cala strukture produktu, w oparciu o ktora
            wykonano konstrukcje.

A o silniku zapomniales? Czy moze DAF tez jest juz polskim "podwykonawca"?
            A o Neoplanie, bez ktorego w ogole nie byloby Solarisa?
            • piwi77 Re: Mercedesy tez budujemy "przy pomocy" firmy 29.06.07, 13:28
              Na początku był neoplan, to prawda, ale teraz mamy polski produkt, i to jest
              sukces. Gdzie problem, ze ktoś potrafi na bazie produktu zagranicznego rozwinąć
              własny? Na tym własnie polega sztuka i nie każdy to potrafi. Gdyby na bazie
              polskiego produktu Niemiec rozwinął swój produkt, to już słyszę te narzekania,
              że ktos wykorzystał naszą myśl, że nie umiemy sami rozwinąć itd. itp. Tak źle i
              tak niedobrze. Ludzie sukces, to jest wtedy jak się z czegoś wyciąga więcej niż
              się włozyło, reszta to ideologiczne pierdoły.
              • hanni Re: Mercedesy tez budujemy "przy pomocy" firmy 29.06.07, 13:48
                piwi77 napisał:

> Ludzie sukces, to jest wtedy jak się z czegoś wyciąga więcej niż
                >
                > się włozyło, reszta to ideologiczne pierdoły.

Masz racje ale przy tym wszystkim wcale nie trzeba pomniejszac zaslug czy wiedzy
                innych.

Lista miast niemieckich, w ktorych jezdzi Solaris:
                Bayreuth
                Berlin
                Bochum
                Delmenhorst
                Düren
                Fulda
                Hoya
                Langenberg
                Leipzig
                Meißen
                München
                Münster
                Neukirchen
                Nürnberg (Geschwand)
                Oberhausen
                Reutlingen
                Rosenheim
                Schweinfurt
                Steinhagen
                Troisdorf
                Wiesbaden
                Weiden
                München
                Dresden
                Koblenz

• hanni I strona z niemieckiego portalu 29.06.07, 13:49
                  www.bus210.de/urbino.html
                • piwi77 Re: Mercedesy tez budujemy "przy pomocy" firmy 29.06.07, 15:39
                  hanni napisał:

> Masz racje ale przy tym wszystkim wcale nie trzeba pomniejszac zaslug czy
                  > wiedzy innych.

Potrzeby nie ma, zgoda, ale też nie naszym zadaniem jest trąbić o wkładzie
                  innych, niech się o to każdy sam martwi.
    • piwi77 Pieczarek , szparagów, truskawek, jabłek, malin, 29.06.07, 12:36
      moglibyśmy sprzedać w Europie ile byśmy chcieli, są tak chętnie kupowane.
    • Gość: gość w handlu żywym towarem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 13:34
      produkujemy niewolników, przecież!
      I nie żartuję ;-(
    • piwi77 Polski diament - krzemień pasiasty, występuje 29.06.07, 13:37
      tylko koło Sandomierza i nigdzie więcej na świecie.
      • polska_potega_swiatowa Re: Polski diament - krzemień pasiasty, występuje 30.06.07, 06:07
        piwi77 napisał:

> tylko koło Sandomierza i nigdzie więcej na świecie.

Warto zeby polska firma zrobila swiatowa promocje, i nakrecila ceny, niestety
        mistrzami w marketingu jeszcze nie jestesmy. Sa kraje ktore maja mniej do
        zaoferowania ale wiedzia jak sprzedac nawet najmniejsze swoj atut.

• piwi77 Polska broń 29.06.07, 13:46
      www.magazynfakty.pl:

"Polskie produkty branży zbrojeniowej oceniane są bardzo dobrze, ze względu na
      ich jakość i przystępną cenę. Ich poziom technologiczny jest porównywalny z
      wyrobami zagranicznych firm światowych. Szczególnie ważnym rynkiem zbytu jest
      dla nas Azja. Dużo polskiego uzbrojenia jest sprzedawane do Iraku i Indii. Tu
      największą pracę wykonał Bumar, który oferuje produkty nie tylko firm swojej
      grupy, ale także innych polskich producentów. Do wspomnianych krajów
      sprzedawane są na przykład wozy zabezpieczenia technicznego WZT-3 (Indie),
      pojazdy opancerzone "Dzik", karabiny, pistolety, amunicja (Irak). Oczywiście w
      tak wielkim kraju jak Indie obecne są także inne polskie firmy, które już
      dostarczają uzbrojenie i sprzęt wojskowy, współpracują z lokalnymi partnerami
      czy też dopiero starają się wejść na rynek. Do takich firm należy na przykład
      Przemysłowy Instytut Telekomunikacji, współpracujący z miejscowym BEL-em.
      Należy nadmienić, że w sferze przemysłu obronnego Indie są postrzegane przez
      nas jako partner strategiczny. Również bardzo ożywione są kontakty z Indonezją,
      gdzie sprzedajemy samoloty Skytruck produkowane przez Polskie Zakłady Lotnicze
      z Mielca, a kontrakty na dostawy do tego kraju mają także podpisane PZL Świdnik
      (na dostawę 11 śmigłowców Mi-2 Plus), Stocznia Marynarki Wojennej (na dostawę
      okrętów patrolowych) czy Bumar (na dostawę nowoczesnego systemu obrony
      przeciwlotniczej zintegrowanego przez CNPEP Radwar). Nie można również
      zapomnieć o bardzo ważnym kontrakcie z Malezją na dostawy czołgów PT-91M.
      Podpisanie go to znowu duża zasługa Bumaru, który przygotował ofertę lepszą niż
      konkurenci ze Szwecji, Ukrainy, Wielkiej Brytanii czy Rosji. W Jordanii swoja
      fabrykę butów dla jednostek specjalnych otwiera firma Kupczak Products. Będzie
      ona wspólnym polsko-jordańskim przedsięwzięciem, w które zaangażował się sam
      król Abdullah II. Oczywiście Azja to niejedyny rynek. Polskie produkty, a także
      podzespoły wchodzą na rynki europejskie, obu Ameryk czy Afryki, są więc one
      obecne praktycznie na wszystkich kontynentach, a co najważniejsze, jak już
      wspomniałem wcześniej, cieszą się dobrą renomą i klienci są z nich zadowoleni,
      a to, co wymieniłem, to zaledwie kilka przykładów polskiego eksportu."
      • polska_potega_swiatowa Re: Polska broń 30.06.07, 06:11
        branza zbrojeniowa to rzeczywiscie polski atut, mam nadzieje ze bedzie sie
        rozwijala swoja ekspansje na swiecie, tylko poprzez eksport rodzimych produktow
        polska gospodarka moze sie rozwijac.
    • Gość: pola Re: Polska jest dobra..... w czym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 14:03
      narzekanie, malkontenctwo, czarnowidztwo, niebraniesprawwswojeręctwo - oto
      polskie towary eksportowe
      • des4 a co to jest ten niemiecki przemysł lotniczy??? 29.06.07, 14:08
        rządzący w polsce wg autora wątku??? jakieś przykłady, konkreciki proszę...
        • polska_potega_swiatowa Niemiecka mania niszczenia wszystkiego co Polskie 30.06.07, 06:25
          des4 napisał:

> rządzący w polsce wg autora wątku??? jakieś przykłady, konkreciki proszę...

chodzi glownie o przemysl motoryzacyjny, presja konkurencji Niemieckiej rowniez
          jest widoczna w przemysle stoczniowym oraz lotniczym. Wiele Polskich zakladow
          zostalo wykupione przez Niemieckich "inwestorow" nastepnie zlikwidowane.

Tred znany z histori, Polskie monety srebrne byly masowo wyworzone do Niemiec
          jeszcze za Jagielonow, nastepnie przetapiane na monety Niemieckie...
          • Gość: des4 Re: Niemiecka mania niszczenia wszystkiego co Pol IP: 212.2.101.* 30.06.07, 19:57
            To po co bełkocesz o lotniczym???

• polska_potega_swiatowa Re: Niemiecka mania niszczenia wszystkiego co Pol 01.07.07, 06:29
              a z reszta sie nie zgadzasz, czy interesuje ciebie tylko wychwytywanie
              stwierrzen ktore mozesz zaprzeczyc?
    • hypatia69 Re: Polska jest dobra..... w czym? 30.06.07, 09:54
      Tak sobie czytam... Patriotką jakoś bardzo nie jestem, ale cholera mnie bierze
      jak tu jojczycie. Kolega Kiciar to jeszcze gdzieś hen mieszka i ma prawo do
      własnej wizjii, ale lokalni mieszkańcy, jak tak im źle, to moze ruszyliby
      zwyczajnie tłuste dupska i coś dla kraju zrobili? Pontencjał mamy duży, tylko
      wykorzystać go stosownie trzeba [ja tego robić nie będę, bo jestem tylko starą,
      zanidbaną Polką; pierogi mi lepić i dzieciamy się zajmnować, nie o rozwój kraju
      dbać]. A nie siedzieć i pierniczyć, jak to jest okropnie.
      • polska_potega_swiatowa Re: Polska jest dobra..... w czym? 30.06.07, 09:56
        fora internetowe sa do duskutowania. Zreszta takowe istnieje we wszystkich
        rozwinietych krajach, ne sama praca czlowiek zyje...
        • hypatia69 Re: Polska jest dobra..... w czym? 30.06.07, 10:24
          Nigdy nie twierdziłam, ze jest inaczej.
          • polska_potega_swiatowa Re: Polska jest dobra..... w czym? 30.06.07, 10:44
            ludzie maja prawo wytykac slabosci Polski, i wcale nie jest to narzekanie,
            raczej konstruktywna krytyka. Zreszta trudnow wymagac od kazdego zeby zakasala
            rekawy i zmienial Polske na lepsze tylko dlatego ze jest mlody.

Nie kazdy ma mozliwosc, bo przecietna osoba nie ma wielkiego wplywu na
            polityke, no chyba ze jest dyskusja; jak ta, i ludzie zaczna wierzyc ze razem
            do sie zmienic kraj na lepsze.

Najgorzej jest ze tacy zwolennicy PO i SLD, bronia jak moga tego malego
            Polskiego balaganu bo z tego zyja, ba to oni robia balagan.
            • hypatia69 Re: Polska jest dobra..... w czym? 30.06.07, 13:11
              Zwolennicy zaś PiS i DJ'a Rydzyka, jak również Młodzież Wszechpolska czynią
              dobro wielkie i mnogość go czynią.
              Nikt nie musi reformować dlatego, ze jest młody. Jedno do drugiego nic nie ma.
              Tylko najłatwiej jest stwierdzić, że ta Polska to okropna taka, a jedyne dobro
              zawdzięczamy dwóm kartoflom w moherowych beretach. Mamy, zdaje sie, trochę
              rozmaitych zabytków [nie chodzi mi o Świątynię Opatrzność:], kilka ciekawostek
              przyrody i tak dalej. Mamy tradycję i twaróg na sernik oraz mleko, które sie
              zsiada. I jeśli ktoś może z tym coś zrobić, to niech zrobi. Jeżeli zaś nie
              możesz, to proszę, nie płacz, że tak Ci tu źle, tylko przewmieść sie gdzieś,
              gdzie bedzie Ci lepiej na przykład.
    • Gość: ania w budownictwie IP: *.net.autocom.pl 30.06.07, 18:07
      kościołów i świątyń
      • piwi77 Re: w budownictwie 30.06.07, 20:05
        My tu chyba o osiagnięciach, z których możemy byc dumni ;-)
        Ale naród jakby ostatnio mądrzeje i pęd do stawiania nowych pomników panom
        biskupom chyba nieco osłabł.
        • hypatia69 Re: w budownictwie 30.06.07, 20:12
          Guzik prawda, nie osłabł. Czytałam. Ceny materiałów budowlanych strasznie
          wzrosły... Chyba nawet zawiesić będą musieli budów kilka. A światyń potrzeba...
          • piwi77 Re: w budownictwie 30.06.07, 20:35
            Budowa Swiątyni Opacznosci (to nie błąd) Jakiejś Tam bardzo sie ślimaczy, a
            obiecywane państwowe dotacje są przekierowywane. Kto wie, może znów nabierze
            tempa, kiedy zmienia wezwanie np. na Światowita...
            • hypatia69 Re: w budownictwie 30.06.07, 20:41
              Dalej budują ten zabytek? A ja myślałam, że ponichali...
              ;)))
              • piwi77 Re: w budownictwie 30.06.07, 21:03
                Wg mojej oceny oni nigdy tego nie skończą, chyba, że jak powiedziałem, zmienią
                wezwanie. Wtedy moze nawet ja (mam nadzieję że wygodnie siedzisz), dorzucę
                złotówkę.
                • hypatia69 Re: w budownictwie 30.06.07, 21:36
                  Kurczę, jak zrobią Bachusa to ja nawet 50,- dołożę:))) Bastet też mogliby
                  zrobić, a ja wtedy chetnie w roli kapłanki wystąpię, hihihi.
                  • piwi77 Re: w budownictwie 30.06.07, 21:45
                    Nie wiem co to za jeden ten Bachus, ale chyba nie słowiański, co?
                    • hypatia69 Re: w budownictwie 30.06.07, 21:51
                      Rzymski. Pijaństwa. Grecki był Dionizos, a katolicki św. Dionizy.
                      • piwi77 Re: w budownictwie 30.06.07, 21:55
                        Pijaństwo, jeżeli atmosfera, trunki i towarzystwo są jak trzeba ma moje
                        uznanie, ale nie ma Bachus kogoś w słowiańskiej rodzinie? Byłby mi bliższy, cos
                        jestem zrazony do dalekich bóstw.
                        • hypatia69 Re: w budownictwie 30.06.07, 22:16
                          Pewnie jest. Jak znajdę, to Ci zapodam.
      • polska_potega_swiatowa Re: w budownictwie 01.07.07, 06:33
        Gość portalu: ania napisał(a):

> kościołów i świątyń

Wiesz moze Polska przynajmniej w przyszlosci bedzie wskazywana jako kraj
        przodujacy w Swiecie w budownictwie sakralnym 20-21 wieku. Tak samo jak dzis
        zeby zobaczyc Renesans na swiatowa skale, trzeba pojechac do Wloch czy
        Francji... :)
    • magnusg Informatyka,sprzet AGD,meble, 30.06.07, 21:41
      Polska to potentat w tych dziedzinach.Tyle, ze ma ten sam problem co wszystkie
      kraje postkomunistyczne.Malo znane marki.
      Stajemy sie tez centrum uslug finansowych-bardzo duzo zachodnich firm przenosi
      czasochlonna ksiegowosc do Polski.
      • polska_potega_swiatowa Re: Informatyka,sprzet AGD,meble, 01.07.07, 06:35
        magnusg napisał:

> Polska to potentat w tych dziedzinach.Tyle, ze ma ten sam problem co
        > wszystkie kraje postkomunistyczne.Malo znane marki.

To moze trzeba je wypromowac? :)

> Stajemy sie tez centrum uslug finansowych-bardzo duzo zachodnich firm
        > przenosi czasochlonna ksiegowosc do Polski.

Tak jestesmy dobrzy od liczenia cudzych pieniedzy, i zarabiania ich na chwale
        innych...
    • piwi77 Siatkówka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! 30.06.07, 22:16
      Nasi to bogowie!
      • hypatia69 Re: Siatkówka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 30.06.07, 23:06
        Oraz Małysz, Kubica, Adamek i do niedawna Włodarczyk. Endrju "53 sekundy"
        pominę milczeniem...
      • polska_potega_swiatowa Re: Siatkówka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 01.07.07, 06:37
        piwi77 napisał:

> Nasi to bogowie!

Kiedys Rosjanie zbudowali potege na sporcie, kto nie pamieta sportowcow z
        napisem CCCP? :) wiec dlaczego nie, teraz Chiny masowo inwestuja w swoich
        sportowcow.
      • jdbad Re: Siatkówka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 01.07.07, 07:57
        Pod warunkiem, że nie grają z Brazylią.:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka