caria-caria 11.09.07, 19:30 chore dziecko,ktore powoli umiera potrzebuje 130 000 tys.zł rodzice nie mają...czy nie mają także fundacje TVn,Jolanty Kwaśniewskiej i innych? Hańba! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
socjalliberal Na co umiera? 11.09.07, 19:32 Jeśli na nowotwór, to pan Religa u Moniki Olejnik parę miesięcy temu powiedział, że w naszym kraju jest wystarczająco finansowane przez państwo leczenie nowotworów i każda fundacja rzekomo zbierająca na to pieniądze to hochsztaplerka. Odpowiedz Link Zgłoś
mahabone Mniej niż zero n/t 11.09.07, 19:37 socjalliberal napisał: > Jeśli na nowotwór, to pan Religa u Moniki Olejnik parę miesięcy temu powiedział > , > że w naszym kraju jest wystarczająco finansowane przez państwo leczenie > nowotworów i każda fundacja rzekomo zbierająca na to pieniądze to hochsztaplerk > a. ````````````````````````````````````````````````````````````````````` Ty jesteś po prostu qtas,jak Twój wywód ma się do tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
gryziec Re: Mniej niż zero n/t 11.09.07, 19:45 Chyba nie zajarzyłeś, to był cytat z wypowiedzi Religi: "w naszym kraju jest wystarczająco finansowane przez państwo leczenie nowotworów i każda fundacja rzekomo zbierająca na to pieniądze to hochsztaplerka" Jaka fundacja wychyli się po takiej wypowiedzi ministra? A to uważasz jest normalne? pl.youtube.com/watch?v=yz4a9qZVlgs Religa zaczyna mieć coś z głową nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Argumentacja PiSowczyka... 11.09.07, 19:47 Że to chyba NFZ jest za to odpowiedzialny, a nie fundacje? Przecież Religa z pełnym przekonaniem twierdził, że fundacje kradną, jeśli mówią, że zbierają na leczenie chorób nowotworowych. Więc mnie ciekawi co to za Ola i na co umiera, bo jeśli na nowotwór, to chyba pretensje do Religi wpierw, a nie fundacji. Zresztą, jak na coś innego niż nowotwór, to chyba też pretensje do Religi a nie Kwaśniewskiej, to ta menda mówiła, że śmiertelność spada dzięki strajkom, więc niech teraz będzie konsekwentny. Obowiązku pomocy charytatywnej jeszcze nie ma, ch..u. Lepiej rusz dupę i sam pomóż, a nie czekasz aż inni pomogą a ty dostaniesz z radości orgazmu, że będziesz mógł dalej nazywać Kwaśniewską defraudantką. Odpowiedz Link Zgłoś
gryziec Re: Mala Ola powoli umiera co na to fundacje? 11.09.07, 19:39 A rodzice zwrócili się o pomoc do jakiejść fundacji, czy od razu poszli do mediów? Poza tym, jest przecież NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: Mala Ola powoli umiera co na to fundacje? 11.09.07, 19:42 A co na to RM i KK ? Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Mala Ola powoli umiera co na to fundacje? 12.09.07, 11:46 RM? Rydzyk kupil Audi A6,a to kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Majątek Jarosława K wyceniany jest na ponad 1mld 11.09.07, 19:43 caria-caria napisała: > chore dziecko,ktore powoli umiera potrzebuje 130 000 tys.zł rodzice > nie mają...czy nie mają także fundacje TVn,Jolanty Kwaśniewskiej i > innych? > Hańba! Może będzie Solidarny? Odpowiedz Link Zgłoś
mahabone Udowodnij to natychmiast n/t 11.09.07, 19:49 hummer napisał: ```````````````````````````````````````````````````````````````````` Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: Udowodnij to natychmiast n/t 11.09.07, 19:56 Dwa słowa misiu :))))))))))) Fundacja Solidarność. Odpowiedz Link Zgłoś
mahabone Re: Udowodnij to natychmiast n/t 11.09.07, 19:56 No i co Hummer masz do napisania? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Udowodnij to natychmiast n/t 12.09.07, 12:08 mahabone napisała: > No i co Hummer masz do napisania? Czytać nie umiesz forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=68878238&a=68879480 Odpowiedz Link Zgłoś
caria-caria Re: Udowodnij to natychmiast n/t 12.09.07, 12:03 on przeprowadza jeden dowód na to,że jest ociupine walniety. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Mala Ola powoli umiera co na to Religa? 11.09.07, 19:47 znowu się nawalił? Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: Mala Ola powoli umiera co na to Religa? 11.09.07, 19:57 Pewno tym winiaczem i wódką od Garlickiego:))) I teraz to CBA musi ukryć i oskarżyło Garlickiego o korupcję :))) Odpowiedz Link Zgłoś
alfa.alfa Gdzie wszyscy co to "chore dzieci" maja na ustach? 11.09.07, 19:57 caria-caria napisała: > chore dziecko,ktore powoli umiera potrzebuje 130 000 tys.zł rodzice > nie mają...czy nie mają także fundacje TVn,Jolanty Kwaśniewskiej i > innych? > Hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Mala Ola powoli umiera co na to fundacje? 11.09.07, 20:16 za zdrowie odpowiadapaństwo a nie fundacje. forsa potrzebna jest na operację serca.jak Religa taki dobry to może da PRZED WYBORAMI te 130 tysięcy.kaczyński nie da bo nie ma ani konta ani gotówki w postfelu. Odpowiedz Link Zgłoś
caria-caria Re:Wiekszość wypowiedzi to błazeństwo pachnące 12.09.07, 11:36 zwyklym chamstwem i nieznajomościa tematu! Smród polityczny ciagnie sie za wami... humer ty nie masz za grosz wstydu! Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re:Wiekszość wypowiedzi to błazeństwo pachnące 12.09.07, 11:43 caria-caria napisała: > zwyklym chamstwem i nieznajomościa tematu! > Smród polityczny ciagnie sie za wami... > humer ty nie masz za grosz wstydu! ===================================================================== Bo w tym wątku nie można nawiązać do Jackiewicza,ot całe wytłumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re:Wiekszość wypowiedzi to błazeństwo pachnące 12.09.07, 11:52 Twój wątek cuchnie prymitywnym populizmem. 1. Czemu nie chcesz podać żadnych konkretów? Kto, gdzie, na co umiera i dlaczego leczenie nie może byż sfinansowane z NFZ? 2. Dlaczego leczenie tej dziewczynki ma finansować akurat Kwaśniewska a nie np. ojciec Rydzyk albo prałat Jankowski? 3. Oprócz konkretnego przypadku dużo ważniejsze jest takie zreformowanie finansowania ochrony zdrowia, żeby nikt o pieniądze na leczenie nie musiał żebrać po fundacjach. Ale miłościwie nam panujący PiSole nic nie robią w tym względzie, tolerują niebotyczne marnotrawstwo pieniędzy przez NFZ i pogłębiają fatalne rozwiązania wymyślone przez Łapińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
caria-caria Re:Wiekszość wypowiedzi to błazeństwo pachnące 12.09.07, 12:02 odsyłam do wczorajszych Faktów TVN.. Resztę pozostawiam bez komentarza..b/o Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re:Wiekszość wypowiedzi to błazeństwo pachnące 12.09.07, 13:15 > Resztę pozostawiam bez komentarza..b/o A ja moją uwagę o cuchnącym populiźmie zostawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usmial Re: Mala Ola powoli umiera co na to fundacje? 12.09.07, 12:43 Nie próbujesz uprawiać propagandy wyborczej kosztem tego dziecka, prawda? Myślę, że nie, bo to byłoby podłe. Fundacje to również Caritas Kościoła. To, co napiszę jest banałem, ale niestety tak jest, że potrzebujących jest więcej, niż fundacje mają pieniędzy. Sama Fundacja "Zdążyć z Pomocą" ma pod opieką 4462 dzieci, każde z tych dzieci cierpi na poważne choroby wymagające kosztownego leczenia. Zamiast więc odbijać piłeczkę między fundacjami a funduszem zdrowia, niech każdy kto może wpłaci wedle możliwości i uznania na subkonto Oli, czy innego dziecka. Nie widziałem tego programu, nie wiem jak ta dziewczynka ma na nazwisko, skąd jest. jeżeli pamiętasz jakieś szczegóły, podaj tu, możemy spróbować ją wyguglować i znaleźć nr konta. W ten sposób możemy choć trochę jej pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
caria-caria Re: Mala Ola powoli umiera co na to fundacje? 12.09.07, 12:59 daleka jestem od politycznych wzruszeń jakie tu panują! Dzieki za choc jeden rzeczowy wpis. Wiesz wczoraj robiąc kolacje oglądałam fakty nie wiem jak się nazywa ale dotyczy to serduszka,przeszła dwie operacje a potrzebna jeszcze jedna która kosztuje 130 00 tys zł.Bez niej umrze.Dlaczego akurat wymieniłam te dwie fundacje?/napisałam też inne/ otóż one są najbardziej medialne i chyba maja jakiś obowiązek wobec tych dzieciaków! Jak coś więcej będę wiedzieła wyślę na priv.Pozdrawiam i dziekuję! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Mala Ola powoli umiera co na to fundacje? 12.09.07, 13:16 Ile wpłaciłaś na leczenie Oli? Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usmial Re: Mala Ola powoli umiera co na to fundacje? 12.09.07, 13:30 Yoma, przecież ona dopiero znalazła tę stronę. Myślę, że wpłaci ile będzie mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Mala Ola powoli umiera co na to fundacje? 12.09.07, 13:34 Bo jakoś tak nieładnie pyskować, że ktoś nie pomaga, samemu nie pomógłszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia www.pomoc-oli.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 15:36 też oglądałam wczoraj i jest mi przykro, że tak trudno uzbierać kasę na operację tej dziewczynki. Na stronie poczytacie dlaczego NFZ nie chce refundować operacji, czemu nie można zrobić jej w PL, dlaczego musi być druga operacja itp. Tych co pytali co na to ojciec dyrektor- no cóż, właśnie wypstrykał się z kasy na samochodzik, to nie ma. A jakby miał to pewnie i tak by nie dał - niestety, przynajmniej moje doświadczenia wskazują na to, że najchętniej dzielą się Ci, którzy sami nie mają zbyt wiele. Caritas? Na www przeczytacie, że pobierają sobie prowizję 7% od wpłaty. To kradzież - moim zdaniem. Owsiak, Kwasniewska - oni pewnie dostają setki jak nie więcej maili z prośbą o podobną pomoc. Uważam, że kwotę, jaka jest potrzebna na operację tej dziewczynki, można zebrać właśnie w ten sposób - przez zwykły apel do zwykłych ludzi. To nie milion dolarów i wylot do Chicago. Odpowiedz Link Zgłoś
caria-caria Re: Dla zainteresowanych strona chorej Oli! 12.09.07, 13:12 http;//www.pomoc-oli.pl/indexpl.html Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usmial Re: Dla zainteresowanych strona chorej Oli! 12.09.07, 13:16 caria-caria napisała: > www.pomoc-oli.pl/indexpl.html > Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Dla zainteresowanych strona chorej Oli! 12.09.07, 13:27 > http;//www.pomoc-oli.pl/indexpl.html Wreszcie jakieś konkretne informacje. Każda choroba i śmierć dziecka jest tragedią. Współczucie i chwała rodzicom Oli, że tyle osiągnęli starając się zapewnić jej najlepszą na świecie terapię. Takich przypadków jest w Polsce pewnie dziesiątki ja nie setki co roku i drogie leczenie za granica mogą finansować tylko ludzie dobrej woli (i przy kasie). I nie ma co tu mówić o skandalu, bo po prostu nie ma pieniędzy na to, żeby wszyscy leczyli się w najdroższych zagranicznych ośrodkach. To problem nie tylko Polski. Skalnadalem jest co innego - cytat ze strony Oli: "np. możliwość sfinansowania operacji przez NFZ gdzie okazało się że procedura składania wniosków i termin oczekiwania na opinię są zbyt długie". Ile dzieci, nie mających tak energicznych rodziców jak Ola, umiera co roku w Polsce, bo "...NFZ gdzie okazało się że procedura składania wniosków i termin oczekiwania na opinię są zbyt długie"? A jak się licytować we wzruszeniu i oburzeniu: fundacja o. Rydzyka ma dostać z UE 35 milionów euro, czyli jakieś 120 milionów złotych - to by starczyło na *tysiąc* przypadków takich, jak Oli! Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usmial strona chorej Oli! - jeszcze raz 12.09.07, 13:29 www.pomoc-oli.pl/ Konto Fundacji: Chrześcijańska Służba Charytatywna Adres Odbiorcy: ul. Foksal 8, 00 - 366 Warszawa Bank: Kredyt Bank S.A. III/o Warszawa nr rachunku: 41 1500 1126 1211 2009 3629 0000 SWIFT: KRDBPLPW Tytułem: Pomoc dla Oli Matejczuk Caria, dzięki za adres www. Przejrzałem stronę i myślę, że można jej też pomóc rzeczowo, gdyż jej bliscy prowadzą też aukcje charytatywne. Pamiętam, jak kiedyś rodzina pewnego chłopca organizowała zbiórkę książek, rękodzieła, rysunków dzieci, płyt z autografami itd, a potem sprzedawali to na allegro. Wiem, że w ten sposób uzbierano na operację dla niego. Tu są aukcje Oli www.swistak.pl/uzytkownicy_aukcje/pomoc_oli.html obecnie nie ma wystawionych przedmiotów, ale może by tak skontaktować się z rodziną i zapytać czy, co, i na jaki adres można wysyłać. Niektórzy ludzie nie chcą dawać pieniędzy, ale chętnie ofiarują np. książkę, starą monetę, czy rysunek swego dziecka. co ty na to? Co inni na to? Forum Kraj mogłoby wziąć pod opiekę to dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: strona chorej Oli! - jeszcze raz 12.09.07, 13:35 kon.by.sie.usmial napisał: www.pomoc-oli.pl/ > Adres Odbiorcy: ul. Foksal 8, 00 - 366 Warszawa > Bank: Kredyt Bank S.A. III/o Warszawa > nr rachunku: 41 1500 1126 1211 2009 3629 0000 > SWIFT: KRDBPLPW > Tytułem: Pomoc dla Oli Matejczuk > > Caria, dzięki za adres www. Przejrzałem stronę i myślę, że można jej > też pomóc rzeczowo, gdyż jej bliscy prowadzą też aukcje > charytatywne. Pamiętam, jak kiedyś rodzina pewnego chłopca > organizowała zbiórkę książek, rękodzieła, rysunków dzieci, płyt z > autografami itd, a potem sprzedawali to na allegro. Wiem, że w ten > sposób uzbierano na operację dla niego. > > Tu są aukcje Oli www.swistak.pl/uzytkownicy_aukcje/pomoc_oli.html > obecnie nie ma wystawionych przedmiotów, ale może by tak > skontaktować się z rodziną i zapytać czy, co, i na jaki adres można > wysyłać. Niektórzy ludzie nie chcą dawać pieniędzy, ale chętnie > ofiarują np. książkę, starą monetę, czy rysunek swego dziecka. > co ty na to? ===================================================================== Co inni na to? Forum Kraj mogłoby wziąć pod opiekę to dziecko. ===================================================================== Jestem za,kasa na konto natychmiast zaś przedmioty na aukcje troszkę później bo trzeba się zorientować z czym można się rozstać. Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usmial Re: strona chorej Oli! - jeszcze raz 12.09.07, 13:44 no, to możemy coś poza pyskókami :) Może Giwi się przyczyni i wątek nam przyklei? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: strona chorej Oli! - jeszcze raz 12.09.07, 13:45 Też jestem za:) i juz wpłacam. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: strona chorej Oli! - jeszcze raz 12.09.07, 13:45 I jeszcze z uczniami pogadam. Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usmial Re: strona chorej Oli! - jeszcze raz 12.09.07, 13:51 masz uczniów? Może będą chcieli coś narysować lub podarować. Opiekunka moich dzieci robi piękne ozdoby choinkowe, poproszę ją jak przyjdzie, by je zrobiła z nimi. Tymczasem napisałem maila do rodziców Oli z pytaniem o aukcje. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: strona chorej Oli! - jeszcze raz 12.09.07, 14:08 Mam i dlatego napisałam, że z nimi pogadam, zwłaszcza, że my z Białegostoku. Odpowiedz Link Zgłoś
caria-caria Re: Mam łzy w oczach a w sercu mnostwo ciepłych 12.09.07, 14:08 słów dla tych,którzy widza tak te sprawy jak ja. Bo przecież inaczej nie można,podziękowania. Serce za serce! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Jola'beza"nie spieszy z różą na pomoc? 12.09.07, 13:40 Polskojezyczna,cyniczna bura swinio.A gdzie jest fundacja "srebrna"? Odpowiedz Link Zgłoś
oszolompolski Niestety 130000 było potrzebne Rydzykowi na Audi. 12.09.07, 13:42 Gdyby dał je na czyjeś leczenie, zostałoby mu na auto tylko 120000, a za to mógłby kupić co najwyżej jakiegoś VW. Czy ubogi ksiądz może jeździć VW? No sama pomyśl! Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Uwaga, forumowi poprawni, będę rzucał błotem 12.09.07, 16:09 caria-caria napisała: > chore dziecko,ktore powoli umiera potrzebuje 130 000 tys.zł > rodzice nie mają...czy nie mają także fundacje TVn,Jolanty > Kwaśniewskiej i innych? > Hańba! Rozumiem, że jako, i innych, miałeś na myśli Caritas, który dysponuje największymi sumami. Odpowiedz Link Zgłoś
ateista-onanista dlaczego ratować akurat Olę ? 12.09.07, 16:25 W naszym kraju umierają tysiące dzieci tylko dlatego,że ich rodziców nie stać na drogie leczenie. Mam pytanie : czy Ola ma jakieś szczególne prawo do leczenia ? - czy dziecku z poważną wadą wrodzoną nie lepiej po prostu,pozwolić umrzeć? - czy naprawdę będzie lepiej ,jak przeżyje - i wyda na świat równie cherlawe potomstwo,lub umrze,ale w wieku np.18 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: dlaczego ratować akurat Olę ? 12.09.07, 16:27 I dlatego nie ma przymusu. Albo pomagasz, albo nie, ale jej rodzice chyba składki na leczenie płacili? Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usmial Re: dlaczego ratować akurat Olę ? 12.09.07, 16:43 a dlaczego by nie? Lepiej Oli niż nikomu. Tak już jest, że ludzie chętniej sięgają do kieszeni w przypadku konkretnych osób. Poza tym, jak już napisała jdbad powyżej, nie ma takiego przymusu. Wątek jest kierowany do tych, którzy chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: dlaczego ratować akurat Olę ? 13.09.07, 09:48 Zgadzam sie. Ale ten kij ma drugi koniec. Ktoś kto uważa, że fundusze NFZ ani fundusze fundacji nie są z gumy i dla wszystkich nigdy nie starczy, poza tym nie warto wydawać ogromnych pieniędzy na ratowanie jednego dziecka bo lepiej wydać je na ratowanie czy poprawianie zdrowia tysięcy innych mniej chorych - nie powinien na starcie dostawać etykietki zwyrodnialca. A tak zazwyczaj się dzieje w podobnych dyskusjach. Poza tym zaczepny ton autorki wątku nie nastawia pozytywnie do sprawy której broni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilia Re: dlaczego ratować akurat Olę ? IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.07, 21:20 Medycyna rozwija się tylko wtedy gdy mierzy się z trudnymi przypadkami. Kardiologia jest jak raz tą dziedziną, w której z roku na rok czynione są olbrzymie postępy. Jestem na bieżąco, bo moje dziecko przechodziło niedawno operację serca, ktora 15 lat temu była poważnym i niebezpiecznym zabiegiem wymagającym cięcia zeber i przeprowadzania go na otwartym sercu. Teraz to półgodzinny zabieg wykonywany metodą wprowadzania implantu (wykorzystywanego przy korekcie tej wady) przez żyłę udową. Na trzeci dzień idzie się do domu, a po całej operacji zostaje tylko 2 milimetrowe nacięcie na udzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: dlaczego ratować akurat Olę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 22:03 nie wiem dlaczego ratować właśnie Olę, dziś czytałam o chłopczyku, któremu tuż po porodzie amputowano nóżkę - rodzice zbierają na protezę 30 tys. zł, z czego NFZ może dać AŻ 1 tys., wczoraj czytałam o chłopcu, któremu na buzi rośnie "coś" - nie dałam rady doczytać do końca, jutro pewnie natknę się na kolejne historie dzieci, które potrzebują natychmiastowej pomocy... Na konto Oli wpłaciłam 25 zł, więcej nie mam, sama rodzę za 2 tyg i każdy grosz się liczy, przynajmniej tyle mogłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia udało się!!!!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 13:18 www.pomoc-oli.pl/news.html normalnie się poryczałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
dagps Re: Mala Ola powoli umiera co na to fundacje? 18.09.07, 07:47 dla wszystkich umierajacych dzieci nie maja, dla tych ktorych rodzina i znajomi drzwiami i oknami sie nie dobijaja tymbardziej Odpowiedz Link Zgłoś