mg2005 15.10.07, 19:31 Czy popełnia grzech, głosując na partię popierającą aborcję i legalizację związków homo ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jacuś Re: Na kogo powinien głosować katolik ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 19:47 Każdy powinien głosować zgodnie ze swoim sumieniem. Ważne, zeby w ogóle głosować. O to apelowali w ostatnią niedzielę biskupi polscy:) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Pytanie bezprzedmiotowe, 15.10.07, 19:50 bo nie ma partii popierającej aborcje i to drugie, więc wybór takowej jest niemozliwy Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 15.10.07, 21:13 Po pierwsze nie ma chyba na całym świecie partii "popierającej aborcję". Nie ma też chyba wiele osób, które by aborcję popierały. Można natomiast być zwolennikiem prawa do aborcji. To dalece nie to samo. Po drugie ja wciąż średnio pojmuję dlaczego katolicyzm powoduje nieopanowaną chęć prawnego nawracania wszystkich dookoła. Wiara zabrania dokonywania aborcji? To jej nie dokonuj. Wiara zabrania miłości homoseksualnej? To się w takową nie angażuj. Czyżby katolicy potrzebowali prawa, które powstrzymywałoby ich przed grzechem? Odpowiedz Link Zgłoś
zoppino Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 15.10.07, 21:26 > Po drugie ja wciąż średnio pojmuję dlaczego katolicyzm powoduje nieopanowaną > chęć prawnego nawracania wszystkich dookoła. Wiara zabrania dokonywania aborcji > ? > To jej nie dokonuj. Z aborcją jest inaczej niż ze związkami homoseksualnymi. Katolicy są przekonani, że aborcja równoznaczna jest z zabójstwem. Zakaz aborcji nie ma być nawracaniem, nie grzech matki czy lekarza jest tu najważniejszy, tylko zagrożenie życia człowieka. To tak, jakby miało nie być prawa zabraniającego pozbawiania życia człowieka - skoro dla niektórych jest to złe, to niech tego nie robią, a jak Grucha nie uważał tego za przestępstqo, to niech sobie strzela. Nie chcę tu wchodzić w dyskusję, czy zygota jest człowiekiem, tylko wyjaśniam, bo chyba dostrzegłam nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
roled Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 16.10.07, 02:40 a mnie przeraża, że dla większości katolików świat jest czarno- biały... bo tak ksiądz z ambony powiedział... I że roszczą sobie prawa do tego żeby wszystkim innym zakazywać, narzucać, zabraniać... Bycie katolikiem w Polsce zaczyna przypominać przynależność do jakiejś zionącej nienawiścią do wszystkiego co inne sekty. Być może jest to tylko tak prymitywna odmiana katolicyzmu w wersji polskiej, gdzie wiara nie wynika z duchowej potrzeby i serca, tylko jest narzucana centralnie i odgórnie. I centralnie też kościół dokonuje podziałów na tych złych (samodzielnie myślących) i tych dobrych (bezmózgie owieczki). Odpowiedz Link Zgłoś
roled Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 16.10.07, 02:43 a tak a propos, głosowanie na jakąś partię posługując się pojęciem grzechu jest po prostu żałosne i śmieszne i świadczy o tym, że ktoś nie ma bladego pojęcia o zasadach funkcjonowania demokracji i społeczeństwa obywatelskiego. Mniej więcej to samo jakby głosował w ustroju totalitarnym - głosuj na tych bo inaczej cię rozstrzelamy. Głosuj na tych bo popełnisz grzech. Tożsame. I tak samo żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Colo Re: Na kogo powinien głosować katolik ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 09:37 Żałosny to jesteś Ty roled:( Ja chodzę do kościoła i nigdy nikt nie wskazywał mi partii na którą mam głosować. W ostatnią niedzielę czytany był list biskupów i było w nim tylko tyle, żeby iść na głosowanie i głosować zgodnie z sumieniem. Jeżeli ktoś pisze, że było inaczej to: albo nie słuchał czytania listu, albo specjalnie przinacza jego treść, żeby...no właśnie po co??? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 16.10.07, 16:35 Najpierw byla mowa, ze w ostatnich latach pojawily sie zalazki normalonosci. O sumieniu mowa byla dopiero wtedy, gdy wiadomo bylo juz, komu ta normalnosc zawdzieczamy. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 16.10.07, 21:47 zoppino napisała: > Z aborcją jest inaczej niż ze związkami homoseksualnymi. Zgoda, w przypadku aborcji sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Ale tylko nieco. Bo prawo antyaborcyjne i tak tego życia nie chroni, tylko napycha kieszenie ginekologom. O wiele szersze możliwości ochrony życia byłyby w przypadku legalnej aborcji. W kwestii legalizacji związków homo natomiast sprawa jest prosta. > To tak, jakby miało nie być prawa zabraniającego pozbawiania życia człowieka > - skoro dla niektórych jest to złe, to niech tego nie robią, a jak Grucha nie > uważał tego za przestępstqo, to niech sobie strzela. Morderstwo jest zakazane nie dlatego, że jest grzechem, a dlatego, że gwałci prawo jednostki do wolności i decydowania o własnym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Nie zrozumiałaś pytania ?... 16.10.07, 16:21 xtrin napisała: > Po pierwsze nie ma chyba na całym świecie partii "popierającej aborcję". To był oczywiście skrót myślowy. > Można natomiast być > zwolennikiem prawa do aborcji. I o to mi chodziło. > Po drugie ja wciąż średnio pojmuję dlaczego katolicyzm powoduje nieopanowaną > chęć prawnego nawracania wszystkich dookoła. Wiara zabrania dokonywania aborcji > ? > To jej nie dokonuj. Wiara zabrania miłości homoseksualnej? To się w takową nie > angażuj. Czyżby katolicy potrzebowali prawa, które powstrzymywałoby ich przed > grzechem? > Chyba nie zrozumiałaś pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie zrozumiałaś pytania ?... 16.10.07, 21:44 mg2005 napisał: > To był oczywiście skrót myślowy. To było nadużycie semantyczne. > Chyba nie zrozumiałaś pytania... Jak rozumiem dla Ciebie odpowiedź może być tylko TAK/NIE. Więc odpowiadam: NIE, nie popełnia grzechu. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Nie zrozumiałaś pytania ?... 17.10.07, 09:01 xtrin napisała: > Jak rozumiem dla Ciebie odpowiedź może być tylko TAK/NIE. Twoja odpowiedź była nie na temat. > Więc odpowiadam: NIE, nie popełnia grzechu. Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie zrozumiałaś pytania ?... 17.10.07, 10:05 mg2005 napisał: > Twoja odpowiedź była nie na temat. Nie, jedynie Ty jej nie zrozumiałeś. > Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Wytłumaczyłam wyżej :). Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Nie zrozumiałaś pytania ?... 17.10.07, 13:03 xtrin napisała: > Nie, jedynie Ty jej nie zrozumiałeś. Tam nie było niczego do 'nierozumienia'. Podzieliłas się z nami swoimi fobiami, ale to nie była odpowiedź na pytanie. > Wytłumaczyłam wyżej :). Niby w którym miejscu, bo chyba Ci się zdawało... Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie zrozumiałaś pytania ?... 17.10.07, 13:14 mg, nie zrozumiałeś (czy może raczej - zrozumieć nie chciałeś) to nie zrozumiesz bez względu na to ile bym powtarzała. Jaki więc w tym sens? A fobie religijne to raczej wasza domena, nie moja :). Odpowiedz Link Zgłoś
ottakse Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 16.10.07, 03:16 Mysle, ze sam musisz sobie na to pytanie odpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Na Józefa Glempa IP: *.chello.pl 16.10.07, 08:01 Sorry stary, ale jedziesz po bandzie. Za kogo masz katolików? Za kretynów? Będą głosować na tę partię, która ma dobry program gospodarczy, społeczny, a także zagwarantuje prowadzenie otwartej, przemyślanej polityki zagranicznej. Bez fobii, bez uprzedzeń, opartą na współpracy i dobrych relacjach z sąsiadami. KROPKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaerk Re: Na Józefa Glempa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 09:10 Czy oddając auto do warsztatu zastanawiasz się czy mechanik jest katolikiem czy raczej szukasz fachowca ? Czy chleb wypieczony przez piekarza homoseksualistę smakuje inaczej ? Skąd wiesz czy takiego nie jadłeś ? Zatrułeś się nim. Nie mieszaj religi z polityką bo to niezdrowe dla jednej i drugiej. Religia powinna służyć do naprawy świata ale poprzez wpływ na siebie samego a nie narzucania swojej racji innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymol Re: Na Józefa Glempa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 09:39 Myślisz, ze wśród piekarzy chleba są homoseksualiści??? O rany:( Już nigdy nie zjem chleba. Ani kromki! Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Katolik winien oddać swój głos na kandydata 16.10.07, 11:43 uczciwego. O ile na którejkolwiek liście jest ktoś, kto ma rodzinę, uczciwą pracę i po zajęciu się własną rodziną, pracą i wypoczynkiem, znajduje jeszcze kwadrans - dwa, na politykę i poprawianiae życia innym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Na innego katolika, obojętnie czy ma on 16.10.07, 13:57 kwalifikacje do sprawowania urzędu czy nie. Byleby wyznawał pewne wartości (bezwzględne poparcie dla podziemia aborcyjnego itd) miał obrazek papieża (wiadomo którego) na eksponowanym miejscu i nosił baldachim. Tak wskazują biskupi, a w KK obowiązuje posłuszeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacuś Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 14:09 Czy jesteś w KK, że wiesz co wskazują biskupi? Bardzo się mylisz, albo jesteś tak zaślepiony, ze nie widzisz tego, co oczywiste. Jeszcze raz: wysłuchałem listu biskupów. Wynika z niego tylko tyle: prawem i opbowiązkiem każdego Polaka jest iść i głosować zgodnie ze swoim sumieniem. Koniec i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on 16.10.07, 14:13 Przespałeś, ale to typowe u wierzących, informację zawartą w tym liście o konieczności wyznawania wartości (w domysle katolickich) wyznawanych przez kandydata, na którego powinni głosować podwładni biskupów. List był wielokrotnie powtarzany w TV, więc nie trzeba było być w kosciele aby się z nim zapoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on 16.10.07, 14:34 piwi77 napisał: > kwalifikacje do sprawowania urzędu czy nie. Byleby wyznawał pewne > wartości (bezwzględne poparcie dla podziemia aborcyjnego itd) miał > obrazek papieża (wiadomo którego) na eksponowanym miejscu i nosił > baldachim. > Tak wskazują biskupi, a w KK obowiązuje posłuszeństwo. Piwi, a w którym kościele ty to słyszałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on 16.10.07, 14:36 O, przepraszam, nie zauważyłem odpowiedzi a w międzyczasie musiałem odejść od kompa.Ale tak ogólnie: podziwiam domyślność i zdolność interpretacji listu biskupów. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on 16.10.07, 14:55 leftt napisał: > O, przepraszam, nie zauważyłem odpowiedzi a w międzyczasie > musiałem odejść od kompa.Ale tak ogólnie: podziwiam domyślność > i zdolność interpretacji listu biskupów. Zanim zabierzesz głos zapoznaj sie z listem, oto fragment - "Ludzie wierzący powinni oddać głos na te osoby, których postawa i poglądy są bliskie, a przynajmniej nie sprzeciwiają się wierze katolickiej i katolickim wartościom oraz zasadom moralnym" Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Za to brakuje wskazówki aby wybierać kandydatów, 16.10.07, 14:58 majace kwalifikacje, którzy gwarantują, ze Polska uczyni postęp gospodarczy, że wzrosnie jej rola i znaczenie w swiecie itd. Ale czemu tu sie dziwić, im o Polskę nie chodzi, tylko o watykańską i własną ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacuś Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 14:59 Noo:) I wszystko jasne:) A Ty jak interpretujesz to zdanie? Wydaje mi się, ze nadinterpretujesz:( Wszędzie widzisz wroga i moherowe berety??? Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on 16.10.07, 15:15 Ludzie wierzący powinni oddać głos na te osoby, których postawa i > poglądy są bliskie, a przynajmniej nie sprzeciwiają się wierze > katolickiej i katolickim wartościom oraz zasadom moralnym" Dla mnie wartościami (ogólnoludzkimi, ale również katolickimi)są także uczciwość, kompetencja, pracowitość itp. A nawet przede wszystkim. W związku z tym skorzystam ze swojego prawa do interpretacji listu biskupów i głosując na kandydata nie będę sprawdzał czy nosił baldachim. Bo jeżeli ktoś od święta nosi ten baldachim (trzymając się już tego przykładu) a na codzień jest świnią pospolitą - to taki człowiek na mój głos nie zasługuje, niezależnie od orientacji politycznej. I nie kłóci się to w żaden sposób z listem biskupów. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on 16.10.07, 15:29 Ze wskazówki biskupów wynika, ze sprzeczne z sumieniem katolików jest głosowanie na LiD, są np przeciw podziemiu aborcyjnemu, które należy do obowiązkowego kanonu katolickich wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on 16.10.07, 15:33 Oki, ty masz swoją interpretację, ja swoją. I niech tak zostanie. Jak zawsze zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on 16.10.07, 15:46 Nieprawda, wielokrotnie miałem wrażenie, ze bylismy podobnego zdania, wiec nie jest tak, że zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on 16.10.07, 18:58 Dopóki temat nie dotyczył Kościoła - nie przeczę. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on 16.10.07, 19:08 Dokładnie, jedynie kosciół nas dzieli, ale taka juz jego specyfika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka_marchewka Re: Na innego katolika, obojętnie czy ma on IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 20:34 piwi77 napisał: > Ze wskazówki biskupów wynika, ze sprzeczne z sumieniem katolików > jest głosowanie na LiD, są np przeciw podziemiu aborcyjnemu, SLD i UW już rządzili i jakoś żadne z nich nie usiłowało zalegalizować aborcji :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 16.10.07, 18:51 Katolik powinien zapewne głosować na Pana Boga Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 16.10.07, 18:55 Głosuj Palancie na przedstawiciela swojego regionu a nie na Partie Trzeba być naprawde głupkiem żeby nie pojąć tak prostej sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 16.10.07, 19:06 A w ogóle > Czy popełnia grzech A skąd forum ma to wiedzieć? Spytaj swojego spowiednika. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Gdyby katolikom odebrać głos, PiS byłby bez szans. 16.10.07, 19:19 Chyba nie ma co do tego wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 16.10.07, 21:03 A co ma piernik do wiatraka i wyznanie do partii? Głupota jakaś. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 17.10.07, 13:09 hypatia69 napisała: > A co ma piernik do wiatraka i wyznanie do partii? Łączą je poglądy na kwestie społeczne. >Głupota jakaś. Głupotą jest tego nie wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Na kogo powinien głosować katolik ? 17.10.07, 13:18 "Łączą je poglądy na kwestie społeczne." No to mnie oświeć. Masz na myśli, że zarówno KK jak i co poniektóre wesołe partie są za hurtowym zaludnianiem? Przeciwko homoseksualistom? Przeciwko aborcji i antykoncepcji? I w ogóle "tylko kler wie, tylko kler potrafi"? No to fakt, fanatycy powinni koniecznie na takie partie głosować. Przypominam, że formalnie nie jesteśmy państwem wyznaniowym. Czy sie mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 List biskupów... 17.10.07, 13:10 Czy grzechem jest też brak udziału w wyborach ? Odpowiedz Link Zgłoś