Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludzie mieszkający na wschodzie kraju ?

30.01.08, 18:40
wieszają sobie dywany na ścianach ? Może ktoś wie czemu to ma
służyć ? W jakich rejonach kraju jeszcze tak robią, wiecie ?
Obserwuj wątek
    • seth.destructor Re: Dlaczego ludzie mieszkający na wschodzie kraj 30.01.08, 19:25
      Ja widziałem takie coś w Rosji też. Taka wielka makatka. Ładnie to
      wygląda, jak kobierzec artystyczny.
    • Gość: ? Re: Dlaczego ludzie mieszkający na wschodzie kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 19:26
      ociepleniu? wyciszeniu?
      • wielkie.nieba Re: Dlaczego ludzie mieszkający na wschodzie kraj 30.01.08, 19:28
        Znajomy ze stol(n)icy też machnął na ścianę dywan - właśnie celem wyciszenia.
        • roto najlepsze jest to , że 30.01.08, 19:52
          oni wieszają te dywany na ścianach, a na podłogach mają linoleum,
          sam beton , lub surowe dechy, nie dziwne to ?
          • Gość: :) Re: najlepsze jest to , że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 20:09
            ..żeby sie nie ubrudził?
            • wielkie.nieba Re: najlepsze jest to , że 30.01.08, 20:13
              ..a do tego trzeba jakies podejrzane akrobacje uskuteczniać przy odkurzaniu takiego eksponatu..
              • Gość: ??? Re: kilim? IP: *.chello.pl 30.01.08, 20:19
                pl.wikipedia.org/wiki/Kilim
                • Gość: roto Wiem co to kilim, ale nie myl go z dywanem IP: *.attu.pl 30.01.08, 20:45
                  bo tam wiszą dywany
                  • Gość: ? Re: Wiem co to kilim, ale nie myl go z dywanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 20:51
                    ale czy mówisz o takim we wzorek i z frendzlami czy o takim na metry
                    kupionym w jakimś Obi czy jak.tam?
            • Gość: Peter Re: najlepsze jest to , że IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.08, 21:10
              aaaa,to wyjasnia pilota w woreczku foliowym,przez grzecznosc sam nie
              pytalem
    • Gość: Bystra woda Re: Dlaczego ludzie mieszkający na wschodzie kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 22:22
      0,7 wódki na łebka a potem obijają się o ściany a dywan amortyzuje i
      lepiej pawie wyglądają.
      • des4 dlaczego na wchodzie??? 31.01.08, 08:23
        to raczej zachód kojarzy się napływową ludnością zza Buga, brakiem
        korzeni i tradycji i zdewastowanymi poniemieckimi nieruchomościami...

w zeszłym roku przyjechali do nas znajomi z Kanady, przy okazji
        chcieli zwiedzić kawałek Polski, przejechali od Wroclawia aż do
        Lwowa i o dziwo stwierdzili, że podkarpackie pod względem
        schludności, zadbania i porządku, prezentuje się znacznie lepiej niż
        dolnośląskie czy opolskie, przynajmniej sądzac na podstawie tego co
        się widzi z okien samochodu...
        • asdf401 Re: dlaczego na wchodzie??? 31.01.08, 09:13
          Ludzie ze Wschodu vs Ludzie z Zachodu:
          www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=ludzie+ze+Wschodu&word2=ludzie+z+Zachodu
          • dagps Re: dlaczego na wchodzie??? 31.01.08, 09:15
            :D jestem "ludzie ze wschodu", nie mam dywanu na scianach, nikt z moich
            znajomych nie ma, widzialam raz taki "dywan" na scianie. a dosc czesto odwiedzam
            innych.
            • 10iwonka10 Re: dlaczego na wchodzie??? 31.01.08, 09:42
              Wydaje mi sie ze pewno wieszano je na scianie aby ocieplic pokoj.

I tak lepiej na sicianie niz w lazience jak w Anglii......
              • gringo68 też mieszkam na wschodzie 31.01.08, 10:13
                i w życiu dywanu na ścianie nie widziałem, nawet na wsi gdzie mam
                rodzinę...

a przy okazji się zapytam dlaczegop ludzie na zachodzie Polski nie
                tynkują domów, mają taki rozpizdziaj w obejściu i w ogólnie nie
                dbają o otoczenie???
                • 10iwonka10 Re: też mieszkam na wschodzie 31.01.08, 13:11
                  Nie kazdemu podoba sie otynkowany dom....
                  • gringo68 Re: też mieszkam na wschodzie 31.01.08, 13:23
                    lepszy jest goły pustak niż cegła w wyłażącym nadmiarem zaprawy???

no cóż. ludziom na zachodzi mozna więc i zarzucić brak poczucia
                    estetyki...
                    • 10iwonka10 Re: też mieszkam na wschodzie 31.01.08, 14:58
                      Goly pustak to moze jest estetyczny nie ale jesli dom jest z cegly?
                      ma to swoj urok bez tynkowania.....
                • Gość: roto widać , że mało gdzie byłeś i mało co wiesz IP: *.attu.pl 31.01.08, 17:06
                  akurat na wsiach wisi ich najwięcej, w zachodniej polsce raczej
                  takich anomalii nie spotkacie, co do porządku to zależy to tylko od
                  stopnia pracowitości danego człowieka, nie od miejsca zamieszkania,
                  ale moim zdaniem największy bajzel panuje we wschodnich landach
                  jednak i szczególnie w miejscowościach po peegerowskich, tam mają
                  wyjątkowy pociąg do nieróbstwa wszelakiego
                  • no_login Re: widać , że mało gdzie byłeś i mało co wiesz 31.01.08, 19:15
                    > w zachodniej polsce raczej
                    > takich anomalii nie spotkacie
                    O jakich anomaliach piszesz?
                    O dywanie na ścianie?
                    Jego mieszkanie- jego wybór.
                    Dywan na ścianie, fortepian na suficie...
                    Mnie to nie przeszkadza a Tobie?
                    • Gość: roto mnie także nie przeszkadza IP: *.attu.pl 31.01.08, 23:34
                      dziwię się i pytam tylko w jakim celu to robią ? makatka lub kilim
                      ok.niech będzie, ale dywan ? dla mnie to niepojęte
                  • gringo68 popegeerowskie??? to by się zgadzało 01.02.08, 07:54
                    praktycznie cały zachód jest popegeerowski, brak kultury pracy,
                    przywiazania do ziemi, chłopskiego etosu....

P.S. goła cegła może i jest urocza, ale nie w naszym klimacie i nie
                    z wiszącymi glutami zaprawy...
    • listekklonu Re: Dlaczego ludzie mieszkający na wschodzie kraj 31.01.08, 11:07
      Nie wiem czy akurat dywany, ale kilimy, makatki i inne takie dekoracyjne szmatki
      wiesza się w celach dekoracyjnych, żeby ocieplić i wyciszć pomieszczenie. Albo
      żeby przykryć plamę ta ścianie ;)
    • matylda1001 Re: Dlaczego ludzie mieszkający na wschodzie kraj 31.01.08, 12:06
      >W jakich rejonach kraju jeszcze tak robią, wiecie ?<

Wiemy, w Krakowie, wiszą na Wawelu. Jeden król sobie kupił i
      powiesił.

• jdbad A ludzie z centralnej Polski to juz 31.01.08, 12:18
        w ogóle;)
        Ale wątek:(
    • drahu Re: Dlaczego ludzie mieszkający na wschodzie kraj 31.01.08, 12:20
      Jest to pozostałość po zdobycznych na Turkach bojowych latających dywanach.
      Wiadomo że taki na podłodze nie uleży.Trza przybić. A że ataki szły głownie
      tamtymi terenami to i najwięcej takich trofeów.
      Upolujesz łosia, wieszasz poroże. Upolujesz Turka -dywan. Ot i wsio.
      • listekklonu Re: Dlaczego ludzie mieszkający na wschodzie kraj 31.01.08, 15:46
        > Upolujesz łosia, wieszasz poroże. Upolujesz Turka -dywan. Ot i wsio.

Mój przodek musiał upolować jakieś dzikiego Szwajcara, bo w domu na ścianie wisi
        zegar z kukułką.
        • Gość: drahu Re: Dlaczego ludzie mieszkający na wschodzie kraj IP: 82.139.40.* 31.01.08, 18:51
          Mój przodek musiał upolować jakieś dzikiego Szwajcara, bo w domu na ścianie wis
          > i
          > zegar z kukułką.

Od śmierci Wilhelma Tella, nigdy nigdy nie zabił Szwajcara. Ich się nie zabija,
          z nimi się robi interesy. To nie Turcy. Musisz zweryfikować
          informacje na temat pochodzenia zegara,ale podejrzewam że Twój Szacowny Pradziad
          go najzwyczajniej w świecie ukradł i wymyślił tą historyjke ze Szwajcarem żeby
          jego szabrownicza przeszłość się nie wydała. Ot wsio.
    • Gość: widziałam Re: Dlaczego ludzie mieszkający na wschodzie kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 17:05
      A ja widziałam dywany na ścianie w niektórych domach na Górnym Śląsku . Dodam tylko, że były to domy Ślązaków z dziada pradziada. Znaczy, nie ma to nic wspólnego z regionalizmem, ot- co kto lubi- jeden czekoladki, a drugi jak mu spod pach jedzie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka