Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowe a bezmyślnośc rodziców

16.09.08, 22:21
Foteliki samochodowe są w naszym kraju obowiązkowe dla dzieci i chyba nikt nie ma watpliwości, że potrzebne.
Tylko dlaczego tak wielu rodziców nie wozi dzieci w fotelikach?!?!?!?!
Co kilka dni szlag mnie trafia gdy jadę i widze maluchy stojące i zaglądające "mamusi" lub "tatusiowi" przez ramię.
Dzis znów miałam taka sytuację. Stałam na swiatłach i miałam ochote wysiąśc i zapytac co się stanie gdy na następnym skrzyżowaniu nie zdążę zahamowac! Czy ten słodki maluszek wypadnie przez przednia szybę i skreci kark czy nie???
Co Wy robicie gdy widzicie takie sytuacje? A może to ja jestem przewrażliwiona... Tak czy siak chętnie poznam Wasze zdanie.
Obserwuj wątek
    • dritte_dame Re: Fotelik samochodowe a bezmyślnośc rodziców 16.09.08, 22:35
      aneta-we napisała:

> Foteliki samochodowe są w naszym kraju obowiązkowe dla dzieci i chyba nikt nie
      > ma watpliwości, że potrzebne.
      > Tylko dlaczego tak wielu rodziców nie wozi dzieci w fotelikach?!?!?!?!
      > Co kilka dni szlag mnie trafia gdy jadę i widze maluchy stojące i zaglądające "
      > mamusi" lub "tatusiowi" przez ramię.
      > Dzis znów miałam taka sytuację. Stałam na swiatłach i miałam ochote wysiąśc i z
      > apytac co się stanie gdy na następnym skrzyżowaniu nie zdążę zahamowac! Czy ten
      > słodki maluszek wypadnie przez przednia szybę i skreci kark czy nie???

> Co Wy robicie gdy widzicie takie sytuacje?

Masz komórkę?
      No to zadzwoń na policję.
      Podaj numer rejestracyjny tego z przodu.
      • aneta-we Re: Fotelik samochodowe a bezmyślnośc rodziców 16.09.08, 23:04
        Rozmowa w czasie prowadzenia auta raczej jest zabroniona ;~)
        A numery mam, a co. Powinny byc przekazywane opinii publicznej tak jak dane osób
        jeżdżących po alkoholu.
        • dritte_dame Re: Fotelik samochodowe a bezmyślnośc rodziców 17.09.08, 00:17
          aneta-we napisała:

> Rozmowa w czasie prowadzenia auta raczej jest zabroniona ;~)

Napisałaś: "Stałam na swiatłach" ;)
          • nessie-jp Re: Fotelik samochodowe a bezmyślnośc rodziców 17.09.08, 00:22
            > Napisałaś: "Stałam na swiatłach" ;)

Ale przecież oczekiwanie na ruszenie spod świateł to też jest prowadzenie
            samochodu. Też trzeba mieć skupioną uwagę.
            • dritte_dame Re: Fotelik samochodowe a bezmyślnośc rodziców 17.09.08, 00:31
              nessie-jp napisała:

> > Napisałaś: "Stałam na swiatłach" ;)
              >
              > Ale przecież oczekiwanie na ruszenie spod świateł to też jest
              prowadzenie
              > samochodu. Też trzeba mieć skupioną uwagę.

Hmm.. no to trudno.
              Dla dobra dziecięcia trzeba na chwilę skręcić i stanąć w bocznej
              uliczce :)
              • nessie-jp Re: Fotelik samochodowe a bezmyślnośc rodziców 17.09.08, 00:34
                Jakbym ja to widziała, a siedziała w fotelu pasażera, to możesz być pewna, że
                zadzwoniłabym na policję.

I jak myślisz, co by się stało...?

Odp. Gucio.

Olaliby.
                • dritte_dame Re: Fotelik samochodowe a bezmyślnośc rodziców 17.09.08, 00:53
                  nessie-jp napisała:

> Olaliby.

Eee.. wzgardziliby okazją do łatwego zarobku i podniesienia "wykonu"
                  planu mandatów?
                  Mam zaufanie do policyjnej chciwości.

Można też być upierdliwym i zrobić komórką zdjęcie i wysłać do
                  policji a potem dopytywać się jak przebiegła interwencja.
                  Technika komórkowa chyba umożliwia śledzenie drogi przesłania takich
                  danych.
    • nessie-jp Re: Fotelik samochodowe a bezmyślnośc rodziców 16.09.08, 23:14
      Ja nawet koty wożę w transporterkach samochodowych, przypinanych pasami.

Ale jakoś tak się utarło, że przeciętni właściciele kotów bardziej dbają o koty,
      niż przeciętni rodzice o własne dzieci. Dzieci łatwo zrobić nowe...

Innym debilizmem jest wożenie psów bez żadnego zabezpieczenia
      • aiczka Re: Fotelik samochodowe a bezmyślnośc rodziców 17.09.08, 01:38
        > Jeszcze pytanie pomocnicze: czy kiedykolwiek zdarzyło się wam, żeby taksówkarz
        > zaproponował umieszczenie dziecka w foteliku albo odmówił jazdy z dzieckiem, bo
        > nie dysponuje fotelikiem?

Nie wiem,jaki jest aktualny stan prawny, ale przynajmniej do niedawna dziecko
        mozna bylo (zgodnie z prawem) przewozic taksowka bez fotelika, poniewaz taksowka
        podpadala pod te same przepisy co atubusy, w ktorych rowniez fotelika sie nie
        wymaga.
        • nessie-jp Re: Fotelik samochodowe a bezmyślnośc rodziców 17.09.08, 01:49
          To dość głupie (tzn. nie twoje słowa, tylko taki przepis)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka