Dodaj do ulubionych

Czy warto iść na eurowybory?

04.06.09, 14:40
PO zachęca do wzięcia udziału w eurowyborach, może chodzi im o to:

W
Dp = -
Obserwuj wątek
    • Gość: Jojo Re: Czy warto iść na eurowybory? IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.09, 15:02
      PO zacheca ,reszta nie, czy jak cie rozumiec?
      • strikemaster Re: Czy warto iść na eurowybory? 04.06.09, 15:06
        Reszta nie chce kasy?
    • Gość: św.obrazek Re: Czy warto iść na eurowybory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 15:03
      "Konsekwencją dla wszystkich partii, które w znacznym stopniu
      utrzymują się z dotacji budżetowych, są mniejsze pieniądze wydane z
      naszych podatków. Nie dajmy się więc nabrać na bajki o "obywatelskim
      obowiązku", tutaj chodzi tylko o pieniądze."

szam-bo
    • Gość: jedynydorosły Re: Czy warto iść na eurowybory? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.06.09, 17:34
      >Czy warto iść na eurowybory?
      Nieobecni nie mają racji.
      • Gość: calm is music Re: Czy warto iść na eurowybory? IP: *.static.espol.com.pl 04.06.09, 17:57
        No dobrze ,pójść mogę ale na kogo mam głosować ?-ja tych Ludzi nie znam - właściwie to znam ,jednego, przystojny nawet,S.Nitras, codziennie mijam kilka plakatów z jego podobizną:))
        pozdrawiam
        www.youtube.com/watch?v=D977uOHVxYA
      • nelsonek Re: Czy warto iść na eurowybory? 04.06.09, 21:55
        Predzej nieobecni nie maja szans przekonac do swoich racji innych. Bo z samego faktu nieobecnosci nie wynika to, ze ktos taki nie ma racji.
        • snajper55 Re: Czy warto iść na eurowybory? 05.06.09, 00:42
          nelsonek napisał:

> Predzej nieobecni nie maja szans przekonac do swoich racji innych. Bo z samego
          > faktu nieobecnosci nie wynika to, ze ktos taki nie ma racji.

Nieobecny się nie liczy, więc swoją racje może sobie... może z nią cokolwiek zrobić.

S.
          • nelsonek Re: Czy warto iść na eurowybory? 05.06.09, 01:02
            Nieobecny się nie liczy
            Jakis podczlowiek czy jak?

więc swoją racje może sobie... może z nią cokolwiek zrobić.
            Tak samo jak obecny. Politycy i tak maja nas w nosie.
            • strikemaster Re: Czy warto iść na eurowybory? 05.06.09, 16:31
              > Nieobecny się nie liczy
              > Jakis podczlowiek czy jak?

Jestem specjalistą od tłumaczenia forumowego, więc ujmę to tak, nieobecny oddaje prawo do decydowania innym, obecnym.

> więc swoją racje może sobie... może z nią cokolwiek zrobić.
              > Tak samo jak obecny. Politycy i tak maja nas w nosie.

Bo trzeba by było stworzyć społeczeństwo obywatelskie, w którym ogół ludzi wie, co w polityce piszczy i dzięki temu jest zdolna rozliczać polityków.
              P.S. Na wybory pójdę, bo u mnie są połączone z dość ważnym referendum lokalnym.
              • nelsonek Re: Czy warto iść na eurowybory? 05.06.09, 23:02
                nieobecny oddaj e prawo do decydowania innym, obecnym.
                to juz predzej, ale tez nie do konca. Sadzisz, ze ci ktorzy glosuja na ten przyklad na PO popierraja WIEKSZOSC posuniec tej pertii czy to tylko zwyczajny PR?

Bo trzeba by było stworzyć społeczeństwo obywatelskie, w którym ogół ludzi wie, co w polityce piszczy i dzięki temu jest zdolna rozliczać polityków.
                Po pierwsze: stworzenie takiego spoleczenstwa to utopia.
                Po drugie: w polskiej demokracji wybory wygrywaja niby rozne partie. A nic sie nie zmienia. Smiem twierdzic, ze w innych krajach jest podobnie.
                • nelsonek Re: Czy warto iść na eurowybory? 05.06.09, 23:03
                  nieobecny oddaj e prawo do decydowania innym, obecnym.
                  to juz predzej, ale tez nie do konca. Sadzisz, ze ci ktorzy glosuja na ten przyklad na PO popierraja WIEKSZOSC posuniec tej pertii czy to tylko zwyczajny PR?

Po pierwsze: stworzenie takiego spoleczenstwa to utopia.
                  Po drugie: w polskiej demokracji wybory wygrywaja niby rozne partie. A nic sie nie zmienia. Smiem twierdzic, ze w innych krajach jest podobnie.
                • strikemaster Re: Czy warto iść na eurowybory? 06.06.09, 13:26
                  Ci, którzy głosują na PO w Polsce robią tak na pohybel PiSowi i odwrotnie. Piar ma trochę wpływu, ale w Polsce scena polityczna jest bardzo silnie spolaryzowana.

> Po pierwsze: stworzenie takiego spoleczenstwa to utopia.

Utopią jest marzenie o tym, żeby wszyscy obywatele byli świadomi. Dążenie do tego, żeby istniała pewna (średnioliczna ale opiniotwórcza) grupa świadomych obywateli mających wpływ na wyniki wyborów a w związku z tym, zdolna do rozliczania władz czasem się udaje.

> Po drugie: w polskiej demokracji wybory wygrywaja niby rozne partie. A nic sie
                  > nie zmienia. Smiem twierdzic, ze w innych krajach jest podobnie.

W niektórych krajach jest jednak inaczej, szczególnie na poziomie lokalnym.
    • katrina_bush Uwielbiam chodzić na wybory,uwielbiam głosować :-) 04.06.09, 18:26
      Uwielbiam chodzić na wybory,uwielbiam głosować :-)

to moje ulubione hobby !

wybory mają w sobie coś tajemniczego, to przechodzenie z pomieszczenia do
      pomieszczenia, sprawdzanie, czy jestem na liście i na koniec wrzucanie
      tajemniczej koperty, z krzyżykiem - albo z niepoprawnymi niecenzuralnymi
      bazgrolami ;)

• Gość: calm is music Re: Uwielbiam chodzić na wybory,uwielbiam głosowa IP: *.static.espol.com.pl 04.06.09, 18:32
        A ja najbardziej lubię kiedy członkowie Komisji uśmiechają się do mnie - wtedy już wiem, że chce mi się żyć:))))
        pozdrawiam
      • modarp Moda na Wybory 05.06.09, 01:11
        Dokładnie TAK! Poczucie rytualnego niemal wtajemniczenia, bycia
        częścią ogromnego państwowego, a teraz nawet multipaństwowego
        organizmu, udziału w doniosłym, ważnym dla ogółu wydarzeniu...:)
        ---------------------------------
        Głosuj i wygrywaj - www.modarp.pl
        • strikemaster Re: Moda na Wybory 05.06.09, 16:32
          To może zamiast pieprzyć o niepodległości w ramach Unii zróbmy sobie Stany Zjednoczone Europy?
    • Gość: Master Of Desire tak, zagłosować przeciw tym którzy wprowadzali nas IP: *.chello.pl 04.06.09, 20:41
      do tego centralistycznego gówna, i którzy robili to jeszcze na takich a nie
      innych warunkach. tak po prostu. problem z tym że ja nie jestem w "systemie" i
      musiałbym znowu fałszować dokumenty żeby móc za kogoś zagłosować...

• pan_i_wladca_mx Re: tak, zagłosować przeciw tym którzy wprowadzal 05.06.09, 13:17
        znaczy sie, ze nie masz peselu i nigdy nie byles nigdzie zameldowany?
        jestes moim idolem howgh
        • Gość: he he Re: tak, zagłosować przeciw tym którzy wprowadzal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 14:35
          maja zniesc stale zameldowania jakies tam zmiany wprowadzaja
        • Gość: Master Of Desire nie mam. wszystkie moje dane nadane mi przez IP: *.chello.pl 05.06.09, 22:10
          rodziców i państwo straciły ważność oficjalnie około kilkunastego roku
          życia...nie pamiętam którego. zmieniałem sobie tożsamość kilkadziesiątkrotnie i
          mam kilkadziesiąt dowodów tożsamości, problem polega na tym że w przypadku kont
          bankowych albo np. wyborów należałoby mieć dokument na kogoś zarejestrowanego w
          ewidencji, bo to sprawdzają. dawne dane nie są moimi tylko narzuconymi mi przez
          rodziców, a jako anarchista dawno musiałem je odrzucić. moja nowa tożsamość nie
          jest zarejestrowana ;)

• Gość: Kingston Re: tak, zagłosować przeciw tym którzy wprowadzal IP: *.opera-mini.net 05.06.09, 15:07
        Unia Europejska to nie jest twor idealny; wiele trzeba bedzie jeszcze w niej zmienic, aby byla blizsza obywatelom. Stworzyla jednak platforme dialogu miedzy Europejczykami i usunela wlasciwie wszelkie zrodla konfliktu na kontynencie. I sam ten fakt sprawia ze jest warta ceny, jaka za jej istnienie placimy.
        • strikemaster Re: tak, zagłosować przeciw tym którzy wprowadzal 05.06.09, 16:23
          Prawda jest taka, że to nie my pacimy, w większości płacą kraje bogate (Niemcy, UK, Holandia), my z tamtąd czerpiemy pieniądze na modernizację kraju, niestety ostatnio słabo nam idzie wykorzystanie środków, bo cała polityka, także lokalna jest zdominowana przez konflikt popisiarski.
          • Gość: kingston Re: tak, zagłosować przeciw tym którzy wprowadzal IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.06.09, 16:27
            No tego przez delikatnosc nie chcialem wypominac, ale zgadza sie.
            Chcialbym, aby eurosceptycy wskazali zrodla, ktore zastapilyby
            unijne dotacje w przypadku wystapienia Polski z UE.
            • Gość: Master Of Desire ale te dotacje idą na wspieranie systemu IP: *.chello.pl 05.06.09, 22:14
              a nie prywatnego życia ludzi. ja uznaję tylko prywatne życie, nie uznaję systemu
              wspierającego głupków idących według reguł tego systemu
          • Gość: Master Of Desire wydaje mi się, że nie 'my' tylko urzędnicy. IP: *.chello.pl 05.06.09, 22:13
            a ja mam pewne mniemanie o urzędnikach i raczej woleli by mnie na swojej drodze
            nie spotkać :)

• Gość: Master Of Desire o czym ty mówisz. Unia nie wprowadzi anarchii. IP: *.chello.pl 05.06.09, 22:12
    • seth.destructor Re: Czy warto iść na eurowybory? 04.06.09, 22:56
      Tak, warto. Ludzie, którzy nie idą na wybory, pozwalają, aby ktoś za
      nich wybrał i w ten sposób ugruntowują władzę ONYCH. ONI dobrze
      poznali zasady demokracji i dlatego trzymają się u władzy. Bo ONI
      dobrze wiedzą, że L*d potrzebuje Państwa, które będzie nim rządzić,
      bo takie jest święte prawo od poczatku świata, że Pan rządzi, a
      biedny L*d cierpi.

No i L*d ma to, na co sobie zasłużył.
      • Gość: antypapista Re: Czy warto iść na eurowybory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 23:48
        Aleś Ty głupi
      • strikemaster Re: Czy warto iść na eurowybory? 04.06.09, 23:51
        Ale powiedz, skąd się wziął idiotyczny wzór uzależniający wysokośćdotacji od frekwencji?
        • snajper55 Re: Czy warto iść na eurowybory? 05.06.09, 00:44
          strikemaster napisał:

> Ale powiedz, skąd się wziął idiotyczny wzór uzależniający wysokośćdotacji od fr
          > ekwencji?

Dlaczego idiotyczny ? To powiązanie aktywności partii, a więc wysokości ich
          wydatków na kampanię z wysokością dotacji. Im więcej wydadzą, tym więcej dostaną.

S.
          • strikemaster Re: Czy warto iść na eurowybory? 05.06.09, 00:51
            Dysponujesz jakimiś badaniami potwierdzającymi korelację frekwencji do aktywności partii?
    • Gość: he he Re: Czy warto iść na eurowybory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 12:55
      ]chrzanię caly ten cyrk
    • Gość: byś swińskie zady czy kacze kupry? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 05.06.09, 14:07
      stamiam na Marka Jurka bo dobrze mu z oczu patrzy
      • Gość: he he Re: swińskie zady czy kacze kupry? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 14:34
        nie badz gupi nie glusuj na tych palantow
    • qqazz Re: Czy warto iść na eurowybory? 05.06.09, 23:33
      Zachęca bo im większa frekwencja tym mniejsza odpowiedzialność wybranych którzy
      po błędnych decyzjach zawsze będą się tłumaczyć że widziały gały co brały a
      skoro wyborcy ich wybrali to pewnie po to żeby rządzili tak jak rządzą, tylko do
      tego jest im potrzebna wysoka frekwencja żeby legitymizować swoją ew.
      nieudolność, nieporadność, cwaniactwo tudzież inne wyskoki.
      Jewrojentuzjaści i demokraci wszelkiej maści próbuja nas przekonywać że każdy
      powinien głosowac i że im wyższa frekwencja tym lepiej ale w zaden sposób nie
      potrafią tego racjonalnie uzasadnić, kiedy przykładowo w moim bloku ma byc
      głosowanie i mieszka tam dajmy na to 2 przedsiębiorców, profesor, ja, policjant
      i 10 niegramotnych żuli którzy gotowi za jabola nie tylko głosować na darczyńcę
      ale jeszcze zatańczyć i zaśpiewać, więc logicznym jest że nie bedzie mi zależało
      aby frekwencja była jak najwyzsza tylko żeby głosowało góra 33 % uprawnionych
      którzy mają pojecie o czyms więcej niż sączenie taniego wina, tak samo z
      polityką może z 20-30% tak naprawdę coś z niej wiecej lub mniej rozumie wiec po
      co mają głosowac ci co o niczym nie mają pojęcia?

pozdrawiam
      • strikemaster Re: Czy warto iść na eurowybory? 06.06.09, 13:28
        Ale przy niskiej frekwencji głosuje głównie aktyw partyjny (najczęściej też mocno niegramotny).
    • Gość: lol Re: Czy warto iść na eurowybory? IP: *.ip.netia.com.pl 09.06.09, 11:29
      No i jak zadowoleni wz wybranych?
      • strikemaster Re: Czy warto iść na eurowybory? 09.06.09, 12:53
        Jak cholera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka