Dodaj do ulubionych

8 rocznica śmierci E Gierka

29.07.09, 18:17
pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Gierek
- cześć jego pamięci. To był polityk który naprawdę kochał ludzi. Nie był arogancki ani wyniosły ale swój chłop. On pokazał że jest możliwy socjalizm z ludzką twarzą. Jego rzady to dekada dynamicznego rozwoju a Polska stała się 10 potegą świata. A że kraj zadłuzył...
obecni włodarze kilkakrotnie przebili wartośc zadłużenia gierkowskiego i co? i nic! za Gierka szanowano ciężką uczciwą pracę nie to co teraz .. wyzysk afery pomiatanie upokorzenia.. towarzyszu Edwardzie dziekuję tobie w imieniu moich rodziców za ich szczęśliwą młodość.
Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: 8 rocznica śmierci E Gierka 29.07.09, 22:56
      Żalu do Edwarda Gierka nie mam. Juz mu nie pamietam tego, że
      musiałam czekać na niego prawie cztery godziny, gdy z całą szkołą
      zostałam zapędzona, by go powitac na trasie przejazdu. Niech
      spoczywa w spokoju.
    • polska_potega_swiatowa Komunista nie jestem, ale szanuje ludzi ktorzy... 30.07.09, 07:38
      Komunista nie jestem, raczej identyfikuje sie z systemem
      Miedzywojennej IIRP ale szanuje ludzi ktorzy...do konca stoja przy
      swoich ideach i nie zmieniaja swoich swiatopogladow przy kazdej
      zmianie ustroju.

Byles dumnym komunista za PRL-u, ta badz dumnym komunista do konca,
      nawet gdy nie jest to wygodne. Towarzysz Kwasniewski czy towarzysz
      Miller juz nie przyznaje sie do swojego pochodzenia, teraz sa to
      kolesie ...

e-skin napisał:
      > 8 rocznica śmierci E Gierka
      > pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Gierek
      > - cześć jego pamięci. To był polityk który naprawdę kochał ludzi.
      Nie był aroga
      > ncki ani wyniosły ale swój chłop. On pokazał że jest możliwy
      socjalizm z ludzką
      > twarzą. Jego rzady to dekada dynamicznego rozwoju a Polska stała
      się 10 potegą
      > świata. A że kraj zadłuzył...
      > obecni włodarze kilkakrotnie przebili wartośc zadłużenia
      gierkowskiego i co? i
      > nic! za Gierka szanowano ciężką uczciwą pracę nie to co teraz ..
      wyzysk afery p
      > omiatanie upokorzenia.. towarzyszu Edwardzie dziekuję tobie w
      imieniu moich rod
      > ziców za ich szczęśliwą młodość.
    • migreniasta On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 08:37
      Podobnie jak JPII pokazał kościół ze swoją twarzą. Twarz miał
      milszą w odbiorze od mordy wiecie kogo.....
      • teletoobis Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 08:39
        Kaczorka?
      • teletoobis Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 08:41
        Zrobil wiele, niech jeszcze raz pojawi sie w Polsce ktos taki jak on- tyle
        wybuduje, tyle zrobi dla ludzi.
        Szkoda ze przyszlo mu dzialac w kraju o takich a nie innych uwiklaniach politycznych
        • migreniasta Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 08:50
          Ale był to tylko wywindowany na szczyt prowincjonalny kacyk. On
          firmował ówczesną sitwę swoją nienaganną jak na owe czasy prezencją
          osobistą i nowym partyjnym słownictwem. Wzrost gospodarczy był
          widoczny dzięki kontrastowi mizernej spuścizny Gomułki. Było to
          więc względne. Bezwzględnie natomiast nie było takiego progresu jak
          w pozostałym cywilizowanym świecie.
          Scieżki zdrowia w Radomiu kładą się cieniem na jego działalności.
          No i jeszcze te osławione WARCHOŁY.
          • teletoobis Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 09:02
            za to rzady obecnego 20 lecia nie wykreowali praktycznie ani jednego meza stanu
            ktory moglby obok niego sobie stanac. Czy nie mogl dalej prowadzic siermieznej
            polityki Gomulki? Mogl, to by nawet bylo bardzo dobrze widziane w Moskwie. On
            mial 10 lat na podwyzszenie naszego standardu zyciai to to mu sie udalo.
            Otworzyl Polske na swiat. Obecnie od 20 lat zyje sie z tego ( lata dziury
            budzetowe), ze wysprzedaje sie to co za jego czasow zostalo zbudowane.
            Gdyby nie budowane przez niego drogi i rozbudowanie przemyslu motoryzacyjnego (
            licencja FIATa), do dzis z Katowic do Warszawy jechalo by sie 3 dni konno, albo
            tydzien wolami, a o CMK nikt by nawet nie pomyslal. W 79 jechalem z katowic do
            Warszawy pociagiem w czasie 2 g, 15 min, dzis.... 3 godz.
            • e-skin Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 10:01
              rzadko kiedy z tobą się zgadzam ale w w tej sprawie widze że nie ma miedzy nami różnic mimo że ty jestes mocno lewicowy a ja prawicowo narodowy. Fakt że Gierek zostawił po sobie wielkie długi które ponoć dopiero w kwietniu br żeśmy ten dług spłacili (pytanie czym? czyżbyśmy już za tyle sprzedali obcym majatku narodowego?)
              ja jestem rocznik 1977 czasów Gieka więc raczej nie pamiętam a stan wojenny to najstarsze co zarejestrowała i utrwaliła moja pamięć.
              szkoda że komunie nie udało sie dogadać z kościołem. Bo w sumie mieli podobne ideały jesli chodzi o gospodarke wrażliwość społ.. Fakt że dużo za Gierka zostało pozyczek zmarnowanych ale wydaje mi sie ze musiał się on dzielic z Rosjanami. Szkoda ze Gierek nie poszedł wtedy sladem Wegier - gulaszowy socjalizm. Miałby nie 10 a 20 lat czasu i mógłby zdziałać o wiele więcej.. ale i tak dziękuje mu za piekną młodość moich rodziców...w warunkach uzależnienia od sowietó naprawdę i tak zdziałał dużo, wiem też że chciał wybudować polską bombę atomową niestety agent wolski czyli gen Jaruzelski te plany storpedował..
              • rambo_pl Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 11:06
                Eskinie, dziecko ,proszę PANA, Towarzysz Gierek nie był władcą absolutnym, a
                raczej komunistycznym "słupem" Z tylnego siedzenia rządził Moczar i Jaruzel a
                trasę wytyczała Moskwa. Była to zorganizowana grupa przestępcza w państwie PRL
                zamieszkanym głównie przez Polaków i wielu osadników komunistycznych. By poznać
                istotę tamtych czasów poznaj aferę "Żelazo". "Z zeznań generała Milewskiego
                przed Centralną Komisją Partyjną PZPR, która badała sprawę w 1985 roku, wynika
                również, że skradzione przedmioty rzekomo zostały częściowo przywłaszczone przez
                przedstawicieli najwyższych władz PRL Edwarda Gierka i jego żonę..." Nie dziwi
                mnie, że tak mało materiałów można znależć na ten temat w sieci.
                • e-skin Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 11:07
                  przestępców to my u włądzy mamy teraz od prawie 20 lat
                  • rambo_pl Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 11:20
                    Kogo masz na myśli? I za, co zostali skazani? Masz na myśli takie
                    przypadki?miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,6874584,Jaroslaw_Duda__O_Luboniu_nic_nie_wiedzialem.html
                  • e-skin Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 20:58
                    m.in ale przede wszystkim ma tu na mysli Lewandowskiego i Balcerowicza prywatyzacyjnych złodzieji
                    • rambo_pl Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 23:57
                      Czy oni byli za coś skazani?
                • rambo_pl Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 30.07.09, 11:08
                  Zapomniałem dodać link.pl.wikipedia.org/wiki/Afera_%22%C5%BBelazo%22
            • paco_lopez Re: On pokazał socjalizm z twarzą Edwarda Gierka 12.08.09, 16:17
              deprecjacja wszystkiego co zdarzyło sie przez ostatnie 20 lat jest
              efektem działania wolnych mediów a przecenianie epoki gierkowskiej
              bierze się z łykniecia propagandy sukcesu. ja jestem zdania, ze to
              nie gierek a piłkarze, siatkarze, maryla rodowicz i lekkoatleci tak
              nam osładzali tamte lata jak te ostatnio małysz, otylka, no niestety
              muzykanci dali dupy i bilans nie jest tak ładnie postrzegany. mnie
              tam sie podoba że jade do katowic 3 godziny, bo sie lepiej moge
              wyspać.
    • znj2 Re: 8 rocznica śmierci E Gierka 30.07.09, 22:07
      Gdyby syn Gierka wystartował w wyborach prezydenckich, to by wygrał
      • piwi77 Re: 8 rocznica śmierci E Gierka 11.08.09, 17:43
        Gdyby tak było, to by wystartował.
    • 33qq Re: 8 rocznica śmierci E Gierka 31.07.09, 20:20
      To Gierek nie żyje?
      • e-skin Re: 8 rocznica śmierci E Gierka 11.08.09, 17:24
        to ty nie wiedziałeś o tym? gdzioe ty człowieku żyjesz?
        (E. Gierek nie zyje już od 8 lat!)
    • piwi77 Re: 8 rocznica śmierci E Gierka 11.08.09, 17:42
      Gierek nie był arogancki ani wyniosły? To dobre.
      Co do zadłużenia, to nominalne zadłużenie za Gierka było
      rzeczywiście o wiele mniejsze niż dzisiaj, a i tak Polska przestała
      być wypłacalna, a dzisiaj choc zadłużenie wielokrotnie większe,
      zadłużenie obsługiwane jest bez najmniejszego problemu. To ja już
      wolę ten drugi wariant. Oczywiście, że do Gierka nic nie mam, ale
      nie ma tez powodu abym mówił o nim rzeczy nieprawdziwe, byleby
      przedstawic go w lepszym świetle.
    • bysiu.dominator tak, ale E Gierek, niestety ale... 11.08.09, 22:23
      nie pogratulował zwycięstwa Owensowi
      • e-skin Re: tak, ale E Gierek, niestety ale... 11.08.09, 23:13
        a z jakiej racji miałby to robic? przeciez w Polsce nie było ngdy żadnej olimpiady a poza tym Gierek rzadził 40 lat po Hitlerze i nie Niemcami a Polską
    • paco_lopez Re: 8 rocznica śmierci E Gierka 12.08.09, 16:06
      najgorsze to jest to ze twoja sapanina na tym forum wogóle niue
      wskazuje na to byś był w jakis sposób dobrze wyposażony przez to, ze
      przyszedłeś na swiat kiedy polska była 10 potęga gospodarczą - co
      oczywiscie było hasłem jedynie propagandy sukcesu. w ostatniej
      dekadzie było tak samo piknie jak za gierka, ale media były wolne i
      tak ci nakitowały do głowy o tym ze jest źle i coraz gorzej ze sie
      dałeś wtórnie zindoktrynować. twoja własna mizeria pewnie cie
      przekonała zresztą o tym że jest do kitu. no niestety nie którym nic
      kompletnie nie daje to, ze mieli dobry start.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka