ignatz 13.01.10, 19:44 Fabrycznie nowe giwery, zwłaszcza ta maszynowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kolorowy Re: Handlarz z bazarku uzbrojony w pistolet maszy IP: *.chello.pl 13.01.10, 19:54 No rzeczywiście prawdziwy arsenał. Można by uzbroić całą armię, a 16 szt amunicji wystarczy na miesiąc intensywnych działań wojennych. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaliber44 Handlarz z bazarku uzbrojony w pistolet maszynowy IP: 94.75.121.* 13.01.10, 20:04 wspaniały sukces policji!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ribaut Handlarz z bazarku uzbrojony w pistolet maszynowy IP: *.acn.waw.pl 13.01.10, 20:24 Po prostu nie wierzę! Jak to możliwe, że poziom dziennikarstwa jest tak żenująco niski? Dziennikarz powinien być omnibusem, a mam wrażenie, że obecnie ludzie którzy pracują po gazetach to są ludzie, którzy nie mają absolutnie o niczym pojęcia a jedyne co mają to ukończone "dziennikarstwo". - Ja się pytam: Czego tam uczą? Ja kiedyś tylko trochę interesowałem się militariami i wystarczy mi rzut okiem na te zdjęcia, żeby zorientować się, że pistolet maszynowy jest z czasów drugiej wojny światowej (konkretnie jest to karabinek szturmowy według współczesnej nomenklatury) tak samo jest tam jakiś dosyć zabytkowy karabin. - Dziennikarz się pyta: Do czego mógł by mu być potrzebny taki arsenał. - Gość jest kolejnym kolekcjonerem starych militariów który będzie cierpiał przez beznadziejne polskie prawo, wg którego nie posiadający żadnej wartości bojowej sprzęt z czasów drugiej wojny światowej jest uznawany, za "groźną broń" a żeby nie był to trzeba go jeszcze bardziej zniszczyć a przecież to wszystko ma ogromną wartość historyczną i kolekcjonerską. Odpowiedz Link Zgłoś
jungleman Re: Handlarz z bazarku uzbrojony w pistolet maszy 13.01.10, 22:17 Gość portalu: Ribaut napisał(a): > Ja kiedyś tylko trochę interesowałem się militariami i wystarczy mi rzut okiem > na te zdjęcia, żeby zorientować się, że pistolet maszynowy jest z czasów > drugiej wojny światowej Ja się tym nigdy nie interesowałem nawet w najmniejszym stopniu, a do głowy by mi nie przyszło aby zakwalifikować widoczne na zdjęciach przedmioty inaczej niż eksponaty muzealne/kolekcjonerskie a nie jako broń. No, ale oczywiście mamy wielki sukces naszej "dzielnej" policji - udało im się unieszkodliwić kolejnego groźnego przestępcę :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Ha - prawdziwy arsenał. Zwłaszcza ten pordzewiały IP: *.171.101.75.static.crowley.pl 13.01.10, 20:35 pm bez magazynka i z wykrzywioną lufą. A i była przecież jeszcze lufa od czegoś tam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Maupa Złapali dziwaka zbieracza i zrobili "terorystę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 22:15 Jak widać "na bezrybiu i rak ryba". Z dziadka zbieracza i pewnie trochę piromana zrobili chłopaki z Żytniej "terrorystę":) Byłoby śmiesznie gdyby dziadkowi 8 lat teraz nie groziło. Trochę więc wstyd takiego "sukcesu":( A co do poziomu publictystyki w "GW" to wyraźnie odstaje ona ostatnio w dół od poziomu internetowych wydań innych dzienników. A jeszcze niedawno "GW" była tutaj wzorem. Dziennkarze "GW" nie potrtafią samodzielnie formułować zdań, wyrażać swoich myśli i jasno opisywać wydarzeń. Plączą się za to i miotają. Nie jest to chyba tylko kwestia poziomu studiów w Instytucie Dziennkarstwa. Wszędzie przecież można dobrze pisać, nawet kiedy fachu dziennkarskiego uczy gość po handlu zagraniczym na SGPiS i politolog zajmujący się historią międzywojenną. Dobór nowych kadr wyraźnie w "GW" kuleje. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Ha - prawdziwy arsenał. Zwłaszcza ten pordzew 13.01.10, 22:29 Gość portalu: gość napisał(a): > pm bez magazynka i z wykrzywioną lufą. Ta wykrzywiona lufa, to akurat fabrycznie :-) Jest to francuski przedwojenny pistolet maszynowy MAS-38, w którym konstruktorzy wymyślili, że odchylą lufę wraz z komorą zamkową o kilka stopni w dół w stosunku do osi broni, żeby w ten sposób zapobiegać podrzutowi przy strzelaniu seriami. Głupi pomysł, to i broń głupio wygląda... Z całego tego morderczo zabójczego arsenału, na oko na jako tako sprawne wyglądają rewolwer 38 i przynajmniej jedna ze starych "efenek", choć na jednym i drugim widać ślady korozji; ja w każdym razie zastanowiłbym się dobrych kilka razy przed pociągnięciem za spust ;-) Pistolet maszynowy jest na wylot przerdzewiały i bez magazynka, zaś zaliczenie do "zabójczej broni" karabinu kapiszonowego z ok. połowy XIX wieku to jakiś absurd. Nie znam się za bardzo na klamotach z tego okresu, ale wygląda toto na pochodzące sprzed 1850, a więc w świetle prawa nie wymagające nawet pozwolenia na broń. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaweł Re: Ha - prawdziwy arsenał. Zwłaszcza ten pordzew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 09:11 ale Ty mówisz o wykrzywieniu lufy "w dol", a na zdjeciu widać że jest też krzywa "w prawo".;) Brawo policja! tak trzymac, Waszym zadaniem jest chronic obywateli!gdybyście go nie zatrzymali to jeszcze sprobowałby wystrzelić z tego trupa i zrobil sobie krzywdę. ;) A pistolety i rewolwer wyglądają niczego sobie, moze nawet sprawne, chociaż niewiele młodsze raczej sa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topick Re: Ha - prawdziwy arsenał. Zwłaszcza ten pordzew IP: *.bar.warszawa.sint.pl 14.01.10, 07:46 to franuski mas38 pl.wikipedia.org/wiki/Pistolet_maszynowy_MAS_38 dosc rzadkie znalezisko. Mam nadzieje ze psy go nie zniszcza. dziennikarzynie moznemy pogratulowac rozglosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stroz prawa Re: Ha - prawdziwy arsenał. Zwłaszcza ten pordzew IP: *.acn.waw.pl 14.01.10, 09:45 Gość portalu: topick napisał(a): > to franuski mas38 > pl.wikipedia.org/wiki/Pistolet_maszynowy_MAS_38 > dosc rzadkie znalezisko. Mam nadzieje ze psy go nie zniszcza. dziennikarzynie m > oznemy pogratulowac rozglosu. niestety jednego mozesz byc pewien - nikt nigdy nie zobaczy wiecej tego masa. zgnije w magazynach policyjnych. poniewaz nawet uznany za destrukt (ale przez kogo ma byc obiektywnie oceniony skoro jedyne siedlisko "rzeczoznawcow" to laboratorium policyjne??) zostanie odebrany wlascicielowi "przy okazji" znalezienia rzeczy faktycznie podpadajacych pod ustawe obia. poza tym przy najezdzie strozow prawa na kolekcjonera nie ma nigdy osoby potrafiacej ocenic co to za zelastwo! wynosza wiec z domu wszystko co im wpadnie w lapy nie potrafiac tego opisac w protokole. wt ten sposob poznikalo mase rzadki, legalnych eksponatow kolekcjonerskich bo nie masz na podstawie czego dochodzic ich zwrotu jesli przy zatrzymaniu protokol mowi "kilka sztuk broni palnej". ale to pismakow nie obchodzi - nie bylo w materialach z KSP to nie opisali. Odpowiedz Link Zgłoś
otwocky Ile te barany psiarskie wezmą premii? 13.01.10, 22:38 Żenujące jest w ogóle to, że robią z tego halo, a są nieudolnymi debilami - należało gościa pouczyć, że muszą tą zbieraninę zgłosić, należycie przechowywać etc..Kolejny sukces policji, na miarę zastrzelenia nastoletniego kibica.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spytaj milicjanta Handlarz z bazarku uzbrojony w pistolet maszynowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 22:42 co za zenada - policja podsyla dziennikarzom coraz gorsze bzdury a ci lykaja to bez mrugniecia ! tydzien czy dwa temu bylo na gazeta.pl sensacyjne wideło z najazdu dzielnych strozow prawa na innego zbieracza - tamten mial przerdzewiale mp40 i kawalek ppsz. tym razem wpadl im w rece prawdziwy rewolwerowiec - zbieracz z bazarku na kole! pewnie obaj sie spotkaja pod celą w bialolece. gratulacje ! od razu czlowiek czuje sie jakos tak bezpieczniej, wiedzac, ze PRAWDZIWI PRZESTEPCY i ICH BRON sa tam gdzie ich miejsce... ale kto by sie tam pchal odbierac bron prawdziwym przestepcom - jeszcze do czlowieka strzela albo co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Handlarz z bazarku uzbrojony w pistolet maszynowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 00:38 Jedno, co bardzo cieszy, to niemal absolutny brak poparcia społecznego dla takich działań Policji, czyli zwykłego marnowania pieniędzy podatników (bo nie zapominajmy, że to z naszych pieniędzy finansowana była ta niesłychana akcja). Szkoda tylko, że demokracja w jakiej niby żyjemy demokracją jest tylko na papierze, bo opinii publicznej nikt nie słucha, jedynie raz na kilka lat wypada się jej podlizać, jak bydło trzeba zagonić do urn wyborczych, a potem pal was licho. A potem mamy takie strupieszałe archaizmy prawne jak Ustawa o broni i amunicji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felek zdankiewicz Re: Handlarz z bazarku uzbrojony w pistolet maszy IP: 188.33.0.* 14.01.10, 01:45 no, ładnie, ładnie... że "dziennikarz" głupi to żadna nowość, ale że policjanty sprzedają taki kit to już przeginka. z drugiej strony, nie ma co się dziwić. Generał Statystyka rzondzi! "zabezpieczono 6 sztuk broni palnej" :-D a że u 70 letniego dziadka to już Generała nie interesuje... i w ten sposób ineres się kręci. szkoda tylko, że za naszą kasę. "a prawdziwych zbójów, to se może pan naczelnik, na Kojaku pooglądać" www.youtube.com/watch?v=6nobXXS9tLI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Handlarz z bazarku uzbrojony w pistolet maszynowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 07:49 Ja jestem przeciwnikiem broni w rękach prywatnych (zarówno tej legalnej jak i nielegalnej) ale to co robi policja to są jaja. Wystrzelenie z tego PM (o ile by się dało) spowodowałoby zaklinowanie łuski w komorze nabojowej, prawdopodobne utknięcie pocisku w lufie a bardzo możliwe, że rozerwanie komory nabojowej. Ta broń jest bardziej niebezpieczna dla tego co trzyma język spustowy niż tego co stoi po drugiej stronie lufy. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Ale arsenał :-) 14.01.10, 09:06 Jakieś zardzewiały złom z I albo II wojny światowej. Ciekawe ilu dziadków ma taki "arsenał" zakopany na polu, w ogródku albo ukryty w parapecie :)) Odpowiedz Link Zgłoś