Dodaj do ulubionych

Opinie o gimnazjach nr 49 i 45 (Smocza i Żelazna)?

20.03.14, 18:06
Będę wdzięczny za Wasze opinie o gimnazjach nr 49 (na Smoczej) i 45 (na Żelaznej)
Obserwuj wątek
    • maly484 Re: Opinie o gimnazjach nr 49 i 45 (Smocza i Żela 21.03.14, 14:41
      polecam gimnazjum na Smoczej, moje dziecko go skończyło w zeszłym roku, jest super i oczywiście kadra pedagogiczna też. Kładą nacisk na naukę i to jest to !!!!
      • ewa_mama_jasia Re: Opinie o gimnazjach nr 49 i 45 (Smocza i Żela 25.03.14, 18:51
        A ten nacisk na naukę ze strony szkoły to jak wygląda? Szkoła uczy i wymaga, czy tylko wymaga? Wiedzę dzieci zdobywają w szkole, czy na korepetycjach?
    • mnn3456 Smocza 13.04.14, 16:12
      mam właśnie dziecko na Smoczej, o Żelaznej nic osobiście nie wiem.

Na Smoczej polecam tylko klasy matematyczne, tam ściąga dość dobra dzieciarnia. Im dalsza literka alfabetu tym gorzej, wolska średnia i poniżej.

Nie słyszałem o patologiach typu fala, picie czy dilowanie, ale agresja i przemoc owszem, zdarzają się. Chyba nie jako norma, ale chyba też nie całkiem incydentalnie (osobiście się z tym zetknąłem, wiem też o przypadku zaszczucia dziecka przez koleżanki). Ale gimnazjum bez nastoletniej agresji chyba w przyrodzie nie występuje.

Oczywiście o gazetowych dyrdymałach typu "stymulowanie rozwoju", "indywidualne podejście do ucznia" etc można zapomnieć, to tylko państwowa instytucja. Jeśli masz takie oczekiwania to pozostaje Ci tylko bardzo dobra szkoła prywatna. Jeśli wystarcza ci porządne publiczne gimnazjum, gdzie dziecka nie zaszczują i nie zdeprawują, a przy pomocy i kontroli rodziców (praca z dzieckiem w domu, korepetycje z angielskiego) pracowite i w miarę bystry uczeń będzie w stanie zrobić 150 pktów na egzaminie gimnazjalnym, to klasy A na Smoczej powinny wystarczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka