Dodaj do ulubionych

Poradnia Rodzinna

25.02.07, 17:37
Ostatnio zachorowałam i jestem w szoku po potraktowaniu mnie przez lekarkę z
Poradni Rodzinnej przy u. Wrocławskiej. Lekarka dwa razy odwiedziła mnie w
domu 39,5 C.
Rozmawiałyśmy przez telefon (po moich 2 próbach skontaktowania się
telefonicznie Pani Doktor sama zadzwoniła do mnie - pytając jak się czuję).
Mimo braku ozmian osłuchowych na podstawie wywiadu skierowała mnie na RTG,
które wykazało rozległe zapalenie płuc. Skierowała mnie również do szpitala w
celu diagnozy przez specjalistę. Okazało się,że leczenie jest prawidłowe.
Następnego dnia przeżyłam szok, gdy zadzwonił telefon - to Pani Doktor pytała
jak się czuje i co powiedziano w szpitalu.
Od samego początku czułam się traktowana jak człowiek.
Bardzo polecam tę Poradnię Rodzinną (ma podpisaną umowę z NFZ). Nie ma też
problemów z dostaniem się do lekarz.
Jestem w szoku, zwłaszcza po opowieściach koleżanki, która również miała
zapalenie płuc i nieszczęście, że nie zdążyła przepisać się do mojej Poradni a
była "pacjentką" lekarki z Przychodni Rejonowej na ul. Czumy.
Tam chory czeka na łaskę przyjęcia przez lekarkę i liczy na jej dobry humor,
bo tam lekarze są przemęczeni i niedostępni. Wpływa to również na pozostałych
pacjentów, którzy nie wpuszczą do lekarza (w celu zapytania czy LEKARZ
przyjmie). Udają głuchych, bo przecież oni za chwilę dostąpią łaski przyjęcia
przez "Lekarza".
Niebo a Ziemia.
Czy inni też maja takie odczucia?
Pozdrawiam chorych i zdrowych.
Obserwuj wątek
    • maga67 Re: Poradnia Rodzinna 27.02.07, 10:54
      Po braku odzewu rozumiem, że moja opinia na temat Przychodni na ul. Czumy jest
      odosobniona a mój zachwyt na Poradnią Rodzinną przesadzony. Życzę wszystkim dużo
      zdrowia i pozdrawiam. "Zadowolona"
      • altu Re: Poradnia Rodzinna 27.02.07, 11:32
        to w końcu na Czumy czy Wrocławskiej?
        • maga67 Re: Poradnia Rodzinna 27.02.07, 11:51
          Może przeczytaj post uważniej.
          • altu Re: Poradnia Rodzinna 27.02.07, 13:48
            a na tej Wrocławskiej jakie są zasady przyjmowania pacjentów?
            ważne jest miejsce zamieszkania, zameldowania czy są też inne kryteria?

i jak mozesz, to podaj namiary..
            ;)
          • potosia Re: Poradnia Rodzinna 27.02.07, 13:51
            Witam powiedz proszę czy na Wrocławskiej trzeba wybrać konkretnego lekarza tak
            jak w 'normalnych' przychodniach czy też nie i czy mogę tam iść bez zapisu np
            do internisty gdy nagle mam gorączkę. Jacy tam są specjaliści i proszę o
            dokładny adres i telefon
            • maga67 Re: Poradnia Rodzinna 27.02.07, 16:26
              Poradnia na ul. Wrocławskiej 7A tel.638-51-10 przyjmuje pacjentów zapisanych do
              tej poradni w ramach NFZ. Obowiązuje normalnie lekarz 1-go kontaktu, ale ja
              byłam u lekarza w ramach dyżuru. Jest tam również laboratorium i ginekolodzy.
              Ponieważ jest przychodnia niepubliczna przyjmują również inni specjaliści (ok.
              10?) -płatne wizyty.
              • potosia Re: Poradnia Rodzinna 28.02.07, 08:12
                Serdeczne dzięki mama nadzieję,że nie będę musiała zbyt często korzystać ale
                jak już to dobrze znać dobrych specjalistów
                • Gość: madi Re: Poradnia Rodzinna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 10:40
                  Faktycznie w tej poradni na wrocławskiej są bardzo fajni lekarze. Miałam do
                  czynienia z pediatrą i laryngologiem. Dziwi mnie jednak fatalna obsługa na
                  recepcji... Siedzą tam miągwy, którym nic się nie chce są bardzo niemiłe dla
                  pacjentów. Lekarze są super, mają świetne oodejście do pacjentów ale te panienki
                  powinni szybko wymienić na bardziej kompetentne! Psuja opinie tej poradni!
    • Gość: dorota m. Re: Poradnia Rodzinna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 11:14
      a jak się nazywała pani doktor? chcę się do nich zapisać i nie wiem jakiego
      lekarza wybrać
    • Gość: Mika Re: Poradnia Rodzinna IP: *.pwn.com.pl 28.02.07, 12:42
      Też przeżyłam szok kulturowy!!!
      2 lata próbowałam leczyć b. silne bóle kręgosłupa na Czumy.
      Skończyło się dziką awanturą oraz zabraniem papierów - lekarka z Czumy prośbę o
      prześwietlenie kręgosłupa potraktowała jako fanaberie pacjentki - co pani chce,
      jest pani za młoda na prześwietlenie ( 38 lat?!).
      Medycyna Rodzinna na Wrocławskiej zapisała mnie w 5 minut na podstawie tzw.
      RMU-ły i tyle. Wybrałam lekarza pierwszego kontaku (troche na chybił trafił) i
      od razu!!!!!!! mogłam iść na wizytę. Miła pani doktor ku mojemu szczęściu
      internista-reumatolog zbadała mnie, dokładnie wypytała o szczegóły i wypisała
      skierowanie na prześwietlenie kręgosłupa. Na pytanie gdzie mogłabym wykonać
      badanie podała mi adres oraz godziny, w których można wykonać badanie. Byłam w
      ciężkim szoku - teraz z perspektywy czasu wiem, że jest to podstawowa wiedza
      osób tam zatrudnionych - wiedzą z kim maja podpisane umowy, na jakie badania,
      jaki jest termin realizacji. Z wynikiem badania - następnego dnia po wizycie u
      pani doktor - pojawiłam sie ponownie i doznałam następnego porażenia duszy.
      Po analizie prześwietlenia pani doktor wystwiła skierowanie do:
      -ortopedy
      - na rehabilitację
      bez żadnych fochów i narzekań - poprostu cud.
      Jestem już po rehabilitacji, kręgosłup opanowany - można żyć.
      Po pól roku ponownie poszłam do MR i zapragnęłam wizyty u internisty.
      Moja pani doktor była na urlopie, ale bez problemu przyjęła mnie inna pani
      doktor. Cierpliwie wysłuchała, wypytała o co trzeba, zbadała ręcznie i dostałam
      skierowania na taka baterię badań jaką robiłam sobie (prywatnie) będąc w ciąży.
      Czuję się jak po porządnym "przeglądzie technicznym" i wiem, że na jakiś czas
      jest ok.
      Spokojnie polecam MR - jestem tam pacjentką-człowiekiem a nie wariatką,która
      dybie na pieniądze NFZ.
      Miłego dnia oraz fajnego kontaktu z lekarzami.
      Mika
      • Gość: mi Re: Poradnia Rodzinna IP: 62.233.197.* 01.03.07, 12:50
        Gdzie dokładnie sie znajduje poradnia rodzinna na Wrocławskiej?
        • Gość: madi Re: Poradnia Rodzinna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 16:31
          Wrocławska 7a, łatwo trafić. Mieści się w bloku na parterze, nazwa poradni:
          Medycyna Rodzinna
    • borat_borat Re: Poradnia Rodzinna 02.03.07, 12:11
      Mam wrażenie że jest to artykuł sponsorowany przez personel tej przychodni.
      Jestem tam zapisany od dawna , praktycznie od początku jej istnienia i niestety
      muszę przyznać że na początku jak chcieli nałapać klientów to się starali , a
      teraz jak już mają sporo osób to jest kiepściutko . Przede wszystkim stały numer
      z ich strony : Godzina 7:30 dzwonimy do rejestracji pod numer 638 51 10 - nikt
      nie odbiera , i tak przez godzinę lub dłużej . Godzina 9:00 . Ktoś wreszcie
      odbiera telefon : " niestety nie ma już numerków na dziś ". Druga sprawa - w tej
      przychodni lekarze nie chodzą na wizyty domowe , nie wiem skąd ta informacja ,
      coś tu nie gra. Po trzecie . to że zapisujemy się do lekarza na konkretną
      godzinę to nie oznacza że o tej godzinie wejdziemy do gabinetu , nie chodzi tu o
      mały poślizg czasowy , ale o opóźnienia sięgające 30 -60 minut to norma. Mam
      astmę i w poprzedniej przychodni przepisywano mi od lat ten sam lek. W Medycynie
      Rodzinnej Pan Doktór uznał że nie przepisze mi tego leku bo jest za drogi i NFZ
      nie będzie go sponsorował. I jeszcze jedno . Przy zapisywaniu do tej przychodni
      panie w rejestracji mówią że ściągają dokumentację medyczną sami z
      dotychczasowej przychodni oraz załatwiają formalności wyrejestrowania . To
      bzdura - nic nie robią , zresztą jest to prawnie niemożliwe. Dlatego ja nie polecam.
      • maga67 Re: Poradnia Rodzinna 02.03.07, 12:34
        Nie jest to post sponsorowany. Nie potrzebują reklamy. Zdarzają się różni
        lekarze i różni pacjenci. Napisałam to co mnie się zdarzyło i porównanie z
        wrażeniami koleżanki, która w tym samym czasie leczyła się w Przychodni na
        ul.Czumy. Po moim zapaleniu płuc mam zalecony RTG (przez lekarza ze szpitala,
        ale z lekarka z Poradni mnie tam skierowała)po 2-3 tygodniach po antybiotykach.
        Natomiast na ul. Czumy pacjent jest kierowany na kontrolne RTG tuż po
        zakończeniu leczenia. Jak wiadomo zmiany nie znikają tak szybko. To po prostu
        moje osobiste porównanie dwóch Przychodni. Też byłam kiedyś pacjentką na ul.
        Czumy. Nigdy więcej tam nie pójdę do internisty.
        • kara13 Re: Poradnia Rodzinna 02.03.07, 13:37
          Narazie mialam przyjemnosc leczenia tam dziecka i jestem zadowolana. Nie mam
          zadnych problemow ze skierowaniami jesli jest taka potrzeba.
          A przychodnia jest czynna od 8 wiec nie dziwie sie ze o 7.30 nikt nie odbiera
          telefonow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka