Dodaj do ulubionych

WYGODNA orteza Tübinger

19.11.10, 22:46
Tak smutno czytać o Koszli, której paski zaciskają dzieciaka pod szyją, itp. ... zwłaszcza, gdy samemu walczyło się o takie sprawy.
Leczenie podwichnięcia stawu biodrowego mojej córeczki zakończyliśmy, gdy miała 7 miesięcy. Korzystaliśmy z Frejki, Pawlika, Koszli i to wszystko były bardzo nieprzyjazne dziecku i rodzicom ortezy. Niestety był też gips sad
Ostatecznie otrzymaliśmy zalecenie stosowania szyny Tubingera i to był strzał w 10!
Uważam, że szyna ta jest w stanie w pełni profesjonalnie zastąpić wszystkie powyżej wymienione ortezy. Smutne jest to, że wcześniej żaden spośród 6 lekarzy nam jej nie polecił (o ortezie dowiedzieliśmy się dopiero od lekarzy z kliniki w Dortmundzie, gdzie córka była leczona gipsem i gdzie stosują chyba wyłącznie Tubingera).
Owszem, szyna kosztuje znacznie więcej niż pozostałe, ale jeśli zsumuję koszty związane z zakupem kolejnych rozmiarów pozostałych to wyjdzie podobnie. Orteza Tubinger ma regulowany rozstaw i wystarczyłaby nam na cały okres leczenia.
DRODZY RODZICE pytajcie sami waszych lekarzy o Tubingera. W Polsce można ją zamówić u dystrybutora w Poznaniu:
www.ottobock.pl/kontakt/kontakt.html
www.ottobock.pl/oferta/510.html
Jeśli są rodzice pozytywnie oceniający Koszlę czy Pawlika to bardzo dobrze, że to już tylko wspomnienia smile
Życzę zdrówka wszystkim dzieciakom!
Obserwuj wątek
    • ulawit Re: WYGODNA orteza Tübinger 30.11.10, 01:49
      To prawda, ta orteza jest wygodna i uznawana za najlepszą. Moja córak była nią leczona w Niemczech. Nasz lekarz mówił, że na szkoleniach spotyka też polskich ortopedów i dziwił się że w Polsce nią nie leczą mimo, że są przyszkalani.
      Problemem może być wysoka cena Tübingera, w Niemczech jej koszty pokrywa ubaezpieczenie.
      • ulawit Re: WYGODNA orteza Tübinger 30.11.10, 02:01
        Ale można sprowadzać urzywane z Niemiec przecież.
        Dzieci w Niemczech dostają ortezę ZA DARMO(193euro kosztuje). A po leczeniu do niczego nie jest im potrzebna, nie mają komu oddać bo karzdy dostaje nową.
        Mój lekarz mówił że urzywane sa jak najbardziej sprawne do dalszego urzytku.
        Trzeba by sie oglaszać na niemieckich stronach, że się takiej potrzebuje i na pewno ktoś by wyslał. Albo zrobić to na szerszą skalę jakoś. Bo naprawdę szkoda dzieci które mają się męczyć w koszlach i tym podobnych sprzętach.
        • fajnykasiok Re: WYGODNA orteza Tübinger 01.12.10, 14:44
          Rozeznałam sprawę kosztów ortezy Tubingera i okazuje się, że można skorzystać z dofinansowania w wysokości 70% z NFZ. Nie płacimy wtedy około 320zł a tylko około 96zł.
          Lekarz wypełnia wniosek podając następujący numer we wniosku 9150.35, który określa co to za sprzęt a my płacimy tylko niecałe 100zł smile
          W Rybniku mamy sklep, który sprowadza towar w ciągu 1 dnia a jeśli ktoś ma blisko do Poznania to osobiście może zgłosić się do sklepu (link kontaktowy powyżej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka