aniuwa Re: Ja Jestem... 19.08.08, 13:03 Witam. Mam na imię Ania i pochodzę z Torunia. Jestem mamą 5 tygodniowej Emilki, u której w czwartej dobie życia stwierdzono dysplazję lewego stawu biodrowego. Ortopeda po USG stwierdził typ IIc i gdy córka skończyła tydzień założono jej szelki Pawlika. Niestety pomimo szybkiej diagnozy i podjęcia leczena do dnia dzisiejszego nie ma poprawy. Odpowiedz Link
kingadaw Re: Ja Jestem... 20.08.08, 15:45 Jestem Kinga, mieszkam w Tuchowie (małopolskie), moja córeczka Ola (ur. 11.06.2008) ma dysplazję IIb lewego stawu biodrowego. Również miałam dysplazję, niestety miałam już pół roku jak ją wykryto, nosiłam poduszkę Frejki dwa lata i do dziś czuję skutki tej wady. Odpowiedz Link
mamajulki-4 Re: Ja Jestem... 30.08.08, 19:30 Witam. Jestem mamą 12-to tygodniowej Julki, u której w 11 tygodniu lekarz postawił diagnozę: prawe biodro typu IIA/GN. Lewe bioderko na szczęście IA. Na razie zalecono tylko pieluchowanie i kładzenie na brzuch. Jestem z Ciechanowa. Odpowiedz Link
dorka.m Re: Ja Jestem... 12.09.08, 10:11 Dorka. mama Ewelinki (skończone 2 miesiące). P IIa/IIc L IIa. Pieluszkujemy póki co. Odpowiedz Link
annnusia Re: Ja Jestem... 22.09.08, 16:21 Nazywam sie Ania mieszkam na wsi obok Gdańska, moja córeczka Beatka ma 4 miesiące i obustronne zwichniecie bioderek! Odpowiedz Link
talonek Re: Ja Jestem... 30.09.08, 11:20 Mieszkamy w Warszawie. Coreczka- Justynka ma skonczone 4 miesiace. Od miesiaca nosi rozwórkę Koszli. Lekarz - dr Majewski z LIMu. Jedno bioderko IIa, drugie Ib. Odpowiedz Link
ma-gusia Re: Ja Jestem... 22.10.08, 09:37 witam mam na imie magda jestem z kalisza, moja corcia Oliwka w 7tyg zycia na usg bioderek miala wykryta dysplazje(od tej pory czytam to forum) nosila szelki pawlika- miala je zdejmowane jedynie do kapieli, po 2msc bylo juz wszystko w porzadku, ale lek zalecil jeszcze szelki na msc zeby wada sie nie cofnela, na nastepnej kontroli bylo juz wszystko w porzadku i szelki poszly w zapomnienie. Odpowiedz Link
green_kumak Re: Ja Jestem... 22.10.08, 22:06 Mam na imię Monika i jestem mamą 2,5 miesięcznej Amelii.W zeszłym tygodniu dr Sieliwończyk z Gdańska stwierdził u mojej córci dysplazję prawego bioderka . Niestety nie powiedział jaki to stopień . Dowiedziałam się jedynie , że jest to najsłabsza odmiana tej paskudnej dysplazji . Od wczoraj do jutra , tj. przez 3 dni przyzwyczajamy malutką do szyny Koszli , a w 4-tym dniu zakładamy ją już na stałe . Dostaliśmy nakaz ściągania jej tylko na 15 min na każdorazową zmianę pieluchy oraz na 45min na czas kąpieli . Wizyta za 6 tygodni . Modlę się , że to będzie już koniec . Odpowiedz Link
asie_x Re: Ja Jestem... 25.10.08, 21:37 witam! jestem mamą Oliwki z krakowa, dysplazja przeoczona/źle odczytana na badaniu w 7tyg (radiologia Prokocim!!!)i wykryta dopiero w 9 miesiącu 3 miesiące frejka i teraz szyna ortolaniego 2 miesiące. córka zupełnie jej nie toleruje chciałaby chodzić a w tym nie może się nawet poruszać, koszmar!! Odpowiedz Link
magcu Re: Ja Jestem... 28.10.08, 10:27 Sylwia, jestem z Lublina moja córka Oliwka ma 5 miesięcy od 3 tygodnia życia leczymy dysplazje , lewe biodro było IIa, prawe było IIIa nosimy majtki ortopedyczne podobne do poduszki frejki czytam forum od lipca, ale jakoś tak wyszło, ze dopiero na dobre dołączam, przepraszam Odpowiedz Link
neelll Re: Ja Jestem... 28.10.08, 17:31 Cześć, jestem z Warszawy. U mojej córeczki stwierdzono dysplazję IIa(-) w obu biodorach, w 10 tygodniu. Od 2 tygodni nosi rozwórkę Koszli 24h/dobę. Mała bardzo szybko przyzwyczaiła się, natomiast dla mnie jest ona uciążliwa, zwłaszcza przy ubieraniu, ale dajemy radę. Mam nadzieję,że za 4 tyg. wyrzucimy ją do kosza. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
mama_supermalucha Re: Ja Jestem... 18.12.08, 01:04 Magda z Wawy, mama półrocznej córeczki - przez 6 tyg. nosiłyśmy poduszkę Frejki, od 7 tyg. nosimy szynę Koszli (prawe biodro stan podzwichnięciowy, płaskie panewki, wg Grafa II). Lekarz prowadzący dr Pietruszka (Żoliborski POZ) oraz konsultacje u dr Majewskiego z LIM. Odpowiedz Link
magda1421 Re: Ja Jestem... 04.01.09, 22:38 Jestem z Łodzi, moja córcia Weronisia ma 8 lat,ma zwichnięcie stawu lewego IV st, jest po nieudanym leczeniu i właśnie czekamy na operację. Odpowiedz Link
justyna.16 Re: Ja Jestem... 26.01.09, 17:37 Witam wszystkich wytrwałych rodziców.mam córkę Wiktorię która ma 6 miesięcy.Nosiła frejkę miesiąc i niedała rezultatu teraz już 3 miesiące nosi koszlę.z koszlą jest poprawa ponieważ jedno biodro miała "d" (nie wiem jaki stopień bo lekarz tylko w ten sposób określił wadę)8 stycznia już było IIb.mam cichą nadzieję że jak pójdziemy na kontrolę 11 lutego to lekarz każe zdjąć rozwórkę. Odpowiedz Link
magdacool Re: Ja Jestem... 30.01.09, 14:15 witam, mam na imię Magda, mieszkam w Warszawie, jestem mamą 16- miesięcznego Franka. Przez 9 miesięcy trwało leczenie zwichnięcia lewego stawu biodrowego mojego synka. Nosił frejkę, potem szelki pavlika, rozwórke koszli. Po 2 miesięcach od rozpoczęcia leczenia trafiliśmy do otwockiego szpitala ortopedycznego i tam przez 6 tyg Franio "wisiał" na wyciągu z nóżkami w górze stopniowo rozszerzanymi co miało przygotować jego mięścnie do 6 tygodniowego noszenia gipsu. Potem przez kolejne 6 tyg była rozwórka która utrzymywała efekt gipsu. Było ciężko, na szczęście kolekjne kontroe pokazują że wszystko już dobrze. Franek zaczął chodzić zanim skończył roczek. pozdrawiam Odpowiedz Link
naamahia Re: Ja Jestem... 08.02.09, 09:21 Justyna z Żor koło Rybnika. Mama obecnie 5 miesięcznej Amelki, podwichnięcie biodra lewego IIIa. Dzidzia z położenia miednicowego. 1 badanie w szpitalu ok do kontroli po 6 tygodniach - tu informacja ze lewe bioderko ma stopień 2b zalecenie pieluchowania. Po 4 tygodniach kontrola - brak poprawy skierowanie do chirurga dziecięcego po szynę - i tu niespodzianka ze bioderko jednak jest IIIa z przemieszczeniem nóżka krótsza i skierowanie do szpitala na wyciąg - 3 tygodnie. Obecnie 6 tydzień w gipsie jutro jedziemy na zmianę. Odpowiedz Link
asiulka745 Re: Ja Jestem... 22.11.09, 23:58 WITAM, MAM NA IMIE ASKA MAM PYTANIE JAK DLUGO BYLA CORCIA W GIPSIE I JAK DOKLADNIE WYGLADALO LECZENIE? Odpowiedz Link
agn_str Re: Ja Jestem... 10.02.09, 08:58 Witam, moja córeczka Maja ma 12 tygodni. Jesteśmy z Warszawy. Miesiąc temu lekarz z przychodni wysłał nas na USG bioderek podejrzewając dysplazję prawego bioderka. Na USG wyszła klasa IIb dla tego bioderka, drugie prawidłowe. Chcąc zweryfikować diagnozę udaliśmy się na wizytę do doktora Czubaka polecanego na niniejszym forum (na następną wizytę u państwowego ortopedy dziecięcego czekało się miesiąc). Stwierdził, że bioderka są "wystawowe" i dziecko jest zdrowe. Ucieszyliśmy się strasznie ale na wszelki wypadek wróciliśmy do swojego lekarza w przychodni, który zarządził rentgen dla sprawdzenia. Niestety prof. Marciński (również polecany przez forumowiczki) w opisie napisał, że Maja ma znacznego stopnia dysplazję prawego bioderka Niestety w najbliższą środę mamy wizytę w przychodni na założenie aparatu Koszli i będziemy leczyć małą. Wiele osób poleca doktora Czubaka w podobnej sytuacji jako autorytet. Ciekawa jestem, czy po paru miesiącach/latach jego diagnoza się potwierdza. Jeżeli tak, to wynikałoby z tego że większość lekarzy (zarówno prywatnych jak i państwowo przyjmujących) niepotrzebnie (a może na wszelki wypadek?) ordynuje leczenie? Ciekawa jestem Waszego zdania na ten temat (ja się jeszcze nie bardzo znam Pozdrawiam, Agnieszka z Białołęki Odpowiedz Link
montanaa Re: Ja Jestem... 13.02.09, 18:09 Witam wszystich,mam na imię Ania,mieszkam koło Warszawy.Jestem mama Julci.Julia ma niedorozwój biodra,inaczej przykurcz. Cieszę się,że mogłam do was dołączyć.Troszkę pózno,ale nedawno ktos mi was polecił.Pozdrawiam Wszystkich... Odpowiedz Link
kasia-sz Re: Ja Jestem... 13.02.09, 19:48 Witam Mam na imię Kasia jestem mama 12 tygodniwego Aronka IIC i II B co kolwiek to oznacza Odpowiedz Link
paro_2006 Re: Ja Jestem... 16.02.09, 18:18 Witam jestem mamą 4 miesięcznej Marysi z dysplazją prawego bioderka IIIa I lewego IIc. Leczenie zaczęłyśmy dopiero w 12 tygodniu ze względu na niekompetencje poprzedniego ortopedy który stwierdził P: IIa L:Ia. Po zmianie ortopedy na całe szczeście dość szybko i po miesiącu noszenia szelek Pavlika mamy P:typ D I L:IIb także wszystko zmierza w dobrym kierunku) Pozdrawiam. Dodam jeszcze że jesteśmy z Wrocławia a leczymy się u doktora Timmlera w Poznaniu o którym dowiedziałyśmy się z tego forum, potwierdzam jest świetny w tym co robi. Odpowiedz Link
an_o Re: Ja Jestem... 01.03.09, 06:04 Czesc, jestem Ania. Pochodze z Plocka, ale obecnie mieszkam w Meksyku. W 5-tym tygodniu u mojej corci stwierdzono dysplazje stawow biodrowych i zaordynowano podwojne pieluszkowanie przez dwa tygodnie. Po dwoch tygodniach mielismy wizyte kontrolna i nie bylo poprawy, wiec wlozono nam corcie w szelki Pawlika - nosila je przez 4.5 miesiaca. Dzisiaj mielismy wizyte kontrolna po zrobieniu zdjec rentgenowskich i juz wszystko jest OK - szelki poszly w odstawke. Sorki, ze dopiero teraz, ale o forum dowiedzialam sie bardzo niedawno. Odpowiedz Link
weroniczkasylwi Re: Ja Jestem... 24.03.09, 22:53 Witajcie kochani!!! Mam na imie Sylwia - woj. Świetokrzyskie i od dzisiaj tj 24 marca moja mała księzniczka (2,5 miesiąca) ma załozoną Koszlę. To było dla mnie jak wyrok - dysplazja prawego bioderka i ograniczenie odwodzenia w nim. Myslalam, dlaczego akurat my? Ale widze ze takich "Koszli" jak my jest bardzo duzo i musimy sie nawzajem wspierac. Pozytywnie myslec, a na pewno bedzie dobrze Dzisiaj płakałam razem z moim malenstwem, ale wiem ze "szynka" jest dla jej dobra. My - mamusie - musimy sie trzymac i wierzyc ze nasze dzieciatka szybciutko wyjdą z choroby, bo cóż znacza te kilka tygodni ograniczeń, w obliczu szczęśliwego zakończenia - które przeciez juz nadchodzi Pozdrawiam wszystkie Mamusie i Tatusiów, którzy tak jak ja martwią sie o swoje dziecinki. Buziaki dla wszystkich dzieciaczków i szybkiego powrotu do zdrowia dla Nas i dla Was...Jesteśmy w tym razem...nie pierwsi i nie ostatni. Pozdrawiam Odpowiedz Link
fajnykasiok Re: Ja Jestem... 16.04.09, 18:04 Kasia, jestem z Rybnika. Córeczka ma stwierdzone zwichnięcie lewego stawu biodrowego. Od początku nosiła poduszkę Frejki a od 2 tygodni rozwórkę Koszli. Proszę o kontakt z całej Polski Odpowiedz Link
markiska Re: Ja Jestem... 28.03.10, 21:08 Kasiu u kogo leczysz córeczkę, bo ja też jestem z Rybnika, moja córeczka ma 1,5 roku, 9 miesięcy była w gipsie, teraz rozwórka. Odpowiedz Link
malina-80 Re: Ja Jestem... 29.04.09, 19:39 Karolina z Częstochowy. Jestem mamą pięciomiesięcznej Jagódki, właśnie dzisiaj byliśmy po raz piąty w poradni preluksacyjnej. Malutka miała dysplazję stawu biodrowego IIa, (położenie pośladkowe), początkowo szeroko pieluchowana a od 1,5 miesiąca życia nosiła poduszkę Frejki, dzisiaj lekarz pozwolił ja zdjąć (hurra!!!) , za sześć tygodni do kontroli i koniec. Dziewczyny, nie martwcie się, będzie dobrze. Cierpliwości Trzymam kciuki za was i wasze maleństwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link
anis1983 Re: Ja Jestem... 26.05.09, 14:38 Ania, mama 6 miesięcznego Roberta. Syn ma dysplazje prawego biodra (nie znam oznaczenia)wykrytą 6 tygodniu życia, na poczatku 6 tygodni pieluchowania - bezskutecznie, potem 2 miesiące poduszka Frejki- bez większej poprawy.Wkońcu lekarz prowadzący skierował mnie do innego ortpedy i ten wczoraj stwiedził, że trzeba założyć gips żabkę na przynajmniej 6 tygodni. Mam już dośc a puki co jest tylko gorzej. pozdrawiam. Odpowiedz Link
maga5 Re: Ja Jestem... 29.05.09, 14:47 Gosia z Lublina. Jestem mamą 10 tygodniowej Izy . U maleńkiej stwierdzono w lewym bioderku dysplazję typ II C. Podobno prawe bioderko w porządku...Iza nosi od 5 dni Majtki Weickert'a. Odpowiedz Link
magdawol_only Re: Ja Jestem... 09.07.09, 22:26 witaj Gosiu z Lublina..jestem Magda mama 11 tygodniowej Antosi..moja córeczka ma taką samą wadę...jestem troszkę podłamana bo od 2 dni Tosia nosi szynę koszli strasznie się przy tym męcząc..opowiedz coś o tych majtkach..może one są mniej uciążliwe Odpowiedz Link
justak80 Re: Ja Jestem... 01.09.09, 22:29 Witam, mam na imię Justyna jestem mamą Patrycji. Od prawie dwóch miesięcy nosi koszlę, którą znosi bardzo dobrze. Wada na początku była IId w lewym bioderku, prawe na szczęście jest Ia. Mam nadzieję że niedługo pozbędziemy się tego ustrojstwa. W czwartek mamy kontrolę i zobaczymy... Odpowiedz Link
majeczka-wroclaw Re: Ja Jestem... 18.09.09, 19:21 Witam Wszystkich. Jestem mamą Majeczki. Nie wiem jeszcze czy córcia będzie nosiła jakiś aparat ale równiez borykam się z bioderkami. Najpierw bioderka na USG wykazały Ia i Ib po czym półtora miesiąca po badaniu lekarz stwierdzil ze to dysplazja...Teraz czekam na wizyte u prywatnego lekarza dr Szybińskiego z Wrocławia z nadzieją,iż okaże się ze USG jest jednak prawidłowe.... Odpowiedz Link
majeczka-wroclaw Re: Ja Jestem... 18.09.09, 19:21 No tak a zapomniałam się z tego wszystkiego przedstawić Mam na imię Basia Odpowiedz Link
promyyyk Re: Ja Jestem z Gdańska 27.10.09, 15:19 córka Zuzia - 2 miesiące, od 4 dni szyna koszli, lewe bioderko dysplazja IIIa, prawe jest ok Odpowiedz Link
gang.stokrotek Re: Ja Jestem 21.11.09, 17:49 kłaniam, Iga, kujawsko - pomorskie, mama Mikołaja (5 tygodni) L IIc P IIa, poduszka Frejki początek leczenia - 18 listopada 2009 Odpowiedz Link
1-osteo Re: Ja Jestem...Toni 21.11.09, 21:59 rodzic 2 dzieci, obydwie mialy dysplazje, jak sie okazalo ja ja tez mam- dowiedzialem sie o tym po35 latach zycia. moze przez to jestem bardziej uczulony na ten temat. z racji tego ze z zawodu jestem fizjoterapeuta i osteopata to goraco polecam wszystkim rodzicom. wizyte u specjalisty- osteopaty dzieciecego. wycentowanie bioderka przez szelki to nie wszystko. najczesciej towarzysa temu przykurcze czy napiecia miesni czy stawow, ktore u dzieci latwo wykryc i na pewno szybciej sharmonizowac niz potem juz u dziecka w szkole, czy doroslego. Odpowiedz Link
asiulka745 JA JESTEM ASKA 23.11.09, 00:06 MAMA 9 MIESIECZNEJ NINY Z JEDRZEJOWA WOJ. SWIETOKRZYSKIE OD 5 MIESIACA LECZYMY ZWICHNIECIE BIODRA GIPSAMI. Odpowiedz Link
3zosia-2009 Re: Ja Jestem... 07.01.10, 22:33 Mam na imię Lilka jestem z Piotrkowa tryb.Córka ma rozwórkę koszli,ma 3,2miesiące. Odpowiedz Link
momotonia Re: Ja Jestem... 22.01.10, 22:18 Mam na imię Ania,jestem mamą Michalinki (4,5 mies), dysplazja BP IIc. BL IIb, 6 tyg.we frejce Odpowiedz Link
margolalive75 Re: Ja Jestem... 15.01.10, 13:48 witam mam na imię Mariola moja córeczka Weronika ma 2,5 miesiaca idysplazję lewego stawu biodrowego IIId mieszkam w warszawie Odpowiedz Link