1agnieszka19795 05.02.08, 19:22 Cześć dziewczyny. Czy możecie mi napisać co to takiego aparat Groniera, kiedy mozna go stosować, czy zastępuje np. koszlę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
exylia Re: aparat Groniera 05.02.08, 21:12 Hej. Mam wrażenie, że aparat Groniera to łódzki wynalazek. Piszę tak, ponieważ z tego forum wiem, że w innych rejonach Polski jest niezbyt znany - chyba, że pod inną nazwą. Aparat Groniera nie zastępuje koszli. Jest to orteza, którą stosuje się w przypadku tzw. doleczania u dzieci starszych - czyli dzieci poruszających się samodzielnie (raczkujących lub już chodzących). Dziecko w aparacie Groniera może samodzielnie siadać, raczkować, kucać i chodzić. Przypomina on trochę s.w.a.s.h.a : www.rehmed.com.pl/go/_info/?id=904 ale nie usztywnia on miednicy. Odwodzi jedynie nogi na wysokości ud i pozwala utrzymać je pod kątem ok. 30' każda. W tym aparacie dziecko chodzi po prostu okrakiem. Dokładnie aparat Groniera wygląda tak: img145.imageshack.us/my.php?image=92311020gx9.jpg Jeżeli chcesz więcej zdjęć, mogę wysłać na priv. Odpowiedz Link
1agnieszka19795 Re: aparat Groniera 05.02.08, 21:37 Dziękuję za odpowiedż. Moja Maja ma na ten aparat jeszcze czas bo ma tylko 5 miesięcy. A pytam dlatego że strasznie się męczy w koszli. Wcale się do niej nie przyzwyczaiła. Jak nie może wyprostować nóg to się bardzo wścieka i nie daje sobie z nią rady . Jak jej zdejmuję przy zmianie pieluszki jest zupełnie inna. Myślałam że wynależli jakiś lepszy i wygodniejszy aparat dla tak małych dzieci. Zresztą mam nadzieję że męka w koszli juz niedługo się skończy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
pati.s1 Re: POMOCY!!! 26.01.09, 21:25 Potrzebuję pilnie kupić dla mojego dziecka aparat typu S.W.A.S.H nr2 a niestety mamy w domu pionizator i nie należy nam się dofinansowanie. Jeśli mógłby mi ktoś pomóc proszę o informacje na mojego e-maila patrycja_swed@op.pl Odpowiedz Link