gapciolina 03.04.08, 21:08 Witam! Czy ktoś może mi wyjaśnic co oznacza komentarz lekarza neurologa iż podejrzewa u dziecka słabe odwodzenie bioder tzn. co? Słabe odwodzenie to to samo, co dysplazja bioder? Dziękuję Gapciolina Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
exylia Re: słabe odwodzenie bioder 03.04.08, 21:38 Nie zawsze słabe odwodzenie bioder oznacza dysplazję, ale żeby ją wykluczyć, bądź ewentualnie potwierdzić (czego wam oczywiście nie życzę) konieczne jest wykonanie USG i to najlepiej przez doświadczonego ortopedę. Odpowiedz Link
fabianekk Re: słabe odwodzenie bioder 10.04.08, 18:18 Mój synek ma od urodzenia słabe obwodzenie bioder, trzeba szeroko pieluchować, i nosić szeroko go na biodrze, to nie to samo co dysplazja, ale np; mój synek ma w tej chwili prawie 3 latka i chodzi jak kaczuszka i jest rehabilitowany wg vojty, coś zostało niedopatrzone z tymi bioderkami ale napewno to nie dysplazja, mój fabio ma napięcie w pasie miednicowym może Twój synek też? Odpowiedz Link
hel-la Re: słabe odwodzenie bioder 11.04.08, 08:58 czesc! mojej corce tez ortopeda pow. ze ma slabe odwodzenie i zalecila szerokie pieluchowaie, kladzenie na brzuszku, nozki do brzuszka.. na usg napisano ze jest wszystko ok a ortopeda jednak sie dopatrzyla na zdjeciu z jedenj strony zaokraglenia w stawie wiec znowu pieluchowanie etc. i zobaczymy co dalej Odpowiedz Link
hel-la Re: słabe odwodzenie bioder 11.04.08, 08:59 koniecznie zrob usg ale to niekoniecznie dysplazja Odpowiedz Link