Dodaj do ulubionych

Zima trzyma

28.10.12, 15:21
Mimo że jeszcze sie na dobre nie zaczęła. Choć tu dzis od rana swieciło słońce, sporo sniegu stopniało, odsłaniając (hi,hi ) zieloniutkie jeszcze liście, Widze las mieszany z okna - gdzie mu tam do zimy!A gdzies na Lubelszczyżnie dwie osoby zamarzły. Kiedy sie ludzie nauczą ze alkohol TO NIE KAPOTA I W MRÓZ CIEPŁA NIE DA?

Marki pod Warszawą bez prądu już 14 godzin. PGE Wołomin nie daje rady tego naprawić" - napisał na Alert24 użytkownik Karakis. Śnieg pozbawił prądu w niedzielę rano w woj. mazowieckim blisko 70 tys. odbiorców. Do popołudnia przywrócono prąd ponad połowie z nich.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12753406,Zima_trzyma__70_tysiecy_ludzi_na_Mazowszu_bez_pradu.html
Obserwuj wątek
    • stedo Re: Zima trzyma 28.10.12, 16:18
      Znam to z autopsji.
    • stedo Idzie ciepło:))) 28.10.12, 18:36
      www.tvnmeteo.pl/informacje/prognoza,45/pogoda-szykuje-kolejna-niespodzianke-przed-nami-spore-ocieplenie,64693,1,0.html
      Na Wszystkich Świętych aż 16* podobno ma gdzieś być. Futra tradycyjnie wyjmowane z naftaliny na wizytę na cmentarzu, w tym roku chyba nie będą potrzebnewink)
      • dorota-s2 Re: Idzie ciepło:))) 28.10.12, 19:36
        Nic jednak nie zmieni faktu że to już późna jesień,nagie górki robią się posępne,słonko jeśli jest ,świeci krótko zimnym blaskiem,na dalekie spacery już się nie chodzi bo mokro i ślisko na stokach,po 15:00 zapada mrok i dłużą się wieczory.Taka pogoda też jest potrzebna,przygotowuje rośliny i zwierzęta do dłuuuuugiej zimy,ziemia musi nasiąknąć wodą zanim zamarznie bo inaczej zabraknie jej wiosną dla nowych roślin wówczas zwierzęta wygłodniałe i umęczone zimą będą słabe,mogą nie wykarmić potomstwa i tak ciągnie się ten łańcuch zależności i każde ogniwo ma znaczenie.Poszukajmy więc ciepła i pogody we własnych domach,dla innych bądźmy chociaż małym promieniem słonka i przetrwamy do wiosny w dobrej kondycji.Bałwanek zrobiony przez wnuka stoi murem ale już ma zapowiedziane że jest tylko z wizytą,na dobre wróci zimą
        • iryska2604 Re: Idzie ciepło:))) 29.10.12, 17:39
          Sniegu zostało niedużo ale juz są moje stałe stołowniczki - sikorki. Dzis jednocześnie 5 przysiadło w karmniku. Nie miałam słoninki to im ulepiłam kule ze smalcu. Dziobią az miło. Jak zima zagosci na dobre to następna jadłodajnia jest na tarasie. Przeciągam linkę i na lince zawieszam smalec ugnieciony z kaszą, słonecznikiem. Muszę wieszac bo inaczej kot nie popusci.Inne ptaki dostaja gdzie indziej. Ciekawe czy ten gosc w tym roku zawita? Zjadał wszystko co w zasięgu wzroku
          http://fotoo.pl//out.php?i=404295_pc281907.jpg
          • iryska2604 Re: Idzie ciepło:))) 29.10.12, 17:42
            Przepraszam za rozmiar, ustawiłam 320x240 czy jakos tak i nie wiem czemu tak wyszło.
            • m4-6 Re: Idzie ciepło:))) 29.10.12, 18:08
              Poprawiłam.smile

http://i49.tinypic.com/5aqclg.jpg
          • jaga_22 Re: Idzie ciepło:))) 29.10.12, 18:09
            Piękny ptaszek

http://i49.tinypic.com/29oio94.jpg
            • dorka556 Re: Idzie ciepło:))) 29.10.12, 18:39
              To sójka, ma kolorowe lusterka. Bardzo fajne zdjęcie.
              Do mnie też co roku przylatuje parka. Są wierne i nie mają w zwyczaju latać na boki, jak to się niektórym zdarza.
              • dorota-s2 Re: Idzie ciepło:))) 29.10.12, 20:59
                Sójek u nas mnóstwo,latem trzymają się lasu,w upały nie widać ich wcale ale już we wrześniu są wszędzie,sa konkurencją dla sikorek,sójki to ptaszki drapieżne,karmimy je wszystkimi resztkami niesolonych tłuszczy i mięsa.wszystkie ścinki zbieram w takie siateczki np po cebuli,wiążę w kulkę i do zamrażarki,wszystkie skóry z drobiu,wszystkie ozdobne słoneczniki,czasem kupuję ten czarny,tani słonecznik i mieszam z tłuszczami.Takie kulki wieszamy na drzewie za rzeką bo pod domem polują moje koty,dla sikoreczek jedzonko podobne tylko ziarenka (dla papużek i kanarka) i słonecznik zatapiamy w pojemniczkach po jogurtach i wieszamy denkiem do góry i to na cienkich gałązkach.mamy też ptaszki Paszkoty,takie wielkości sójek,brązowo szare,bardzo zabawne,wścibskie,wszędobylskie,mamy dzięcioły różnej wielkości ,bajecznie kolorowe,mamy jakiegoś ptaka drapieżnego,jest ogromny i jak leci to wydaje bardzo wysoki dżwięk piiiiij piiiiij,że drapieżny to wiem bo jak leci to nawet pies się chowa ,nie widać ani jednego ptaka.W lesie jest gwarno ,są chyba wszystkie gatunki ptaków,można znaleźć piórka w różnych kolorach i wzorach,są w kropki,są w paski.Oj ..czeka je wszystkie trudny czas,ile przetrwa zimę?
                • jaga_22 Re: Idzie ciepło:))) 29.10.12, 21:07
                  Zazdroszczę tylu ptaków.
                  Ja muszę lubić swoje sroczki,już codziennie korzystają ze stołówki na balkonie.

http://i45.tinypic.com/2w1w4za.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka