Dodaj do ulubionych

Wielkanocne jaja

17.02.13, 11:13
Do Wielkanocy jeszcze niby kawał czasu ale wypada już pomyśleć o zbieraniu łupin cebulowych i innych ... do malowania, kraszenia, drapania, batikowania i co tam jeszcze.
Odkryłam jeszcze jedną metodę i chcę się z Wami podzielić.
Wydmuszki z jaj gotuję w wywarze z cebuli i po wyjęciu i osuszeniu zabieram się do ozdabiania: w miseczce mam rozpuszczony kwasek cytrynowy na jedno opakowanie 2-3 łyżki wody.
Maczam w tym ostry koniec patyczka do szaszłyków i rysuję wzory. Staram się niezbyt dużo za jednym razem bo po kilku sekundach przeciąganie tym patyczkiem już bez kwasku powoduje, że jest widoczna biała skorupka. Wygląda tak jak by było woskiem robione. Po " wyrysowaniu' motywu na całym jaju płuczę w wodzie i po ususzeniu smaruję lekko tłuszczem.
Miłe zajęcie na pochmurne dni a potem myślę, że na prezent z życzeniami wesołych świąt się nadaje.
Miłego skrobania. wink aga
Obserwuj wątek
    • m4-6 Re: Wielkanocne jaja 17.02.13, 12:05
      Jak dobrze, że przypomniałaś o zbieraniu wydmuchanych skorupek, a metoda wytrawiania kwaskiem nowatorska i łatwiejsza od woskowania. http://s9.rimg.info/f0f976954baba82970b5e0d52f06f51d.gif
      • jaga_22 Re: Wielkanocne jaja 17.02.13, 12:11
        Najpiękniejsze są malowane w łuskach z cebuli,nie lubię kolorowych.
        Też dziś pomyślałam i już odłożyłam pierwsze łuski.
        • iryska2604 Re: Wielkanocne jaja 17.02.13, 15:24
          A ja myślalam ze robicie sobie jaja...
          • aga-kosa Re: Wielkanocne jaja 17.02.13, 15:49
            Ja sobie robię, to znaczy drapię. smile aga
    • julinka601 Re: Wielkanocne jaja 17.02.13, 16:59
      Aguś, dzięki za przypomnienie o zbieraniu łusek cebulowych i za ten pomysł z kwaskiem cytrynowym. Wypróbuję.
    • stedo Re: Wielkanocne jaja 19.02.13, 01:56
      Coś w tym stylu Ci chodzi?:

https://tvn.adocean.pl/files/ujmrnxdqcg/xajkevmjdv/zamek_ryn.jpg
      • zajbel Re: Wielkanocne jaja 19.02.13, 08:39
        Ja też ju z zaczęłam ale kompleksowo i jajka i koszyczki i całe kompozycje.
        • aga-kosa Re: Wielkanocne jaja 19.02.13, 08:54
          PRZEPRASZAM. ZIĘĆ CHEMIK POWIEDZIAŁ MI, ŻE BIORĘ ZA DUŻE STĘŻENIE KWASU. TRZEBA DAĆ WIĘCEJ WODY. ! ŁYŻKA KWASKU CYTRYNOWEGO NA 1/2 SZKL WODY.
          Powiedział mi, że mogę "przepalić" skorupkę. Jeszcze raz przepraszam. aga
    • julinka601 Re: Wielkanocne jaja 19.02.13, 11:58
      A ja zaczęłam kompletować łazienkowe akcesoria w Wielkanocnych barwach:ręczniki, kosmetyki, świeczki itp. żółte i jasno zielone.
      • aga-kosa Re: Wielkanocne jaja 20.02.13, 11:16
        Trzy ogromnie ciekawe strony o historii i wielkanocnym jaju: Interkl@sa - Wielkanoc. Polecam. aga
    • wiu3li Re: Wielkanocne jaja 06.03.13, 10:18
      Ja z kolei chciałabym przypomnieć o tym, że już teraz warto pomyśleć o rozsyłaniu wielkanocnych kartek, zabawne wierszyki wielkanocne można znaleźć w sieci.
      • julinka601 Re: Wielkanocne jaja 06.03.13, 10:37
        To prawda, czas pomyśleć o kartkach świątecznych,ze by potem n ie kupować byle czego i wysyłać z opóżnieniem,. Dzięki za przypomnienie.

Tekst życzeń tworzę sama, bo to takie osobiste, pisane z serdeczną myślą o adresacie , co sprawia,ze nie są takie bezosobowe,sklepowe......
        Już w samo lizanie znaczka przed przyklejeniem wkładam swoje serce i nadaję tym życzeniom szczególny wymiar.
        • aga-kosa Re: Wielkanocne jaja 06.03.13, 14:11
          Z lizaniem znaczka był dowcip
          Na poczcie facet miał kupić znaczki. Pani podaje mu z podobizną Wałęsy
          -Poproszę z jakimś budynkiem
          - przecież te są dobre
          - dobre, dobre! To ja go mam lizać z tyłu i klepać z przodu? aga
          • anka125 Re: Wielkanocne jaja 07.03.13, 13:28
            A co robicie z jajem które wydmuchujecie?
            To czyste marnotrawstwo wywalać jajo do zlewu( bo przecież takie wydmuchane do niczego się nie nadaje).
            Czy nie lepiej ugotować po prostu na twardo i ozdabiać?
            • stedo Re: Wielkanocne jaja 07.03.13, 16:01
              Jak to do niczego??!! Do ciasta, jajecznica, sadzone.Wydmuszki robi się "przy okazji".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka