Dodaj do ulubionych

Na brak siłowni, na temperaturę potraw...

11.03.13, 14:14
Państwo wypłaca coraz więcej odszkodowań więźniom, którzy skarżą się na złe warunki podczas odbywania kary. Narzekają już nie tylko na tłok w celi, ale nawet na brak siłowni - pisze dzisiejsza "Rzeczpospolita".
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13538755,Polska_wyplaca_wiezniom_ogromne_odszkodowania___Skarza.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt
Ludzie kochani, to oni tam poszli do sanatorium, na odpoczynek od trudów zycia? Zdarzaja sie i sędziowskie wpadki ale ogólnie co to jest - ochronka jakaś? A kto sie upomni o dzieci z domów dziecka, o wyżywienie w szpitalach? Psiakosć, jak wyjdę ze szpitala gdzie podle karmią to tez mam podać do sądu? W d.........im sie poprzewracało. Wszystko stoi na głowie.
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Na brak siłowni, na temperaturę potraw... 11.03.13, 22:55
      No i wszystko jasne
      - Dla niektórych jest to sposób na zdobycie pieniędzy, które przydadzą się po odsiadce. Bywa, że siedzą w kilku miejscach i do każdego pobytu mają zastrzeżenia - mówi "Rzeczpospolitej" jeden z polskich sędziów. - Raz jedzenie jest niedobre, innym razem towarzystwo w celi nieodpowiednie - dodaje.
      • pia.ed Re: Na brak siłowni, na temperaturę potraw... 12.03.13, 01:25
        To ze maja zastrzeżenia to jeszcze nie świadczy o tym,
        ze wygrywają proces ...
        A to ze wiezień zażądał to nie znaczy ze dostał ...

Brak mi w tym artykule choc jednego przykładu za co można otrzymać
        odszkodowanie.
        Na tej samej stronie jest sprawa 23-latka ktory umarł podczas odbywania kary,
        bo zakład karny nie zapewnil mu opieki lekarskiej choć skarżył się na bóle brzucha.
        Teraz matka wystąpiła do sądu ...

Jednorazowe roszczenie dochodzi niekiedy do kwoty nawet 300 tys. zł. Jeden z osadzonych w zakładzie karnym o zaostrzonym rygorze zażądał tyle w ramach rekompensaty za "złe wyposażenie celi, nieodpowiednie wyżywienie oraz niewłaściwą jakość i temperaturę potraw, niezgodną z wyznawaną przez niego religią"
        • iryska2604 Re: Na brak siłowni, na temperaturę potraw... 12.03.13, 15:04
          Nieuważnie czytałaś
          Kwoty, jakich domagają się osadzeni, sięgają od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy złotych. Z danych Prokuratorii wynika, że w 2011 r. więźniowie wygrali ok. 90 spraw (na 1,2 tys. wniesionych pozwów), a w ub.r. ok. 120. Do tej pory państwo przeznaczyło na takie odszkodowania ponad milion złotych.

Może to niedużo na ilośc wniesionych skarg i tylko - i az milion złotych.To sobie teraz pomyśl.Popełnili przestępstwo , siedzą i jedzą na nasz koszt i jeszcze mamy im do tego dopłacać? Przecież to z naszej kieszeni, z podatków. A czy mnie się ktoś zapytał czy chcę na to łozyć?
          • amityr Re: Na brak siłowni, na temperaturę potraw... 12.03.13, 19:41
            Ale ,że jest 800tys dzieci głodnych ,to nie prawda. Więźniom schaboszczaki a dzieciom szczaw.
          • pia.ed Re: Na brak siłowni, na temperaturę potraw... 12.03.13, 23:24
            Czytałam bardzo uważnie, i dalej twierdze, ze nie jest konkretnie podane,
            co było akurat przedmiotem wygranych spraw ...
            A mogło to być pobicie przez strażników, prześladowanie przez współwięźniów
            podczas kiedy strażnicy udawali ze nie widzą ... może nawet gwałcenie w celi,
            i nie uwzględnienie przez kierownictwo prób o przeniesienie.

W wiezieniu siedzą nie tylko mordercy i bandyci ... mój sąsiad w Polsce poszedł
            na 10 miesięcy do wiezienia za nieumyślne spowodowanie śmierci rowerzysty.

A sprawa była taka, ze pijany w sztok rowerzysta zatoczył się sąsiadowi
            pod samochód ... Sąsiad stanął, zapytał czy mu się nic nie stało
            i czy wezwać pogotowie, ale rowerzysta powiedział, ze się dobrze czuje ...
            wsiadł na rower i odjechał.

Sąsiad spokojnie pojechał dalej, a potem okazało się, ze pijaczyna
            po 500 metrach spadł z roweru, a sąd stwierdził, ze przyczyną zgonu
            była wcześniejsza kolizja.

No i niestety tak jest we wszystkich krajach, ze nawet najcięższy przestępcy
            mają prawa ustalone regulaminem, a jeżeli kierownictwo wiezienia
            tych praw nie przestrzega, to sąd przyznaje odszkodowanie,
            czy nam się podoba czy nie ...

ryska2604 napisała:

> Nieuważnie czytałaś.
            > Popełnili przestępstwo , siedzą i jedzą na nasz koszt i jes
            > zcze mamy im do tego dopłacać? Przecież to z naszej kieszeni, z podatków.
            A czy mnie się ktoś zapytał czy chcę na to łożyć?

• aga-kosa Re: Na brak siłowni, na temperaturę potraw... 13.03.13, 09:39
              Teraz to nie, bo wiosna idzie ale tak pod jesień jakieś przestępstwo można by było wydumać. Zima w ogrzewanym pomieszczeniu, jedzenie kaloryczne pod nos, spacery obowiązkowe.... wink aga
              • pia.ed Re: Na brak siłowni, na temperaturę potraw... 13.03.13, 10:00
                aga-kosa napisała:
                ... jakieś przestępstwo można by było wydumać. Zima w ogrzewanym pomieszczeniu,
                jedzenie kaloryczne pod nos, spacery obowiązkowe
                .... wink aga

W północnej Szwecji, przy granicy z Finlandią, jeszcze parę lat temu
                bylo popularne wśród fińskich menelów spędzanie zimy w szwedzkich wiezieniach,
                bo niektóre z nich naprawdę przypominają pensjonaty ...

• iryska2604 Re: Na brak siłowni, na temperaturę potraw... 13.03.13, 16:05
                  I u nas nie jest im tak żle, może trochę ciasno.Nie ma co się nad nimi litować, to nie sanatorium i nie wszyscy siedza za niewinnosc. Znam człowieka ktory posiedział sobie pół roku za jazde na podwójnym gazie ( recydywa). Wyszedł spasiony, nic tam nie robił, emerytura (górnicza) szła mu na konto aze samotny to i rodzina nie ucierpiała. Nikt ich tam az tak nie gnębi. nie martw sie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka