Dodaj do ulubionych

Halloween -

27.10.13, 17:51
- Osoby wierzące nie powinny w nim uczestniczyć, nawet w formie zabawy w Halloween - pisze w liście do wiernych metropolita łódzki, abp Marek Jędraszewski.
- Halloween jest świętem z gruntu antychrześcijańskim - przestrzega abp Marek Jędraszewski w liście do wiernych. Metropolita łódzki podkreśla, że nie powinny w nim uczestniczyć, nawet w formie zabawy, osoby wierzące. Dorośli zaś "powinni chronić dzieci i młodzież przed obrazami grozy i strachu związanymi z tym pseudoświętem".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14850931,Abp_Jedraszewski_o_poganskim_Halloween__laczy_sie.html#BoxWiadTxt
No to teraz wiecie?
Obserwuj wątek
    • olaa54 Re: Halloween - 27.10.13, 18:38
      > No to teraz wiecie?

Wiemy, wiemy, a młodzież i tak swoje będzie robić, bo polubiła te zabawy.
      Natomiast słyszałam o parafii, gdzie w tym czasie dzieci mają przyjść do kościoła, mogą się przebrać za dowolnego świętego, świętą. Taka propozycja dla konkurencji z Halloween.smile
      • iryska2604 Re: Halloween - 28.10.13, 13:02
        Niezbyt ciekawa - szczególnie dla dziecka. Tak sobie myślę -jeszcze nasze pokolenie przekazywało jakies tradycje.Ciekawe co będzie dalej...
        • engine8 Re: Halloween - 28.10.13, 16:51
          Jeszcze jedno swieto z hameryki... Ktos tam pisal niedawno ze Halloween na szczescie sie nie przyjal? a Jednak? Mam nadziej ze ta tradycja nie przeniesie sie polski grunt w swojej calel okazalosci
          Ta tradycja (wiekszosc amerykanow nie wie nawet skad sie wziela) ma dwie twarze w ameryce- a wlasciwie to 3.. Jedno to przebieranie sie za rozne postacie. Robia to i dzieci i dorosli , i w domach i pracy.. organizuja zabawy, spotkania i ludzie przebieraja sie roznie.... Jedni przebieraja sie za dobre i ladne postacie inni za niezbyt... niektych sie przebieraj tak ze w sumie nie prawie wogole ubrani... i to czsami sie moze pdobac smile) Nie mam nic przeciwko temu - i chyba kosciol tez nie powinien...Ot taki karnawal. Ta konkurencja z przebieraniem za swietych podejrzewam nie jest zbyt grozna - wg mnie bez sensu ale kosciol moze sobie robic co chce. A ludzie nie musz robic tylko tego co zatwierdzi kosciol... Nie widze w czym to im zagraza?
          Drugie to "Trick or treat" - zbieranie cukierkow przez dzieci - Tez nie mam nic przeciwko... coraz czesciej robia to nastolatki i to juz przesada ale niegrozna..zwlaszcza jak nastolatki ladnie ubrane..
          Trzecia rzecz w tym to dekorowanie domow na cmentarze - tzn czaszki, kosciotrupy i robienie cmentarzy przed domami - z tym mam problem... W srodowisku amreykanskim podejscie do cmentarzy jest inne niz nasze ale cmentarz to miejsce zadumy i szacunku a przed domem z koscmi i czaszkami np dzieci nie powinien miec miejsca - pewne wartosci nalezy uszanowac... I mam nadzieje ze ten zwyczaj nigdy sie w Polsce nuie zaadoptuje....
          • 92ela Re: Halloween - 29.10.13, 12:54
            www.mmwroclaw.pl/462884/2013/10/29/wroclawska-parada-halloween--beda-potwory-i-spolka?category=news
            We Wrocławiu już po raz kolejny szykuje się super zabawa na Halloween. Zawsze zazdrościłam Niemcom tych parad, przebierań, makijaży i psikusów, gdy przebierańcy nie dostaną cukierków, gdy zapukają do drzwi. Teraz od kilku lat i u nas są wspaniałe parady i bale do rana. Nie lubię święta zmarłych, tych tłumów, zakorkowanego centrum i problemu z parkowaniem przy cmentarzach, których mamy wiele, dlatego odwiedzamy groby zawsze przed i po. Zresztą o porządek, zapalenie znicza itp dbamy przez cały rok, a nie tylko 1 listopada. Nie trawię tej naszej tradycji stawiania niesamowitej ilości kwiatów, zniczy, tak bez ładu, że zawsze powtarzam..brakuje tylko karuzeli.
            • iryska2604 Re: Halloween - 29.10.13, 17:31
              Komercjalizacja tych świąt też sie znikąd nie wzięła. Ludzka bezmyślność i pazerność. Nie o to w tych świętach chodzi. Nie gniewaj sie elu ale sie z tobą nie zgodzę - jest dobre powiedzenie-co kraj to obyczaj i to co dobre w Ameryce Płd. czy Meksyku niekoniecznie trzeba flancować na nasz grunt.
              • 92ela Re: Halloween - 29.10.13, 18:00
                iryska2604 napisała:

> Komercjalizacja tych świąt też sie znikąd nie wzięła. Ludzka bezmyślność i paz
                > erność. Nie o to w tych świętach chodzi. Nie gniewaj sie elu ale sie z tobą
                > nie zgodzę - jest dobre powiedzenie-co kraj to obyczaj i to co dobre
                > w Ameryce Płd. czy Meksyku niekoniecznie trzeba flancować na nasz grunt.

Ależ skąd Irenko, nie mam powodu aby się gniewać, każdy ma prawo mieć swoje zadanie i są poprostu dwie racje, Twoja, którą ja szanuję i moja, bo wyraziłam swój pogląd, bo jestem za i cieszy mnie fakt, że wreszcie w naszym kraju coś się zmienia i też potrafimy się bawić i odpadnie nam etykietka-smutasów.
                • iryska2604 Re: Halloween - 29.10.13, 18:53
                  Nie mam nic przeciwko dobrej zabawie i np. wolałabym abyśmy reaktywowali Kupałę zamiast Walentynek bo i pogoda lepsza i blizej naszych pradawnych obyczajów. A to ze sie zadumamy w Swięto Zmarłych a nie będziemy podrygiwać w idiotycznym przebraniu? Poprostu razi mnie ślepe naśladownictwo bo utarło sie u nas że co zachodnie to lepsze.Wstydzimy sie naszych tradycji?
            • grzech_o_1 Re: Halloween - 29.10.13, 19:06
              Bo to i prawda. Z oprawą Wszystkich Świętych nastąpiło u nas najzwyklejsze przegięcie.
              • jaga_22 Re: Halloween - 29.10.13, 19:53
                A ja jestem ciekawa jak obchodzić Noc Kupały w mieście?
                na dzisiejsze warunki ma się nijak.Wszyscy powinni się bawić
                Kiedyś wymyślono,można i dziś coś sensownego.
                Zabawa dla nielicznych.

http://i44.tinypic.com/28uk1hu.jpg
          • grzech_o_1 Re: Halloween - 29.10.13, 19:04
            Bo Wszystkich Świetych i Dzień Zaduszny w Polsce, w kształcie jakim znamy? To ewenement na skalę światową.
            Jeszcze tak jest, podobnie, na Słowacji, Ukrainie, Rosja, Litwa.
            Na zachodzie, a już totalnie w USA ludzie nie odwiedzają cmentarzy. Nie chodzą odwiedzać grobów. Odwiedzenie grobu, to rzadkość.

Tak jak u Żydów. Oni to już kompletnie nawet nie dbają o cmentarze. Które w starych częściach zarastają, macewy się przewracją, nikt o to nie dba.
            Jak już się zdarzy, że ktoś wyjątkowo odwiedzi grób, to tylko na macewie kładzie kilka kamyczków.

W islamie jest tak samo.
    • grzech_o_1 Re: Halloween - 29.10.13, 18:56
      Zwróćcie uwagę. Mimo ze z 10 lat temu podjęto totalną propagandę tego swięta, jednak widać że się nie przyjęło.

To samo z Walentynkami. Propaganda i reklama była totalna. Ale gdzieś od dwóch lat Walentynki są w odwrocie. I też chyba zemrą śmiercią naturalną.
      • alfredka1 Re: Halloween - 29.10.13, 20:10

Zajrzyjcie, proszę, na moje wpisy z 27 tego miesiąca w wątku "Polacy nie gęsi" na temat Zaduszek mi.in.
        To myśmy zaczęli smile))-
        pozdrawiam i zaczynam drążyć dynie....
        • jaga_22 Re: Halloween - 29.10.13, 20:24
          Autor: alfredka1 ☺ 27.10.13, 11:43

Jeszcze przed wojną Dziady były obchodzone na Litwie i północnych Kresach Wschodnich.
          Pamiętam moich kolegów chodzących od domu do domu z ogromną dynią, osadzoną na kiju , z wyciętymi oczami i zębiskami. W środku paliła sie świeczka.-
          Dostawali cukierki i groszaki.
          Sądzę, że wcześni emigranci, co to za chlebem wyjeżdżali , te zwyczaje przenieśi ,a potem .............. to się zrobił interes jak to w Stanach.

No proszę i to mi się podoba,ale nie mam dyni. http://s17.rimg.info/69e84e9ac4430592637759b12ab3c3f7.gif
          • iryska2604 Re: Halloween - 29.10.13, 22:01
            Jaguś, zdarzyło mi sie być w noc Kupały w Kołobrzegu. Jakie piekne puszczanie wianków było ! Parsęta plyneło tyle wianków! Mozna tyle zabaw świętojańskich wymyslec i na pewno barwniejszych niz na Walentynki.
            • grzech_o_1 Re: Halloween - 29.10.13, 22:50
              Jeszcze lata sześdziesiąte. W Dęblinie. Na Mazowszu. Tam Wieprz wpada do Wisły. W Noc Kupały, Świętojańską imprezy nad Wisłą z bajerami. Wianki.
              Te wiannki Wisłą od Krakowa, chyba też z Sanu, Wisłoki, Nidy i Wieprza, to płynęły w Dęblinie jeszcze przez tydzień.
          • grzech_o_1 Re: Halloween - 29.10.13, 22:46
            W latach piędziesiątych też jako chłopcy robiliśmy takie dynie ze świeczką w środku. Później to zanikło. A to prastare obyczje celtyckie ginące w pomrokach dziejów.
            A w Ameryce? Wszystko zamienią w komercję i zrobią biznes.
            • engine8 Re: Halloween - 29.10.13, 23:00
              No wiec albo wymyslimy czy obronimy nasze albo musimy sie uczyc od innych? Jest moze thzecie wyjcie?

• jaga_22 Re: Halloween - 30.10.13, 09:30
                engine8 napisał(a):

> No wiec albo wymyslimy czy obronimy nasze albo musimy sie uczyc od innych? Jest
                > moze thzecie wyjcie?
                >
                A musimy wybierać i narzucać? młodzi wybiorą co im w duszy gra.
                Walentynki zawsze mi będą bliskie,miałam rodziców Walentynę i Walentego.
                i bardziej w tym dniu o nich myślę i o miłości.
                • m4-6 Re: Halloween - 30.10.13, 12:30
                  Nie interesuje mnie halloween, nie moje klimaty.
                  • 92ela Re: Halloween - 30.10.13, 16:19
                    Wklejam filmik, który zrobiła dziewczyna mieszkająca w Niemczech n/t niemieckich cmentarzy. Bo ktoś tu napisał, że cmentarze w innych krajach są zarośnięte, zaniedbane itp. Potwierdzam, bo tam mieszkają moi bliscy, że nie obchodzą Wszystkich Świetych, ale przez cały rok miejsca te są odwiedzane i pielęgnowane bardziej niż u nas, bo niektórzy tylko przed 1 listopada się "budzą" i porządkują, a przez resztę miesięcy groby są opustoszałe i zapuszczone...www.youtube.com/watch?v=JGRQiooUw-U
                    • grzech_o_1 Pisałem ja. Ale nie napisałem w żadnym 30.10.13, 21:13
                      wypadku ze w innych [zachodnich krajach w pierwszej kolejności] cmentarze sa zaniedbane i zarośnięte. Wręcz przeciwnie.

Tak napisałem o cmentarzach żydowskich. Zydzi o cmentarze kompletnie nie dbają. Starsze części kompletnie zarastaj, macewy sie przewracają, zarastają machami. Żydzi też nie odwiedzają grobów. Jeżeli już, to wyjątkowy przypadek.
                      To samo dotyczy cmentarzy w islamie. Które są tylko w dużych miastach. Na wsiach w islamie chowa się zmarłych na skraju własnych pół czy sadów. Bez trumien. Owinięte tylko w całun.
                    • pia.ed Re: Halloween - 03.11.13, 12:36
                      Bardzo podobnie jest na szwedzkich cmentarzach protestanckich ... Niesamowity porzadek, bo kwatery cmentarne sa od wiekow szczegolowo zaplanowane.
                      Ci ktorych bylo na to stac, maja duze groby (nie sarkofagi!) i wysokie pomniki.
                      Przewazaja stojace plytki wysokosci 1 metra, a gdzie indziej sa malutkie lezace plytki, pod ktorymi znajduje sie urna z prochami.
                      Cmentarze sa wylacznie komunalne i porzadek na nich utrzymuje miasto.
                      Nawet miejsce pochowku muzulmanow jest komunalne,
                      choc muzulmanie chcieli je wykupic.
                      Miasto sie na to nie zgodzilo, bo wielu muzulmanow zaniedbuje swoje groby ... Wytlumaczeniem jest to, ze kiedy zmarly poszedl juz do Allaha, to nic wiecej nie potrzebuje ...

PS. Zarząd cmentarza sprząta tylko miejsca ogólnie dostępne, natomiast grób należy do "właściciela" (krewnych zmarłego). Jeśli grobu nie pielęgnują, to zamienia sie go na trawnik, na którym po 20-latach od pierwszego pochowku, można pochować następną osobę.

Wklejam filmik, który zrobiła dziewczyna mieszkająca w Niemczech
                      n/t niemieckich cmentarzy.

href="www.youtube.com/watch?v=JGRQiooUw-U" target="_blank" rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=JGRQiooUw-U</a>
            • waga_1949 Re: Halloween - 30.10.13, 19:46
              Nasza trzynastoletnia wnuczka jako harcerka porządkowała dzisiaj groby. Jutro idzie świętować halloween. Co w tym złego? Mnie osobiście nie podoba się ten zwyczaj, ale jestem z innej epoki. Nie zabraniam jej.
              • aga-kosa Re: Halloween - 31.10.13, 08:44
                Wszystkich Świętych dopiero jutro, zaduszki pojutrze.
                Jeśli nasze wsiowe dzieci przyjdą nas dzisiaj postraszyć to mam dla nich słodycze aby nie robiły psikusa. Jestem pełna uznania dla tych szkrabów bo same wykonują przebrania, same uczą się na pamięć "strasznych" wierszyków ale do każdego domu, który odwiedzają mają własnoręcznie zrobiony prezencik.
                Myślę, że: jeśli to święto byłoby w czerwcu/lipcu/ sierpniu minęło by bez echa.
                Wczoraj byliśmy na "wspominkach" - tych co ich z nami nie ma.
                Wiecie co mnie ucieszyło: wspominają najczęściej ludzi: roześmianych, robiących kawały, psoty, uczestniczące w imprezach. Ludzi, którym udało się odejść w biegu i z uśmiechem.
                Przyznaje, były wspomnienia po opowiedzeniu czyichś żartów - wątroba pracowała.
                Doszliśmy do wniosku, że można i tak wspominać ...A ja bym tak chciała by mnie też tak wspominali. smile aga
                • anka125 Re: Halloween - 31.10.13, 14:48
                  Nie uznaję "Hamerykańskich" zwyczajów.
                  Ani żadnego Halloweenu,ani Walentynek ani innych tym podobnych które chcą nam narzucić "przyjaciele" Ameryki.
                  Za tarczami antyrakietowymi też nie jestem.
                  • 92ela Re: Halloween - 31.10.13, 20:50
                    Halloween to tradycja celtycka, rodem z Irlandii....s02.yapfiles.ru/files/722760/Halloween.swf
                    • alfredka1 Re: Halloween - 31.10.13, 22:08

i ze Żmudzi , od Perkunasa i dębów świętych i duchów, takich jak w "Dziadach" Wieszcz tego nie wymyślił , a pięknie zrymował.
                      Od dziecka wiedziałam o Zaduszkach, jako że korzenie nasze sięgają daleko na północ Kresów.
                      • ewa9717 Re: Halloween - 31.10.13, 23:01
                        A do mnie zapukały trzy miłe pomysłowo przebrane dziewczynki. Dałam coś do wora wink choć nie byłam przygotowana, za rok na wszelki wypadek kupię jakieś fajniejsze słodkosci.
                        I jestem pewna, ze dzisiejsza zabawa nie przeszkodzi tym dzieciakom pójść jutro na cmentarz zapalić znicze.
                    • pia.ed Re: Halloween - 01.11.13, 01:27
                      https://www.dn.se/UploadedImages/2013/10/29/dbb1dc4b-d85a-4881-aa52-764ba0cf0cde/original.jpg

Drugie zdjęcie przedstawia szwedzki "lasek pamięci", a właściwie jak jest udekorowany na Wszystkich Świętych ... bo samego trawnika gdzie umieszcza się prochy zmarłego, widać tylko maleńki kawalek na gorze ...

Co do samego Halloween to wlasnie dziś ukazal sie w prasie fragment książki biskupa szwedzkiego Kosciola, w ktorym tłumaczy wszystkie tradycje, a wiec także Wszystkich Świętych i Dnia Zadusznego.

Pisze tez, nie nie ma nic przeciwko Halloween, bo podczas kiedy dorośli się smucą i wspominają, to dzieci maja prawo się bawić smile
                      • jaga_22 Re: Halloween - 01.11.13, 09:26
                        Czasem się trafi normalny ksiądz.
                        • amityr Re: Halloween - 01.11.13, 09:55
                          jaga_22 napisała:

> Czasem się trafi normalny ksiądz.

He he he a inni duchowni, pastorzy,rabini.......
                        • pia.ed Re: Halloween - 01.11.13, 12:40
                          Autor: jaga_22 ☺

Czasem się trafi normalny ksiądz.

Nie wiem jak do Halloween odnoszą sie polscy księżą katoliccy w Szwecji
                          ale pastorzy w "szwedzkim Kościele" (taka jest oficjalna nazwa) są bardzo liberalni,
                          i kiedy weszła ustawa rządu o ślubach miedzy dwoma osobami tej samej płci
                          to większość pastorów potraktowała to jak coś zwyczajnego ...
                          • amityr Re: Halloween - 01.11.13, 15:03
                            Powiem szczerze ,że za cholerę ,to mi się nie podoba ale toleruję.No bo co ja na to poradzę że raczej nie lubię jak w autobusie jakieś dwie panie uprawiają chyba seks całując się i pojękując.Gorzej jakby to byli faceci. Niesmaczne w miejscach publicznych.
                            • pia.ed Re: Halloween - 01.11.13, 15:38
                              amityr napisał:
                              > Powiem szczerze ,że za cholerę ,to mi się nie podoba ale toleruję.No bo co ja n
                              > a to poradzę że raczej nie lubię jak w autobusie jakieś dwie panie uprawiają chyba seks całując się i pojękując.Gorzej jakby to byli faceci. Niesmaczne w miejscach publicznych.

Ciekawe ze w Polsce lesbijki i geje sa tacy odważni, ze maja seks w miejscach publicznych, co niemal wszyscy Polscy widzieli na własne oczy wink
                              a w liberalnej Szwecji nie odważają nawet trzymać się za ręce kiedy w dzień są na ulicach wśród ludzi ...

Kiedy w nocnym klubie w Sztokholmie dwie lesbijki po kilku drinkach zaczęły się całować,
                              to właściciel podszedł do nich, i poprosił o zaprzestanie albo wyjście z restauracji. Oskarżyły go o dyskryminacje mniejszości seksualnej, ale przegrały ...
                              • waga_1949 Re: Halloween - 01.11.13, 16:58
                                A mnie nie gorszy miłość osób jednej płci. Natomiast szlag mnie trafia na każde doniesienie o pedofilii. Odnośnie halloween - bardziej podoba mi się wesoła wersja pamięci o zmarłych niż to nasze, polskie,katolickie smęcenie. I nie wiem dlaczego takie właśnie smęcenie, skoro w myśl religii katolickiej, należy cieszyć się, bo zmarły poszedł do boga. A przecież to podobno bóg jest najważniejszy. Wg mnie najważniejsza jest rodzina i to, aby nie robić świństw. Nie mam nic przeciwko obrzędom innym od naszych,polskich. Podoba mi się zwyczaj Romów, którzy na groby bliskich przychodzą z "rozweselaczem" oraz poczęstunkiem i są radośni. To widziałam dzisiaj na cmentarzu we Wrocławiu-Brochowie.
                              • amityr Re: Halloween - 01.11.13, 19:57
                                pia.ed napisała:
                                > Ciekawe ze w Polsce lesbijki i geje sa tacy odważni, ze maja seks w miejscach p
                                > ublicznych, co niemal wszyscy Polscy widzieli na własne oczy wink
                                > a w liberalnej Szwecji nie odważają nawet trzymać się za ręce kiedy w dzień są
                                > na ulicach wśród ludzi ...

A ja dwa tygodnie temu wracając z Warszawy autobusem pośpiesznym miałem taką możliwość oglądać.
                                Powiem szczerze ,że wymioty innej osoby powodują u mnie w o wiele mniejsze obrzydzenie.
                                W twojej liberalnej Szwecji jeszcze trochę i będziesz przymusowo musiała chodzić na modły do meczetu jak będziesz mieszkała akurat w takiej dzielnicy gdzie większość to muzuły.
                                • dorka556 Re: Halloween - 01.11.13, 20:20
                                  Muzuły? Co to takiego?
                                • 92ela Re: Halloween - 01.11.13, 20:56
                                  amityr napisał:

> W twojej liberalnej Szwecji jeszcze trochę i będziesz przymusowo musiała chodz
                                  > ić na modły do meczetu jak będziesz mieszkała akurat w takiej dzielnicy gdzie w
                                  > iększość to muzuły.

Z zasady nigdy nie wdaję się w polemikę z osobami o takich poglądach. Kim Ty jesteś? Zamiast jeździć "do Warszawy autobusem pośpiesznym" hahaha, wyjedź raz czy dwa do krajów, o których tak wiele "wiesz" tylko z przekazów internetowych oszołomów i przekonasz się jak naprawdę żyją, jaką mają mentalność i jakimi tematami interesują się ludzie w naszym przedziale wiekowym. Kiedyś zaatakowałeś marguyu, która słusznie udzieliła Ci lekcji n/t Żydów, teraz snujesz proroctwa do Pia, a żadnej merytoryki w Twoich wypowiedziach nie ma.

• pia.ed Re: Halloween - 01.11.13, 22:35
                                    92ela napisała:

Zamiast jeździć "do Warszawy autobusem pośpiesznym", hahaha, wyjedź raz czy dwa do krajów, o których tak wiele "wiesz" tylko z przekazów internetowych oszołomów ...

No to zapraszam amityra do Malmö ... smile

• amityr Re: Halloween - 01.11.13, 23:42
                                    92ela napisała:

> Z zasady nigdy nie wdaję się w polemikę z osobami o takich poglądach. Kim Ty je
                                    > steś? Zamiast jeździć "do Warszawy autobusem pośpiesznym" hahaha, wyjedź raz cz
                                    > y dwa do krajów, o których tak wiele "wiesz" tylko z przekazów internetowych o
                                    > szołomów i przekonasz się jak naprawdę żyją, jaką mają mentalność i jakimi te
                                    > matami interesują się ludzie w naszym przedziale wiekowym. Kiedyś zaatakowałeś
                                    > marguyu, która słusznie udzieliła Ci lekcji n/t Żydów, teraz snujesz proroctwa
                                    > do Pia, a żadnej merytoryki w Twoich wypowiedziach nie ma.

Fakt ,że ty wiesz najlepiej .Zapewne nie w jednym kraju i nie w jednym hotelu czas spędziłaś i nie pytam gdzie i z kim i za co???????? .........Co w tym złego ,że jechałem autobusem.Tak cię to drażni . A może te lesbijki.
                                • pia.ed Meczet i muzulmanie 01.11.13, 21:12
                                  amityr napisał:
                                  > W twojej liberalnej Szwecji jeszcze trochę i będziesz przymusowo musiała chodzić na modły do meczetu jak będziesz mieszkała akurat w takiej dzielnicy gdzie większość to muzuły.

Chetnie bym poszla , ale musialabym sie najpierw przebrać za muzułmankę ...
                                  a mnie w chustce nie do twarzy.
                                  A tak przy okazji: dyrektor całego kompleksu to moj znajomy z czasow, kiedy pracowalam jako nauczycielka jezyka ojczystego, on tez.
                                  Byliśmy w tej samej szkole przez kilka lat. To bardzo miły, nowoczesny człowiek, pochodzi z Macedonii.

Te trzy pożary czy próby pożarów nigdy nie zostaly wyjaśnione i istnieja powazne podejrzenia, ze to konserwatywni muzułmanie podpalali,
                                  bo dyrektor nie zgadzał sie na sprzedanie meczetu chętnym z Arabii Saudyjskiej.
                                  Obecnie buduje sie nowy meczet w tej samej dzielnicy, dwa kilometry od obecnego ...

pl.wikipedia.org/wiki/Meczet_w_Malm%C3%B6
                                  • talia.com Re: Meczet i muzulmanie 03.11.13, 11:48
                                    pia.ed napisała:

> Chetnie bym poszla , ale musialabym sie najpierw przebrać za muzułmankę ...
                                    > a mnie w chustce nie do twarzy.

To sobie burkę załóż, a na głowę kapelusz z czarnym, gęstym welonem.
                                • pia.ed A tak bedzie wygladal nowy meczet 01.11.13, 21:28
                                  www.friatider.se/nya-moske-byggs-i-malmo
                                  • amityr Re: A tak bedzie wygladal nowy meczet 02.11.13, 00:05
                                    Zawsze tak jest.Najpierw paluszek,potem całą rękę. Przyjdzie czas ,że jak w Anglii już policja boi się wejść do dzielnicy muzułmańskiej. Choinki też się nie ubierze jak w Brukseli żeby nie drażnić itd itp.Mieszkasz w Szwecji,Norwegii,Austrii mieszkaj sobie.Twoja sprawa.Miałem możliwość mieszkać w USA.Mam tam rodzinę od pokoleń ale wybrałem Polskę. Brat i siostra mieszkają w Niemczech,kuzyni w USA, Holandii,Anglii,Włoszech więc rozmawia się i to na różne tematy.O znajomych nie wspomnę.Pojechała za chlebem albo jeszcze w innych sprawach zarobkowych a po tym udaje istotę prawie świętą.Zapytasz jaki twój zawód wyuczony.Odpowie,mam tylko praktykę.Też hahaha.
                                    • pia.ed Re: A tak bedzie wygladal nowy meczet 02.11.13, 12:40
                                      amityr napisał:
                                      Brat i siostra mieszkają w Niemczech,kuzyni w USA, Holandii,Anglii,Włoszech więc rozmawia się i to na różne tematy.O znajomych nie wspomnę. Pojechała za chlebem albo jeszcze w innych sprawach zarobkowych a po tym udaje istotę prawie świętą. Zapytasz jaki twój zawód wyuczony. Odpowie, mam tylko praktykę. Też hahaha.

Czyżbyś obserwacje o "praktyce" miał na podstawie Twojej rodziny i znajomych?
                                      • amityr Re: A tak bedzie wygladal nowy meczet 02.11.13, 13:40
                                        pia.ed napisała:

> Czyżbyś obserwacje o "praktyce" miał na podstawie Twojej rodziny i znajomych
                                        > ?

Ten post akurat nie dotyczył Ciebie. Nie zauważyłaś?
                                        • aga-kosa A miało być o świętowaniu. 02.11.13, 17:18
                                          Wczoraj i dziś mieliśmy tradycyjną pielgrzymkę po grobach tych co odeszli.
                                          Wczoraj, kiedy patrzyłam na kilka hektarów - ogrodzonych, pokrytych płytami za gigantyczne pieniądze, z wazonami kwiatów i zniczami - dużo, dużych, drogo... Samochody, stroje - żeby wszyscy znajomi mnie widzieli - zrobiło mi się smutno.
                                          W środę mieliśmy spotkanie, na którym wspominaliśmy tych co odeszli - na cmentarzach - nawet w trakcie mszy za zmarłych - rozmowy; jak dzieci, jaki samochód, o polityce itd
                                          Cho...a! Ja tak nie chcę.
                                          Powiedziałam, że dla mnie to nie jest już ani święto "Wszystkich Świętych" ani święto zmarłych.
                                          To BIZNES! Biznes dla ogrodników i całej rzeszy "przemysłu cmentarnego"
                                          Ciekawa jestem jak by działały zakłady pogrzebowe gdyby ZUS nie wypłacał nawet tych czterech tysięcy.
                                          Jutro czeka mnie trudna rozmowa z dziećmi i wnukami.
                                          Wiem, że stoję w kolejce... aga
                                          Rozświetlone cmentarze a dzień wcześniej świecące dynie ... Jakoś trudno wyrazić słowami co mi się w głowie snuje aga
                                          • amityr Re: A miało być o świętowaniu. 02.11.13, 22:02
                                            Myślę ,że będzie oki.Cały czas trzymam za Ciebie kciuki.
                                        • pia.ed ............................................. 02.11.13, 23:09
                                          amityr napisał:
                                          >
                                          > Ten post akurat nie dotyczył Ciebie. Nie zauważyłaś?

Nie zauważyłam ... uncertain
                                          • talia.com Re: ............................................. 03.11.13, 11:50
                                            pia.ed napisała:

> amityr napisał:
                                            > >
                                            > > Ten post akurat nie dotyczył Ciebie. Nie zauważyłaś?
                                            >
                                            >
                                            > Nie zauważyłam ... uncertain

Zmień okulistę, bo obecny cie oszukuje.
                                  • amityr Re: A tak bedzie wygladal nowy meczet 03.11.13, 10:31
                                    pia.ed napisała:

> www.friatider.se/nya-moske-byggs-i-malmo

A jakiś kościół chrześcijanie też budują ???Niekoniecznie katolicki!
                                    • pia.ed Koscioly w Szwecji 03.11.13, 12:44
                                      amityr napisał:

A jakiś kościół chrześcijanie też budują ??? Niekoniecznie katolicki!

Nowych kościołów nie potrzeba budować, bo te istniejące świecą pustkami ...
                                      Kiedyś każdą wieś mająca kilkaset mieszkańców musiała mieć własny kosciol.
                                      Teraz te kościoły otwiera sie raz na miesiąc z okazji chrztu lub slubu.

• amityr Re: Koscioly w Szwecji 03.11.13, 15:28
                                        pia.ed napisała:

> Nowych kościołów nie potrzeba budować, bo te istniejące świecą pustkami ...
                                        > Kiedyś każdą wieś mająca kilkaset mieszkańców musiała mieć własny kosciol.
                                        > Teraz te kościoły otwiera sie raz na miesiąc z okazji chrztu lub slubu.

I tu sama sobie odpowiedziałaś gdzie psa pogrzebano.
                                        • pia.ed Re: Koscioly w Szwecji 04.11.13, 01:38
                                          amityr napisał:

> I tu sama sobie odpowiedziałaś gdzie psa pogrzebano.

Moze jednak wysilisz się i wyjaśnisz obszerniej co ma piernika do wiatraka?
                                          Co wspólnego ma coraz mniejsza frekwencja w kościołach protestanckich
                                          z budowaniem meczetów?
                                          Chyba nie sugerujesz, ze Szwedzi gromadnie przeszli na islam???
                                          smile
    • amityr Re: Halloween - 03.11.13, 17:17
      @ela
      http://i42.tinypic.com/zlsx03.jpg
      • engine8 Re: Halloween - 05.11.13, 02:24
        Jaki z tego wniosek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka