Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka

14.05.07, 23:45
panie doktorze prosze o rade od pewnego czsu moja 3miesieczna corka ssie
kciuka martwie sie poniewaz cztajac na forum mamusie pisaly ze jest trudno
odluczyc dziecka tego nawyku a rowniez ze to normalne i zeby sie nie
martwic.chcialabym poznac pana opinie.z gory dziekuje.mamusia oliwki
Obserwuj wątek
    • mikolaj_danko Re: ssanie kciuka 18.05.07, 11:12
      Jest to częsty nawyk u maluchów, którego faktycznie ciężko oduczyć. Niestety może on mieć wpływ na wadę zgryzu u dziecka w przyszłości.
    • pacsirta Re: ssanie kciuka 19.05.07, 20:59
      Moja starsza córka ssała kciuk przez 1,5 roku i nie ma wady zgryzu (ma ponad 5
      lat). Zrezygnowła sama. Młodszą przestawiłam ze smoczka na kciuk (od smoczka
      była uzależniona a kciuk ssie sporadycznie przed zaśnięciem). Znam chłopca,
      który nie ssał ani smoczka ani kciuka i ma okropną wadę zgryzu. Jak widzisz,
      nie ma reguły. A u takich malutkich dzieci ssanie kciuka jest naturalną
      potrzebą i nie należy się tym przejmować.
      • mikabk27 Re: ssanie kciuka 21.05.07, 13:04
        to jest okropny nawyk-moja córka ma 1,5 roku i praktycznie nie można już jej
        odzwyczaić od ssania kciuka-wcześniej ssała przy zasypianiu i w nocy przez sen,
        a teraz już widzę że stoi koło łóżeczka i ssie palec już nawet w ciągu dnia.Na
        noc i do spania w dzień zakładmy jej od ok 2m-cy bluzeczkę z zaszytymi
        rekawkami-ale niestety już jest za duża i gdy tylko zapomnimy założyć kaftanika
        paluszek wędruje do buzi-mam poczucie winy,że to zaniedbaliśmy i powinniśmy juz
        wcześniej tak zareagować:((,ponadto ząbki na dole są bardzo krzywe,myślę że to
        właśnie ssanie kciuka jest tego przyczyną-ani ja ani mąż nie mamy krzywych
        zębów...oj czeka nas długa droga i szereg wizyt w gabinecie dentystycznym a
        przy tym spore wydatki na aparaty na ząbki:((
    • szwedka111 Re: ssanie kciuka 21.05.07, 13:24
      skonsultuj się ze stomatologiem dziecięcym. Słyszałam opinie, ze lepiej dać
      smoczka, niż zeby dziecko ssało kciuka. Mój maluch ma już 3,5 roku i niestety
      dośc długo nie mógł odzwyczaić sie od smoczka przy spaniu. Skonsultowałam się
      ze stomatologiem dziecięcym i doradził jakieś inne utrojstwo zamiast smoczka,
      nie poznałam jednak tego wynalzaku, bo przekonałam malucha, ze na Nowy Rok
      każdy robi sobie jakieś postanowienie i moze on też postanowi odstawić smoczka
      i o dziwo udało się bez problemu!
      Podaj smoczka, jego kształt mozna dziś też odpowiednio dobrać.
      pozdrawiam - mama Kuby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka