12.11.13, 19:18
Możecie pisać co wam się żywnie podoba ale ja uważam ,że to jeden z ostatnich mądrych profesorów i to co mówi jest świętą prawdą . Wyludnienie, brak przemysłu,postępująca bieda,rozwydrzenie młodzieży i brak pracy nie mówiąc o ciągle rosnącym zadłużeniu. Wszystko to powoduje ,że idziemy na dno jak Titanic .Mało ,cały czas muzyka gra a na parkiecie dwóch panów splecionych w nierozerwalnym ucisku .
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Titanik 12.11.13, 20:05
      Ja tu czegoś nie rozumiem.Profesor mówi -nie o taką Polskę walczylismy. Niech mi ktos wreszcie wyjaśni - prosto i zwięźle -a o jaką ? . Zaczęło się od strajków i wyglądało to na walkę o lepszy byt ludzi pracy.A jednocześnie chcielismy zrzucić jarzmo Wielkiego Brata. A to jedno z drugim nie przystaje do siebie.Bo jeśli obalamy ustrój i chcemy niepodległosci i wolnego rynku to gdzie tu mowa o ludziach pracy? Nie ten ustrój. Poprostu zabrakło komuś wyobraźni, trzeba było wtedy myśleć o ludziach a nie zachłystywać sie wolnoscią i dziką prywatyzacją, rozwalanie wszystkiego co po komunie zostało.Ludzi zostawiono samych sobie. Nawt były prezydent błysnął złotą radą że jak mu zabrakło pieniędzy to napisał książkę! .Do kogo teraz pretensje? A gdzie wtedy byli ci mądrzy?
      • wikul Re: Titanik 12.11.13, 20:13
        iryska2604 napisała:

> Ja tu czegoś nie rozumiem.Profesor mówi -nie o taką Polskę walczylismy. Niech m
        > i ktos wreszcie wyjaśni - prosto i zwięźle -a o jaką ? . Zaczęło się o
        > d strajków i wyglądało to na walkę o lepszy byt ludzi pracy.A jednocześnie ch
        > cielismy zrzucić jarzmo Wielkiego Brata. A to jedno z drugim nie przystaje d
        > o siebie.Bo jeśli obalamy ustrój i chcemy niepodległosci i wolnego rynku to gd
        > zie tu mowa o ludziach pracy? Nie ten ustrój. Poprostu zabrakło komuś wyobraźni
        > , trzeba było wtedy myśleć o ludziach a nie zachłystywać sie wolnoscią i dzi
        > ką prywatyzacją, rozwalanie wszystkiego co po komunie zostało.Ludzi zostawiono
        > samych sobie. Nawt były prezydent błysnął złotą radą że jak mu zabrakło pieni
        > ędzy to napisał książkę! .Do kogo teraz pretensje? A gdzie wtedy byli ci mąd
        > rzy?

Ze smutkiem oglądam i słucham profesora. Był jednym z moich autorytetów. Uczyłem się z jego skryptów. Teraz mam wrażenie że zatrzymał się mentalnie w PRL-u.
        • jaga_22 Re: Titanik 12.11.13, 21:48
          Słuchałam go w TV i dziwiłam się co on mówi.
          Nie trzeba mieszać jednego z drugim,wandalizm,to wandalizm.
      • stedo Re: Titanik 12.11.13, 21:56
        Trzeba jeszcze pamiętać jakie były warunki zewnętrzne - dług pogierkowski, brak gotówki by zainwestować i unowocześnić przemysł i wiele, wiele ograniczeń. Ceną na darowanie chociaż części długu i zaciągnięcie nowych pożyczek było otwarcie rynku zbytu dla zachodu, a to wiązało się z konkurencją z naszymi nierentownymi i przestarzałymi fabrykami, które zaczęły upadać. Były rozważania tzw. trzeciej drogi, Wałęsa chciał uwłaszczyć Polaków dając im fundusze na wykup majątku narodowego, pamiętne 100mln na łebka. Ale to było na stare pieniądze, teraz to byłoby 10tys. Niewiele można by zaszaleć. Ale to wszystko były rozważania, a trzeba było działać szybko, bo produkcja stała, inflacja szła w setki %, rynek był pusty. Wybrano drogę sprawdzoną, na skróty, co zaowocowało XIXwiecznym kapitalizmem.Przypomnijcie sobie jak wtedy traktowano ludzi, którzy myśleli inaczej.
    • amityr Re: Titanik 13.11.13, 12:22
      Proszę mi nie wmawiać,
      że to są dwa odrębne światy.
      Jeden skundlony a drugi też niebogaty.
      Widzą wszystko przez szparę w przyłbicy,
      Jeden zbzikował a drugi na Unię liczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka