Dodaj do ulubionych

Oglądaliście?

02.02.14, 12:40
W niedawnym "Szkle kontaktowym" jedna z kobiet poruszyła problem przeliczania wczesnych emerytur na normalne u kobiet z 1953 rocznika.
Czy Coś Wam bliżej na ten temat wiadomo?
Od ubiegłego roku przeliczają na mniej dogodnych warunkach i ponoć można na tym sporo stracić.
Jak to jest?Czy może w ogóle nie zgłaszać się do ZUSu?Bo skoro mają pourywać i tak z tych nędznych groszy to ja dziękuję.
Obserwuj wątek
    • dwa-filary Re: Oglądaliście? 02.02.14, 13:32
      Jeżeli nie pracujesz na wczesnej emeryturze, to sie nic nie zmieni. Trzeba / będąc na wcześniejszej emeryturze /przepracować 30 miesięcy, wtedy przeliczą na nowo/ 30 miesięcy składkowych/
      • jagodajna Re: Oglądaliście? 02.02.14, 16:23
        Nic się nie zmieniło, od 1 stycznia 2013 roku są nowe przepisy odnośnie przejścia z wcześniejszej emerytury na zwykłą. Jeżeli będziesz pracowała tak jak Filarka mówi to zyskasz jak nie to prawdopodobnie stracisz ale....ZUS i tak będzie płacił kwotę która jest korzystniejsza. Temat już był....

forum.gazeta.pl/forum/w,29055,143965105,143965105,O_co_tu_chodzi_.html
    • wikul Re: Oglądaliście? 02.02.14, 18:12
      A może chodziło o te emerytury ?

prawo.rp.pl/artykul/1066334.html
      • anka125 Re: Oglądaliście? 03.02.14, 12:30
        Nie,to jeszcze inny temat był.
        I nie o pracę na wcześniejszej chodziło,bo to wiadome.
        Chodziło prawdopodobnie o to,że rocznik 1953 był ostatnim rocznikiem który mógł przejść na wcześniejszą na starych,korzystniejszych zasadach.
        Potem to się urwało.
        A od ubiegłego roku właśnie "cichcem" zrobiono jeszcze "fajniejsze" przeliczenie że...odliczają to,co na wczesnej się wzięło.
        Prawdopodobnie jest jakaś możliwość ( nie chodzi o zatrudnienie) korzystniejszego przeliczenia przy przejściu na normalną.I rocznik 1953 miałby być tym ostatnim który na tym nie traci.
        Niestety,nigdzie o tym się nie mówi.A nie chcę jechać do ZUSu i pytać bo im nie wierzę.
        Nie wierzę,że pozostawią korzystniejszą opcję .Wystarczy im się przypomnieć - to już mają delikwenta.
        Przecież kwota bazowa jest co roku waloryzowana i w związku z tym przystępując do przeliczania emerytury powinniśmy zyskiwać a nie tracić.
        To co z nami podstępnie zrobiono to złodziejstwo.
        • zajbel Re: Oglądaliście? 03.02.14, 12:51
          Przepis o takim a nie innym przeliczaniu emerytury wcześniejszej na normalna istnieje juz pare lat i do końca bodajże 2012 roku można było składać wniosek o przeliczenie wg starych zasad. Przeliczenie wg nowych tez jest korzystniejsze ale nie tak jak poprzednie . Ale w obu przypadkach opłacalo sie to tylko tym co mieli pominiete lepsze zarobki. To bylo tak z ostatnich 20 lat najpierw trzeba było wybrać pełne 10 lat w kupie, a po znowelizowaniu z tychże 20 lat 10 najlepszych lat ale nie nastepujacych po sobie tylko jak wypadły oraz można bylo brać pod uwage miesiące pełne tak aby wyszło razem 10 lat . I tenże przepis funkcjonuje do dziś tylko że teraz od wyliczenia odejmuje sie pobrane w trakcie pobytu na wcześniejszej kwoty i zostaje mniej. Tak więc jeżeli na wcześniejszej emeryturze ktoś nie pracował a lata wziete do obliczenia były akurat te najlepsze to nie ma po co składać wniosku o przeliczenie bo nic sie nie zmieni. Ja akurat skorzystałam bo w owych 20 latach wzieto mi pod uwage tylko 7 najlepszych a 3 chude, a po przeliczeniu wzieto mi pod uwage 10 najlepszych a te 3 chude wyrzucono i w ten sposób zyskałam.
          • dwa-filary Re: Oglądaliście? 03.02.14, 17:23
            Z dziennika ustaw z ZUS

Zamiana emerytury jest opłacalna, jeśli po przyznaniu emerytury wcześniejszej emeryt podlegał ubezpieczeniom społecznym przez co najmniej 30 miesięcy. Dzieje się tak, ponieważ tylko w takim przypadku część socjalna nowej emerytury ustalana jest od kwoty bazowej obowiązującej w dacie przyznania tej emerytury. Dla przypomnienia część socjalna emerytury stanowi 24 proc. kwoty bazowej. Pozostałą część emerytury, która jest uzależniona od podstawy wymiaru emerytury i przebytych okresów składkowych i nieskładkowych ustala się od dotychczasowej kwoty bazowej, która następnie podlega waloryzacji.

Emeryt, który chce skorzystać z takiego uprawnienia musi sam wystąpić do ZUS z pisemnym wnioskiem. Do wniosku powinien dołączyć dokumenty, które poświadczą okresy zatrudnienia, przebyte po nabyciu prawa do wcześniejszej emerytury. Do wniosku emeryt może również dołączyć inne dokumenty, których nie złożył wcześniej, a które mogą wpłynąć na wysokość emerytury.

Podstawa prawna: Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity: Dz. U. 2004 r., Nr 39, poz. 353)

Autor: Ewa Ryś
    • dwa-filary Re: Oglądaliście? 03.02.14, 17:46
      Aniu, chyba o to Ci chodzilo sad

prawo.rp.pl/artykul/1056675.html
      • anka125 Re: Oglądaliście? 04.02.14, 12:55
        O to mi właśnie chodziło ale widzę,że nic na ten temat się więcej nie mówi.
        Sama do tej petycji chętnie dołączę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka