07.05.15, 13:10
www.tokfm.pl/blogi/lmarkuszewski/2015/05/demokracja_kontra_jowy/1
Dośc jasno wyłożone . Można się nie zgadzać ale fakty są faktami.
Obserwuj wątek
    • der-chef Te kraje muszą upaść 07.05.15, 13:25
      Państwa demokratyczne stosujące praktykę jednomandatowych okręgów wyborczych:

Stany Zjednoczone
      Wielka Brytania
      Francja
      Kanada
      Japonia (do 1992 system dwu- lub trójmandatowych okręgów wyborczych)
      Australia (proporcjonalny głos alternatywny)
      • czuk1 Re: Te kraje muszą upaść 07.05.15, 14:44
        Zajbel zwróciła na analizę (+ i --) wprowadzenia JOW. Red. Markuszewski tak podsumowuje swoją analizę:

...."Nasze życie publiczne jest chore. Chorób jednak jest wiele, a uniwersalnym lekiem na nie wszystkie nie może być JOW, który doprowadzi do zgonu pacjenta. Potrzeba nam więcej oddolnej demokracji, rozumianej jako referenda, budżety partycypacyjne i obywatelskie, potrzeba nam zmniejszenia różnic w finansowaniu wielkich i małych partii politycznych, potrzeba nam obniżenia progów wyborczych, czy podziału mandatów na poziomie okręgów (po przekroczeniu progu w danym okręgu), co pozwoliłoby wchodzić do Sejmu lokalnym komitetom, regionalistom i mniejszościom narodowym. Potrzeba nam wielu jeszcze innych rzeczy, z całą pewnością mogę jednak powiedzieć, że nie potrzeba nam systemu, który zabetonuje scenę polityczną i sprawi, że sam największy przywódca ruchu na rzecz JOW, Paweł Kukiz, będzie mógł zapomnieć o jakimkolwiek mandacie parlamentarnym z własnego komitetu...."

www.tokfm.pl/blogi/lmarkuszewski/2015/05/demokracja_kontra_jowy/1
        • czuk1 Re: Te kraje muszą upaść 07.05.15, 14:46
          Oczywiście, że "Zajbel zwróciła naszą uwagę na analizę .....
        • estella50 Re: Te kraje muszą upaść 07.05.15, 16:27
          G. Markowski od dawna budzi mój szacunek, a tą analizą to potwierdza.
          Żeby być posłem niezależnym, poza strukturami partyjnymi, trzeba być osobą bardzo majętną, no i mieć bardzo liczne grono rodziny i znajomych rozsianych w okręgu i gotowych organizować spotkania, drukować ulotki, obsługiwać prasę i tysiąc innych czynności wykonywać.
          Znany (szczególnie z bezprawnych różnych czynów) senator Stokłosa zmuszał swoich pracowników do rozlepiania plakatów. Ale takich niezależnych posłów/senatorów chyba nie chcemy, prawda?
          • estella50 Re: Te kraje muszą upaść 07.05.15, 16:38
            Jestem gorącą zwolenniczką oddolnych ruchów obywatelskich, budżetów partycypacyjnych itp.
            Demokracja tylko wtedy w pełni zaistnieje, kiedy większość obywateli będzie miała potrzebę i możliwość współdecydowania o sobie w swojej małej i dużej ojczyźnie.
            Na pewno pomoże w tym obniżenie progu wyborczego, zwiększenie dotacji dla mniejszych ugrupowań kosztem tych większych.
            • jagodajna Re: Te kraje muszą upaść 07.05.15, 16:53
              Podany link jest z blogu, gdzie swoje myśli ujawnia nie "redaktor" nie "G.Markowski" tylko
              Łukasz Markuszewski. Pochodzi z Brodnicy (woj. kujawsko-pomorskie). Związany z Toruniem. Historyk. Działacz społeczny i polityczny. Członek Partii Zieloni i stowarzyszenia Fabryka Demokracji. Emigrant zarobkowy. Zainteresowany polityką społeczną, systemami politycznymi i partyjnymi, demokracją oddolną i mechanizmami jej...
              Ciekawie pisze i owszem, tak jak wielu na swoich blogach.
            • estella50 Re: Te kraje muszą upaść 07.05.15, 18:36
              No tak, prawda. Wychodzi brak skupienia.
              Niech mi krajan , pan Markuszewski, wybaczy, że czytam jego przemyślenia (zgadzając się z nimi), jednak autorstwo przypisuję p. Markowskiemu (którego słucham zawsze z uwagą).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka