Dodaj do ulubionych

O.Rydzyk grzmi.

11.05.15, 13:13
Miesięcznice smoleńskie? "Pięć lat żeśmy nadawali i nic. A ta partia ma pieniądze"

Potem ojciec dyrektor złagodniał, ale tylko na chwilę. Przytoczył niedzielną homilię abp. Józefa Michalika, który mówił: - Ojczyzna jest chora, bo chore są elity i chory jest cały naród

Obojętność to jest choroba. Obojętność na wszystko, co się dzieje, na całe zło. Katolik nie może być obojętny. Nie możemy być chorzy. Dlatego dziękujemy tym, którzy wspierają Radio Maryja. Nie wiem, jak ojcowie, ale ja się bardzo martwię o Radio Maryja - zwrócił się do swoich dwóch współbraci, którzy byli z nim w studiu.

- To jest potężne dzieło, które idzie na cały świat. Żeby to utrzymać, trzeba zapłacić. Łącza wszystkie, przesyły satelitarne, transmisje. Koszt takiej transmisji jak dzisiaj to 30 tys. zł - mówił redemptorysta. Miał na myśli transmisję z mszy w smoleńską miesięcznicę, którą Telewizja Trwam nadawała z warszawskiej archikatedry.

- Dziękujemy tym, którzy myślą. Ale muszę powiedzieć, że nawet w Kościele katolicy nie myślą. Polacy się tak nauczyli na sępa. Gdzie się da, to z tego drugiego wyciągnąć i nic nie dać - mówił o. Rydzyk.

Za brak hojności oberwało się też PiS-owi.

- Kiedyś żeśmy przestali nadawać te msze dziesiątego z archikatedry, chociaż jesteśmy za patriotyzmem, za Polską. Dlaczego? Bo nie mamy pieniędzy. Pięć lat żeśmy nadawali i nic. Raz czy dwa razy nam dali, a przecież ta partia ma bardzo duże pieniądze. Każda partia ma ileś milionów rocznie dotacji. Nie będę mówił ile, to nawet nie dziesięć, nawet nie dwadzieścia. I tutaj na Radio Maryja nie ma - oburzał się ojciec dyrektor.

Oberwała też telewizja Republika, do której ojciec Rydzyk mówił, że podczas transmisji miesięcznicy smoleńskiej wzięła sygnał telewizyjny od jego stacji i nie napisała, że to "dzięki jej uprzejmości".

Komentarz wyborczy - bardzo lakoniczny - padł dopiero pod koniec audycji.

- Tu już się ludzie podniecają, że Andrzej Duda wygrywa pierwszą turę wyborów prezydenckich. Zobaczymy, zobaczymy - powiedział o. Rydzyk. Trudno zgadnąć, co miał na myśli.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,17895712,Wieczor_wyborczy_w_Radiu_Maryja__Dwa_zdania_o_Dudzie_.html#ixzz3ZpMMOlqY

Sporo skopiowałam,bo może być kłódka
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: O.Rydzyk grzmi. 11.05.15, 15:08
      Myślał że mu pieniążki będą z nieba lecieć jak manna?
      • czuk1 Re: O.Rydzyk grzmi. 12.05.15, 15:36
        To mi ideowiec, ewangelista, judasz ??? Za judaszowe pieniądze chce głosić słowo boże i promować sponsorów ?
        • kot404 Re: O.Rydzyk grzmi. 13.05.15, 01:40
          "Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los."
          Oscar Wilde
    • kot404 Re: O.Rydzyk grzmi. 13.05.15, 01:38
      "Nie ma nadziei na przyszłość - oświadczył Śmierć.
      - Więc co nas tam czeka?
      Ja
      - Ale poza tobą? - Śmierć spojrzał na niego ze zdziwieniem.
      Słucham?
      Sztorm nad nimi osiągnął szczyt. Jakaś mewa przeleciała obok nich, tyłem.
      - Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dlaczego warto żyć.
      Śmierć zastanowił się przez chwilę.
      KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE."
      Terry Pratchett

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka