Dodaj do ulubionych

Przerażenie ogarnia

04.09.15, 18:56
Tylko w Niemczech do końca roku ok. 800 tys. uchodźców z pogrążonych w wojnach państw Afryki i Bliskiego Wschodu będzie się starać o azyl. Najprawdopodobniej inne europejskie kraje również przyjmą na siebie odpowiedzialność za ich los, a imigranci zostaną rozlokowani proporcjonalnie do możliwości. Będą o tym rozmawiać 14 września na szczycie UE politycy europejskich państw.

Tymczasem rośnie krytyka wobec bogatych państw Zatoki Perskiej, które jak do tej pory nie przyjęły żadnego uchodźcy.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,18707256,najbogatsze-panstwa-zatoki-perskiej-przyjely-0-uchodzcow-to.html#ixzz3kn0sn63u

Ze strachem patrzę na te tłumy szturmujące zasieki z drutu kolczastego, na przerażone dzieci, zrozpaczone matki... Co ich czeka? Jak uwazacie,czy powinniśmy pomagać? Polscy uchodźcy też szli za armią Andersa, też ich ktoś przyjął.W latach 80-tych też potrzebowalismy pomocy i dostawaliśmy ją. Tylko ze czasem oczekiwania uchodźców przerastają mozliwości ,więc jak to robic? Jak powinna ta pomoc wyglądać?
Obserwuj wątek
    • der-chef Re: Przerażenie ogarnia 04.09.15, 19:07
      iryska2604 napisała:

> Ze strachem patrzę na te tłumy szturmujące zasieki z drutu kolczastego, na p
      > rzerażone dzieci, zrozpaczone matki... Co ich czeka?

Należy ich rozstrzelać.

Jak uwazacie,czy powinniś
      > my pomagać?

Nie.

Polscy uchodźcy też szli za armią Andersa, też ich ktoś przyjął.
      > W latach 80-tych też potrzebowalismy pomocy i dostawaliśmy ją.

A czy arabowie i inni azjaci nam pomagali?

Tylko ze cza
      > sem oczekiwania uchodźców przerastają mozliwości ,więc jak to robic? Jak powin
      > na ta pomoc wyglądać?

Mamy im dać wszystko za darmola.

Skoro wyrzucają darowaną żywność to nie zasługują na żadną pomoc.
      • estella50 Re: Przerażenie ogarnia 04.09.15, 19:23
        der-chef:
        - podczas II wojny św. Iran przyjął kilkadziesiąt tysięcy polskich sierot, pózniej te sieroty trafiły do Afryki. To są udokumentowane fakty. Jedną z opiekunek tych wojennych sierot była moja licealna wychowawczyni.
        - UE płaci na każdego uchodżcę ok. 2,8 tys. zł. Niespecjalnie więc obciąży to nasz, polski budżet.
        - po II w.św. byliśmy w stanie przyjąć w zrujnowanym, biednym kraju kilkadziesiąt tysięcy Greków. Ich wdzięczni potomkowie (m.in. Eleni) pamiętają to do dziś z wdzięcznością.

• iryska2604 Re: Przerażenie ogarnia 04.09.15, 19:30
          der-chef - empatią nie grzeszysz. Ciekawe jakby to było , gdyby tobie przyszło uciekać? Przeczytaj jeszcze raz spokojnie to co piszesz.
          • iryska2604 Re: Przerażenie ogarnia 04.09.15, 19:39
            Kwestia otwarcia polskich granic dla uchodźców z Syrii i Erytrei podzieliła Polaków - padają m.in. argumenty o tym, że władze powinny w pierwszym rzędzie dbać o dobro własnych obywateli, inni z kolei wskazują, że taki szlachetny gest nie zostanie zapomniany. Tym bardziej, że nasi rodacy, tragicznie doświadczeni w czasie II wojny światowej, wielokrotnie korzystali z serdeczności innych.
            natemat.pl/148383,my-tez-bylismy-uchodzcami-w-czasie-ii-wojny-swiatowej-przyjmowali-nas-na-calym-swiecie
            Proponuję żeby kazdy pomyślał o tym że tak naprawdę nie wiemy co nas w zyciu moze spotkać.Zastanówmy się nad tym co by było gdybyśmy to my byli na ich miejscu. Na razie mamy wszystko czego im brakuje. A to tez ludzie.
        • plater-2 Re: Przerażenie ogarnia 05.09.15, 10:05
          Polska przyjela greckich uchodzcow politycznych z DSE ! Zdecydowana wiekszosc wrocila do siebie. Polska tez przymowala dzieci koreanskie w latach 50 i ine tez powróciły. Iran przyjal sieroty, dzieci. Ludzie, ktorzy znalezli sie w czasie wojny na terenie ZSRR nie pojechali tam z przyczyn ekonomicznych, ani nie uciekli przed wojna, a zostali przesiedleni do niewolniczej pracy. Osoby zdolne do słuzby wojskowej, równiez kobiety utworzyly armie, ktora wlaczyla sie do walki z Rzesza, a nie czekala na zasilki. Zreszta zasilki dla andersowcow w wyplacano z polskiego FON.
          Uchodzcy syryjscy wracac nie zamierzaja.

• estella50 Re: Przerażenie ogarnia 05.09.15, 10:40
            Grecy wrócili do siebie, Koreańczycy wrócili, ale Syryjczycy nie wrócą! Tak twierdzi plater-2. Być może wróżka reklamująca się tutaj tak przekazała mailem?

Jakakolwiek była przyczyna opuszczenia własnych domów - wywózka, wojna, prześladowania polityczne, czy religijne - ci ludzie nie z własnej winy czy woli MUSIELI szukać schronienia gdzieś daleko w świecie.
            Uchodżcy syryjscy są w większości wykształceni (wypowiadał się m.in. wykładowca uniwersytecki), chcą pracować, a nie czekać na zasiłki. Będą wracać do ojczyzny, jak tylko tam ustanie wojna. Takie ich deklaracje wielokrotnie słyszałam.
            Syria przed wojną domową była stabilnym, dobrze rozwiniętym gospodarczo krajem.
            Zasiłki uciekinierom wypłaca Unia Europejska.
            • plater-2 Re: Przerażenie ogarnia 05.09.15, 11:14
              Przyjmijmy dzieci, kobiety, starcow...

Mężczyxni w wieku poborowym, ktorzy uciekaja z ojczyzny i deklaruja,ze wroca tam, jak skonczy sie wojna reprezentuja inny od mojego system wartosci.

Chrzescijanska milosc blixniego nakazuje kochac drugiego jak siebie samego, nie bardziej niz siebie.
              • estella50 Re: Przerażenie ogarnia 05.09.15, 20:12
                plater-2 napisała:

> Mężczyxni w wieku poborowym, ktorzy uciekaja z ojczyzny i deklaruja,ze wroca ta
                > m, jak skonczy sie wojna reprezentuja inny od mojego system wartosci

I z honorem lec ! Będzie po latach kolejny pomnik. A jego własne dzieci niech sobie umierają z wycieńczenia w drodze!
                Mniej pomników, więcej pragmatyzmu !

• jaga_22 Re: Przerażenie ogarnia 05.09.15, 11:15
              Dla imigrantów z Węgier otworzyły się drzwi w Austrii i Niemiec.
    • estella50 Re: Przerażenie ogarnia 04.09.15, 19:15
      Wychodzę z założenia, że ci, którzy uciekają z Syrii, czy z Libanu, to nie dla poprawy swojego statusu materialnego, tylko (!) dla ratowania życia swojej rodziny zagrożonego wojną w ojczyżnie. Są wykształceni, chcą pracować.

Jestem też przekonana, że jest w mocy możnych tego świata zakończyć wojnę i w Syrii i w Libanie, a wtedy nikt już stamtąd uciekać nie będzie musiał. Nie wiem, czyje i jakie interesy stają ponad dramat tych zwykłych ludzi, mogę się tylko domyślać. Ale kiedy wyobrażam sobie, że to w moim mieście strzelają, bombardują, zabijają - to też uciekałabym stąd z dziećmi i wnukami, żeby ratować ich życie.
      • pia.ed Re: Przerażenie ogarnia 10.09.15, 12:56
        estella50 napisała:

Wychodzę z założenia, że ci, którzy uciekają z Syrii, czy z Libanu, to nie dla poprawy swojego statusu materialnego, tylko (!) dla ratowania życia swojej rodziny zagrożonego wojną w ojczyżnie.
        Są wykształceni, chcą pracować.

Nie wiem skad wiadomosc, ze Syryjczycy sa wyksztalceni ... Szwecja przyjela i dala pobyt staly 80 000 Syryjczykom i wsrod nich znalazlo sie trzech lekarzy ... ktorzy znaja jezyk angielski tak slabo, ze nie moga nostryfikowac swego dyplomu, ani nawet isc rownoelgle ze szwedzkim lekarzem w charakterze praktykanta w szpitalu ...
        Reszta to pol-analfabeci znajacy tylko pismo arabskie.

• estella50 Re: Przerażenie ogarnia 10.09.15, 15:55
          pia.ed - wiadomości oczywiście czerpię z mediów. W Syrii nigdy nie byłam, ani osobiście raczej żadnego Syryjczyka nie widziałam.
          Wiem, że do wojny Syria dobrze się rozwijała. Ludzie pracowali, studiowali, mieli swoje mieszkania, domy, biznesy.
          W tv widzę i słyszę, jak Syryjczycy wypowiadają się po angielsku, całkiem składnie. Oczywiście, w takim tłumie są też cwaniacy, lumpy. Także ludzie bez zawodu i wykształcenia. Chyba jednak ktoś z niewielkim intelektem też ma prawo żyć w pokoju i spokoju?
          Analfabetą nie jest ktoś znający tylko pismo arabskie. Tak, jak ktoś znający tylko cyrylicę, albo pismo łacińskie. Bo litery i słowa pisać i czytać potrafi.

Dla mnie najważniejsze jest to, żeby uchodżcy mieli obowiązek dostosowania się do prawa i zwyczajów państwa, które je przyjęło. I żeby po okresie adaptacyjnym z nauką języka, czy jakiegoś zawodu, ci ludzie zaczęli zarabiać na utrzymanie swoje i swoich rodzin.

Podobno w europejskich gremiach przebija się propozycja warunkowego, kilkuletniego prawa do zamieszkiwania w kraju przyjęcia uchodżcy. A te warunki to właśnie stosowanie się do prawa i podjęcie pracy.
          • pia.ed Re: Przerażenie ogarnia 11.09.15, 12:07
            Ci wyksztalceni i z biznesami opuscili Syrie juz na samym poczatku wojny by zaczac nowe zycie w arabskojezycznych krajach sasiedzkich ... Jak sie ma pieniadze to wszystko da sie zalatwic!
            Tylko najbiedniejsi trafili do tamtejszych obozow przejsciowych i czekaja na zakonczenie wojny.

Wlasnie stamtad Szwecja sprowadza co roku ustalona kwote 1 800 osob
            najbardziej potrzebujacych pomocy: inwalidow, starszych ludzi
            i samotne kobiety z malymi dziecmi.

Oprocz tego przyjezdzaja osoby starajace sie o azyl na wlasna reke, i jakos wsrod tych setek tysiecy nie ma takich, ktorzy po kilku latach pobytu mogliby utrzymac sie sami. A przeciez mieli czas na nauke jezyka ...
            Dlaczego wsrod tych, ktorych skieruja do Polski, maja byc inni ludzie?

Piszesz ze wypowiadaja sie ladnie po angielsku. Oczywiscie wsrod tych setek tysiecy
            zawsze znajdzie sie ktos kto zna angielski ... i takiego wybieraja do intervju.

Nazywam ich pol-alfabetami, bo takimi sa nawet w syryjskim pojeciu. Ukonczenie kilku klas szkoly podstawowej nie czyni nikogo "wyksztalconym" ... a uczenie sie nowego alfabetu to dla nich niemale wyzwanie, ktorego niewielu z nich chce sie podjac.

estella50 napisała:
            > Dla mnie najważniejsze jest to, żeby uchodżcy mieli obowiązek dostosowania się
            > do prawa i zwyczajów państwa, które je przyjęło. I żeby po okresie adaptacyjnym
            > z nauką języka, czy jakiegoś zawodu, ci ludzie zaczęli zarabiać na utrzymanie
            > swoje i swoich rodzin.

• krakkrakusek1au Re: Przerażenie ogarnia 11.09.15, 08:59
          Podobnie do Syryjczyków ja, moja żona i jeden z moich kolegów byliśmy analfabetami z Polski. Nie znaliśmy zupełnie języka angielskiego. Po kilku latach, przy pomocy Rządu Australii nauczyliśmy się dobrze angielskiego. Ani ja ani moja żona nigdy nie pracowaliśmy jako pracownicy niekwalifikowani. Mój kolega jest profesorem na uniwersytecie już od 25 lat. My z żona pracyjemy I zarabiamy powyżej przeciętnej w Australii.
    • der-chef Re: Przerażenie ogarnia 04.09.15, 19:53
      Imam Choudary: prawo szariatu zostanie wprowadzone także w Polsce

fakty.tvn24.pl/fakty-ekstra,52/imam-choudary-prawo-szariatu-zostanie-wprowadzone-takze-w-polsce,513212.html
      „Jednego dnia prawo szariatu zostanie wprowadzone także w Polsce, bo wierzymy, że należy usunąć wszystkie opresyjne reżimy. Jeśli rządzi wami ktoś inny niż Allah, to jest to forma ucisku. Dzięki naszej polityce i ten wasz reżim zostanie usunięty, a ludzie będą szczęśliwsi”
      • estella50 Re: Przerażenie ogarnia 04.09.15, 20:00
        Każdy kraj ma swojego Brauna, czy Terlikowskiego. A jak się nazywał ten una-bomber (?) w Stanach? Czy nie Kaczynski ?
        • iryska2604 Re: Przerażenie ogarnia 04.09.15, 20:14
          Der-chef -jeśli ty sie podpierasz " Faktem" to wybacz - nie ten poziom.
          • jaga_22 Re: Przerażenie ogarnia 04.09.15, 20:57
            "Przyjmijmy uchodźców" - apelują założyciele "Solidarności".
            "Solidarność ludzka to nasz obowiązek"

Apel podpisali m.in. Kuroń, Wujec, Bujak, Frasyniuk

Apel podpisali współzałożyciele ruchu tzw. pierwszej "Solidarności": Danuta Kuroń, Grażyna Staniszewska, Ludwika Wujec, Zbigniew Bujak, Jan Rulewski, Mirosław Chojecki, Jan Lityński, Henryk Sikora, Grzegorz Długi, Andrzej Milczanowski, Władysław Frasyniuk, Edward E. Nowak, Jerzy Stępień, Stanisław Handzlik, Janusz Onyszkiewicz, Henryk Wujec, Zbigniew Janas i Józef Pinior.

"Wyrażamy nadzieję, że nasz apel spotka się ze zrozumieniem, szczególnie przez nasze społeczeństwo, które udowodniło światu, czym jest wartość solidarności w znaczeniu społecznym i ludzkim. Wierzymy także, że organizacje pozarządowe, niosące zawsze pomoc ludziom dotkniętym nieszczęściem, zainicjują obywatelską akcję przyjmowania i opieki nad uchodźcami zagrożonymi utratą zdrowia i życia" - podkreślili na koniec.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18712039,apel-zalozycieli-solidarnosci-przyjmijmy-uchodzcow-solidarnosc.html?lokale=local#BoxNewsLink
            • estella50 Re: Przerażenie ogarnia 04.09.15, 21:11
              Honor żyjącej w pokoju i sytej Europy broni mała Islandia. Niemal każdy z Islandczyków deklaruje wolę przyjęcia pod swój dach uchodżców.
              Bronią też wolontariusze na Węgrzech, w RFN, a także polscy sygnatariusze cytowanego listu.

Życzę sobie i nam, byśmy nigdy nie mieli okazji przekonać się o honorze innych nacji, gdyby to nas, Polaków, spotkał wojenny dramat.
              • plater-2 albo na dnie z honorem lec ! 08.09.15, 10:40
                Irlandia liczy 300 tys mieszkancow w tym 10 tys Polakow (3 %) .

Gęstość zaludnienia 3,1 mieszk/km2.

Dzietność 1,89.

Wezma kazda ilośc ludzi chetnych do pracy. Nie ma to nic wspolnego z honorem.

przegladislandzki.pl/
                • ste.do Re: albo na dnie z honorem lec ! 10.09.15, 15:09
                  I...Slandia.
    • der-chef Re: Przerażenie ogarnia 04.09.15, 19:58
      Muzułmańscy imigranci przez pół roku mieszkali w specjalnej placówce dla uchodźców z innych krajów, a później brutalnie zgwałcili szefową ośrodka

www.fakt.pl/wydarzenia/wlochy-muzulmanie-zgwalcili-urzedniczke-ds-imigrantow,artykuly,565717.html
      • krakkrakusek1au Re: Przerażenie ogarnia 05.09.15, 00:16
        Nie każdy muzulmanin to terrorysta. Nie każdy ksiądz to pedofil. Niemieccy (i inni) nazisci w czasie II Wojny też uważali, że każdy żyd to pasożyt.
        Potępiam twoje poglądy der-chef. Każdego, nieważne czy katolika, ateistę, żyda, jechowego, muzulmanina, czarnego czy białego należy traktować jak człowieka. Oceniać należy tylko faktyczne, a nie domniemane na podstawie rasy czy religii postępowanie.
        • estella50 Re: Przerażenie ogarnia 05.09.15, 00:18
          Podpisuję się pod tym oburącz!!!
        • der-chef Re: Przerażenie ogarnia 05.09.15, 14:52
          Możesz sobie potępiać moje poglądy. Postępowanie niestety wynika z przynależności czy to rasowej czy religijnej czy więziennej. Z tym kolorowym bydłem miałem okazje się zapoznać w Niemczech we Francji i w Belgii. Odwiedź sobie muzułmańskie dzielnice w Nicei, Marsylii czy Lyonie.
          • iryska2604 Re: Przerażenie ogarnia 05.09.15, 19:30
            plater-2 05.09.15, 11:14 Odpowiedz
            Przyjmijmy dzieci, kobiety, starcow...

Mężczyxni w wieku poborowym, ktorzy uciekaja z ojczyzny i deklaruja,ze wroca tam, jak skonczy sie wojna reprezentuja inny od mojego system wartosci.

Chrzescijanska milosc blixniego nakazuje kochac drugiego jak siebie samego, nie bardziej niz siebie.

Otóż to - nie bardziej niz siebie. Najlepiej olać ich,nie? Lub nazwać tak jak der-chef - kolorowym bydłem. Wstyd mi za was.
            • anoagata Re: Przerażenie ogarnia 10.09.15, 12:37
              Czy ktoś ma wizje do czego to zmierza i czym się zakończy ???
              Podzieleni ludzie ,podzielone kraje i kontynenty.
              Ja nie mogę tego już oglądać,słuchać a nawet myśleć już nie mogę.
              • plater-2 Re: Przerażenie ogarnia 10.09.15, 15:01
                Rekonkwista ?
              • ste.do Re: Przerażenie ogarnia 10.09.15, 15:23
                W Syrii każdy walczy z każdym. A za każdym stoi jego zagraniczny sponsor: Iran, Rosja, USA. Aby nad tym zapanować "sponsorzy" muszą się dogadać.
                A wszystko zaczęło się od USA po ataku na WCT. Szukając autorów zamachu zaczęli "porządki" w Afganistanie i Iraku, a potem profilaktycznie w Afryce płn. usiłując wprowadzić "demokrację made in USA". Przedtem tamte reżimy trzymały społeczeństwa za twarz i istniała jakaś równowaga zgodna z ich modłą. Potem wszystko się rozpadło i zapanowała nomen omen "wolnaamerykanka". Teraz aby nad tym zapanować "sponsorzy" muszą usiąść do stołu i wspólnie rozbroić walczących.
                • aga-kosa Re: Przerażenie ogarnia 10.09.15, 16:11
                  Słuchałam w południe wypowiedzi Ziobry - jest przeciw. Jego zdaniem są bogatsze kraje o podobnej religii i ich nie chcą.
                  Powiedział też o odpowiedzialności USA i o tym, że Rosja sprzedaje im broń.
                  Niech się dzieje wola nieba. aga
                • wirujacypunkt Re: Przerażenie ogarnia 10.09.15, 17:46
                  ste.do napisała:

> W Syrii każdy walczy z każdym. A za każdym stoi jego zagraniczny sponsor: Iran,
                  > Rosja, USA. Aby nad tym zapanować "sponsorzy" muszą się dogadać.
                  > A wszystko zaczęło się od USA po ataku na WCT. Szukając autorów zamachu zaczęl
                  > i "porządki" w Afganistanie i Iraku, a potem profilaktycznie w Afryce płn. usił
                  > ując wprowadzić "demokrację made in USA". Przedtem tamte reżimy trzymały społec
                  > zeństwa za twarz i istniała jakaś równowaga zgodna z ich modłą. Potem wszystko
                  > się rozpadło i zapanowała nomen omen "wolnaamerykanka". Teraz aby nad tym zapan
                  > ować "sponsorzy" muszą usiąść do stołu i wspólnie rozbroić walczących.

Zgadzam się z Tobą od pierwszego do ostatniego słowa.
                  Napisałaś/eś niemal dokładnie to o czym i ja myślę.
                  • estella50 Re: Przerażenie ogarnia 10.09.15, 18:00
                    To się zaczęło znacznie wcześniej, kiedy europejskie cywilizacje zaczęły wprowadzać swoje porządki w podbitych i skolonizowanych pozaeuropejskich krajach. Jedynym błędem tych podbitych było posiadanie bogactw naturalnych, na które ochotę miały europejskie monarchie i cesarstwa. I zaczęła się epoka paciorków za posłuszeństwo i granic pod linijkę, za to w poprzek odwiecznych terenów plemiennych. I pogardy dla "dzikich".

• zgred.polarny Ciekawa teoria 10.09.15, 15:56
      forum.gazeta.pl/forum/w,17007,158560227,158560227,dlugoterminowy_plan_rozpadu_unii_europejskiej_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka