Dodaj do ulubionych

Kobieta- 97 letnia

25.02.16, 19:01
Czy ktoś z Państwa opiekował się osobą w tak sędziwym wieku i spotkał się może z nocnym wstawawniem do ubikacji, co godzinę lub w krotszym czasie.
Moja 70 letnia siostra opiekuję się bezdzietną 97 letnią ciocią i jest wykończona tym wybudzaniem jej przez ciocię do ubikacji, aby oddać z 10 ml moczu.
Ciocia nie akceptuje podpasek medycznych, ani pampersów.
Otrzymuje lek na sen, ale on jej pomaga raptem na 2 godziny snu i potem wedrówki do ubikacji. W dzień nie ma problemu z częstomoczem.
Lekarz rodzinna przepisała nawet lek na schizofremię, ale to nic nie poprawiło.Stała się bardziej agresywna. Widać, że medycyna jest bezradna w takim przypadku.
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: Kobieta- 97 letnia 25.02.16, 19:52
      Wczoraj mieliśmy w klubie spotkanie z panią geriatrą z Poznania. Tematem były choroby urologiczne u seniorów. Mówiła o tym zjawisku nocnego wstawania aby "wypuścić kropelkę" Jest to schorzenie powiązane z kilkoma - dość odległymi schorzeniami. Wrzuć w google: "częstomocz u seniora w nocy"..
      Teściowa będąc blisko setki też tak miała i ze szwagierką sprawowałyśmy dyżur w jej pokoju. Kiedyś wybrała się do toalety sama i skończyło się upadkiem i złamaniem kości ramienia. Wtedy było :częstomocz, skleroza i gips. Teraz może zwrócić rodzinnemu uwagę na inne objawy. aga
      • anoagata Re: Kobieta- 97 letnia 27.02.16, 14:22
        Ja nie mam żadnej rady ale Jadwigo,gratuluję Twojej siostrze wytrwałości w opiece a jej cioci,że ma taką OPIEKUNKĘ.Poz.
        • jaga_22 Re: Kobieta- 97 letnia 27.02.16, 18:49
          Może tu będzie jakaś wskazówka.

www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-moczowy/czestomocz-przyczyny-o-czym-swiadczy-czeste-oddawanie-moczu_37459.html
          • pia.ed Re: Kobieta- 97 letnia 28.02.16, 16:11
            Jadwiga, w dyskusji pod artykulem jest rada, by codziennie pić olej slonecznikowy.

www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-moczowy/czestomocz-przyczyny-o-czym-swiadczy-czeste-oddawanie-moczu_37459.html

...
            • pia.ed Re: Kobieta- 97 letnia 01.03.16, 01:11
              Rozumiem, z ciocia nie zgodzilaby sie takze na zainstalowanie cewnika i robienia siusiu do specjalnego woreczka? Ciocia ma luksusowe warunki, bo gdyby byla w domu spokojnej starosci czy w innym zakladzie opiekunczym, to nie mialaby nic do powiedzenia gdyby jej zakladali pieluche ... Tam nikt by nie wstawal co godzine aby zaprowadzic ja do ubikacji.

To moze byc takze stan zapalny bakteryjny, ale zeby dopasowac lekarstwo
              trzeba by zrobic wiele hodowli bakterii, i w ten sposob dobrac wlasciwy antybiotyk.

PS. Jadwiga, napisze do Ciebie w innej sprawie. Widze ze odzyskalas swoj stary adres,
              jednak na wszelki wypadek napisze takze na ten, ktory mi ostatnio podalas...

*
              • jadwiga_r Re: Kobieta- 97 letnia 01.03.16, 10:52
                Dziękuję serdecznie za zainteresowanie poruszonym problemem.
                Wczoraj na pół godziny przed snem ciocia otrzymała nowy lek na sen SIGNOPAM. Miała po nim głębszy sen. W nocy wstała tylko 3 razy. Mimo, że spała, ale przez sen wzywała, że chce do ubikacji.
                Jej mózg zakodował częste wstawanie do ubikacji.
                Siostra zauważyła, że przy każdym pobycie w ubikacji wydala gazy i być może one są powodem wypełnienia jamy brzysznej i powodują ucisk na pęcherz. Gdy dała jej ESPUMISAN na odgazowanie brzucha, zmniejszyło to trochę częstotliwość pobytu w ubikacji.
                Ostatnie dwa miesiące spowodowały jej postępujacą demencję. Ma wrażenie, że ciągle jest wożona poza dom. Jest bardzo podejrzliwa, kontkt jest z nią utrudniony, nie poznaje siostry.Ma pretensje do siostry, że się nią nie opiekuje, tylko opiekują się nią "posługaczki".
                Myślę, że nie zakceptowałaby cewnika. Zapewne w szpitalu by sama starała się dojśc do ubikacji, ale często by się przewróciła.
                Przykra jest starość dla schorowanego starego człowieka, jak i dla otoczenia.
                • pia.ed Re: Kobieta- 97 letnia 01.03.16, 12:00
                  Mialam znajoma ktora w Polsce byla polozna i ona byla ekspertka jesli chodzi o takie rzeczy ...
                  Kiedys mialam chlodno z mieszkaniu, a ja jak zwykle na bosaka po podlodze, i troche czesciej niz w zwykle chodzilam do ubikacji. Obawialam sie wyjsc z domu, bo byla zima i ze sie jeszcze bardziej sie "doprawie" ... Powiedzialam do niej, ze chyba zaloze 5 par majteczek, jedne na drugie, bo cieplych od lat nie uzywalam ... A ona na to, ze wcale nie musze, bo wystarczy jak wezme opaske higieniczna, a ona zabezpieczy przed zimnem to co najwazniejsze! smile
                  Moze i ciocia by sie lepiej czula z pielucha czy opaska, ale jak nie chce to nawet Swiety Boze nie pomoze... A tak ogolnie to ciocia poza tym zdrowa?

.
                  • jadwiga_r Re: Kobieta- 97 letnia 02.03.16, 17:41
                    Bożeno, dziękuję za cenną podpowiedź. Przyda się nie jednej kobiecie.
                    U cioci chyba nie występuje infekcja, bo w dzień do toalety by najchętniej nie poszła. Przy infekcji pęcherza , to parcie na mocz byłoby bez względu na porę dnia.
                    Podejrzewam, że w pozycji leżącej jest lepsze ukrwienie nerek. Nerki lepiej pracują i stąd to wzmożone parcie na mocz. Może to być związane również z pracą serca- niewydolnością komory serca.
                    Sądzę, że powinna mieć wykonane USG serca, ale lekarz POZ nie kieruje do specjalisty.
              • voxave Re: Kobieta- 97 letnia 03.03.16, 03:20
                Nawet w szpitalach przy zabiegach operacyjnych nie stosuje się cewników,tylko pieluchomajtki.W ubiegłym roku miałam dwie operacje w odstępie 3-mcy.Za każdym razem pielucha.Bardzo mnie toi cieczy, bo cewnik powoduje dyskomfort cewki moczowej.
                • pia.ed Re: Kobieta- 97 letnia 03.03.16, 13:10
                  Moj 81-letni sasiad ktory nigdy nie mial problemu z pecherzem po lekkim udarze mozgu ktory spowodowal upadek i zlamanie kosci udowe,j dostal cewnik, bo widocznie tak bylo wygodniej personalowi ...

Jego rodzina walczyla o zdjecie cewnika. bo obawiala sie infekcji, ale to nic nie pomoglo ...
                  mial cewnik az do swojej smierci (rok pozniej) na skutek nastepnych udarow mozgu.
    • voxave Re: Kobieta- 97 letnia 03.03.16, 03:13
      Tylko pampersy!Nie wolno stawać sie niewolnikiem starego,chorego człowieka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka