Dodaj do ulubionych

Kompromitujący samobój

11.01.18, 17:25
Czwartek był dla opozycji prawdziwie 'czarnym dniem' - z PO wyrzucono troje posłów, a kilku polityków Nowoczesnej zawiesiło się w prawach członka. To konsekwencja blamażu w głosowaniu nad obywatelskim projektem liberalizującym prawo do aborcji. W sieci nie brak komentarzy, które dla sejmowej opozycji są bezlitosne.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114884,22884240,kompromitujacy-samoboj-nawet-komentatorzy-przychylni-opozycji.html#BoxNewsLink&a=66&c=96
Nie skomentuję bo mnie szlag trafi !
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Kompromitujący samobój 11.01.18, 17:37
      Stąd taki surowy wyrok w PO. A Nowoczesnej rewolucja która się pewnie skończy rozłamem.
      A PiS-ie zacierają ręce z radości.
      Mam jednak nadzieę że ten wstrząs był potrzebny i nie pójdzie na marne..
      • estella50 Re: Kompromitujący samobój 11.01.18, 18:06
        Pozostaje nam tylko nadzieja! Nadzieja w tych (chyba tacy tam są?), którzy jeszcze na tyle młodzi, że mają jakieś ideały, uczciwość, a nie tylko układy i interesy.
        To się już nie rozejdzie po kościach. Będzie ciąg dalszy.
        "A PiS-ie zacierają ręce z radości" sad
        • wikul Re: Kompromitujący samobój 11.01.18, 18:42
          Dla poprawy humoru, uprzedzając że teksty jest wulgarny.

memnews.pl/img/35588/to-mozna-ogladac-w-kolko-cudo/
          • wikul Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 14:55
            ... i doszedłem do wniosku że histeria którą wywołały media a którą podtrzymały kierownictwa partii PO i Nowoczesnej swoją niezdecydowaną postawą, nie zasługuje na nadany jej rozgłos.

Źródłem wszystkiego tym razem była Nowacka która lansuje się m.in. przy pomocy liberalizacji aborcji. Nic w tym złego, każdy polityk chce się lansować. Ale ci którzy się w to włączają powinni zdawać sobie sprawę z konsekwencji.
            Można zrozumieć zawód w szeregach Nowoczesnej, mają to w programie ale PO? Przecież Schetyna wie jakie poglądy maja jego posłowie? I co, łamać kręgosłupy moralne nakazując określone głosowanie czy dać swobodę w głosowaniu. A może Schetyna chce załatwić swoje osobiste rozliczenia personalne? To był duży błąd Schetyny nakazującego dyscyplinę głosowania. Kolejny raz dowiódł że nie nadaje się na przywódcę partii. Brak mu wyobraźni.
            A oszalałe media histeryzują jakby zdarzył się koniec świata.
            • ewa9717 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 14:58
              I między innymi dlatego nie oddam już głosu na PO. Na Nowoczesną, słusznie nazwaną przez p. Joannę Scheuring Średniowieczną, też nie. Opozycję mamy całkiem do dudy.
            • pandaber Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 15:05
              Członek partii (jakiejkolwiek) musi postępować zgodnie z jej linią programową i jej wytycznymi. Jeśli postępuje inaczej to należy go z partii wykluczyć jeśli sam nie chce jej opuścić. To co obserwuję obecnie to zwykła walka o koryta (własne). Ktoś wyżej wspomniał o młodych, młodzi mają tylko jeden cel, co zrobić żeby się nie narobić a ideały mają tam gdzie cała reszta polityków. Politycy i lobbyści to tylko zorganizowana grupa przestępcza.
              • wikul Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 15:21
                pandaber napisał(a):

> Członek partii (jakiejkolwiek) musi postępować zgodnie z jej linią programową i
                > jej wytycznymi. Jeśli postępuje inaczej to należy go z partii wykluczyć jeśli
                > sam nie chce jej opuścić. To co obserwuję obecnie to zwykła walka o koryta (w
                > łasne). Ktoś wyżej wspomniał o młodych, młodzi mają tylko jeden cel, co zrobić
                > żeby się nie narobić a ideały mają tam gdzie cała reszta polityków. Politycy i
                > lobbyści to tylko zorganizowana grupa przestępcza.

Macie towarzyszu rację. Takie pryncypialne stanowisko zajmowała już WKPb. Kolejne partie spadkobierczynie tych idei również, a na końcu PZPR. Tam się nikt nie liczył z kręgosłupami moralnymi. Jak ktoś chciał pielęgnować swój kręgosłup moralny mógł to robić po kryjomu. I to było w porządku.
                • pandaber Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 15:57
                  wikul napisał:

> Macie towarzyszu rację. Takie pryncypialne stanowisko zajmowała już WKPb. Kolej
                  > ne partie spadkobierczynie tych idei również, a na końcu PZPR. Tam się nikt nie
                  > liczył z kręgosłupami moralnymi.

I słusznie. W partii liczy się moralność partii a nie jej pojedynczych członków.

Jak ktoś chciał pielęgnować swój kręgosłup m
                  > oralny mógł to robić po kryjomu. I to było w porządku.

Mógł też nie wstępować do żadnej organizacji. Jeśli jednak wstąpił pomimo moralnych wątpliwości, to postąpił niemoralnie.
              • estella50 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 17:07
                "Źródłem wszystkiego tym razem była Nowacka która lansuje się m.in. przy pomocy liberalizacji aborcji. Nic w tym złego, każdy polityk chce się lansować. Ale ci którzy się w to włączają powinni zdawać sobie sprawę z konsekwencji. "

Wikul - naprawdę tak myślisz? Nie zauważyłam dotąd żadnego momentu, w którym byłby element choćby "lansu" p. Nowackiej. Ta mądra i wykształcona kobieta ma określone, zdecydowane poglądy, a przy tym umiejętność przewodzenia innym (może talent po mamie odziedziczony) więc wykorzystuje swoje umiejętności, żeby wywalczyć coś dla innych kobiet. "Czarne parasolki" same skrzyknęły się na FB i same zdecydowały o przywództwie BN (i nie tylko jej).
                Jeśli mowa o "lansie", to raczej znany jest z tego R. Czarnecki, który żadnej okazji nie przepuści, żeby znależć się przed mikrofonem czy na zdjęciu reportera. Przyznasz chyba, że to zupełnie nie przystający do siebie politycy w kwestii "lansu".
                • wikul Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 19:14
                  estella50 napisała:

> Wikul - naprawdę tak myślisz? Nie zauważyłam dotąd żadnego momentu, w którym by
                  > łby element choćby "lansu" p. Nowackiej. Ta mądra i wykształcona kobieta ma okr
                  > eślone, zdecydowane poglądy, a przy tym umiejętność przewodzenia innym (może ta
                  > lent po mamie odziedziczony) więc wykorzystuje swoje umiejętności, żeby wywalcz
                  > yć coś dla innych kobiet. "Czarne parasolki" same skrzyknęły się na FB i same z
                  > decydowały o przywództwie BN (i nie tylko jej).

Piszesz że mądra i wykształcona kobieta. Podzielam tą ocenę ale tym bardziej powinna wiedzieć że w tym sejmie (a może w ogóle w naszym zapyziałym społeczeństwie) taka ustawa nie ma najmniejszych szans na uchwalenie. Więc o co chodzi?
                  Lansowanie nie jest określeniem pejoratywnym. Może być ale nie musi.

> Jeśli mowa o "lansie", to raczej znany jest z tego R. Czarnecki, który żadnej o
                  > kazji nie przepuści, żeby znależć się przed mikrofonem czy na zdjęciu reportera
                  > . Przyznasz chyba, że to zupełnie nie przystający do siebie politycy w kwestii
                  > "lansu".

Czarnecki to inny przypadek i nie zestawiał bym tego chama z p.Nowacką. To sam w sobie przypadek nadający się raczej do psychiatry.
                  • estella50 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 19:30
                    Z taką taktyką nie zgadzam się. Trzeba walczyć, nie można dać zapomnieć aktualnej władzy o sobie! I dać nadzieję kobietom (w tym przypadku), że jednak nie są osamotnione, że jest ktoś kto o nich pamięta. Nie dziś, to jutro Kaczyński i spółka odejdą na śmietnik historii, a tymczasem trzeba na ulicach, czy z sejmowej mównicy przypominać ich kłamstwa i przestępstwa. Dla nas, dla mniej świadomych Polaków i dla tych kobiet trzeba to ciągle powtarzać.
                    Kaczyści mają swoje mantry, każdego ranka sms-ami przesyłane przez służbę. I te mantry ciurkiem powtarzają w każdych mediach. Milczeć? Nie reagować?
                    • wikul Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 19:38
                      ... i okazuje się że nie tylko ja mam wątpliwości.

Roman Giertych na swoim Facebooku opublikował wpis, w którym odniósł się do ostatnich sejmowych wydarzeń, w trakcie których posłowie odrzucili przedstawiony przez Barbarę Nowacką projekt łagodzący obowiązujące prawo aborcyjne. Według mecenasa projekt ten to "najbardziej skrajny przypadek łamania wolności słowa od czasu komunizmu" i nie może uwierzyć, że wielu posłów opozycji go wspierało. Jak zaskakująco ocenił Giertych: - Projekt przedstawiony przez panią Nowacką świadczy o jej kompletnym odrealnieniu i skrajnej ignorancji prawnej i politycznej. Podejrzewam, że został zrobiony na zlecenie PiS, bo tylko PiS na takiej głupocie opozycji wygrywa. ...

www.se.pl/wiadomosci/polityka/spiskowa-teoria-giertycha-nowacka-dziala-w-zmowie-z-pis_1035772.html
                      • estella50 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 20:09
                        A ja podejrzewam, że gdyby emocjonalne, ale merytorycznie bardzo dobre wystąpienie BN w Sejmie dotyczyło obrony sądów, to R. Giertych również zabrałby głos, tym razem pochwalny. Problem raczej w tym, że tematem było prawo aborcyjne, a więc światopoglądowego ukierunkowanie obowiązującego prawa. Światopogląd R.Giertycha jest tutaj powszechnie znany.
                        Natomiast poruszona przez Giertycha kwestia "łamania wolności słowa" nie może dotyczyć posłów, którzy wstępując do określonej partii i z jej list startując do parlamentarnych wyborów godzili się na określone regulaminy. Tak jak my, Polacy, wstępując do Unii godziliśmy się na reguły i prawa tam obowiązujące.
              • estella50 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 17:21
                "Ktoś wyżej wspomniał o młodych, młodzi mają tylko jeden cel, co zrobić żeby się nie narobić a ideały mają tam gdzie cała reszta polityków." - cytat z pandabera.
                Napiszę otwarcie: nie znoszę, kiedy omawiając zjawiska społeczne/polityczne używa się słów: zawsze, wszyscy, nigdy itd...
                Piszesz o młodych, ja napiszę o starych: stetryczali dziadkowie ględzą tylko trzy po trzy, a zależy im tylko na tym, żeby kielicha im ktoś postawił.
                Prawda to czy fałsz, a może nie zawsze i nie wobec każdego?
                • pandaber Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 17:33
                  estella50 napisała:

> Piszesz o młodych, ja napiszę o starych: stetryczali dziadkowie ględzą tylko tr
                  > zy po trzy, a zależy im tylko na tym, żeby kielicha im ktoś postawił.

Racja. Każdy staruch to alkoholik mający tylko dwóch kolegów, parkinsona i alzheimera. Połowę wyleje a o reszcie zapomni.

> Prawda to czy fałsz, a może nie zawsze i nie wobec każdego?
                  • estella50 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 18:02
                    No właśnie! Lubię autoironię smile
                    • wikul Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 19:51
                      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/26731338_2137113209856029_4404603170362975463_n.png?oh=b6931b9b82b99ba3d395af4858562fd1&oe=5AB3A4E6
                      • estella50 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 20:17
                        wikul napisał:

> https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/26731338_2137113209856029_44
> 04603170362975463_n.png?oh=b6931b9b82b99ba3d395af4858562fd1&oe=5AB3A4E6

Gdyby Po i .Nowoczesna poważnie potraktowała te setki tysięcy podpisów kobiet i mężczyzn pod projektem nowelizacji przedstawionym przez BN, to nie byłoby teraz jedynego projektu Ordo Iuris zaostrzającego prawo aborcyjne w komisji sejmowej.
                        • wikul Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 20:45
                          estella50 napisała:

> Gdyby Po i .Nowoczesna poważnie potraktowała te setki tysięcy podpisów kobiet i
                          > mężczyzn pod projektem nowelizacji przedstawionym przez BN, to nie byłoby tera
                          > z jedynego projektu Ordo Iuris zaostrzającego prawo aborcyjne w
                          > komisji sejmowej.

Nieprawda, oszołomy spod tego znaku mają tylko jedno na myśli i nie ma dla nich znaczenia czy jest projekt konkurencyjny czy nie. Równo rok temu wnieśli do sejmu podobny czy nawet taki sam projekt.

natemat.pl/211421,ustawa-antyaborcyjna-znow-w-sejmie-ordo-iuris-laczy-sily-z-kukiz-15-a-pis-ma-zakaz-dotykania-projektu
                          • estella50 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 21:11
                            Wikul - Ordo Iuris, to oszołomy, ale nie o nich tutaj chodzi, tylko o to, czy BN lansuje się, albo może błądzi składając projekt liberalizacji przepisów antyaborcyjnych. Zwróć uwagę, że niewielki procent (bodaj 8%) Polaków domaga się zaostrzenia tych przepisów. A więc wnosząc projekt BN wykorzystuje szansę na poważne zaistnienie w polityce. To żle, że taka szansę widzi i wykorzystuje, jeśli ma określone poglądy i poparcie setek tysięcy? Czy też powinna grzecznie czekać w przedpokoju, aż opozycja parlamentarna ogarnie się, zjednoczy i przedstawi racjonalny program wyborczy?
                            Osobiście uważam, że każdy taki wstrząs, jak wczorajsza sytuacja, potrzebny jest jak deszcz na pustyni, żeby PO z .N nareszcie się policzyli i ręce sobie podali!
                            Jestem wyborcą .Nowoczesnej smile
                            • wikul Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 21:23
                              estella50 napisała:

> Wikul - Ordo Iuris, to oszołomy, ale nie o nich tutaj chodzi, tylko o to, czy B
                              > N lansuje się, albo może błądzi składając projekt liberalizacji przepisów antya
                              > borcyjnych. Zwróć uwagę, że niewielki procent (bodaj 8%) Polaków domaga się zao
                              > strzenia tych przepisów. A więc wnosząc projekt BN wykorzystuje szansę na poważ
                              > ne zaistnienie w polityce. To żle, że taka szansę widzi i wykorzystuje, jeśli m
                              > a określone poglądy i poparcie setek tysięcy? Czy też powinna grzecznie czekać
                              > w przedpokoju, aż opozycja parlamentarna ogarnie się, zjednoczy i przedstawi ra
                              > cjonalny program wyborczy?
                              > Osobiście uważam, że każdy taki wstrząs, jak wczorajsza sytuacja, potrzebny jes
                              > t jak deszcz na pustyni, żeby PO z .N nareszcie się policzyli i ręce sobie poda
                              > li!
                              > Jestem wyborcą .Nowoczesnej smile

Tu nie ma żadnej szansy, 8 % to nie szansa.

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/26229451_2137395746494442_9096911214930069349_n.png?oh=f266f7d089c0eb1d863491a45f061263&oe=5AF44B62
                              • estella50 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 21:27
                                Skrajna lewica to raczej "Razem", a 8% dotyczy zwolenników zaostrzenia prawa aborcyjnego, a nie zwolenników BN.
                            • wikul Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 21:27
                              estella50 napisała:

> Jestem wyborcą .Nowoczesnej smile ...

Jesteś wyborcą Nowoczesnej i nie zastanawia Cię jakie spustoszenie ten pomysł Nowackiej zrobił w (i tak już osłabionej) Nowoczesnej?
                              • estella50 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 22:22
                                wikul napisał
                                >
                                > Jesteś wyborcą Nowoczesnej i nie zastanawia Cię jakie spustoszenie ten pomysł N
                                > owackiej zrobił w (i tak już osłabionej) Nowoczesnej?

Ten "pomysł Nowackiej" nie nastąpił tu i teraz, tylko trwał od miesięcy. Tyle czasu aktywiści zbierali podpisy pod projektem. Nie było wówczas mowy i nie było też zamysłu zamiany Petru na Lubnauer. Przyznasz, że to jest całkiem świeża sprawa. Chyba że zaczniemy uprawiać teorię spiskową, a w jej ramach zaczniemy podejrzewać BN o "spowodowanie" takich właśnie wyników wyborów wewnętrznych w .N.
                                Ponadto projekt został złożony w kancelarii sejmu jakiś czas temu i to marszałek owego zdecydował o terminie procedowania. A więc spisek piętrowy! surprised
                                Wikul - nie gońmy już w piętkę! Zobaczmy, jak się sytuacja rozwinie.
                                • wikul Re: Przemyślałem to wszystko ... 13.01.18, 17:56
                                  estella50 napisała:

> Ten "pomysł Nowackiej" nie nastąpił tu i teraz, tylko trwał od miesięcy. Tyle c
                                  > zasu aktywiści zbierali podpisy pod projektem. Nie było wówczas mowy i nie było
                                  > też zamysłu zamiany Petru na Lubnauer. Przyznasz, że to jest całkiem świeża sp
                                  > rawa. Chyba że zaczniemy uprawiać teorię spiskową, a w jej ramach zaczniemy pod
                                  > ejrzewać BN o "spowodowanie" takich właśnie wyników wyborów wewnętrznych w .N.
                                  > Ponadto projekt został złożony w kancelarii sejmu jakiś czas temu i to marszałe
                                  > k owego zdecydował o terminie procedowania. A więc spisek piętrowy! surprised
                                  > Wikul - nie gońmy już w piętkę! Zobaczmy, jak się sytuacja rozwinie.

To wszystko prawda ale polityk powinien znać swoje możliwości i szanse i nie angażować się w akcje z góry skazane na niepowodzenie, zwłaszcza gdy jest w parlamencie. Opozycja pozaparlamentarna może sobie na to pozwolić, ona niczym nie ryzykuje.
                                  Przecież widać do czego to doprowadziło. Jeżeli komuś się wydaje że polskie społeczeństwo jest gotowe na taką liberalizację (z elementami penalizacji) to jest niepoprawnym marzycielem. Polityk na to nie może sobie pozwolić.
                    • aga-kosa Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 19:54
                      Cała totalna opozycja po takiej kompromitacji powinna wstąpić do PiS.
                      Czy posłowie opozycji to debile. Teraz nawet Pawłowicz i JK mogą suwerenowi powiedzieć; - myśmy głosowali za przyjęciem projektu. sad aga
                      • wikul Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 20:51
                        aga-kosa napisała:

> Cała totalna opozycja po takiej kompromitacji powinna wstąpić do PiS.
                        > Czy posłowie opozycji to debile. Teraz nawet Pawłowicz i JK mogą suwerenowi pow
                        > iedzieć; - myśmy głosowali za przyjęciem projektu. sad aga

Nie ma co się podniecać to tylko chodziło o przekazanie projektu do komisji, nic więcej. A z komisji i tak by PiS nie wypuścił i tak. Trzeba mieć tego świadomość i nie traktować tego jak jakiegoś kataklizmu.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,161770,22886369,szubartowicz-odpieprzcie-sie-od-opozycji-wasze-jeki-i-zale.html#MT
                        • ewa9717 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 20:55
                          Ale pokazuje, że mają kobiety w dudzie! I że nic od czasu, kiedy można było postawić ziobrę przed TS ( ale kilkoro z PO, w tym ówczesna premier raczyło wagarować akurat) się nie zmieniło!
                          • wikul Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 21:05
                            ewa9717 napisała:

> Ale pokazuje, że mają kobiety w dudzie! I że nic od czasu, kiedy można było pos
                            > tawić ziobrę przed TS ( ale kilkoro z PO, w tym ówczesna premier raczyło wagaro
                            > wać akurat) się nie zmieniło!

To zupełnie inne sprawy, innego kalibru. Z Ziobrą to był prawdziwy skandal, tam w grę nie wchodziły kwestie moralne, światopoglądowe, tam doszło do jakiegoś zaniedbania czy lenistwa a może nawet strachu. Godne potępienia i przypominania.
                            Tutaj są różnice światopoglądowe i trudno nakazać ludziom żeby zmienili wiarę czy poglądy. Ja w każdym razie nie chcę żeby ktoś mnie zmuszał do zmiany poglądów czy wiary w wartości dla mnie najważniejsze.
                            • ewa9717 Re: Przemyślałem to wszystko ... 12.01.18, 21:50
                              Ależ nie, ja wcale nie chcę zmuszać do gwałtu na sumieniu! Wielu z tych, którzy nie zagłosowali, mendziło, że nie zdawali sobie sprawy, że ich nieobecność będzie taka ważna, bo gdyby wiedzieli, to oczywiście... To szczyt głupoty i obłudy! W tym nawet jedna profesorka...
                              • wikul Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własnymi... 14.01.18, 17:52
                                ... Na demonstracji w sobotę pod Sejmem wystąpienia w sprawie praw kobiet przeplatały się z życzeniami, by PO i Nowoczesna poszły do piachu. Co, jak się zdaje, grozi Nowoczesnej pogrążonej w szoku i kryzysie. Powiedziałbym, trawestując Jacka Kuronia: nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własnymi. Bo Platforma i Nowoczesna wciąż są potrzebne, by pokonać PiS. To jest największy wróg, także praw kobiet, o czym zapominamy ogarnięci emocjami przeciw opozycji parlamentarnej. ...

oko.press/palmy-cudzych-partii-pracujmy-nad-wlasnymi-blamazu-platformy-nowoczesnej/
                                • estella50 Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 14.01.18, 19:40
                                  Rozumiem, że nasz spór (?) dotyczy taktyki opozycji wobec polityki PiS. Uważasz, że to nie czas, żeby występować w parlamencie z projektem liberalizacji prawa antyaborcyjnego. I masz za złe BN, że taki projekt teraz wniosła, co spowodowało trzęsienie ziemi w partiach opozycyjnych.
                                  Ja uważam, że nie doceniasz zdeterminowania i złości w kobietach. Poniżej artykułu z linku, który dałeś są właśnie teksty na ten temat. Nie ma wyboru, a i nie ma potrzeby, żeby polityk opozycyjny, pozaparlamentarny nie spróbował , ale też nie chciał wspomóc tych młodych kobiet (ale i mężczyzn) w dramatach i strachu, który jest ich stałym udziałem.
                                  Natomiast za bałagan i bezmyślność w opozycyjnych partiach parlamentarnych niech odpowiadają one same! Nie jest żadną winą kobiet czy BN, że Schetyna, czy Lubnauer (Petru) są politykami w cudzysłowie.
                                  Projekt ustawy BN stał się jedynie katalizatorem ujawnienia stanu bezmyślności i wręcz głupoty w PO i .N. Szkoda, że taki póżno i tak blisko wyborów samorządowych.
                                  I może jeszcze... Michnik, Kuroń i wielu innych siedziało w więzieniach, chociaż praktycznie nie było szans na demokratyzację życia u nas. A jednak!
                                  • margit49 Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 14.01.18, 20:35
                                    Estella, masz rację,też tak myślę
                                  • suender Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 15.01.18, 11:47
                                    estella50 14.01.18, 19:40

> I masz za złe BN, że taki projekt teraz wniosła,
                                    > co spowodowało trzęsienie ziemi w partiach opozycyjnych.

Ruch kobiet ku ich wyzwoleniu i równouprawnieniu jest niepoważny w swym działaniu i szkodliwy dla nawet dla samych zainteresowanych pań!
                                    Jestem wieloletnim szachistą i wiem, że by wygrać trzeba mieć racjonalną taktykę i czekać na stosowny czas do jej włączenia.
                                    Jak one mogą akurat w tak niekorzystnym czasie walczyć o coś tam, kiedy ich obecna przegrana jest pewna!
                                    To tak , jakby gospodyni wysiała na grządkę ogórki w styczniu i oczekiwała ich wzejścia za 2 tygodnie - he, he.
                                    Roztropna gospodyni zrobiła by to na wiosnę. Ach te bezrozumne baby!
                                    Mentorka ruchu niejaka B. Nowacka pozbawiona jest w ogóle pragmatyki. Niech ona sobie da siana, to drugi taki durny Schetyna.

Pozdr.
                                    • wikul Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 15.01.18, 13:43
                                      suender napisał:

> Ruch kobiet ku ich wyzwoleniu i równouprawnieniu jest niepoważny w swym działan
                                      > iu i szkodliwy dla nawet dla samych zainteresowanych pań!
                                      > Jestem wieloletnim szachistą i wiem, że by wygrać trzeba mieć racjonalną taktyk
                                      > ę i czekać na stosowny czas do jej włączenia.
                                      > Jak one mogą akurat w tak niekorzystnym czasie walczyć o coś tam, kiedy ich obe
                                      > cna przegrana jest pewna!

Masz rację. Myślę podobnie i właśnie to chciałem przekazać.
                                  • wikul Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 15.01.18, 13:41
                                    estella50 napisała:

> Rozumiem, że nasz spór (?) dotyczy taktyki opozycji wobec polityki PiS. Uważasz
                                    > , że to nie czas, żeby występować w parlamencie z projektem liberalizacji prawa
                                    > antyaborcyjnego. I masz za złe BN, że taki projekt teraz wniosła, co spowodowa
                                    > ło trzęsienie ziemi w partiach opozycyjnych.
                                    > Ja uważam, że nie doceniasz zdeterminowania i złości w kobietach. ...

Doceniam, doceniam, tylko na samej determinacji jeszcze nikt nic nie wygrał.
                                    Teraz partia Razem się obudziła i też opluwając opozycję już się szykuje do parlamentarnych posad.
                                    • estella50 Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 15.01.18, 14:54

"Doceniam, doceniam, tylko na samej determinacji jeszcze nikt nic nie wygrał. "

No to jeszcze raz powtórzę: Michnik, Kuroń i niewielu innych, pierwsza "Solidarność" - czy naprawdę na ich determinacji nikt nic nie wygrał?

> Jak one mogą akurat w tak niekorzystnym czasie walczyć o coś tam, kiedy ich obe
                                      > cna przegrana jest pewna!

No bo kobiety, szanowni panowie, to już takie niemądre są, że nie chcą być inkubatorami, nie chcą rodzić chorych dzieci, cierpieć itd. A niektórym tak właśnie upływa całe życie. A szanownym panom jakoś często chce się wtedy właśnie zażyć wolności.
                                      Jakiż to czas jest według szanownych panów korzystny, żeby walczyć "O COŚ TAM" ? (ileż to pogardy w tym określeniu). Ile jeszcze dni, miesięcy, lat mają czekać na "stosowny czas"? Bo przed nimi jawi się jeszcze gorszy czas niż jest teraz. Odpowiedni projekt jest przecież w komisji. Mają rodzić tylko po to, żeby dziecko ochrzcić i nadać mu imię. Takie właśnie "coś tam" !
                                      • suender Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 15.01.18, 15:59
                                        estella50 15.01.18, 14:54

> Mają rodzić tylko po to, żeby dziecko ochrzcić i nadać mu imię. Takie właśnie "coś tam" !

- Jeszcze raz powtórzę: Rozpasana aborcja jest złem, - okropnym złem!!

- Życzenie Prezesa, że ma rodzić by ochrzcić i nadać mu imię jest w dużym stopniu czystym chciejstwem.
                                        On nie ma żadnej siły sprawczej, by kazać kobiecie urodzić i to wyegzekwować.
                                        Nawet bez aborcji kobieta może wydać z siebie martwy płód.
                                        Prezes nie jest bogiem (a co dopiero Bogiem), bo o tym co kobiece łono zrobi decyduje Najwyższy!
                                        Najwyższy też dopuści u kobietę aborcję zdrowego płodu, ale za to obciąży jej sumienie, jak obciążył sumienie Kaina! Że ona obecnie swój wredny postępek zignoruje i zapomni o nim ma żadne znaczenie, - bo to kiedyś będzie jej to przypomniane. Biada takiej wyrodnej matce.

- O nagannych postawach mężów wobec żon/kobiet nie musisz przypominać, - oni też za to kiedyś słono zapłacą!

Pozdr.
                                        • margit49 Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 15.01.18, 16:28
                                          Suender,z całym szacunkiem:to wersja dla wierzących katolików-bo są i niewierzący,ale przypisani do tego wyznania i "kultywują".
                                          Są jeszcze ateiści oraz inne odłamy chrześcijaństwa,
                                          Ale podoba mi się opcja- "bo o tym co kobiece łono zrobi decyduje Najwyższy!" smile
                                          • pandaber Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 15.01.18, 16:35
                                            margit49 napisała:

> Ale podoba mi się opcja- "bo o tym co kobiece łono zrobi decyduje Najwyższy!" :
                                            > )
                                            Kurde, teraz wiem że to nie ja jestem ojcem mojego syna tylko jakiś duch. Muszę zapytać żony czy ten najwyższy był wyższy odemnie i co to jej łono z nim robiło.
                                      • margit49 Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 15.01.18, 16:18
                                        Estella, dzięki za te słowa.
                                        Wychodzi na to,że Michnik,Kuroń i tych niewielu innych niepotrzebnie się narażało,bo to nie był korzystny czas na zmiany.Zdecydowana część obywateli korzystała z "uroków" PRL,dopiero gdy odwaga potaniała,ujawniło się wielu tych "bojowników o wolność i demokrację".
                                        • estella50 Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 15.01.18, 16:50
                                          margit49 napisała:

> Estella, dzięki za te słowa.

A ja dzięki za wsparcie, bo mnie tu męska siła ubogacona ideologią gotowa zepchnąć do kuchni, dzieci i kościoła w oczekiwaniu na "lepszy czas".

• pandaber Re: Nie palmy cudzych partii, pracujmy nad własny 15.01.18, 16:56
                                            estella50 napisała:

> margit49 napisała:
                                            >
                                            > > Estella, dzięki za te słowa.
                                            >
                                            > A ja dzięki za wsparcie, bo mnie tu męska siła ubogacona ideologią gotowa zepch
                                            > nąć do kuchni, dzieci i kościoła w oczekiwaniu na "lepszy czas".
                                            >

Proszę mnie do tej "menckiej" siły nie zaliczać.
                            • margit49 Re: Przemyślałem to wszystko ... 14.01.18, 20:32
                              wik> To zupełnie inne sprawy, innego kalibru. Z Ziobrą to był [b]prawdziwy skandal[/
                              > b], tam w grę nie wchodziły kwestie moralne, światopoglądowe, tam doszło do jak
                              > iegoś zaniedbania czy lenistwa a może nawet strachu. Godne potępienia i przypom
                              > inania.
                              > Tutaj są różnice światopoglądowe i trudno nakazać ludziom żeby zmienili wiarę c
                              > zy poglądy. Ja w każdym razie nie chcę żeby ktoś mnie zmuszał do zmiany poglądó
                              > w czy wiary w wartości dla mnie najważniejsze.

10 stycznia ujawniły się koniunkturalne postawy posłów PO i .N.Nie wierzę w kwestie światopoglądowe czy moralne.P.Chybicka z PO przymierza się do wyborów prezydenckich we Wrocławiu,więc było to zagranie taktyczne.A pozostali też mają na uwadze własne interesy.
                              • wikul Re: Przemyślałem to wszystko ... 15.01.18, 13:49
                                margit49 napisała:

> 10 stycznia ujawniły się koniunkturalne postawy posłów PO i .N.Nie wierzę w kwe
                                > stie światopoglądowe czy moralne.P.Chybicka z PO przymierza się do wyborów prez
                                > ydenckich we Wrocławiu,więc było to zagranie taktyczne.A pozostali też mają na
                                > uwadze własne interesy.

To nie jest kwestia wiary tylko faktów.
                                Zagranie taktyczne przeciwko sobie? Inni też mają takie interesy? Żeby ich media trollowały i wyśmiewały? To chyba żart ale wcale nie śmieszny
                                • margit49 Re: Przemyślałem to wszystko ... 15.01.18, 15:54
                                  wikul
                                  p.Chybicka w drodze na fotel prezydenta Wrocławia nie będzie miała przeciwko sobie kuriewnych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka