Dodaj do ulubionych

Nowa partia Biedronia

03.02.19, 15:48
Trwa konwencja Wiosny.
Mnie bardzo odpowiada liberalizm światopoglądowy, nowoczesna edukacja, realny rozdział kościoła od państwa (opodatkowanie), pełne zrównanie praw kobiet i mężczyzn, zwiększanie roli lokalnych samorządów. To tylko niektóre punkty. Tak jak powinno być w XXI wieku w środku Europy.
Nie wiem tylko, jak wygląda jego program gospodarczy, ale całości konwencji nie widziałam.

sonar.wyborcza.pl/sonar/7,156422,24421640,polska-wedlug-roberta-biedronia-najwazniejsze-zalozenia-partii.html##S.DT-K.C-P.1-B.2-L.1.zw

Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Nowa partia Biedronia 03.02.19, 17:22
      Estelko, czas pokaże...
    • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia 03.02.19, 18:08
      estella50 napisała:
      > Trwa konwencja Wiosny. ..... Nie wiem tylko, jak wygląda jego program gospodarczy, ale całości konwencji nie widziałam.

Nie było mowy o UE, o polityce zagranicznej, wzmianka była jedynie o przedsiębiorcach.
      Program jest niedopracowany ale atrakcyjny. Gabinet cieni WIOSNY składa się z fachowców ale nie są to autorytety. Sporo nowości uzyskane ma być bez zwiększania środków. Obawy może budzić duża liczba obietnic wymagająca dodatkowych środków finansowych; ską je WIOSNA znajdzie ? Generalnie jednak na realizacje programu potrzebne są duże środki. Poza tym program wywoła spory opór grup społecznych, kk, pisowców, górników,... Cieszy , że WIOSNA wyłuskała ("spod nosa") innym partiom ATRAKCYJNE kąski socjalne. I to, że stopień zorganizowania struktur partyjnych w kraju jest bardzo wysoko zaawansowany.
      Trzymam kciuki....
      • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 03.02.19, 19:00
        Myślę, że Biedroń bardzo świadomie ustawia się w opozycji do Kk. Wie, jaka jest opinia społeczna wobec działań hierarchii i praktyki funkcjonowania tego największego latyfundysty w Polsce. Kopalnie mają być zamknięte do 2030 roku, a więc jest mnóstwo czasu dla teraz zatrudnionych górników. A pisowcy? Nimi przejmować się nie będzie, bo to zdecydowanie nie jego elektorat.
        Nie sądzę, żeby finansów zabrakło np na sfinansowanie 500+. Bogatym zabrać, dodać samotnym rodzicom. In vitro? Po rezygnacji z nieistniejącej na całym świecie "naprotechnologii" środki bez problemu będą.
        No i "wystarczy nie kraść!". Zarobki i odprawy w spółkach skarbu państwa, na różnych rządowych posadach, dotacje dla różnych rydzykopodobnych itd.
        No cóż, pożyjemy, zobaczymy. Polacy wyrażnie potrzebują partii poza duopolem PiS/PO. Martwi mnie tylko ta metoda obliczania miejsc w parlamencie. Żeby Biedroń samodzielnie nie odebrał szans na zwycięstwo opozycji.
        • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia 03.02.19, 19:53
          estella50 napisała:

> Myślę, że Biedroń bardzo świadomie ustawia się w opozycji do Kk.
          Świadomie ?... tak. Czy jednak poza zwolennikami, ateistami , agnostykami znajdzie poparcie odpowiednie ? Prof Hartman (w GT z25-27.I. str.6) ocenia negatywnie realność programu walki z KK głoszonego przez Basię Nowacką. A i dziś usłyszany od Biedronia uważam za mało realny.... choćby dlatego, że WIOSNA (jesienią) nie przejmie sama władzy od PiS a koalicjanci , nie będą zainteresowani totalną walką.
          Czytaj - Wiosna,Biedronia.pl

> Kopalnie mają być zamknięte do 2030 roku, a więc jest mnóstwo czasu dla teraz zatrudnionych górników.
          Teraz w TVN24 Biedroń mówi właśnie o tym. Biedroń dodaje, że robotę górnikom zwalnianym trzeba będzie znaleźć; oferując im inne miejsca pracy. Już dziś więcej dokładamy z budżetu do kopalń, niż uzyskujemy ze sprzedaży węgla.

> Nie sądzę, żeby finansów zabrakło np na sfinansowanie 500+. Bogatym zabrać, dodać samotnym rodzicom. ...
          Biedroń dziś powiedział, że na realizację wszystkich obietnic trzeba 30 mld zł, to nie dużo.
          Wystarczy potanić funkcjonowanie państwa.

>Polacy wyraźnie potrzebują partii poza duopolem PiS/PO. Martwi mnie tylko ta metoda obliczania miejsc w parlamencie. Żeby Biedroń samodzielnie nie odebrał szans na zwycięstwo opozycji.
          Na wybory polskie potrzebna jest duża koalicja opozycyjnych partii. Jest na to czas.
        • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia 12.02.19, 08:55
          estella50 napisała:
          "> Myślę, że Biedroń bardzo świadomie ustawia się w opozycji do Kk........ Martwi mnie tylko ta metoda obliczania miejsc w parlamencie. Żeby Biedroń samodzielnie nie odebrał szans na zwycięstwo opozycji."

Ktoś może powiedzieć, że ten dziadek czuk1 jest niewiarygodny. Nie będę protestował.
          Albowiem...w tematach tak skomplikowanych , przy ocenie zjawisk skomplikowanych , nowych, zmieniających się i niepewnych (jak wizja WIOSNY) .... poglądy moje zmieniają się, Nie mam na to rady. Nie jestem konserwą lecz człowiekiem.
          Nie czytam , co pisałem nt. akcji politycznej Biedronia .... kilka dni temu. Na dziś mam takie zdanie
          odnośnie Twojej Estelko m powyższej wypowiedzi.

> Myślę, że Biedroń bardzo świadomie ustawia się w opozycji do Kk. Wie, jaka jest opinia społeczna wobec działań hierarchii i praktyki funkcjonowania tego największego latyfundysty w Polsce.

Nie jest to chyba świadoma i trafna ta opozycja do kk , bo jest pod hasłem "państwo świeckie" ( a takie jest opisane w konstytucji). Hasła na temat zerwania konkordatu, wyprowadzenia religii ze szkół i opodatkowania funkcjonariuszy kk nie zostały wszechstronnie wyjaśnione i uzasadnione, przez to jest łatwo je dyskredytować. Za mało będzie zwolenników tych zamierzeń, by je wprowadził Biedroń - już jako premier. Hasła - choć są chlubne - obniżają liczbę zwolenników WOLNOśĆI.

>Kopalnie mają być zamknięte do 2030 roku, a więc jest mnóstwo czasu dla teraz zatrudnionych górników. A pisowcy? Nimi przejmować się nie będzie, bo to zdecydowanie nie jego elektorat.

Szkoda, że nie powiedział jednoznacznie - dlaczego /jak / czym węgiel musimy zastąpić. I jakie z tego będziemy mieć korzyści. Szkoda, że nie uzasadnił konieczności odstąpienia od węgla i nie zapewnił, że w miejsce kopalń zapewnione zostaną miejsca pracy dla górników w nowych nowoczesnych, bezpiecznych zakładach pracy. Poza tym czynione to będzie spokojnie i racjonalnie.

> Nie sądzę, żeby finansów zabrakło np na sfinansowanie 500+. Bogatym zabrać, dodać samotnym rodzicom.

Chyba Biedroń tego nie porusza. A modernizację programu 500+ powinien eksponować - na w
          wszystkie dzieci, pominięcie bogatych rodziców,...

>In vitro? Po rezygnacji z nieistniejącej na całym świecie "naprotechnologii" środki bez problemu będą.

Lepiej , jednym zdaniem uzasadnić potrzebę państwowego dofinansowania in vitro.

> No i "wystarczy nie kraść!". Zarobki i odprawy w spółkach skarbu państwa, na różnych rządowych posadach, dotacje dla różnych rydzykopodobnych itd.

Takie hasło powinno być zastąpione działaniami potaniającymi państwo - specyfikacją takich działań w budżecie, po stronie wydatków.... na kwotę zbliżoną do kwoty obietnic Partii WIOSNA.

> No cóż, pożyjemy, zobaczymy. Polacy wyrażnie potrzebują partii poza duopolem Pi
          > S/PO. Martwi mnie tylko ta metoda obliczania miejsc w parlamencie. Żeby Biedroń
          > samodzielnie nie odebrał szans na zwycięstwo opozycji.

Powinien , nie przesądzać udziału w wielkiej koalicji . Kiedy WIOSNA zorientuje się, że może nie wejść do parlamentu lub może "dać" PiS-ości władzę .... powinien wejść do koalicji.
          • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 12.02.19, 09:56
            Już kilkakrotnie słyszałam, że Biedroń nie odżegnuje się od koalicji, że widzi taką potrzebę do wyborów parlamentarnych, ale zostawia sobie furtkę na samodzielny start.
            Gdyby teraz podpisał jakąś umowę ze Schetyną, to przede wszystkim straciłby wiekszość swoich wyborców. Oni przecież głosowaliby na Wiosnę, bo nie chcą głosować na PO, ani tym bardziej na PiS! I znowu zostaną w domach. A Biedroń musi najpierw umocnić swoją partię w terenie, dopracować program - po prostu stanąć na stabilnych fundamentach, żeby nie dać się pożreć silnemu koalicjantowi.
            • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia 12.02.19, 10:04
              estella50 napisała: Już kilkakrotnie słyszałam, że..... Biedroń musi najpierw umocnić swoją partię w terenie, dopracować program - po prostu stanąć na stabilnych fundamentach, żeby nie dać się pożreć silnemu koalicjantowi.

.....czyli ma rację smile
    • proost Re: Nowa partia Biedronia 03.02.19, 19:59
      Nie czepiajmy się szczegółów (wiele rzeczy okaże się w przyszłości) Na razie wszystko wygląda świetnie. On sam, już wcześniej pokazał, że potrafi. Będę obserwować i głosować...
      • wikul Re: Nowa partia Biedronia 03.02.19, 20:16
        proost napisał:

> Nie czepiajmy się szczegółów (wiele rzeczy okaże się w przyszłości) Na razie ws
        > zystko wygląda świetnie. On sam, już wcześniej pokazał, że potrafi. Będę obserw
        > ować i głosować...

Przecież to jest zbiór mało realnych pobożnych życzeń którymi można obdzielić kilka partii. Do realizacji tych życzeń bardzo daleka i kosztowna droga. Ale naiwnych i łatwowiernych wyborców nie brakuje.
        W każdym razie ja mam już dosyć "zbawców narodu" gotowych uszczęśliwić wszystkich. Tym razem chce nas uwieść "Premier ze Słupska".
        • wikul Jeden z facebookowych komentarzy ... 03.02.19, 21:08
          Myślę , że jak Biedroń dojdzie do władzy to bez wychodzenia z domu co miesiąc będę miał na koncie 2000 ! Podoba mi się to !
    • wikul Re: Nowa partia Biedronia 03.02.19, 22:55
      A w partii jedno z kluczowych stanowisk zajmie Krzysztof Śmiszek, doktor nauk prawnych, działacz na rzecz praw człowieka i praw mniejszości. To pomysłodawca i współzałożyciel Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego. Prywatnie jest partnerem Roberta Biedronia. W partii będzie pracował nad projektem rozdziału państwa od Kościoła. - Ostatnie lata to seria naruszeń prawa przez najważniejsze osoby w państwie. Krzysztof stworzył mechanizmy gwarantujące rozliczenie winnych tych naruszeń - dodał Robert Biedroń podczas konwencji. ...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24426167,biedron-zaprosil-do-wspolpracy-najlepszych-z-najlepszych.html#a=167&c=154&s=BoxNewsMT
      • dociek Re: Nowa partia Biedronia 03.02.19, 23:33
        Atrakcyjność nowości i postulatów oczekiwanych przez bardzo wielu, ale na jak długo dadzą radę być tacy? Zmiecie ich kłamstwo, układy i obłuda sceny politycznej w Polsce.
        • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 04.02.19, 08:53
          Nowa partia Biedronia daje powiew nowości, świeżości. Na pewno nie jest grożbą łamania Konstytucji, wychodzenia z Unii. Na pewno inaczej ma rozłożone akcenty. Zwraca się do elektoratu w małych środowiskach, młodych. Oferuje bezpłatne in vitro, żłobki, wsparcie niepełnosprawnych, transport publiczny do wsi i miasteczek. Opodatkowanie tacy, rozdział Kościoła od państwa.
          To jest oferta dla domagających się prawa do swojego miejsca w nowoczesnym państwie. I sądzę, że Biedroń ma przynajmniej 10% swoich wyborców.
          Dalej pozostaje problem jednoczenia opozycji. Mam wrażenie, że wybory do Europarlamentu pokażą siłę partii Biedronia i dopiero wtedy ruszą rozmowy w sprawie wspólnej listy na wybory samorządowe. On po prostu chce mieć w garści silne argumenty.
          • wikul Re: Nowa partia Biedronia 04.02.19, 14:36
            Kto chce to widzi powiew świeżości tylko że sam Biedroń jest politycznym weteranem a wśród gości można było zauważyć eseldowskie odpady na czele z entuzjastą Gawkowskim. Biedroń już rozdaje stanowiska wicepremierów może to go skusiło.
            • iryska2604 Re: Nowa partia Biedronia 04.02.19, 17:35
              A mnie sie to podoba
              Nawiązując do programu partii, Gawkowski stwierdził, że powinno się m.in. zamknąć kopalnie, odtajnić zarobki prezesów największych spółek skarbu państwa, a podwyżki dla nauczycieli sfinansować z pieniędzy, którymi dotowane są lekcje religii.

- Nauczycieli trzeba wynagradzać. Wiem, ile nauczyciel zarabia w podstawówce i szkole średniej. Jeżeli zarabia 2-3 tys. zł, oddaje życie, to jest to trochę wolontariat. Trzeba płacić godnie nauczycielowi. Dlaczego państwo dotuje nauczycieli-katechetów? - mówił Gawkowski.

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24427157,krzysztof-gawkowski-w-gazeta-pl.html#a=167&c=154&s=BoxNewsLink

Może zainteresuje to tych co pójda do urn?
              • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 04.02.19, 18:11
                Też tak myślę. Biedroń wpasowuje się w lukę, której nie zagospodarowało ani PO, ani PiS. Chodzi o ludzi o liberalnych poglądach w kwestiach światopoglądowych, na ogół młodych lub w średnim wieku. Takich, których mierzą układy, fałszywa pobożność, chciwość itd. No i ten powiew świeżości w spotkaniach z wyborcami. Bez przemówień i stołu prezydialnego.
                • wikul Babcie wyrywają sobie Biedronia z rąk, ... 04.02.19, 19:39
                  ... bo jest jak idealny zięć. Urok to jego największy atut

Biedroń prezentuje się jako ktoś nowy. Jego atutem była i jest charyzma. Deficytem był program, bo ciągłe powtarzanie, że chce się innej polityki może zanudzić nawet najbardziej sfrustrowanych wojną polsko-polską.

W czasie konwencji Biedroń urządził festiwal obietnic - od emerytury obywatelskiej w wysokości 1,6 tys. zł, przez skokowy wzrost pensji minimalnej, po zamkniecie wszystkich kopalń i renegocjację konkordatu. Robert Biedroń ogłosił nazwę i program swojej partii). Zarzucanie mu teraz, że nie ma programu, to pudło. Inną rzeczą jest to, że nie wisi nad nim ryzyko wcielania go w życie czy znalezienia finansowania, więc może obiecać wszystko wszystkim. I to robi. ...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24428455,babcie-wyrywaja-sobie-biedronia-z-rak-bo-jest-jak-idealny-ziec.html#a=66&c=154&s=BoxNewsImg2

Mnie urok osobisty i lista mrzonek nie wystarczy, ja potrzebuję usunięcie PiS-u od rządzenia czego i Sz. Paniom życzę.
                  • estella50 Re: Babcie wyrywają sobie Biedronia z rąk, ... 04.02.19, 19:50
                    Przed chwilą w tvn24 (FpF) W.Frasyniuk w sposób, myślę, wyważony wyraził swoje zdanie o nowej partii. Wielki plus - zagospodarowanie bardzo wielu młodych ludzi. Jeden z minusów - infantylizm nazwy, szołmeństwo. Do odsłuchania w internecie.
                • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 18:52
                  estella50 napisała:
                  > Też tak myślę. Biedroń wpasowuje się w lukę, której nie zagospodarowało ani PO,
                  > ani PiS. Chodzi o ludzi o liberalnych poglądach w kwestiach światopoglądowych,
                  > na ogół młodych lub w średnim wieku. Takich, których mierzą układy, fałszywa p
                  > obożność, chciwość itd. No i ten powiew świeżości w spotkaniach z wyborcami. Be
                  > z przemówień i stołu prezydialnego.

Pozostaje mi zachować dystans od WIOSNY. Po kilku dniach jej funkcjonowania .Choć całym sercem jestem za tym by nastąpiła wymiana klasy politycznej, by w nicość polityczną poszło PiS.
                  Nie zazdroszczę Biedroniowi. Zagrał na instrumentach podobnych jak PiS i uzyskał zaraz wysokie notowania. Obiecał wyjątkowo dużo. Dał wskazówkę dla PiS , na kampanię wyborczą - "trzeba przebić Biedronia. I na jesieni ruszy kawalkada obietnic. I tylko to będzie się liczyć. Suweren uwierzy JK a nie RB. I PiS wygra wybory parlamentarne.
                  Biedroń wybrał nowe hasła programowe PO, PSL, Nowoczesnej, PiS lub je "zmodernizował".
                  W sumie powstał atrakcyjny program socjalny WIOSNY , ale.... mało realny , ze względu na duże (na oko widać) jego koszty. Obietnice te są podwójnie nieuprawnione, bo trudno sobie wyobrazić, że WIOSNA wygra wybory i , że Biedroń będzie premierem.
                  Plusem w akcji Biedronia jest , że potrafił szybko zbudować wielotysięczną partię i jej struktury terenowe oraz zbudować i przedstawić atrakcyjny, choć wycinkowy nadal i kontrowersyjny program. Boję się jednak, że twórca WOLNOŚCI jest narcyzem i przyświeca mu (już na początku)
                  interes osobisty. Widać , że swego przyjaciela lokuje w ścisłym kierownictwie i zamierza go europosłem uczynić.
                  • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 19:22
                    Dla mnie najważniejszy jest właśnie ten "powiew świeżości". Oczywiste jest, że Wiosna wyborów nie wygra i, w związku z tym, Biedroń nie będzie realizować swoich obietnic. Ale to on (jako pierwszy!) wskazał odważnie kierunki uczynienia z Polski nowoczesnego, liberalnego, postępowego kraju. Żadnego kunktatorstwa. I zyskał wyborców! Raczej na pewno spośród tych, którzy nie chcą głosować ani na PO, ani na PiS, ale na Polskę nowoczesną i inną niż dotąd - tak! Już samo to warte jest uznania.
                    Wyborcy zdecydują, czy przyjaciel Biedronia zostanie europosłem, nikt inny. Inaczej niż w naszym kraju teraz - wola i palec prezesa wskazuje, kto ma odpowiedni fotel i odpowiednie uposażenie.
                    • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 19:38
                      Ale eksponowanie partnera w ścisłym kierownictwie, przydzielenie mu zadania promowania WIOSNY.... czyni podejrzenie, że
                      oczywistym jest wpisanie go na listę kandydatów. To Biedroniowi zwolenników nie przysporzy.
                      Jest super na starcie. Teraz ważne by na tych konwencjach w dużych miastach nie zrobić dalszych błędów. Zostały do zaprogramowania i przekazania pod osąd elektoratu - polityki gospodarczej, finansowej, zagranicznej, rolnictwa,.....
                    • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 19:39
                      Zgadzam się z Tobą. Poza tym.... niżej.
              • wikul Re: Nowa partia Biedronia 04.02.19, 19:31
                iryska2604 napisała:

> Może zainteresuje to tych co pójda do urn?

Może? I co dalej? Biedroń będzie dalej obiecywał a PiS będzie dalej rządziło.

• wikul Re: Nowa partia Biedronia 04.02.19, 14:25
          dociek napisał:

> Atrakcyjność nowości i postulatów oczekiwanych przez bardzo wielu, ale na jak d
          > ługo dadzą radę być tacy? Zmiecie ich kłamstwo, układy i obłuda sceny polityczn
          > ej w Polsce.

Mógłbyś wskazać listę tych nowych postulatów, bo mam wrażenie że zebrał obiecanki wszystkich partii i z wrodzoną sobie arogancją zapewnił że je zrealizuje. W jaki sposób to jego słodka tajemnica bo wyznawców to nie interesuje.
          Przy okazji: w jaki sposób z marszu zostaje się premierem? Zastanawiałeś się?
      • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia 04.02.19, 18:58
        wikul napisał:

> A w partii jedno z kluczowych stanowisk zajmie Krzysztof Śmiszek, doktor nauk prawnych, działacz na rzecz praw człowieka i praw mniejszości. To pomysłodawca i współzałożyciel Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego. Prywatnie jest partnerem Roberta Biedronia.
        Niedawno był w TVN24 . Zrobił wrażenie oszołoma partyjnego. Nie dał sobie zwrócić uwagi i adwersarzowi przekazać swoje zdanie. Argumenty używane przez niego są merytorycznie słabe. Samym optymizmem, słusznymi hasłami, ale już nie w pełni realnymi , programu nie da się zrealizować.

>W partii będzie pracował nad projektem rozdziału państwa od Kościoła. - Ostatnie lata to seria naruszeń prawa przez najważniejsze osoby w państwie. Krzysztof stworzył mechanizmy gwarantujące rozliczenie w innych tych naruszeń - dodał Robert Biedroń podczas konwencji. ...
        Oceniam, że hasła wypracowane , w obszarze działania K. Smiszka, są wyjątkowo populistyczne, niemożliwe do realizacji, bez zmiany konstytucji.
        • wikul Re: Nowa partia Biedronia 04.02.19, 20:26
          Wiosna Roberta Biedronia przedstawiła długą listę obietnic wyborczych. W programie nowej partii jest wiele propozycji, które w zaproponowanej formie kosztowałby dziesiątki miliardów złotych rocznie.
          Biedroń twierdzi że na zaspokojenie wszystkich jego wyborczych obietnic wystarczy 35 miliardów. No to policzmy tylko kilka wybranych pozycji.

500 plus na każde dziecko
          Program 500 plus w dzisiejszej wersji kosztuje rocznie budżet państwa około 23 miliardy złotych rocznie. Świadczeniem objętych jest 3,74 mln dzieci, czyli 54,1 proc. wszystkich dzieci do 18 lat. Prosty rachunek pokazuje, że rocznie pomysł zaproponowany przez Roberta Biedronia podczas konwencji, by programem Rodzina 500 plus objąć każde dziecko w praktyce oznaczałby konieczność znalezienia dodatkowych około 20 miliardów złotych. Tym samym całkowity koszt programu wzrósłby do ponad 43 miliardów złotych rocznie.

Minimalna emerytura: 1600 zł
          Wiosna Biedronia obiecuje też minimalną i nieopodatkowaną emeryturę w wysokości 1600 zł dla każdego. To dawałoby miesięczne emerytury netto blisko dwa razy wyższe niż obecnie. Z założeń Wiosny wynika, że dziś ponad pół miliona emerytów otrzymuje mniej niż 1000 zł miesięcznie. Eksperci twierdzą jednak, że ta propozycja oznaczałaby podniesienie świadczenia dla nawet miliona emerytów.
          Zakładając, że dotyczyłoby to w sumie około miliona osób, to oznaczałby koszt rzędu blisko 10 miliardów złotych rocznie. Gdyby zniesienie opodatkowania emerytur dotyczyło wszystkich emerytów to koszty tej obietnicy sięgałyby 30 miliardów złotych rocznie.

Płaca minimalna: 2700 zł
          Wprowadzenie płacy minimalnej na poziomie 60 proc. średnie płacy krajowej dziś oznaczałoby, wzrost płacy minimalnej z 2200 złotych brutto na ponad 3100 złotych. Podwyżka płacy minimalnej o blisko 1000 złotych szczególnie dla małych przedsiębiorców działających w słabszych gospodarczo regionach Polski spowodowałaby masowe zwolnienia.

Koniec węgla do 2035 roku
          To są hasło propagandowe bez odniesienia do pomysłu polskiej elektroenergetyki. Pan Biedroń jak każdy inny polityk podczas takich wystąpień nie ma osadzenia w realiach ekonomicznych. Te hasła nie mają odniesienia dla stanu finansów publicznych.

wg next.gazeta.pl/next/7,151003,24427550,wiosna-biedronia.html#s=BoxMMtImg1

A służba zdrowia, szkolnictwo, itd.,itp.
          • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 04.02.19, 20:37
            Ciekawsza niż Frasyniuka (pełniejsza) była dzisiejsza wypowiedż B. Sienkiewicza u M. Olejnik. Też do odsłuchania w necie.
            • wikul Re: Nowa partia Biedronia 04.02.19, 20:47
              estella50 napisała:

> Ciekawsza niż Frasyniuka (pełniejsza) była dzisiejsza wypowiedż B. Sienkiewicza
              > u M. Olejnik. Też do odsłuchania w necie.

Lubię słuchać Sienkiewicza, zawsze ma coś ciekawego do powiedzenia a dysponuje sporą wiedzą. Niestety, w kwestii Biedronia nie podzielam jego entuzjazmu.
              • wikul Re: Nowa partia Biedronia 04.02.19, 23:16
                W obecnej sytuacji politycznej i obowiązującym systemie wyborczym to może doprowadzić do niezamierzonych skutków - nie odsunięcia PiS-u od władzy, ale wręcz przeciwnie, pozostawienia i utwardzenia tej partii. Odrębność tak, ale tylko przy współpracy i sympatii - mówi po konwencji Roberta Biedronia dr Anna Materska-Sosnowska, politolog z Uniwersytetu Warszawskiego. - Stawka jest rzeczywiście bardzo wysoka. Dlatego apeluję o współpracę, nawet ograniczoną, a nie kąsanie każdej strony. Żadne badania nie potwierdzają, że Robert Biedroń odbiera elektorat PiS-owi. Dzisiaj odbiera go szeroko rozumianej Koalicji Obywatelskiej, ponieważ jest programową mieszanką ugrupowań Janusza Palikota i Ryszarda Petru, wykluczając elementy progresywno-socjalne, bo to jest wpływ lewicowej wrażliwości - dodaje. - Na razie widać, że to Robert Biedroń bardziej atakuje, niż jego atakują - podkreśla

wiadomo.co/dr-anna-materska-sosnowska-apeluje-do-biedronia-by-wspolpracowal-a-nie-kasal/?fbclid=IwAR1Q2OqB6ffjKgj6O5twCrAgr6jKihPcoOphyKX-PtAhJ63E6VU3eJ33dIA

Bardzo lubię komentarze tej Pani. Spokojne, kompetentne i wyważone. Często jest zapraszana (słusznie) do TVN24.
                • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 05.02.19, 20:45
                  Wysłuchałam dzisiaj M.Borowskiego w FpF. I dowiedziałam sie ciekawych rzeczy. Otóż w wyborach do Europarlamentu głosów nie liczy się systemem d'Honda (nie wiem, jak się to pisze) i partia zdobywa tyle miejsc ile zdobyła głosów. A więc w tych najbliższych wyborach nie trzeba być w koalicji!
                  Dalej też jest ciekawie. W wyborach parlamentarnych partia zwycięska dostaje dodatkowe mandaty wtedy, kiedy pozostałe partie nie ugrały zbyt wiele. Jeśli więc partia Biedronia utrzyma 2-cyfrowe poparcie (teraz ma ponad 15%), to nie należy obawiać się ewentualnej wygranej PiS w wyborach parlamentarnych.
                  Trochę mi ulżyło smile
                  • chris.w5 Re: Nowa partia Biedronia 05.02.19, 21:01
                    Metoda D’Hondta
                    • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 05.02.19, 21:11
                      Dziękuję smile Uwolniłeś mnie od sprawdzania.
                  • wikul Re: Nowa partia Biedronia 05.02.19, 22:56
                    estella50 napisała:

> Wysłuchałam dzisiaj M.Borowskiego w FpF. I dowiedziałam sie ciekawych rzeczy. O
                    > tóż w wyborach do Europarlamentu głosów nie liczy się systemem d'Honda (nie wie
                    > m, jak się to pisze) i partia zdobywa tyle miejsc ile zdobyła głosów. A więc w
                    > tych najbliższych wyborach nie trzeba być w koalicji!
                    > Dalej też jest ciekawie. W wyborach parlamentarnych partia zwycięska dostaje do
                    > datkowe mandaty wtedy, kiedy pozostałe partie nie ugrały zbyt wiele. Jeśli więc
                    > partia Biedronia utrzyma 2-cyfrowe poparcie (teraz ma ponad 15%), to nie należ
                    > y obawiać się ewentualnej wygranej PiS w wyborach parlamentarnych.
                    > Trochę mi ulżyło smile

Mnie nie ulżyło bo nie mam ochoty obserwować festiwalu nierealnych obietnic i oczywistych kłamstw.
                    Robert Biedroń cudownie łatwo prześliznął się między ważnymi tematami polskiej polityki, obiecał nową Polskę, a przede wszystkim, że jest na wyciągniecie ręki. I to jest największa ściema polityka.
                    A gdzie Biedroń ma ponad 15 %?
                    • wikul Polecam mądry tekst Chraboty 05.02.19, 23:00
                      ...Jednak po bliższym przyjrzeniu się komunikacyjnemu arcydziełu, jakim była konwencja, na czystej strukturze kryształu łatwo dojrzeć liczne rysy. Biedroń mówił, co chciał. I tylko to co chciał. A jego celem było wyzwolenie entuzjazmu. Krzyczał: chcecie, by było fajnie? A widownia odpowiadała: chcemy! Równie łatwo można zyskać poparcie, rozdając cukierki oraz kieliszki z prosecco i obiecać, że tak będzie już zawsze. Obiecał nową, sprawiedliwą, dostatnią Polskę, ale nie wspomniał słowem, jak to zrobić (pardon, metoda jest prosta: oddać mu władzę), rozdał miliardy, ale nie powiedział, skąd je wziąć. Prześliznął się również z łatwością łyżwiarza figurowego między najważniejszymi tematami polskiej polityki: bezpieczeństwem państwa, kwestią integracji europejskiej, relacji z sojusznikami i przeciwnikami, UE i NATO. W ogóle nie dotknął polityki zagranicznej. Spraw związanych z obronnością. Reformy budżetówki (odpartyjnienie zarządów firm państwowych to mało). Podatków. Obiecał zamknięcie do 2035 roku wszystkich kopalń, ale nie padło ani słowo o tym jak rozwiązać problemy kadrowe branży. Gdyby jeszcze złożył zobowiązanie, że jego eksperci tematem się zajmą… Ale eksperci na konwencji Biedronia byli jak bukiet róż w rękach lidera. Mieli robić dobre wrażenie. Ma być fajnie! I tyle. ...

www.rp.pl/Komentarze/190209783-Chrabota-Brutalny-cynizm-Roberta-Biedronia.html?fbclid=IwAR1eGZHbM0BZ1J08sIMSK_oW4rJv8GwfGX8V-W7vLvClJUyTW0kp3VS38N0
                      • zgred.polarny Re: Polecam mądry tekst Chraboty 10.02.19, 16:50
                        wikul napisał:
                        > ... Biedroń mówił, co chciał. I tylko to co chciał. A jego celem było wyzwolenie entuzjazmu. Krzyczał: chcecie, by było fajnie? A widownia odpowiadała: chcemy!........

Biedronia nazwałbym "celebrytą politycznym" - chce być zauważonym i wybranym.
                        Poootem siem zobaczy co siem da zrobić uncertain
                        Ideowcem na pewno nie jest!
                        • czuk1 Re: Polecam mądry tekst Chraboty 12.02.19, 09:06
                          zgred.polarny napisał:
                          > Biedronia nazwałbym "celebrytą politycznym" - chce być zauważonym i wybranym.
                          > Poootem siem zobaczy co siem da zrobić uncertain Ideowcem na pewno nie jest!

To społecznik, który zachorował "na władzę". Ma niedojrzałą wizję państwa nowoczesnego i socjalnego. Jest bardzo zdeterminowany i niecierpliwy. Wyczuł dogodny moment do podjęcia próby zmiany klasy politycznej i zaatakowania słabnącego PiS. Stosuje wszelkie znane metody PR.
                          Ale też popełnia - na starcie - podstawowe błędy, które zniechęcają do wspierania nierealnych wizji Biedronia.
                    • chris.w5 Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 11:18
                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/rc/sd/glsg/UlT9Vjjv4vmOw7BmlB.jpg

Wiosna Biedronia - Torwar, 3 lutego 2019, autor bryza_pl
                      • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 11:40
                        Mam jeszcze taką istotną raczej uwagę. Wg najnowszego sondażu koalicja PO z .Nowoczesną straciła 5% po konwencji Biedronia, a Wiosna zyskała ponad 14%. Skąd więc wzięli się wyborcy Biedronia, jeśli nie z PO? Sądzę, że to są ci, którzy dotąd nie mieli na kogo głosować, a Biedroń spełnia ich oczekiwania programowe (liberalizm światopoglądowy, rozdział kościoła od państwa). Tak więc koalicja obywatelska niewiele traci, a wyborcy zyskują zwiększona ofertę.
                        I jeszcze jedna uwaga: nie wydaje mi się, że PO przejawia zdolności koalicyjne. Po rozbiciu i konsumpcji części .Nowoczesnej jakoś nie ma chętnych do podpisywania umów ze Schetyną. Może tu należy szukać przyczyn kłopotów przedwyborczych?
                        • wikul Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 14:00
                          estella50 napisała:

> Mam jeszcze taką istotną raczej uwagę. Wg najnowszego sondażu koalicja PO z .No
                          > woczesną straciła 5% po konwencji Biedronia, a Wiosna zyskała ponad 14%. Skąd w
                          > ięc wzięli się wyborcy Biedronia, jeśli nie z PO? Sądzę, że to są ci, którzy do
                          > tąd nie mieli na kogo głosować, a Biedroń spełnia ich oczekiwania programowe (l
                          > iberalizm światopoglądowy, rozdział kościoła od państwa). Tak więc koalicja oby
                          > watelska niewiele traci, a wyborcy zyskują zwiększona ofertę.

Biedroń jeszcze niczego nie spełnił i prawdopodobnie nie spełni bo do wielu z jego obiecanek potrzebna jest zmiana konstytucji i ogromne środki finansowe.

> I jeszcze jedna uwaga: nie wydaje mi się, że PO przejawia zdolności koalicyjne.
                          > Po rozbiciu i konsumpcji części .Nowoczesnej jakoś nie ma chętnych do podpisyw
                          > ania umów ze Schetyną. Może tu należy szukać przyczyn kłopotów przedwyborczych?

Nikt (nawet Schetyna) nie rozbił Nowoczesnej. Rozbiła się sama. To jest oczywiste dla chłodnych obserwatorów rzeczywistości. Nie chce mi się po raz kolejny wałkować tego tematu i analizować charakterologie osobowościowe b.przywódców Nowoczesnej. Są trudni we współżyciu, zapatrzeni w siebie i swoją dziejową misję. Skłonni do dąsów i fochów.
                          Na Schetynę trwa nieustanna nagonka. Znamy jego zalety i wady. To nie jest Tusk i nigdy nim nie będzie. Potrafił jednak zaktywizować struktury terenowe PO i co najmniej utrzymać stan posiadania. Niestety wielu wyborców buja w chmurach i wydaje im się że wystarczy coś powiedzieć żeby to się stało. Szczegóły ich nie interesują.

wiadomosci.onet.pl/kraj/borys-budka-z-po-wkurza-mnie-ta-nagonka-na-grzegorza-schetyne/t982bkp
                          wiadomosci.onet.pl/kraj/jan-rokita-o-nagonce-na-grzegorza-schetyne/6e2myr
                          • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 15:00
                            Chyba (przynajmniej na razie) nic więcej nowego do dyskusji nie wniesiemy. Może ktoś jeszcze dołączy ze świeżym, czy innym spojrzeniem?
                            • wikul Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 15:53
                              estella50 napisała:

> Chyba (przynajmniej na razie) nic więcej nowego do dyskusji nie wniesiemy. Może
                              > ktoś jeszcze dołączy ze świeżym, czy innym spojrzeniem?

Może tylko to że na wszystkie sondaże trzeba patrzeć podejrzliwie.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24433296,doradca-biedronia-zakladal-firme-w-ktorej-badaniu-wiosna-ma.html#s=BoxOpMT
                            • wikul Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 15:58
                              estella50 napisała:

> Chyba (przynajmniej na razie) nic więcej nowego do dyskusji nie wniesiemy. Może
                              > ktoś jeszcze dołączy ze świeżym, czy innym spojrzeniem?

Może tylko to że na wszystkie sondaże trzeba patrzeć podejrzliwie.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24433296,doradca-biedronia-zakladal-firme-w-ktorej-badaniu-wiosna-ma.html#s=BoxOpMT
                              • wikul Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 16:27
                                https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/51349620_2530893313619033_5440919309930987520_n.png?_nc_cat=111&_nc_eui2=AeG0480Rb_uP3JQaoL_7wCxUwUuIsVOxfcS1RJ1UcMSPLZiPyjV0iwQ5Qk32MgaKNoxJ6J3sxg3u3h3iIBW5nUIEbXgKgBB1q4dqpJO7MJoOvg&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=f9bcfb5df1eda52ca76e36c2fcc8b9d8&oe=5CE27993
                                • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 18:18
                                  Sondaż przeprowadzono na zlecenie tvn24 (sondażownia milward brown).
                                  Wikul, doskonale wiesz, że na temat każdego polityka możesz znależć w necie tysiące opinii pozytywnych i tysiące negatywnych. Nie będę się tutaj licytować z pozytywnymi. Może tylko wkleję adres linka z opinią prof. Środy. opinie.wp.pl/swietny-wynik-wiosny-liberalni-wyborcy-czekali-na-kogos-kto-ich-reprezentuje-opinia-6346547758184577a

Do niekwestionowanych pozytywów pracy prezydenta Biedronia należy zmniejszenie: kwoty zadłużenia miasta i stopy bezrobocia. I może jeszcze to, że Słupszczanie wybrali go na kolejną kadencję. Chyba mieli powód?

Oczywiście zdaję sobie sprawe z tego, że Biedroń nie zrealizuje wszystkich swoich obietnic. Przecież jest to zależne od wielu niezależnych od niego czynników! Nie ma zresztą żadnego polityka, który zrealizowałby wszystkie swoje obietnice. Ważne, że wytycza kierunek proponowanych przez swoją partię zmian. Po raz pierwszy w najnowszej historii Polski otwarcie mówi o konkretnych prawach kobiet, o rozdziale państwa od kościoła itd.
                                  Jestem (byłam) wyborcą .Nowoczesnej. Być może teraz oddam głos na Wiosnę, być może na koalicję PO z cześcią .N., być może na inną koalicję (PSL z demokratami i .Nowoczesną KL). Staram się ważyć swoją opinię biorąc pod uwage program i szanse wyboru do nowego parlamentu. Na chłodno!
                                  • wikul Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 20:28
                                    estella50 napisała:

> Do niekwestionowanych pozytywów pracy prezydenta Biedronia należy zmniejszenie:
                                    > kwoty zadłużenia miasta i stopy bezrobocia.

To mit albo sprytne manipulacje.
                                    Zadłużenie Słupska na koniec 2018 r. wyniosło 235 mln zł, a w tym roku ma to być 259,2 mln zł. Dodajmy, że miasto osiągnęło dochody na poziomie 551,4 mln zł, a wydatki - 572 mln zł - czytamy na portalu slupsk.naszemiasto.pl.

Jak nie wybrać takiego fajnego faceta?
                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24428455,babcie-wyrywaja-sobie-biedronia-z-rak-bo-jest-jak-idealny-ziec.html#a=66&c=154&s=BoxNewsImg2
                                    Chrabota jeszcze raz.
                                    Robert Biedroń jak Freddie Mercury.
                                    Praktyczna polityka to nie kaszka z mleczkiem. Czy wiecznie uśmiechnięty i głoszący powszechną miłość Biedroń jest na to gotowy? Blokowanie na Twitterze nie będzie już żadną metodą. „Fajnie”, to było na konwencji. Teraz lider „Wiosny” musi się uzbroić w grubą skórę i wytrzymać nadciągające tsunami. Zobaczymy, czy sobie poradzi
                                    www.rp.pl/Komentarze/190209555-Boguslaw-Chrabota-Robert-Biedron-jak-Freddie-Mercury.html
                                • suender Re: Nowa partia Biedronia 06.02.19, 19:55
                                  wikul 06.02.19, 16:27

> Nowa partia Biedronia

A na FK jest rozdwojenie jaźni. Jedni wróża mu sukces, inni są nim zawiedzeni. Nawet co-poniektórzy są zdania, że okultyzm Roberta nigdy nie da się pogodzić z roztropną polityką.

Dużo bardziej mi się podobał Palikot, ale się później rozmienił się na drobne ze względu na jego późniejsze rozbuchane romanse ze skrajną lewicą.

Pozdr.
                                  • wikul Re: Nowa partia Biedronia 07.02.19, 15:54
                                    Nie chce mi się już komentować a ocenę pozostawiam innym. Przypominam tylko że Pycha kroczy przed Upadkiem.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24437738,robert-biedron-ma-propozycje-dla-grzegorza-schetyny-chce-by.html#s=BoxOpCzol6
                                    • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 08.02.19, 09:39
                                      • wikul Re: Nowa partia Biedronia 08.02.19, 11:27
                                        Link mi się nie otwiera.

Widzę że jesteś entuzjastką partii Biedronia, ja wręcz przeciwnie.
                                        Ucieszyła mnie zapowiedź utworzenia Ruchu 4 czerwca D.Tuska.

• estella50 Re: Nowa partia Biedronia 08.02.19, 13:18
                                          Mnie otwierają się wszystkie 3.
                                          Nie jestem entuzjastką partii Biedronia! Jestem entuzjastką takich posunięć politycznych, które zwiększą procent głosujących za opozycją, wyciągną ludzi z domów do urn w dniu wyborów. Niezależnie od tego, w jakie piórka stroi się szef na scenie.
                                          Z analizy Marka Beylina wynika, że partia Biedronia dodatkowo zbiera kilka, kilkanaście % głosów, obok koalicji PO, która z innymi i tak zbiera więcej niż koalicja prawicowa.
                                          Nie należę do sortu babć widzących w kimkolwiek zięcia.
                                          • wikul Re: Nowa partia Biedronia 08.02.19, 13:21
                                            Cieszę się że z grubsza się zgadzamy. Wkleiłem nowy sondaż który mnie bardzo raduje. Chciałbym żeby okazał się proroczy.
                                            • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 08.02.19, 14:23
                                              Widziałam inny, z podobnymi wynikami! To już zaczyna pokazywać trend, a może nawet pisowski zjazd z górki?
                                              Zresztą - opozycja będzie teraz biła w PiS Srebrną, NBP, fakturami, niedołęstwem ministrów (z ostatniej chwili: słynne niegdyś stadniny mają kilkumilionowe straty!). I nie musi bardzo się wysilać; sami pisowcy bardzo się starają, żeby o nich pisać na przykład przez składanie pozwów o obronę majestatu wink
                                              • wikul Re: Nowa partia Biedronia 08.02.19, 15:00
                                                Mnie ten sondaż podoba się również dlatego że Kuis15 jest pod kreską. Gdyby tak było już by tak zostało na zawsze. Co daj Boże.
                                                • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia 12.02.19, 10:36
                                                  wikul napisał:
                                                  > Mnie ten sondaż podoba się również dlatego że Kuis15 jest pod kreską. Gdyby tak było już by tak zostało na zawsze. Co daj Boże.

A... tak. smile Nie wiem co zrobić .... aby tak było. Póki co "modlę się" do Światowida. smile
                                                  Ruch przydupasowy. Czuję, że Kukiz zostanie kupiony i zacznie nowy nabór zwolenników z ksywą - "Satelitarni".
                                              • wikul Re: Nowa partia Biedronia ... 08.02.19, 22:14
                                                ... i jej kadry.

oko.press/dzialacz-wiosny-biedronia-w-tvp-po-bylo-gorsze-dla-praw-kobiet-niz-pis-co-takiego/?fbclid=IwAR0KbEDPGsZZHG3VWZT18ms58BzyN-1FH4P0uiD4TmxVycvOwcdTz3zOq3c
                                                • estella50 Re: Nowa partia Biedronia ... 08.02.19, 22:26
                                                  Kiedyś niejaki Gryglas zrejterował z .Nowoczesnej do partii Gowina. A ja cały czas pozostaję w wielkim zdziwieniu, co może łączyć obie te partie w ogóle i na tyle żeby móc transferować się z jednej do drugiej?
                                                  • wikul Re: Nowa partia Biedronia ... 09.02.19, 21:23
                                                    estella50 napisała:

> Kiedyś niejaki Gryglas zrejterował z .Nowoczesnej do partii Gowina. A ja cały c
                                                    > zas pozostaję w wielkim zdziwieniu, co może łączyć obie te partie w ogóle i na
                                                    > tyle żeby móc transferować się z jednej do drugiej?

Też się ciągle nad tym zastanawiam a na Gryglasa i jego podlizywanie się PiS-owi nie mogę patrzeć.
                                                  • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia ... 10.02.19, 12:33
                                                    estella50 napisała:
                                                    > Kiedyś niejaki Gryglas zrejterował z .Nowoczesnej do partii Gowina. A ja cały czas pozostaję w wielkim zdziwieniu, co może łączyć obie te partie w ogóle i na tyle żeby móc transferować się z jednej do drugiej?

Na tym tle bardzo dziwi mnie synchronizacja wyborcza PO i .N . Wiem, że programy tych partii diametralnie się różnią.

• suender Re: Nowa partia Biedronia ... 10.02.19, 13:46
                                                    czuk1 10.02.19, 12:33

> Na tym tle bardzo dziwi mnie synchronizacja wyborcza PO i .N .
                                                    > Wiem, że programy tych partii diametralnie się różnią.

- Te różnice nie są aż takie duże jak się wydaje, a docelowo mogą się mocno zmniejszyć!
                                                    PO jest już formacją okrzepłą i bardziej dojrzałą z racji wieku i wieloletniego doświadczenia, która się już w większości pozbyła z programu tzw. pobożnych politycznych życzeń nie do zrealizowania z okresu jej raczkowania. Natomiast Nowoczesna to partia jeszcze młodzików w okresie dojrzewania, więc stawia sobie w programie poprzeczkę dużo wyżej niż przeskoczyć może (tzw. błędy młodości!).
                                                    Z tej perspektywy melanż PO+N to dosyć interesująca komitywa typu: Doświadczenie + Wysoka Ambicja. Jeżeli się więc ta komitywa nie rozpadnie na skutek głupich starć personalnych osób z nadmiernymi oczekiwaniami z obydwu stron, to wróżę temu eksperymentowi dosyć dobrą przyszłość.

- Natomiast co do Wiosny, to pewnikiem jakiś polityczny chorobliwy pęd z drzewa demokracji, w którego tkankach płynie okultystyczna krew, więc będzie się palić jak diabelski słomiany ogień ......

Dzięki za uwagę, i pozdrawiam.
                                                  • estella50 Re: Nowa partia Biedronia ... 10.02.19, 15:09
                                                    czuku, tam na pewno jest drugie, a może i trzecie dno. Zamiarem PO jest na pewno zwiększenie swojej mocy wyborczej poprzez poszerzenie oferty dla wyborców liberalnych. Idą więc bliżej centrum. Z kolei posłowie .Nowoczesnej zdają sobie sprawę ze swojego spadku w sondażach. I własnych szans na ponowne wejście do Sejmu. A są przecież wśród nich bardzo dobrzy posłowie, fachowcy w swoich dziedzinach. Oni chcą, my ich potrzebujemy, Schetyna to wykorzystuje. I zapewne jest tego wszystkiego cena. Płatna przez partię .N rozbiciem.
                                                  • wikul Re: Nowa partia Biedronia ... 10.02.19, 16:06
                                                    estella50 napisała:

> u. A są przecież wśród nich bardzo dobrzy posłowie, fachowcy w swoich dziedzina
                                                    > ch. Oni chcą, my ich potrzebujemy, Schetyna to wykorzystuje. I zapewne jest teg
                                                    > o wszystkiego cena. Płatna przez partię .N rozbiciem.

Tak, tak Schetyna to diabeł wcielony, potrafi z mądrych ludzi robić marionetki. Tylko dlaczego tak niewielu go docenia twierdząc że jest durniem niezasługującym na kierowanie partia.
                                                  • estella50 Re: Nowa partia Biedronia ... 10.02.19, 16:50
                                                    Wikul - ludzie bywają mądrzy, ale bardzo rzadko we wszystkim. Polityczna praktyka nie jest dostępna nowicjuszom. Schetyna jest bardzo dobry, wręcz świetny w organizowaniu struktur i funkcjonowania partii. Jak widzę, to jest dla niego sprawa nadrzędna. Nie zauważyłam, żeby ktokolwiek nazwał go durniem! Wręcz przeciwnie: jest podziwiany za zdolności organizacyjne, za wytrwałość, za odporność na krytykę.
                                                    I jeśli ktoś go krytykuje to za pazerność (także za brak charyzmy - ale o to mniejsza). Koniecznie musiał doprowadzić do rozłamu w .N ? Nie starczyłaby jemu jakaś koalicja, unia z zachowaniem pryncypiów programowych tej słabszej przecież politycznie i liczebnie partii? Ja wiem, że taka jest polityka, co nie znaczy, że musi mi się tak uprawiana podobać. Miałby całą .N we współpracy koalicyjnej gdyby odniósł się z szacunkiem do tożsamości i dla wszystkich w jej składzie.
                                                  • estella50 Re: Nowa partia Biedronia ... 10.02.19, 17:02
                                                    Dopowiem za Czuka: koalicje samorządowe od koalicji parlamentarnych zdecydowanie różnią się celami. Na pewno nie ma potrzeby, ale dla porządku dodam: w samorządowych ważne jest rozróżnienie: dotacja na drogę, czy dla lokalnej gospodarki itp. W parlamentanej istotne są cele polityczne: kierunek rozwoju gospodarki, cele edukacyjne, priorytety rozwoju społecznego.
                                                    Wikul, przecież to wszystko wiesz!
                                                  • wikul Re: Nowa partia Biedronia ... 10.02.19, 21:05
                                                    estella50 napisała:

> Dopowiem za Czuka: koalicje samorządowe od koalicji parlamentarnych zdecydowani
                                                    > e różnią się celami.

A sytuacja obecna jest wyjątkowa i szukanie dziury w całym (tzw.róznic programowych) to działanie na korzyść PiS i na drugą kadencję tej bandy. Wiem że tego nie chcesz a Czuk?
                                                  • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia ... 12.02.19, 10:21
                                                    > estella50 napisała: Dopowiem za Czuka: koalicje samorządowe od koalicji parlamentarnych zdecydowanie różnią się celami.

Tak. U nas była 4 partyjna koalicja na wybory samorządowe. To było konieczne. Każde środowisko, każdy okręg ma inną sytuacje polityczną... i na wybory samorządowe powinny być tworzone lokalne koalicje wyborcze.

> wikul napisał: A sytuacja obecna jest wyjątkowa i szukanie dziury w całym (tzw.róznic programowych) to działanie na korzyść PiS i na drugą kadencję tej bandy. Wiem że tego nie chcesz a Czuk?
                                                    Jestem za "totalną" koalicją na wybory do P UE. Biedroniowi bym odpuścił. Ze swoją WIOSNĄ ma okazję by ulokować partię samodzielnie na scenie politycznej i umocnić się w ten sposób - na wybory parlamentarne . Udział WIOSNY w totalnej koalicji nie ma znaczenia. Wiadomo, że ma identyczne jak wielka koalicja poglądy/program w sprawie UE. Zwolennicy UE będą mieli wybór - WIOSNA albo wielka koalicja.
                                                  • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia ... 12.02.19, 10:02
                                                    estella50 napisała:
                                                    > .....ludzie bywają mądrzy, ale bardzo rzadko we wszystkim. Polityczna praktyka nie jest dostępna nowicjuszom. Schetyna jest bardzo dobry, wręcz świetny w organizowaniu struktur i funkcjonowania partii. Jak widzę, to jest dla niego sprawa nadrzędna. Nie zauważyłam, żeby ktokolwiek nazwał go durniem! Wręcz przeciwnie: jest podziwiany za zdolności organizacyjne, za wytrwałość, za odporność na krytykę.

Tak. Ale nowicjusze powinni korzystać z doświadczeń rutyniarzy. Schetyny bym nie idealizował.
                                                    Zdanie o partiach mam, patrząc z dołu ... funkcjonowania głównych partii . Tu na dole, od funkcjonowania lokalnej ZKO. Widzę U NAS - jednoosobowy ruch Kukiz15 (dra Sachajko), spokojną grupkę PO, podobną .N , w niej udanego społecznika-menadżera .N - ŚWIETNEGO KANDYDATA NA PREZYDENTA, słabą jeszcze strukturę i grono SLD - mającą jednak kontakty "z górą partii", rozbite na dwie grupy grono pieniaczy PiS i prezydenta - skutecznie błogosławionego przed wyborami przez wicemarszałek BM, w imieniu JK..
                                                    Na przykładzie miasta .... liczą się partie, które mają zwolenników zgrupowanych w partyjnych organizacjach. Wspieranie ich lub potępianie przez biskupa lub mocnego prezesa ma znaczenie i rzutuje na wyniki wyborów.

> I jeśli ktoś go krytykuje to za pazerność (także za brak charyzmy - ale o to mniejsza). Koniecznie musiał doprowadzić do rozłamu w .N ? Nie starczyłaby jemu jakaś koalicja, unia z zachowaniem pryncypiów programowych tej słabszej przecież politycznie i liczebnie partii?.......

Nie wiem czy tak było. Wg mnie to członkowie .N czują , że .N nie wejdzie do Sejmu. I to oni - z własnej inicjatywy - rozbili swoją partię. Działali w swoim osobistym interesie. Do tej haniebnej rozwałki .N .... Schetyny bym nie mieszał. Co mu da więcej kilku posłów w swoim klubie ?
                                                  • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia ... 12.02.19, 11:11
                                                    wikul napisał:
                                                    > Tak, tak Schetyna to diabeł wcielony, potrafi z mądrych ludzi robić marionetki.
                                                    > Tylko dlaczego tak niewielu go docenia twierdząc że jest durniem niezasługującym na kierowanie partia.

Popatrzmy na PO. Zgoda. Schetyna nie jest wodzowskim przewodniczącym PO. Ale , żeby był diabłem i by robił z ludzi marionetki ?! Może nie mają lepszego i go trzymają . Raczej nie mają programu , który by pociągnął do nich elektorat . Nie łatwo jest teraz (po tych przekupstwach stosowanych przez PiS) opracować atrakcyjny program dla Polaków , taki by dla PO pozyskać zwolenników , program gwarantujący jednocześnie rozwój Polski, powodujący powrót do demokracji , poprawę image Polski w świecie i zapewnienie poprawę warunków funkcjonowania państwa i życia Polaków.
                                                  • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia ... 12.02.19, 11:19
                                                    estella50 napisała:
                                                    > czuku, tam na pewno jest drugie, a może i trzecie dno. Zamiarem PO jest na pewno zwiększenie swojej mocy wyborczej poprzez poszerzenie oferty dla wyborców liberalnych. Idą więc bliżej centrum. Z kolei posłowie .Nowoczesnej zdają sobie sprawę ze swojego spadku w sondażach. I własnych szans na ponowne wejście do Sejmu. A są przecież wśród nich bardzo dobrzy posłowie, fachowcy w swoich dziedzinach. Oni chcą, my ich potrzebujemy, Schetyna to wykorzystuje. I zapewne jest tego wszystkiego cena. Płatna przez partię .N rozbiciem.

O widzisz (mam opóźnienie w czytaniu forum). Pisałem to samo, tylko inaczej.
                                                    Część posłów .N widzi, że - po rozbiciu partii - ich oartia nie ma szans na ponowne wejście do Sejmu. Ubezpieczyli się więc (korzystając z koalicji wyborczej) , ukrywając w PO, zapewniając tym samym swój udział w wyborach parlamentarnych. Trudno by Schetyna na to nie zgodził się, że - tym bardziej - przeszły bardzo wartościowe posłanki.
                                                  • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia ... 12.02.19, 11:43
                                                    suender napisał:
                                                    > - Te różnice nie są aż takie duże jak się wydaje, a docelowo mogą się mocno zmniejszyć!

Jeśli .N odstąpi od swoich nowoczesnych i liberalnych haseł .... to może śmiało połączyć się z PO.

> PO jest już formacją okrzepłą i bardziej dojrzałą z racji wieku i wieloletniego doświadczenia, która się już w większości pozbyła z programu tzw. pobożnych politycznych życzeń nie do zrealizowania z okresu jej raczkowania.

Zgoda.

>Natomiast Nowoczesna to partia jeszcze młodzików w okresie dojrzewania, więc stawia sobie w programie poprzeczkę dużo wyżej niż przeskoczyć może (tzw. błędy młodości!).....

Stawiasz wyższość doświadczenia władz partyjnych i ich elastyczność, łatwość integracji z innymi nad treści programowe ich partii. Ja widzę inaczej. Dla mnie różnice programowe partii to powód/zasadnicza przeszkoda do połączenia dwóch partii.
                                                    Widzę łatwość integracji partii w sytuacji - referendum, głosowania za konkretną ustawą, jednotematycznymi wyborami. Łączenie partii to ewenement. Ma miejsce , kiedy członkowie upadającej partii ratują się na cenie politycznej, przechodząc do innej partii.

> - Natomiast co do Wiosny, to pewnikiem jakiś polityczny chorobliwy pęd z drzewa demokracji, w którego tkankach płynie okultystyczna krew, więc będzie się palić jak diabelski słomiany ogień

Aż tak ? Widzę inaczej . To jest próba wykorzystania swoich uzdolnień przywódczych przez Biedronia, do poprawy funkcjonowania państwa, w tym poprzez powrót na drogę demokracji.
                                                    Jest w tym duży zapał i determinacja. Nie ma nic wspólnego z okultyzmem.

pozdrawiam.
                                                  • wikul Re: Nowa partia Biedronia ... 10.02.19, 16:09
                                                    czuk1 napisał:

> Na tym tle bardzo dziwi mnie synchronizacja wyborcza PO i .N . Wiem, że program
                                                    > y tych partii diametralnie się różnią.

Co to jest synchronizacja wyborcza? Wymień te radykalne różnice programowe i dlaczego nie przeszkadzały w koalicjach samorządowych.
                                                  • czuk1 Re: Nowa partia Biedronia ... 12.02.19, 10:56

> czuk1 napisał: Na tym tle bardzo dziwi mnie synchronizacja wyborcza PO i .N . Wiem, że programy tych partii diametralnie się różnią.

wikul napisał: Co to jest synchronizacja wyborcza? Wymień te radykalne różnice programowe i dlaczego nie przeszkadzały w koalicjach samorządowych.

Tymi dwoma zdaniami podkreślam, że nie widzę potrzeby - na wybory samorządowe - synchronizacji tych dwóch różniących się programów partii .N i PO. I miałem rację, bo obydwie partie koalicyjne, w ostatnim miesiącu przed wyborami - pokazały hasłowe programiki przedwyborcze. .N miała je w formie papierowej (mam taki w domu) a PO podała go w formie elektronicznej. Nie były one zsynchronizowane ale nie były kolizyjne.
                                                    Koalicje lokalne zaś koncentrowały się w swoich działaniach na ocenie i krytyce władz ustępujących i potrzebach na następną kadencję . Nie było więc potrzeby synchronizacji programu koalicji lokalnej. Co najwyżej zwracano uwagę by nie wpaść w kolizję z partyjnym ogólnym programem.
                                                    Nie będę wymieniał różnic w podstawowych programowych, bo są oczywiste. Mogę podać Ci linki do tych programów:
                                                    www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwjIqo--87XgAhXQ-yoKHTMMA8AQFjAAegQICRAC&url=https%3A%2F%2Fnowoczesna.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F09%2FProgram-Nowoczesnej.pdf&usg=AOvVaw2_bQ5Ut7L5XIJxSEOTImb4
                                                    platforma.org/nasz-program
                                                  • wikul Ciekawy wywiad Nowackiej ... 12.02.19, 23:22
                                                    www.tvn24.pl/kropka-nad-i,3,m
                                        • wikul Nowy sondaż 08.02.19, 13:19
                                          https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/51777422_757392937969506_7333043920705683456_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=6d36caa4e8d0323e17f7d2d278cdd055&oe=5CFDB341

Nie ukrywam że bardzo mi to odpowiada.
    • suender Re: Nowa partia Biedronia 17.02.19, 20:03
      estella50 03.02.19, 15:48

> Nowa partia Biedronia

Ta wdzięczna nazwa partii WIOSNA dostaje wiekie medialne poparcie elity politycznej.
      Powszechnie znany Pan k. Kononowicz już oficjalnie poprał Ryszarda Biedronia, - co da mu 100% wygraną.
      Szczegóły tu:

nczas.com/2019/02/17/solidne-wsparcie-dla-biedronia-popiera-go-sam-kononowicz-glosujcie-na-wiosne-video/

Pozdr.
      • wikul Re: Nowa partia Biedronia 18.02.19, 17:54
        https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/52508179_2553655021342862_4044502820685086720_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=ab4167c14b4b192d8319fcd85b7481c4&oe=5CF3F817
        • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 18.02.19, 18:53
          Zjednoczona Prawica wciąż jest na prowadzeniu, ale suma poparcia partii opozycyjnych może dawać nadzieję zwolennikom tych formacji. Okazuje się bowiem, że zjednoczenie mogłoby zapewnić im wygraną z PiS. Tak wynika z najnowszego sondażu IBRiS dla Rzeczpospolitej.

Gdyby wybory do Parlamentu Europejskiego odbyły się w dniach 7-8 lutego, Zjednoczona Prawica mogłaby liczyć na 36 proc. poparcia. Na drugim miejscu uplasowała się Koalicja Obywatelska (czyli PO i Nowoczesna) z 28 proc. głosów badanych. Trzecia jest Wiosna Roberta Biedronia ze stabilnym, 12-procentowym poparciem.

natemat.pl/264313,kto-wygra-wybory-do-parlamentu-europejskiego-sondaz-ibris-dla-rp
          To już kolejny sondaż z godnej zaufania pracowni, w którym zjednoczona opozycja bierze swoje i Wiosna Biedronia też bierze swoje w wyborach do Parlamentu Europejskiegio i do naszego Parlamentu.
          Wiosna ma swoją grupę wyborców, którzy raczej nie głosowaliby na PO, a już na pewno nie na PiS. Zjednoczona opozycja też ma swoją grupę wyborców, która nie będzie głosować na Wiosnę, a już na pewno nie na PiS.
          Niemal dwukrotnie wzrosła grupa wyborców zdecydowanych wziąć udział w wyborach. To też po części efekt startu partii Biedronia.
          • suender Re: Nowa partia Biedronia 18.02.19, 20:36
            estella50 18.02.19, 18:53

> Zjednoczona Prawica wciąż jest na prowadzeniu, ale suma poparcia partii opozycyjnych
            > może dawać nadzieję zwolennikom tych formacji.

Bardzo cieszy mnie ich wyborczy sojusz!

> Trzecia jest Wiosna Roberta Biedronia ze stabilnym, 12-procentowym poparciem.

Nie wierzę w te 12%, bo chyba aż tak dużo osób LGBT nie ma!

Pozdrawiam.
        • suender Re: Nowa partia Biedronia 18.02.19, 20:41
          wikul 18.02.19, 17:54

> scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/52508179_2553655021342862_4044502820685086720_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=ab4167c14b4b192d8319fcd85b7481c4&oe=5CF3F817

Cieszę się bardzo, że tak jak i ja czujesz jak bardzo dobrze, że Celebryta Polityczny Kononowicz taką partię popiera.
          Niech żyje Ryszard!

Pozdr.
          • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 19.02.19, 09:05
            Zacietrzewienie jest w was tak wielkie, że rozsądek schował się głęboko. Jedną z wiodących partii popierają osadzeni w więzieniach, a tą drugą zamknięci w zakładach psychiatrycznych. I co z tego?!
            Proponuję przewietrzyć szare komórki i pozbyć się stereotypów. Bez sensu jest kontynuować taką dyskusję. Schodzicie na mieliznę uprzedzeń. Wystarczy nietolerancji i stereotypów serwowanych każdego dnia ze strony rządzących.
            • iryska2604 Re: Nowa partia Biedronia 19.02.19, 10:07
              Masz rację estelko. Zresztą która partia nie obiecuje? Moze tak byscie poczekali i dali szansę. Pis - owszem-obiecuje i cos tam daje ale skąd na to bierze?
            • suender Re: Nowa partia Biedronia 19.02.19, 10:39
              estella50 19.02.19, 09:05

> Zacietrzewienie jest w was tak wielkie, że rozsądek schował się głęboko.

Myślę, że taka teza jest grubą przesadą.
              Uważam, że trza się cieszyć, że nasze forum jest jedną z ostatnich wysepek tzw. WM (Wolnej Myśli). Większość ma intencje w miarę uczciwe, by przywrócić zakłócony teraz poważnie (wiadomo przez kogo) ład demokratyczny w Nadwiślańskim Kraju. A że każdy z nas ma trochę odmienny punkt widzenia i zróżnicowane koncepcje dróg wyjścia z tej matni, - to przecież całkiem normalne. Dopóki nie mamy tu do czynienia z wyraźnym wzajemnym obrażaniem to tak długo jest jeszcze wszystko OK!

Pozdrawiam.
            • wikul Re: Nowa partia Biedronia 19.02.19, 12:24
              Nie wszyscy podzielają entuzjazm zachwyconych "świeżością" polityka tkwiącego w polityce od dwudziestu lat. Zamiast się oburzać może warto na zimno spojrzeć na kłamstwa Biedronia tak samo jak patrzymy na kłamstwa Morawieckiego.

wiesci24.pl/2019/02/11/biedron-zlapany-na-klamstwie-cudowne-dziecko-palikota-i-urbana-nie-wytrzymuje-nerwowo/?fbclid=IwAR0ouQzJXz_rM5noTzh8PQsDKBrnWBiMicJMJmR9yEksee0qxDCGKB0QUe0

"Proponuję przewietrzyć szare komórki i pozbyć się stereotypów".
              • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 19.02.19, 13:18
                Przecież tu właśnie o stereotypy, a nie o obietnice Biedronia chodzi! Tak bardzo boli, że to gej, że nie zwracacie uwagi na to, że aż 12% wyborców wyciąga z domów do urn (i oni głosować na PiS nie będą)! Już samo to wystarczy, żeby za Wiosnę dziękować. Choćby to było kilka tylko % jesienią, to o tyle zwiększa się pula wyborców opozycji. Mało? Wystarczy, żeby PiS przegrało.
                Obietnice? Oczywiste, że sam Biedroń nie wypowie Konkordatu, nie wyprowadzi religii ze szkół, że sam nie zrówna wszystkich praw obywateli, bez względu na ich płeć, wyznawaną religię, czy orientację seksualną. Sam nie przywróci transportu publicznego na prowincji. Itd. Ale o tym właśnie jest jego program, i o tym się przynajmniej zaczęło otwarcie mówić.
                Chociaż nie na tym wątku.
                • wikul Dziękuję, politycznych bożków mam już po dziurki 19.02.19, 14:36
                  Odpowiem Hartmanem który zrobi to udatniej.

Z niesmakiem obejrzałem galę na cześć zbawcy narodu Roberta Biedronia, który był łaskaw obwieścić światu, że został właśnie bogiem Wiosny. Bóstwa wiosenne objawiają się (zmartwychwstają) zwykle w marcu lub kwietniu, ale niech mu będzie. Wszyscy wszak bardzo już czekamy na wiosnę.
                  Wokół bóstwa zobaczyłem mnóstwo znajomych twarzy z mojej byłej partii Twój Ruch. Palikociarnia najwyraźniej wiedzie prym w orszaku boga Wiosny, choć niemało tam przecież imigrantów z SLD, Zielonych, a nawet Razem. I dobrze. Wyciąganie ludzi z innych organizacji jest wszak przywilejem bogów, a lojalność działaczy staromodną fanaberią. Święte prawo działacza iść tam, gdzie widać poselskie mandaty. Nie ma o co się gniewać. ...

hartman.blog.polityka.pl/2019/02/03/wiosna-biedronia-czyli-palikot-2-0/
                  • estella50 Re: Dziękuję, politycznych bożków mam już po dziu 19.02.19, 15:49
                    Na szczęście PiS stara się zaorać sam.

A może jeszcze o pogodzie pogadamy? Skoro ciągle o nieistotnych okolicznościach, a nie o programie, frekwencji, wyborcach?
                    Szkoda czasu i atłasu na taką "dyskusję".
                  • suender Re: Dziękuję, politycznych bożków mam już po dziu 19.02.19, 15:53
                    wikul 19.02.19, 14:36

> Odpowiem Hartmanem który zrobi to udatniej.

Hartman to po Ryszardzie druga bida z nędzą, - co za "mundrości" mogą wygenerować z siebie głowy zainfekowane obłąkanym okultyzmem?

Pozdrawiam.
                    • wikul Re: Dziękuję, politycznych bożków mam już po dziu 19.02.19, 20:39
                      suender napisał:

> Hartman to po Ryszardzie druga bida z nędzą, - co za "mundrości" mogą wygenerow
                      > ać z siebie głowy zainfekowane obłąkanym okultyzmem?

Widzę że dla ciebie ważniejsze jest nazwisko a nie treść artykułu. Szkoda.
                      • suender Re: Dziękuję, politycznych bożków mam już po dziu 19.02.19, 21:03
                        wikul 19.02.19, 20:39

> Widzę że dla ciebie ważniejsze jest nazwisko a nie treść artykułu. Szkoda.

Czytałem ten artykuł, mimo iż styl pisania Hertmana mnie z góry zniechęca.
                        Oczywiście że krytyka Ryszarda jest tam silna, ale z pozycji ateistyczno-lewicowej, co znaczy, że gdyby Ryszard działał wg. chciejstwa hratmanowskiego , to on by go pewnikiem chwalił (Prawdę piszę?).
                        Ale ja, nawet gdyby Ryszard stał się spolegliwy dla tego pierwszego, to i tak z takim sfiksowanego okultyzmem mózg Ryśka, to owego słupskiego młodzika uznałbym za niezdolnego do racjonalnego myślenia w zwykłych sprawach, a co dopiero w polityczno-państwowych!!! Daj sobie spokój z tym trochę niezrównoważonym psychicznie J. Hratmanem a z tym młodzikiem również, tylko szybciej .....

Pozdrawiam.
                        • alfredka1 Re: Dziękuję, politycznych bożków mam już po dziu 19.02.19, 21:19
                          Heeeeeeeeej !!! panowie ,Przyjaciele nasi ...
                          to co piszecie to nie dyskusja ... jesteście zdenerwowani parszywą sytuacją i chcecie jakoś odreagować .....
                          W tej chwili wpływu nie mamy na partie czy ugrupowania . Poplątane to wszystko .....
                          Czerwone wino półwytrawne stoi obok i nie wiem .. pić nie pić ...
                          Chyba jednak przypije do Was Synkowi moi .
                          Uściski dla dyskutujących..

p.s. a "ten" co to wczoraj m"U"wił - Tomochowiczx czy jak mu tam ///
                          naprawde szkoda czasu i emocji naszych .
                          • pia.ed Katarzyna Piekarska i Biedroń ... 21.02.19, 00:36

Katarzyna Piekarska z SLD odniosła się na antenie TOK FM do wypowiedzi Roberta Biedronia.
                            -  Myślałem, że dinozaury wyginęły; Parlament Europejski to nie dom spokojnej starości - napisał na Twitterze lider Wiosny o "jedynkach" PiS do PE. Koalicja Europejska uznała ten wpis za "skandaliczny"

- Gdy przeczytałam słowa Roberta Biedronia o leśnych dziadkach myślałam, że to fake news.
                            Mam apel: Robert nie idź tą drogą. To jest dyskryminacja ze względu na wiek i wyjątkowo nieelegancka, jeśli nie powiedzieć chamska wypowiedź. Było mi przykro, gdy okazało się, że to nie jest fake news - mówiła i przypomniała, że Biedroń ma siwe włosy.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103087,24476293,robert-nie-idz-ta-droga-apeluje-katarzyna-piekarska-po.html#s=BoxOpLink

anekzjanek

Cieszcie się że Biedroń zagospodaruje tych, którzy przez was nie poszliby na wybory i odczepcie się od Biedronia, kością w gardle wam stoi ? ... powiedział prawdę.
                            Tak jak prowincja to nie jest miejsce zamieszkania, tylko sposób myślenia tak samo określenie leśne dziadki czy dinozaury dotyczy sposobu myślenia . Dobrze że nie nazwał ich kołtuństwem bo na takle określenie zasługują . Te kołtuny wstyd tylko przyniosą normalnej Polsce i normalnym Polakom w Parlamencie Europejskim podobnie jak robią obecnie "siarę" Legutko czy Gosiewska o Czarneckim nie wspominając. Wara od Biedronia i WIOSNY.

yankes1968

Ile razy ten Biedroń musi jeszcze napisać, że chodzi o mentalnego "leśnego dziadka"
                            i wiek nie ma tu nic do rzeczy?
                            Dla mnie takim leśnym dziadem jest na przykład Misiewicz, ten od Macierewicza, mimo młodego wieku, albo przykład w drugą stronę - Andrzej Olechowski, który (mimo wieku) zdecydowanie nie jest leśnym dziadkiem.
                            Z kobiet, to np. Szydło, Kopacz - ta sama liga "leśnych" ciotek, ale już Ewa Łętowska (mimo wieku) zdecydowanie do tej ułomnej ligi nie należy. Wiek nieistotny, ale potencjał intelektualny, osobowość i obycie.

alef.omega

Robert, idź ta drogą! Masz mój głos! Ja też mam trochę lat, ale nie czuję się obrażony. Ba, nie pcham się do Europarlamentu, wolę uczciwie zarabaić na życie. A na pewno mógłbym tam więcej zdziałać niż takie szydło czy klempa, co to ani be ani me ani kukuryku (cytując klasyka)

.
                            • estella50 Re: Katarzyna Piekarska i Biedroń ... 21.02.19, 08:30
                              Pia.ed przytoczyła wypowiedzi dokładnie odpowiadające mojemu punktowi widzenia. Nic tu nie trzeba dodawać. Szczególnie odpowiada mi definicja "leśnych dziadków" czy "prowincji".
                              I niech Biedroń dalej zagospodarowuje tych, którzy bez niego na wybory nie poszliby.
    • wikul Re: Nowa partia Biedronia 21.02.19, 11:59
      Miałem nie zabierać już głosu w tym wątku bo niektórych już irytuje ale nie można zostawić bez odpowiedzi jednostronnych komentarzy starannie wybranych.

Zacytuję tyko Adama Bodnara
      @Adbodnar
      Dinozaury, leśne dziadki, dziadostwo. Naprawdę? To ma być standard debaty publicznej? Konrad Adenauer został kanclerzem w wieku 73 lat. I przyniósł RFN wiosnę, która trwała przez kolejne 14 lat jego życia.

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24476344,fala-krytyki-wobec-biedronia-za-wpis-o-pis-oberwal-od-rpo.html#a=167&c=157&t=3&g=a&s=BoxNewsImg5

Wierni Biedronia mogą go czytać i rozumieć jak chcą tak jak wierni PiS-u czytają Kaczyńskiego, tylko nie dziwmy się skąd PiS ma takie poparcie, bo to śmierdzi hipokryzją.
      • estella50 Re: Nowa partia Biedronia 23.02.19, 07:59
        wyborcza.pl/7,75398,24484035,dlaczego-pis-owi-nie-spada-otoz-spada-i-to-mocno-a-skad.html
        Gdzie dwóch się bije, tam obaj zyskują?
        Nie mają więc racji ci, którzy sądzą, że wejście Wiosny do polityki jest dla opozycji oczywistą stratą i da zwycięstwo PiS. Jest odwrotnie: dzięki partii Biedronia siły demokratyczne mają szanse na zdobycie ponad połowy miejsc w Sejmie, co wydaje się raczej niemożliwe w przypadku startu jednej listy.

Można też zakwestionować przyjmowaną za oczywistość tezę, że spory - a nawet ostre ataki - polityków Wiosny na PO muszą oznaczać stratę dla całego obozu anty-PIS. Spór w ramach opozycji anty-PiS, jakbyśmy nie oceniali jakości argumentów, może bowiem mobilizować zarówno zwolenników czterech partii z większym stażem, jak i podtrzymywać energię nowej siły politycznej jaką jest Wiosna.

Bardzo rzetelny artykuł z dokładną analizą. Dla ciekawych i wnikliwych.
        • wikul Poważne zarzuty wobec Wiosny Roberta Biedronia. 04.03.19, 14:17
          Partia podana do sądu

Sieć Obywatelska Watchdog Polska podała Wiosnę Roberta Biedronia do sądu administracyjnego. Chodzi o jawność finansowania – formacja nie odpowiedziała instytucji, skąd czerpie środki, choć miała na to az dwa tygodnie.

www.superstacja.tv/wiadomosc/2019-03-04/psy-strozujace-podaly-do-sadu-wiosne-biedronia-co-zarzucaja-nowo-powstalej-partii/?fbclid=IwAR2gz68MCJ4E6mvGyRoY2GenIg1W7Akeg5R3QQmdWWanN_t-VeETE1zsXMo
          • wikul Re: Poważne zarzuty wobec Wiosny Roberta Biedroni 08.03.19, 12:23
            Biedroniowi puściły nerwy w studiu. Zarzucił dziennikarce wspieranie Koalicji Europejskiej

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24524704,biedroniowi-puscily-nerwy-w-studiu-zarzucil-dziennikarce-wspieranie.html
            • iryska2604 Re: Poważne zarzuty wobec Wiosny Roberta Biedroni 08.03.19, 15:49
              Zeby mu sie za bardzo ego nie rozrosło...
              • wikul Pieniądze Wiosny. Kilka spraw do wyjaśnienia 18.03.19, 12:58
                „Transparentność w życiu publicznym jest absolutnie naszym priorytetem” – mówił w TVN24 Krzysztof Śmieszek, współtwórca Wiosny, a prywatnie partner Roberta Biedronia. A jednak w Wiośnie ta jawność kuleje.

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1786034,1,pieniadze-wiosny-kilka-spraw-do-wyjasnienia.read?fbclid=IwAR2OJRTELq-YCpcIjU_j8l1T_LrgVRCNlrw4VTi_771w0wBu6qYnqk5WbxQ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka