iryska2604
25.10.19, 17:45
Ks. Michał Jabłoński: Na pewno jestem w kontrze do bardzo wybiórczego i krzywdzącego odczytywania Biblii. Uważam, że trzeba czytać ją krytycznie i rozpatrywać cały kontekst. Bóg jest często przedstawiany przez duchownych w sfałszowany sposób. To Bóg, który jest zły na człowieka. Absolutnie nie jest to złośliwy starzec, który patrzy na człowieka tylko pod kątem praw, zakazów i nakazów.
Bóg jest istotą, która stworzyła człowieka po to, żeby on żył i kochał. Dla mnie jest obojętne, czy to jest miłość mężczyzny do mężczyzny, kobiety do kobiety, czy miłość heteroseksualna. To miłość, która jest darem bożym, i już.
natemat.pl/288685,ksiadz-z-warszawy-wsparl-teczowy-piatek-nie-boi-sie-fali-hejtu
Z czego bierze się ten spór wokół "tęczowych" inicjatyw?
Złe reakcje wymierzone we wszystkich, którzy organizują Tęczowy Piątek, to wynika z wypaczonego obrazu Boga, który ktoś im zaszczepił. Ktoś, czyli często duchowni. Przede wszystkim to ignorancja. Dla mnie Tęczowy Piątek jest okazją, żeby te mroki niewiedzy rozjaśnić. Chodzi o edukację. Ludzie, którzy bardzo negatywnie wypowiadają się o homoseksualistach i LGBT, w większości są ludźmi niedouczonymi i nie znają problemu. Opierają swoje opinie tylko na zdaniach innych osób, zwłaszcza duchownych, również nie zawsze dobrze wykształconych.
I taka mała różnica - swoje zdanie wypowiedział Ks.Michał Jabłoński, proboszcz parafii Ewangelicko-Reformowanej w Warszawie. Porównać to z mową nienawiści naszych kapłanów...