Dodaj do ulubionych

Nowopoligonowa na Gocławiu

IP: 195.212.199.* 29.06.12, 17:08
Czy orientujecie się kiedy rozpocznie się budowa Nowopoligonowej i jak wyglada ( gdzie można znaleźć ) jej projekt?
Obserwuj wątek
    • Gość: praski Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.12, 13:41
      miała się zacząć w tym roku ale jak zwykle nastąpiły nieoczekiwane zmiany w projekcie i fachowcy od inwestycji nie mogli prawidłowo oszacować kosztów więc zabrakło kasy, której władze dzielnicy usilnie szukają. Nikt nie wie, ile to szukanie potrwa więc nie spodziewaj się sensownej odpowiedzi. Może z jakąś deklaracją wyskoczy wiceburmistrz, który czasami zagląda na to forum (w okresie kampanii wyborczej udziela się regularnie...:-) lecz on też nic nie może - w ub. roku deklarował rozpoczęcie prac w roku 2012 ale nastąpiły nieoczekiwane zmiany itp.... Projekt być może gdzieś jest ale weź pod uwagę, że inżynier ruchu w każdej chwili ma prawo zażądać zmian w tym projekcie na co władze dzielnicy nie mają wpływu, więc nawet jak znajdziesz ten projekt to i tak nic z niego nie wynika bo może się zmienić.

Jeśli przyszło by Ci do głowy mieć jakieś pretensje do władz dzielnicy to spróbuj zrobić taki "mały eksperyment (w wyobraźni). Np. wyobrazić sobie, że którejś zimy ulice i chodniki nie będą odśnieżane. Albo że wiosną nie będą naprawiane dziury w drogach. Że nie będzie sprzątania terenów publicznych. Że przestaną działać wszystkie szkoły i przedszkola. To są wszystko drobne, prozaiczne rzeczy którymi zajmują się Dzielnice."
      • Gość: szop Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.gts.entel.pl 02.07.12, 23:42
        zmiana projektu oidp wynika z tego, że do budynków rawaru ma wprowadzić się sąd, więc ruch będzie większy

Tymczasem jest już gotowe połączenie Nowaka-Jeziorańskiego z Egipską (przez osiedle Saska). Na razie zamknięte, bo trwa budowa bloku.
      • Gość: Adam Grzegrzółka Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.pragapld.waw.pl 02.08.12, 18:03
        Widzę, że kolega "praski" ma doskonałą pamięć i moje wpisy cytuje z dużą dokładnoscią. ;)
        Małe zaskoczenie - najbliższa kampania wyborcza za 2,5 roku, a ja jednak na forum zaglądam.

Co do Nowopoligonowej, to potwierdzam - informowałem, ze prace chcemy rozpocząć w 2012 roku, i deklarację ta podtrzymuję.
        W najbliższych dniach ogłosimy przetarg na pierwszy etap robót.

pozdrawiam
        Adam Grzegrzółka
        Zastepca Burmistrza Dzielnicy Praga-Południe

P.S. Gwoli ścisłości - Nowopoligonowa jest na Przyczółku Grochowskim.
        • Gość: olo Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 18:24
          A Przyczółek to nie Gocław?
          • Gość: Adam Grzegrzółka Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.pragapld.waw.pl 20.08.12, 21:38
            Do "olo"

Przyczółek Grochowski to nie Gocław.
            To osobna historycznie część Pragi-Południe (tak jak Grochów, Saska Kępa, Gocław czy Kamionek).
            Ma nawet status Osiedla i własny samorząd lokalny (pracujący społecznie - bez wynagrodzenia).

Chociaż historyczna wieś Gocław mieściła się właśnie w rejonie jeziorka Gocławskiego (tego bliżej Trasy Łazienkowskiej) i południowego końca drogi stanowiącej dziś ul. Międzyborską (ciągnęła się aż do Kamionka).
            Teren dzisiejszego Gocławia to były wówczas pastwiska. Potem było tam lotnisko, a gdy w latach 70-tych postanowiono wybudowac tam dzielnicę mieszkaniową, nazwano ją od nazwy wsi, do której nalezały te pastwiska.

Adam Grzegrzółka
            Zastępca Burmistrza Dzielnicy Praga-Południe
            • Gość: olo Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 08:02
              Czemu więc na tabliczkach adresowych na Poligonowej i na całym Przyczółku jest napisane Gocław.
        • Gość: praski Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.12, 11:38
          Panie wiceburmistrzu, dzięki za uznanie ale to nie jest kwestia pamięci tylko jakże trywialne działanie kopiuj-wklej... Jako polity powinien Pan mieć świadomość, że wyborcy będą Pana rozliczać z obietnic a w dobie internetu z łatwością można znaleźć każdą obietnicę i ją zweryfikować.
          Nie napisałem, że zagląda Pan na forum tylko w czasie kampanii ale że zagląda Pan rzadko a tylko w czasie kampanii regularnie :-)
          Wracając do meritum - co będzie obejmował pierwszy etap robót? Mam nadzieję, że nie zacznie się pod koniec października zamknięciem ulicy i wstrzymaniem prac, bo przyszła zima :-) Już raz to było przerabiane, prawda? :-))
          • wajego Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 03.08.12, 11:58
            Oj, to wielokrotnie. Np. oddanie placu zabaw w listopadzie;)
            Masz rację, aż strach pomyśleć, że znowu zamkną na pół roku (ojej, śnieg w styczniu?) skrót pod kościołem bo trzeba wylać 100 metrów asfaltu do prywatnej deweloperki.
          • le5zek Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 03.08.12, 13:28
            Tak czy owak, pan wiceburmistrz to jeden z niewielu burmistrzów w Polsce który aktywnie korzysta z możliwości komunikacji internetowej i nie określałbym tego mianem kontaktu z wyborcami tylko kontaktem z mieszkańcami.
            • Gość: praski Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: 31.178.126.* 04.08.12, 10:15
              czy w Polsce - tego nie wiem. Faktem, jest że za udział na tym forum Panu Adamowi należy się uznanie. Możesz to sobie określać jak chcesz - takie Twoje prawo. Pozostańmy przy swoich zdaniach i tyle.
        • rozbawiony0 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 03.08.12, 14:11
          szacun że zniża się Pan do forumowego ludu.
          mam pytanie do Pana, złożyłem oficjalną skargę na pracę urzędniczek w Urzędzie Gminy Wawer i choć minęły 2 miesiące nie dostałem żadnej odpowiedzi, nie wiem co robić dalej?
          Pisałem w tej sprawie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego oraz do Biura Rzecznika Praw Obywatelskich ale solidarnie mnie olano. Co robić? Jak żyć Panie Adamie?
          • Gość: Gość z daleka Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: 94.42.253.* 03.08.12, 19:04
            > mam pytanie do Pana, złożyłem oficjalną skargę na pracę urzędniczek w Urzędzie
            > Gminy Wawer i choć minęły 2 miesiące nie dostałem żadnej odpowiedzi, nie wiem c
            > o robić dalej?

Wawer to nie ta parafia. Na dodatek nawet nie gmina. ;)
            • rozbawiony0 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 03.08.12, 20:54
              wiem Gościu z daleka, mieszkam po tej stronie Wisły 31 lat, myślisz że sąsiadujące ze sobą dzielnice mają różne zasady w tej kwestii?
          • Gość: Adam Grzegrzółka Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.pragapld.waw.pl 20.08.12, 22:04
            Do "rozbawiony0"

Jesli była to skarga, to zgodnie z Kodeksem Postępowania Administracyjnego (art. 237 ust. 1) organ właściwy do jej rozpatrzenia powinien to zrobic niezwłocznie, nie później jednak, niż w ciągu miesiąca.
            Jeśli mu się to z jakichś przyczyn nie uda, ma obowiązek poinformować osobe skarżącą o przyczynie zwłoki i wyznaczyć nowy termin rozpatrzenia sprawy (art. 36 KPA).

Także w ciągu miesiąca powinien Pan doastać odpowiedź na skargę lub informację o terminie jej rozpatrzenia. Jesli tak się nie stało, przysługuje Panu odwołanie do SKO. Nie sądzę, żeby SKO Pana olało. Sądzę, że zarządało od organu, który zobowiazany był rozpatrzyć skargę wyjasnień. Ewentualnie może Pan interweniować w Wydziale Skarg i Wniosków w Gabinecie Prezydenta m.st. Warszawy - oni prowadzą rejestr skarg i czuwają nad terminowością odpowiedzi.
            Proponuję też zadzwonić do Urzedu Dzielnicy Wawer - tam któryś z pracowników powinien pełnić funkcję koordynatora ds. skarg i wniosków, i ustalić jaki jest los Pana skargi.
            Czy została uznana za skargę, czy zakwalifikowana inaczej?
            Jesli została uznana za skarę, to kto jest właściwy do jej rozpatrzenia (Rada Dzielnicy, Prezydent m.st. Warszawy, Burmistrz Dzielnicy)?
            Na jakim etapie jest jej rozpatrywanie?
            Czy zostało do Pana wysłane jakieś pismo (czasem to poczta działa wolno)?

Adam Grzegrzółka
            • rozbawiony0 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 21.08.12, 23:58
              dziękuje bardzo za informacje.Żadnego pisma nie dostałem.Jeśli wystarczy mi determinacji to napiszę do SKO.Dziękuje raz jeszcze i pozdrawiam
        • Gość: mimi Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: 195.212.199.* 08.08.12, 16:56
          Bardzo dziękuję za informacje, ale chcialbym dopytać o szczegóły. Gdzie mozna znaleźć plan ulicy?
          Jaki odcinek obejmuje I etap? Czy ulica będzie miała 2 pasy? czy planowane jest rondo przy ulicy Motorowej i Komapsowej? I na koniec czy przy okazji budowy ulicy zostanie uporządkowana okolica - czy zostna usunietę metalowe "garaże" wzdłuz Poligonowej ( przy skrzyżowaniu Poligonowej i Kompasowej między 2 takimi garażami "właściciele" urządzili sobie dzikie wysypisko śmieci ) oraz zrujnowane budynki?
          • Gość: Adam Grzegrzółka Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.pragapld.waw.pl 20.08.12, 21:30
            Ze szczegółowym zakresem prac I etapu można zapoznac się tutaj: zamowienia.pragapld.waw.pl/index.php?id=1104
            Jutro upływa termin składania ofert - zobaczymy czy będą chętni by budować tę ulicę.

Pierwszy etap obejmuje odcinek od ul. Kompasowej do ul. Nowaka-Jeziorańskiego. Na tym fragmencie aktualnie nie ma drogi, więc nie powinno byc utrudnień w ruchu - co najwyżej problemy z parkowaniem przed budynkiem Poligonowa 1.
            W ramach I etapu rozebrane zostaną także 4 budynki murowane (Busolowa 17 i 18 i dwa budynki na posesji Poligonowa 14) i blaszane garaże. Także - odpowiadając "mimi" - teren zostanie uporządkowany.
            Zostaną przełożone instalacje podziemne, zbudowana droga z podbudową, kanalizacją, jezdnią, chodnikami, ściezką rowerową, oświetleniem i trawnikami. Przy ul Kompasowej powstanie kompaktowe rondo. Na tym odcinku ulica nie bedzie 2-pasmowa. 2 pasy planowane są na odcinku Motorowa-Ostrobramska (II etap).

Adam Grzegrzółka
            • Gość: poligonowa10 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 10:23
              O ile dobrze odczytuję rysunek to z planu wynika, iż przez budowę tak szerokiego ronda zostanie zlikwidowane co najmniej 7 miejsc parkingowych przed budynkiem Poligonowa 10. Wszyscy wiemy, jak trudno jest znaleźć miejsce postojowe szczególnie wieczorem. Czy w miejsce tych zabranych miejsc nie możnaby utworzyć jakiegoś wiekszego parkingu na placu przy Kompasowej, na miejscu tych [mam nadzieję] zlikwidowanych dzikich blaszanych garaży ? Nie sa one zaznaczone, jako budynki do rozbiórki. Do kogo należy ta działka ? No i zdaje sie ścieżka rowerowa będzie urywać się przed wjazdem do garażu w budynku Poligonowa 10 i co dalej ? Uprzejmie proszę o odpowiedź na moje pytania, i mam nadzieje, że moje spostrzeżenia dot. likwidacji miejsc parkingowych nie potwierdzą się.
              • sibeliuss Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 22.08.12, 09:09
                Liczę, że nową ulicą przejedzie wreszcie 311.
              • robertrobert1 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 22.08.12, 10:09
                Gość portalu: poligonowa10 napisał(a):

> O ile dobrze odczytuję rysunek to z planu wynika, iż przez budowę tak szerokieg
                > o ronda zostanie zlikwidowane co najmniej 7 miejsc parkingowych przed budynkiem
                > Poligonowa 10. Wszyscy wiemy, jak trudno jest znaleźć miejsce postojowe szczeg
                > ólnie wieczorem. Czy w miejsce tych zabranych miejsc nie możnaby utworzyć jakie
                > goś wiekszego parkingu...ciach...

Przecież wyrażnie zosyało napisane, że Poligonowa będzie miała po 2 pasy ruchu w każdym kierunku więc wystarczy jeden z nich przeznaczyć na pas parkingowy, Tak się dzieje w każdym państwie i nikt normalny nie domaga sie tysiąca miejsc parkingowych pod swoim blokiem .
            • robertrobert1 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 22.08.12, 10:07
              Gość portalu: Adam Grzegrzółka napisał(a):

Na tym odcinku ulica nie bedzie 2-pasmowa
              > . 2 pasy planowane są na odcinku Motorowa-Ostrobramska (II etap).
              >

To koszmar bo wówczas ulica stanie się wielkim zagrożeniem dla rowerzystów. Już teraz organizacja ruchu na skrzyżowaniu z Ostrobramską całkowicie dyskryminuje rowerzystów. Zamiast pasów do skrętu w prawo powinny postać rowerowe pasy do jazdy na wprost oraz do skrętu w lewo.
              • sibeliuss Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 23.08.12, 08:55
                W sumie to powinno się stamtąd zabrać ruch kołowy inny niż rowerowy. Skoro można jeździć rowerem, to po co budować ulicę dla aut?
                • Gość: nierobert Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: 83.13.97.* 23.08.12, 09:21
                  nie karm trolla...
                  • Gość: Bobi Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: 212.160.172.* 23.08.12, 22:44
                    Mimo zdecydowanego dystansowania się do wypowiedzi "Roberta",
                    to zdecydowanie uważam że nie jest on trolem.
                    Nazwałbym go idealistą. I o ile większości idealistów nie znoszę jako zdecydowanie ograniczających się intelektualnie, to ten idealizmu uważam za swego rodzaju pożyteczny. Skoro jest wielu debili nastawionych na bezkrytyczną konsumpcję typu "hamburgerowego", to idealizm to troszkę kompensujący uważam za pożyteczny ...
                    ... dopóki nie zacznie dominować ;-)
            • Gość: mimi Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: 195.212.199.* 24.08.12, 15:41
              Dziękuje za informacje. Przejrzałam plany i mam kilka uwag/pytań:
              1.Blaszane garaże – na planowanym do budowy w tym roku odcinku od Nowaka –Jeziorańskiego do Kompasowej jest ich 6, w planach do usunięcia tylko 4. Czy jednak można usunąć wszystkie? Na remont pójdą miliony, a efekt ( z pozostawionymi blaszakami ) trochę jak w slumsach 3-ego świata :(
              2.Miejsca parkingowe – wygląda na to, że sporo zostanie zlikwidowanych czy władze dzielnicy są w stanie zaproponować alternatywę? Np. pozostaje niewykorzystany placyk przy Kwarcianej. Przy okazji to nie rozumiem polityki transportowej dzielnicy z jednej strony budujecie nowe odcinki dróg, zwiększacie przepustowość ulic, która w naturalny sposób prowadzi do większego ruchu samochodowego, a z drugiej likwidujecie miejsca parkingowe. Dla mnie to trochę sprzeczność. Już teraz w okolicy Poligonowej i Motorowej rozjeżdżone są trawniki. Obawiam się, że ten trend się utrzyma – samochody zajmą nowe ścieżki rowerowe i trawniki.
              3.Projektant postanowił stworzyć placyk dla samochodów zaopatrzenia przy bloku przy Poligonowej 1 , co ciekawe jest on oddzielony pasem zieleni od głównej ulicy, a wjazd jest częściowo od strony wjazdu do garażu, a częściowo od strony chodnika( zresztą tuż pod klatką schodową). Obawiam się, że takie rozwiązanie nie wpływa na bezpieczeństwo i wygodę pieszych ( placyk zajmą samochody osobowe a dostawczaki wylądują na chodniku ) poza tym otwarcie placyku od głównej ulicy zdecydowanie ułatwi manewrowanie autom. Czy istnieje szansa, na oddzielnie zielenią chodnika od placyku ( poprawi bezpieczeństwo i komfort pieszych) i otwarcie go od głównej ulicy? Zresztą taki placyk powinien być przed wejściem do magazynu sklepu ( tak jak jest teraz, a nie kilkaset metrów dalej)
              I ogólny komentarz – dlaczego nie konsultujecie Państwo planów przebudowy dróg z mieszkańcami. Oni najlepiej wiedza jak wygląda ruch na ulicach, co jest potrzebne, mogą podpowiedzieć rozwiązania. A tak tworzone są plany, które wręcz utrudnią mieszkańcom życie.

Panie burmistrzu poproszę o komentarz i mam nadzieje, że plany jeszcze można poprawić.
              Ps. Czy znaleźli się chętni na budowę? Kiedy ona się rozpocznie?
              • robertrobert1 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 24.08.12, 16:07
                Gość portalu: mimi napisał(a):

>
                > I ogólny komentarz – dlaczego nie konsultujecie Państwo planów przebudowy
                > dróg z mieszkańcami. Oni najlepiej wiedza jak wygląda ruch na ulicach, co jest
                > potrzebne, mogą podpowiedzieć rozwiązania. A tak tworzone są plany, które wręc
                > z utrudnią mieszkańcom życie.

Ooooo...święte słowa...
              • Gość: mimi Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: 195.212.199.* 11.10.12, 14:15
                Panie Burmistrzu,

czy moge liczyc na jakiś komentarz?
                Prace postepują, ale niestety blaszaki z dzikim wysypiskiem śmieci pomiędzy, na rogu Poligonowej i Kompasowej, nie sa usuwane. Czy zostana przy wyremontowanej ulicy?
                • Gość: bur Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.12, 16:36
                  O jakich barakach Ty mówisz?
            • Gość: Gość Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.08.12, 11:40
              Czy nazwa Nowopoligonowa oznacza, że ulica Poligonowa przestanie istnieć?
            • Gość: klusek Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.acn.waw.pl 23.09.12, 17:50
              Witam
              Panie burmistrzu jako zainteresowany ulkica nowopoligonową nie mogę pod podanym linkiem znaleźć zadnej informacji
              zamowienia.pragapld.waw.pl/index.php?id=1104
              jesli była to czemu zniknęła ? czyzby budowa upadła?
              pozdr klusek
              • Gość: Renzo Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 12:32
                Budowa nie upadła, a wręcz przeciwnie prawdopodobnie się rozpoczęła. Wczoraj robotnicy ustawili swoje baraki i ogrodzili część terenu. Widziałem też ciężki sprzęt (koparkę i wywrotki). Na 99% prace te związane są z budową ulicy Nowopoligonowej, a dokładnie jej pierwszym etapem (od ulicy Kwarcianej do Kompasowej wraz z rondem w pobliżu sklepu api). Informacje w podanym linku były, bo sam je czytałem, nie wiem czemu zniknęły (może przetarg został rozstrzygnięty i dlatego). Pozdr
            • Gość: Poligonowa10 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 08:22
              Panie Burmistrzu ! To co sie dzieje od wczoraj na placu tej budowy to po prostu skanal. Skrzyżowanie Kompasowa / Poligonowa zostało zamknięte, a żadnych znaków informujących o tym fakcie nie ustawiono od strony wjazdu z Nowaka-Jeziorańskiego. Żadnych też znaków kierujących na jakis objazd ! Wczoraj korek zdezorientowanych kierowców ciągnął się na kilkaset metrów, a zawracanie uniemożliwiały samochody pracowników budowy beztrosko zaparkowane na zamknietej ulicy ! W nocy ktoś zdemonotwał bariery i skończyło się tym, że jeden samochód wylądował w wykopie ! Wszystko odbywa się teraz w egipskich ciemnościach. Prosimy o natychmiastową intwerencję w sprawie oznakowania zamknięcia skrzyżowania i wyznaczenia objazdów !

Co do samej budowy nowej ulicy. Dalej nie mamy odpowiedzi odnosnie likwidacji wszystkich miejsc parkingowych pod naszym domem. Blaszane garaże przy Kompasowej i dzikie wysypisko śmieci na terenie chyba bezprawnie zaanektowanym przez właścicieli posesji Kompasowa 17 dalej nie zniknęły, pomimo obietnic uporządkowania terenu. Gdzie bedziemy mogli zaparkować nasze samochody po ukończeniu budowy ? Jak dostaniemy się do klatek, jeżeli przy wejściu do nich będzie ścieżka rowerowa a nie chodnik ? W dalszej części ulicy układ chodnik / scieżka rowerowa jest odwrotny tj. chodnik przy budynkach. Kto wymyślił, ze akurat przy naszym bloku jest odwrotnie ? No i na koniec smutna dygresja zwiazana z całkowitym brakiem konsultacji tej budowy z lokalnymi mieszkańcami. Już w lipcu przyszłego roku cała to nowa i piękna ulica wraz z rondem zostanie zryta na nowo ze wzgledu na fakt, iz nasz blok będzie likwidował własną kotłownię gazową i podłączał się do SPECu. Czy nie można bylo jakoś zsynchronizować tych prac ?
              • Gość: Poligonowa 10 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.12, 10:54
                zdjęcie ulicy

Prace przy budowie ronda trwają. Blaszane garaże i wysypisko śmieci pomiedzy nimi nie znikają. Żadnych zatoczek parkingowych wzdłuż nowej ulicy nie widać. Na dodatek zjazd z ronda w ulicę Kompasową został zwężony i wyprofilowany tak, ze z trudem miną się dwa auta osobowe, ale nie minie się osobówka z ciężarówką [u góry zdjecie]. Po co ta szykana ? Wygląda na to, że źle została obsadzona studzienka i do niej dopchnięto krawężnik. Już teraz widać jakie to będzie zagrożenie dla kierowców. Wiele osób oglądając zarys ronda [niewidocznego na zdjęciu] jest zdania, że nie zakręci na nim żaden dłuższy samochód ciężarowy bez skasowania latarni. A propos latarni to jedna z nich została postawiona na środku ścieżki rowerowej. Na ścieżce i chodniku dalej też stoją stare słupy chyba z kablami telefonicznymi. Wygląda na to, ze cała ta inwestycja nie dość, że nie spełnia potrzeb i oczekiwan okolicznych mieszkańców to będzie przyczyną wielu wypadków w tym miejscu !
                • piotreeek.0 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 03.12.12, 15:48
                  mało tego, w ciągu całej ulicy wytyczono tylko 2 przystanki autobusowe. na skrzyzowaniach z ostrobramską i motorową. A co dalej? Gdzie będą kolejne przystanki, skoro na przykład przy rondzie JNJ&Kapelanów Armii ani nigdzie dalej w ciągu JNJ nie ma zatok przystankowych?
                  • Gość: Poligonowa 10 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.12, 09:58
                    O zatokach autobusowych też nikt nie pomyślał przy tak fatalnym zaprojektowaniu przebudowy ulicy. Na dodatek ktoś te plany zaakceptował i zapewne zapłacił za projekt, który ma się nijak do potrzeb ulepszenia komunikacji, organizacji parkowania i bezpieczeństwa pieszych w tej okolicy. W niektórych miejscach całkowicie brakuje chodnika [naroznik Poligonowa / Kompasowa], który zlikwidowano tworząc w tym miejscu tylko ścieżkę rowerową ! Robotnicy z nowej ulicy i ronda zniknęli już chyba tydzień temu. Cudem udało się, że zdążyli położyc asfalt przed mrozami. Teraz nic się nie dzieje, a przejazd dalej zamknięty. Ktoś wie kiedy nam chociaż otworzą ulicę i umożliwią wyjazd ?
                    • Gość: bórmiszcz Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 16:19
                      Jak Bobek z wojska wróci.
                    • Gość: mimi Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: 195.212.199.* 31.01.13, 15:52
                      Czy otrzymaliście Państwo odpowiedź z Urzędu Dzielnicy w sprawie likwidacji miejsc parkingowych?
                      Dzisiaj znikneła siatka otaczająca parking na przeciw Państwa bloku? czy wiadmo dlaczego?
                      • Gość: poligonowa 10 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 09:09
                        Odnośnie czy dostaliśmy odpowiedź z UD w sprawie likwidacji praktycznie wszystkich miejsc parkingowym pod naszym blokiem i w okolicy sprawdzę w zarządzie naszej wspólnoty i odpowiem później. Jeżeli chodzi o likwidowany parking strzeżony na przeciwko to wiem, że mają tam budowac 3 nowe bloki mieszkalne. Przeciwko tej budowie długo protestowali mieszkańcy bloków przy Motorowej, gdyż praktycznie zostanie im zabrany cały dostęp do słońca.
                        Jeżeli chodzi o wykonany już odcinek Poligonowej to po prostu jesteśmy załamani sposobem zaprojektowania i wykonania tej ulicy. Wszystkie studzienki są obsadzone powyżej poziomu jezdni i na wysokości wyjazdu z naszego garażu po każdych opadach tworzy się teraz bajoro sięgające drugiej strony ulicy. Praktycznie to samo na Kompasowej. Stale zalegająca woda, która zamarza i odmarza, kruszy i niszczy dopiero co położony asfalt. Przez tak glupie zaprojektowanie ulicy i niepotrzebnego tu ronda samochody dostawcze podjeżdżające pod sklep Api niszczą i rozjeżdżaja nowe chodniki i krawężniki [zresztą jeżdżą po przejściach dla pieszych bo inaczej nie mogą]. Jak to możliwe, że tego typu projekt przebudowy ulicu został przez władze dzielnicy zaakceptowany ?
                        Na dodatek projekt przebudowy dalszego fragmentu ulicy wygląda tak:
                        ZP_68_12 Dodatkowe rysunki.zip - ZIP archive, unpacked size 6 191 131 bytes
                        Zostanie całkowicie zlikwidowana możliwość parkowania wzdłuż ulicu, przy której mieszczą się zakłady pracy, bloki mieszkalne i gdzie przenosi się sąd Warszawa Praga. Przecież ta ulica jest w dni powszednie po prostu zastawiona samochodami. Za to rowerzyści otrzymają po obu (!) stronach ulicy ścieżkę rowerową o szerokości 3 metrów. Na wysokości sądu dodaktowe światła i za kilkadziesiąt metrów dalej te przy Ostrobramskiej. Po prostu brak słów ...
                  • Gość: mg Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.gts.entel.pl 15.12.12, 15:50
                    Dobrze wróży to zdjęcie - phototrans.pl/14,592137,0,Solaris_Urbino_12_W13_A013.html - ztm sprawdza Nowaka pod uruchomienie linii.
                  • robertrobert1 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 08.02.13, 19:55
                    piotreeek.0 napisał:

> mało tego, w ciągu całej ulicy wytyczono tylko 2 przystanki autobusowe. na skrz
                    > yzowaniach z ostrobramską i motorową. A co dalej? Gdzie będą kolejne przystanki
                    > , skoro na przykład przy rondzie JNJ&Kapelanów Armii ani nigdzie dalej w ciągu
                    > JNJ nie ma zatok przystankowych?

Autobusy nie muszą zatrzymywać się w zatoczkach zwłaszcza na uliczkach o małym ruchu. Ot to kolejny sposób na uspokojenie ruchu.
              • robertrobert1 Re: Nowopoligonowa na Gocławiu 08.02.13, 19:51
                Gość portalu: Poligonowa10 napisał(a):

> Jak dostaniemy się do klatek, jeżeli przy wejściu do nich będzie ścieżka rower
                > owa a nie chodnik ? W dalszej części ulicy układ chodnik / scieżka rowerowa jes
                > t odwrotny tj. chodnik przy budynkach. Kto wymyślił, ze akurat przy naszym blok
                > u jest odwrotnie ?

Coś ci się gościu pomieszało... Ścieżki rowerowej się nie buduje. Zapewne chodzi ci o drogę dla rowerów ale jeśli nawet tam jest to i tak będzie ona traktowana jako miejsce do parkowania drgocennych samochodzików. Moim zdaniem w mieście w ogóle nie powinno być dróg dla rowerów. Rowerzyści powinni normalnie jeżdzić po jezdni razem z samochodami.
                • Gość: kierowca. Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 10:11
                  No pewnie.Rolkarze też,deskarze też no i piesi powinni normalnie poruszać się razem z "blachosmrodami."A tak wogóle to wszyscy powinni być ładni,bogaci i szczęśliwi.Amen.
                  • Gość: Roberto Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 09.02.13, 12:25
                    Widzę, że Pan Kierowca ma inny, jak zwykle egoistyczny punkt widzenia. Człowieku! Opamiętaj się! Miasto nie jest z gumy i każdy chce mieć przetrzeń życiową i nie rozumiem dlaczego najwięcej przestrzeni dla siebie uzurpują sobie kierowcy???
                    • Gość: kierowca Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 14:24
                      Kierowcy płacą do budżetu państwa stosowne opłaty, podatki, obowiązkowe ubezpieczenie OC," zmuszani "są do kupowania najdroższego w europie paliwa( w przeliczeniu do średniej pensji)
                      Za możliwość poruszania się po polskich drogach niewątpliwie płacą i to nie mało .
                      .A wiecznie niezadowoleni i wiecznie czegoś żądający cykliści - terroryści,
                      nie płacą NIC.
                      I kto tu jest egoistą Panie rowerzysto ???
                      • Gość: Roberto Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 09.02.13, 16:50
                        Nie dyskutuj ze mną na ten temat bo polegniesz.
                        Opłaty jakie wnoszą kierowcy są znikome w stosunku do tego jakie szkody powstają z ich powodu. Gdyby ich opłaty wystarczały to już od dawna Warszawa miałaby kilka obwodnic a Polska usiana byłaby siecią autostrad. Tymczasem drogi to jedna wielka dziura a przecież te dziury robią tylko sami kierowcy. A co z opłatami za rozjechane chodniki? Ile rocznie dokładasz się do odbudowy trawników? Zapewne nic... Także złamanego grosza nie wpłynęło do mojego portfela za wdychanie toksycznych spalin z twojego blaszanego pudełka. Więc kto za kogo płaci?
                        • Gość: kierowca Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 19:50
                          Masz rację.Dyskusja z tobą nie ma najmniejszego sensu.Szkoda czasu.
                          • Gość: norma Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 22:08
                            Człeczki, nie ćpajta tyle i mędrkujcie kto co komu i za ile ,w Warszawie w budżecie złodziej złodziejowi na ręce patrzy i myśli jak go okraść.
    • miky Reorganizacja 21.02.13, 13:28
      Czy po wybudowaniu tzw. ul. Nowopoligonowej rozważana jest zmiana pierwszeństwa przejazdu na skrzyżowaniu ulic Jana Nowaka Jeziorańskiego (JNJ) i Kompasowej?
      Skrzyżowanie to jest równorzędne, co jest dodatkowo oznaczone stosownym znakiem. Zresztą fakt ten jest powszechnie ignorowany.
      Ul. JNJ jest długą, prostą drogą, na odcinku od ronda "przy Tesco" do Kompasowej nie mającej żadnej przecznicy (poza wyjazdem z parkingu). Intencją zrobienia tam skrzyżowania równorzędnego było umożliwienie włączenia się do ruchu samochodów z ul. Kompasowej, która była jedynym wyjazdem w tę stronę ze sporego osiedla, poza tym stanowiła skrót na Gocław od ul. Ostrobramskiej.
      Obecnie taka organizacja ruchu na tym skrzyżowaniu nie ma uzasadnienia. Ul. Kompasowa utraciła swój charakter ul. "zbiorczej" jako jedynego wyjazdu z osiedla i "obwodnicy". Rolę głównego potoku ruchu przejęła ul. Nowopoligonowa (ul. Kompasowa ma progi zwalniające). Skrzyżowanie ul. JNJ z Nowpoligonową ma formę ronda.
      W tej sytuacji wydaje się, że ul. JNJ powinna uzyskać status głównej, a ul. Kompasowa podporządkowanej, zwłaszcza w kontekście planów puszczenia tamtędy miejskiej komunikacji autobusowej. Pozwoli to na wyeliminowanie licznych groźnych sytuacji drogowych, które mają tam miejsce.
      Dodatkowy argument jest taki, że po otwarciu dojazdu do tzw. Osiedla Saska ruch ul. JNJ "na wprost" jest dużo większy, niż z ul. Kompasowej. Przy obecnej organizacji samochody wyjeżdżające z ul. Kompasowej i tak muszą się zatrzymać i ewentualnie przepuścić pojazdy jadące ul. JNJ z prawej. W przypadku (często!) gdy ul. JNJ jadą samochody w obu kierunkach, a jeden z nich skręca w ul. Kompasową w lewo, dojechanie do skrzyżowania pojazdu ul. Kompasową kompletnie blokuje przejazd. Dochodzi do klasycznej sytuacji "każdy musi komuś ustąpić".
      • Gość: Roberto Re: Reorganizacja IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 24.02.13, 07:49
        Moim zdaniem zmiana reorganizacji jest bezsensowna. Spowoduje tylko zwiększenie prędkości przejazdowej na JNJ a tym samym zwiększenie wypadkowości. Kompletnie nie rozumiem dlaczego dojazd do jakiegoś osiedla ma być priorytetowy skoro wszyscy mieszkańcy są wobec siebie równi. Niech skrzyżowania nadal będą równorzędne a kierowcy niech patrzą na znaki i jeżdżą wobec obowiązujących przepisów a nie na pamięć albo "wydaje mi sie".
        • Gość: kierowca Re: Reorganizacja IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.13, 09:58
          Po raz kolejny kompromitujesz się na tym forum.Sugestia o reorganizacji ruchu w tym miejscu jest jak najbardziej słuszna i zasadna.Mam tylko nadzieję że zanim dojdzie do kilku stłuczek i wypadków , odpowiedzialni urzędnicy i decydenci zadziałają i wprowadzą zmiany na tym skrzyżowaniu.
          • Gość: zeta Re: Reorganizacja IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.13, 10:05
            Kompromitująca to jest twoja wypowiedź kierowco, od siedmiu boleści.
            Widzę, że należysz do tych kierowców, którzy uznają tylko pedał gazu i zapominają, że fabryka zamonotwała im w samochodzie kierunkowskazy.
            Okolica skrzyżowania z Kompasową jest niebezpieczna, bo właśnie tędy odbywa się spory ruch pieszych, jest mnóstwo dzieci, które bawią się w parku, czy idą/wracają ze szkoły.
            Aż cud, że nie doszło jeszcze do wypadku śmiertelnego. Za to stłuczki są ciągle.
            Nadanie priorytetu ul JNJ, przy chamstwie i egoiźmie kierowców, zupełnie sparalizówałoby ruch pieszych, a może czasami warto i o nich pomyśleć, prawda?
            • Gość: kierowca Re: Reorganizacja IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.13, 14:10
              "Mam tylko nadzieję że zanim dojdzie do kilku stłuczek i wypadków , odpowiedzialni urzędnicy i decydenci zadziałają i wprowadzą zmiany na tym skrzyżowaniu"

No właśnie obserwatorko od siedmiu boleści.Potwierdziłaś sama, dokładnie to co napisałem dawno dawno temu.Na tym skrzyżowaniu powinny zostać wprowadzone zmiany jak najszybciej.
              A jakie? A to czas pokaże ,tylko trzeba mieć nadzieję że o zmianach będą decydować fachowcy z krwi i kości a nie amatorzy,dyletanci czy nudzące się gospodynie domowe.
              • Gość: zeta Re: Reorganizacja IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.13, 19:04
                Alez sarkastyczna odpowiedź, satrapo, którego pewnie mie można granatem oderwac od piwa i pilota tiwi.
                Jesteś typowym przedstawicielem malkontentów, którzy chcą by było inaczej, tylko sami nie wiedza jak... ;->
                Widze to skrzyżowanie z okna, widzę oszalałych kierowców, którzy na tej ulicy wciskają gaz ile im fabryka dała, widzę lekceważenie przepisów ruchu drogowego, szczególnie tego o skrzyżowaniu równorzednym, więc może się chwilę zastanów zanim cos napiszesz.
        • Gość: miky Re: Reorganizacja IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.02.13, 13:04
          Czy ja gdzieś pisałem o priorytecie dla nowego osiedla? Które BTW w ogóle tam nie powinno powstać?
          Chodzi o to konkretne skrzyżowanie i obecną na nim sytuację. A czy wynika ona z plam na Księżycu czy przypływów na Słońcu to nie ma większego znaczenia.
          • Gość: Roberto Re: Reorganizacja IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 24.02.13, 14:05
            Nie musiałeś pisać tego wyrażnie. To się dało odczytać między wierszami. A takie równorzędne skrzyżowania oduczają jazdy "na pamięć", zwiększają koncentrację i tym samym poprawiają bezpieczeństwo. Wiele w Warszawie jest skrzyżowań równorzędnych na których to pierwszeństwo, nie wiedzieć czemu, przypisują sobie kierowcy jadący "na wprost". I bardzo dobrze bo dzięki nim można sobie samochodzik wyremontować z ich ubezpieczenia.
            • Gość: miky Re: Reorganizacja IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.02.13, 14:19
              A, to Ty chcesz ludzi uczyć zamiast poprawiać bezpieczeństwo...
              No tak, nie mamy o czym dalej pisać.
              • Gość: Roberto Re: Reorganizacja IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 24.02.13, 15:15
                A ni mi to w głowie. Ludzie płacą za kursy więc niech się tam douczają a jak widać ich wiedza jest mizerna. Natomiast od poprawy bezpieczeństwa jest Policja.
    • Gość: Luna Re: Nowopoligonowa na Gocławiu IP: *.home.aster.pl 29.04.13, 21:07
      Rondo na skrzyżowaniu Poligonowej i Kompasowej zdecydowanie jakoś nie wyszło, jest krzywe a nawierzchnia jest nierówna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka