Dodaj do ulubionych

www.staraochota.pl - ziu

16.02.06, 00:10
Aby już dłużej nie zwlekać z odpaleniem serwisu, a jednocześnie nie wrzucać
zagadnień związanych z techniczną częścią przedsięwzięcia komukolwiek na plecy
ustaliliśmy z kol. Szafą, co następuje. Ustalenia nasze miały miejsce pod
wpływem niezależnego zdarzenia - do Szafy zgłosiła się firma sektora wysokich
technologii, która rozwija i hostuje dla klientów komercyjnych zgrabnego
CMS'a, jednocześnie firma jest miłośniczką Starej Ochoty i zaoferowała iż
udostępni nam CMSa i miejsce na swoim serwerze zupełnie za darmo. Jedyne co do
nas należy to przygotować se lejałt, style, wskazać "redaktorów" (dostaną
odpowiednie konta, żeby sami mogli wrzucać publikacje) i jechane.

W związku z tym chciałbym zaproponować dyskusje:

- Na temat tego jakie mamy siły na zamiary i ile "kategorii" publikacji
jesteśmy w stanie (a nie mamy ambicje) pociągnąć, póki co są zdjęcia, mogłyby
być wspominki, urban legend, ciekawostki, nowości, ktoś zaproponował robienie
wywiadów z ludźmi dzielnicy, ktoś chciał opisywać historię kolejnych
spółdzielnii ...

- O tym, kto chciałby czytaj miałby realne szanse i co opublikować ("Ochotnicy
polegli w wietnamie." - przysłowie radzieckie)

- Inne pomysły.

Proszę o propozycję pewniaków. Tejkit orliwit. Na zakończenie tego wątku
powinny pojawić się co najmniej:

- Lista tematów
- Lista redaktorów ze wstępnymi deklaracjami wobec tematów
- Postanowienia wobec lejałtu
- Postanowienia wobec estetyki (pomysł na kolorki, fonty itp).

Są chęci i miłośnictwo, nie ma przymusu, nie ma sprawozdawczości do gminy, nie
ma nadania partyjnego, nie ma cenzury, everyone's invited, zapraszam do
merytorycznej dyskusji, a następnie z tarczą albo na tarczy.
Obserwuj wątek
    • kester Re: www.staraochota.pl - ziu 16.02.06, 10:55
      Jednego nie rozumiem. Po co lista tematów. Same sie narodzą. Jest redaktor,
      pokazuje twarz pisze tekst, nadaje temat i juz. Zadnej anonimowosci a temat
      ląduje na liście tematów. Jak inny klient będzie chciał napisać coś na ten sam
      temat to pisze i dołącza do tego tematu! Natomiast jak ustalicie, że jeden
      zajmuje się zdrowiem a drugi robi wywiady to nic z tego nie bedzie, bo jak
      pierwszy pojedzie na saksy to nie bedzie nic o zdrowiu...
      Drogi Cyniku pomyśl inaczej a nie gazetowo to coś z tego będzie!! Wszyscy mogą
      wszystko! Taka idealna komuna....
      • chinique Ja też uważam, że nic z tego nie będzie. 16.02.06, 11:32
        Muszę wiedzieć kto, bo trzeba mu założyć konto, muszę wiedzieć co, bo trzeba
        przygotować jakiś lejałt. Artykuły na dowolny temat mogą lądować w jakiejś
        kategorii ogólnej. Tak więc nie ma tu żadnego niewygodnego zamordyzmu, ale
        cieszę się, że jest negatywny głos w dyskusji, ja też uważam, że nic z tego nie
        będzie.
        • kester Re: Ja też uważam, że nic z tego nie będzie. 16.02.06, 11:50
          Ja jestem z zewnatrz wiec mojego głosu nie licz! Oczywiscie powinni
          być "redaktorzy", ktorzy dostaną konta. Ale nie narzucałbym tematów. Chyba, że
          ten engine na to nie pozwala. OK. Wiecej się nie wtrącam! I myślę, że jednak
          sie uda!
          • mvitti Re: Ja też uważam, że nic z tego nie będzie. 16.02.06, 12:12
            Tu chodzi o to jak rozumiem, że trzeba stworzyć strone główną, gdzie będzie
            kilka tematów jak galeria, wspomnienia, spóldzielnie, architektura...tak
            strzelam teraz...ale to przecież trzeba ustalić. Mi sie bardzo podoba strona
            zoliborza, również wizualnie. ale nie rozumiem jak mamy wizualny aspekt strony
            omawiać na forum. Trzeba obejzeć razem jakis przykłady, wzory, nie wiem...
            • mvitti będzie 16.02.06, 12:18
              Ja naprawde chętnie poświęcę tej strnie sporo czasu, ale ja nie znam się na
              robieniu stron...
              Wiem, że wacuś też czeka na jakiś odzew i w glowie ma sporo pomysłów i
              chęci...Delon też tylko biedak walczy ostatkiem sił na uczelni...
              • chinique CMS 16.02.06, 14:51
                No po to jest CMS, żeby się właśnie nie znać. Nie trzeba znac HTML'a ani CSS,
                ani żadnego server side scripting. O kolorkach i lejałcie wypowiedzcie się
                proszę uzywając słownictwa: różowy, zielony, pionowo, poziomo.
                • obywa-tel Re: CMS 16.02.06, 15:39
                  Wydaje mi się, ze strona, layout powinien nawiązywać do charakteru naszej dzielnicy. Czasów
                  kiedy powstawała. Myślę tu o modernistycznym klimacie z typowymi elementami art deco.
                  Najlepszym przykładem wizualizacji mogą być plakaty okresu międzywojennego. Dynamiczne
                  kompozycje, przejścia tonalne, odpowiednia typografia.

No, a teraz obawiam się, że każdy będzie miał swój pomysł i się pokłócimy.
                  • corrado.cattani Re: CMS 16.02.06, 16:29
                    grupa założycielska musi się zebrac w realu i ustalić
                    nie chcecie chyba, na boga, detali dyskutować na forum - czy art deco czy
                    moderna czy może... postmoderna - litości!!!
                    mvitti dobrze gada w tej sprawie
                    • chinique W 500 postów nie dogoni. 16.02.06, 17:27
                      Zorganizowanie spotkania potrwa kolejne 3 tygodnie, w 3 tygodnie to my robimy
                      500 postów, myślę, że się dogadamy.

Idealistom od razu mówię, że pomysły z art-deco piękne są, gorzej, że nie będzie
                      miał kto tego zrobić, bo chyba nie mamy grafika kompjuterowego, chyba, że mamy,
                      tak więc zacznijmy od czegoś prostego - standardowe zdjęcie na górze (tych mamy
                      pod dostatkiem), fonty może w kolorze starofotografiowych sepii i jechane.
                      Jeżeli napatoczy się grafik, to będzie można skorzystać z jego uprzejmości.
                      Tymczasem przyznaję, że jestm zwolennikiem treści wobec formy, zerknijcie na
                      stronę Ryśka - estetyka Internetu połowy lat 1990-tych, a generalnie pełen sukces.

Podsumowując, keep it simple, apply quick-win approach, ziu.
          • chinique Opublikowanych zdjęć. 16.02.06, 12:26
            Endżin pozwala na wystarczająco dużo, ale po to jest CMS, żeby ludzie nie
            musieli myśleć co i jak tam kliknąć, żeby dodać kategorię, tylko żeby napisali
            kawałek tekstu, wrzucili i po sprawie. Poza tym, nie jesteś taki z zewnątrz na
            jakiego się kreujesz, wnosząc po ilości opublikowanych zdjęć.
            • waclaw.zwirko Wspominkowo-społecznie 16.02.06, 16:28
              Pomysł z redaktorami jest OK.
              Chyba Cynikowi nie chodzi o to, aby tylko jedna osoba zajmowała się np.
              wywiadami, ale żeby był ktoś kto jest za to odpowiedzialny i mobilizuje inne
              osoby lub zbiera od innych teksty(poza tym co sam napisze). Am I right?

Jeśli chodzi o mnie to mogę być redaktorem i zająć się częścią
              wspominkowo-społeczną.
              A konkretnie(wklejam to co już napisałem wcześniej):
              1. Wywiady ze znamienitymi mieszkańcami SO - obecnymi i dawnymi
              (prof. Jerzy Trammer, dr Piotr Cywiński, Jan Lityński, Czesław
              Bielecki, Marcin Święcicki, dr Zofia Górnicka - wdowa po rektorze
              AM, dr Krzysztof Mirowski - dyrektor LXVII L.O. przy Wydziale
              Pedagogicznym UW, Maria Janion? etc.) Mogę podjąć się
              przeprowadzania tych wywiadów.
              2.Stara Ochota podczas IIWŚ i Powstania Warszawskiego,
              zniszczenia powojenne i ci którzy to pamiętają.
              3. Rozmowy ze zwykłymi ludźmi związanymi ze Starą Ochotą.
              4. Wątek "Dlaczego przeprowadziłem się na Starą Ochotę?" - rozmowy
              z tymi, którzy są tu niedługo, ale których urzekł klimat tej
              części Warszawy.

Przeprowadziłem już dwa wywiady. Poza tym znam sporo wartościowych osób
              zamieszkujących SO.

Jeśli chodzi o komunikację to proponuję listę na yahoogroups.
              Stworzyłem już nawet takową (staraochota@yahoogroups.com).
              Plusem jest info bezpośrednio na skrzynkę mailową do zainteresowanych osób, gdyż
              wg mnie nie wszystko powinno być umieszczane na forum. Poza tym można przesyłać
              pliki.

• chinique Nawet nie aż tak 16.02.06, 17:18
                Nawet nie aż tak, że byłyby osoby ODPOWIEDZIALNE, a jedynie chodzi o to, żeby
                zebrac listę tematów, które są możliwe do realizacji, a nie tylko marzeniami.
                Propozycje są b. dobre i koniecznie musimy je uwzględnić w końcowym podsumowaniu
                będącym imputem do zrobienia lejałtu.

Co do jahugrups, to ja naprawdę nie wiem po co kolejna grupa dyskusyjna, możemy
                tutaj omówić wszystkie zagadnienia, a jak jest coś ultra-tajnego i np. boisz
                się, że Ochotnik :) albo IOW :D podbiorą jakiś temat i zrujnują piękne,
                obiecujące dziennikarskie kariery młodych ludzi, to można wysłać raz na czas
                mailik na priva.

Kont oczywiście będzie kilka i każdy będzie se publikował co chce w której chce
                kategorii. Wstępna inwentaryzacja tematów ma po prostu na celu zapobieżenie "tej
                pierd...nej husarii".
                • mvitti Re: Nawet nie aż tak 16.02.06, 18:07
                  Wydaje mi się, że wywiady ze znamienitymi to słaby pomysł...nie chodzi w naszej
                  stronie o nazwiska przecież...a o ochote...zatem rozmowy z dawnymi mieszkańcami
                  o ochocie (jakies wspomnienia) zarówno znanymi jak i nie...
                  Bo z bieleckim np. chcesz gadać wacek o czym? Jak o ochocie to potraktować go na
                  równi z panem Zdzisiem, który ma równie interesujące wspomnienia, a jesli o
                  polityce to chyba nie na stronie o starej ochocie...to taki nie potrzebny
                  elitaryzm moim zdaniem, "patrzcie jacy znamienici tu mieszkają!"...chyba, że ze
                  spacjalistami w danej dziedzinie pod katem ochoty np. z bieleckim o
                  architekturze itp...
                  A ja i tak proponuje spotkanie, błagam, przeciez nie jest aż tak trudno się
                  spotkać. Udostepniam swoje lokum, oferuje ciepłą herbatkę i ciasteczka. Pytanie
                  kiedy?
                  • mvitti Spotkanie 16.02.06, 18:09
                    Oferuję swoje lokum, gorące napoje i cos słodkiego.
                    Czy w ciągu nastepnego tygodnia wam pasuje i komu pasuje?
                    • mvitti Środa 19.30. 16.02.06, 18:17
                      Co wy na to?
                      • chinique Ja pasuję. 16.02.06, 18:23
                        Ja oczywiście pasuję. Swój input do Waszego spotkania wrzucę wcześniej na forum,
                        a Wy z łaski swojej pls wrzućcie fidbak po spotkaniu.
                      • waclaw.zwirko Re: Środa 19.30. 16.02.06, 18:24
                        > Bo z bieleckim np. chcesz gadać wacek o czym? Jak o ochocie to potraktować go na

Kochana Mvitti, akurat Bielecki ma ciekawe spojrzenie na Starą Ochotę i jej
                        klimat. Jest przecież architektem i mieszkał sporo czasu na jednej z małych
                        uliczek przylegających do Filtrowej. Czytałem jedną jego wypowiedź o SO i jest
                        naprawdę odkrywcza(przynajmniej dla mnie).

Nie chodzi mi o magię nazwisk, ale o przemyślenia znamienitych mieszkańców nt.
                        Starej Ochoty.
                        Nie tworzymy przecież drugiej Gali lub innego magazynu typu people.

Przyjmuje zaproszenie. Środa jak na razie jest OK(nie mam jeszcze dokładnego
                        planu zajęć).
                        • mvitti Re: Środa 19.30. 16.02.06, 18:43
                          Nie mam nic przeciwko niemu - bieleckiemu, tylko działowi:wywiady ze
                          znamienitymi. Poprostu należy robić wywiady z ludźmi którzy mają do powiedzenia
                          coś ciekawego, podróżnymi katami, czy zycia codziennego, czy odbodowy, czy
                          architektury, czy powstania itp niezależnie od ich znaminitości.
                          do cynika - środa ci nie pasuje, czy sie w ogóle spotykać nie chcesz?...termin
                          przykładowy, negocjowalny...
                          • mvitti Re: Środa 19.30. 16.02.06, 18:44
                            Jeżeli ktos jeszcze chce sie przyłączyć to zapraszam:)
                            • shapha Re: Środa 19.30. 18.02.06, 13:47
                              Mnie niestety nie będzie.
                          • chinique Dzień, tydzień, miesiąc. 16.02.06, 21:09
                            Powiedzmy, że jedni mogą powiedzieć, który dzień mają zajęty, inni, który
                            tydzień, a jeszcze inni, który miesiąc.
                        • chinique Ma rację Wacko 16.02.06, 21:07
                          "Zwyczajni mieszkańcy" są równie ważni jak "niezwyczajni mieszkańcy", co
                          oznacza, że ci drudzy są równocześnie równie ważni jak ci pierwsi.
                          • mvitti spotkanie 16.02.06, 21:57
                            Czy ty uważasz, że na to spotkanie wybiera się 300 osób!!!
                            Przecież nas jest 5 z podstawowej grupy i moze ktoś jeszcze się dołączy -
                            zapraszam...to naprawde nie jest takie trudne znaleźć wspólny termin, o ile ma
                            się na to ochotę oczywiście...
                            a o ile jest przyjemniej...
                        • mvitti dziad o widle, baba młotowidle;) 16.02.06, 22:38
                          Juz ta dskusje wskazuje, że na formum można w nieskonczoność. Napisałam, że
                          Bielecki jako architekt byłby ciekawym rozmówcą...a w odpowiedzi Wacek pisze do
                          mnie samo...bo poprostu niedoczytał, niezrozumiał, skupił się na wczesniejszym
                          fragmencie wypowiedzi itp, a na koniec cynik przyznaje wackowi racje
                          parafrazując moje słowa...to bez sensu...tzn możemy sobie robic burze mózgu,
                          niech każdy forumowicz pisze co uważa, ale konkretne ustalenia to trzeba w realu...
    • chinique Podsumowanie 1 17.02.06, 00:58

Lista tematów so far:
      - Wywiady z VIP'ami (wż)
      - Wywiady z mieszkańcami (mvitti)
      - SO podczas IIWŚ i 1944, zniszczenia wojenne, wspominki (wż)
      - Dlaczego przeprowadziła/em się na SO (wż)
      - Stare zdjęcia SO (kester, chinique)
      - Narodowy poeta SO (a.delon)

Do tego dorzucam jeszcze listę luźnych propozycji:
      - galeria/e zdjęć SO, dowolna tematyka
      - spółdzielnie SO, ich historia
      - SO linkownia HTTP
      - SO literatura

Propozycje estetyczne
      - art deco
      - sepia starych fotografii

Spotkanie organizacyjne w środę 22-go lutego o 19:30 u staroochockiej Amelii,
      tymczasem sprawa jest otwarta proszę dorzucać swoje propo.
      • corrado.cattani Re: Podsumowanie 1 17.02.06, 21:02
        Pozostaję w nadziei że cynik nie ma aspiracji zostania redaktorem. Przy jego
        skłonnościach do wrzucania anglosaskich makaronizmów kontent :-) mógłby być
        ciężko strawny
        • mvitti Re: Podsumowanie 1 18.02.06, 02:18
          Cynik jest naczelnym archiwistą:)
          • kester Re: Podsumowanie 1 18.02.06, 12:18
            No nie. Pani redaktor mvitti przesadziła! Archiwista = niepiszący!
            Bez Cynika stronę zaleje lukier i złota farbka! Cynik to wizjoner naszego
            zglobalizowanego języka. Myślę, że powinien jednak pisać felietony. Cynik is
            the best...
            • chinique Te chłopaki z dziewczynami 18.02.06, 12:29
              Chłopcy i dziewczęta zejdźcie ze mnie, lepiej dogadajcie kolorki i lejałt
              ciastek na środowe spotkanie.
              • waclaw.zwirko Layout 20.02.06, 22:14
                Rozmawiałem dziś z sąsiadem i jego znajomą, którzy są przedstawicielami
                środowiska artystycznego.

Wg nich strona powinna być modernistyczna i minimalistyczna. Musimy znaleźć
                jakiś element, który połączył by graficznie i styl narodowy i modernizm.
                Koleżanka sugerowała, aby skupić się na głownej stronie na słowach(odpowiednio
                wystylizowana czcionka) i elementach graficznych niż na zdjęciach. Nie podoba
                jej się graficznie strona www.zoliborz-bielany.pl
                Layout powinien być profesjonalnie przygotowany przez grafika. Może uda się
                zaprosić do współpracy jednego.

Strona powinna być prosta, minimalistyczna, nie przeładowana treścią i
                zdjęciami(oprócz galerii oczywiście).

Ja natomiast myślałem wcześniej o stronie troche w stylu staroochockiego stylu
                narodowego z szarościami, brązami i beżami.
                Ale teraz skłaniam się ku koncepcji moich znajomych.
                • monikaps Re: Layout 21.02.06, 00:01
                  Mnie się podoba strona PW
                  www.pw.edu.pl/portal/page/portal/pw
                  i do SO pasowałby mi podobny lejałt, kolory, typ zdjęcia u góry, czcionka tytułów stylizowana na pismo kaligraficzne (tak jak to 2005/2006).
                  No ale to tylko moje zdanie i ja się na tym nie znam. Trzymam kciuki, żeby się udało!
                  • mvitti Re: Layout 21.02.06, 00:17
                    Ja też moge opowiedzieć jak widzę naszą stronę, ale...co z tego...potrzebujemy
                    kogoś kto umiałby to wcielić w czyn. Mi się strona żoliborza podoba. jest prosta
                    i ma fajną czcionkę. tzn nie jest powalająca ale pasuje do żoliborza.
                • chinique Antykwa Półtawskiego 21.02.06, 00:36

Akurat polski font z okresu międzywojennego ...

pl.wikipedia.org/wiki/Antykwa_P%C3%B3%C5%82tawskiego
                  ftp://ftp.gust.org.pl/pub/GUST/contrib/fonts/replicas/antp/antp-ttf.zip
                • plopli Re: Layout 21.02.06, 11:23
                  Jeśli wolno mi wyrazić swoje zdanie, to uważam, że grafika strony powinna
                  zawierać wyraźne nawiązanie do epoki, w której powstawała SO. W przeciwnym
                  wypadku napierwszy rzut oka nie będzie różnicy pomiędzy stroną SO a - niczego
                  nie ujmując - Tarchomina.

Taki efekt można osiągnąć przez uczynienie dominującycm elementem graficznym
                  zdjęcia charakterystycznego budynku SO (kościół, akademik). Można też przez
                  odrobinę staroświecki wygląd.

Wydaje mi się jednak, że samo posłużenie się antykwą, nawet jeśli nazywa się ją
                  polską czcionką narodową. To fajny dodatek, ale jako element podstawowy wydaje
                  mi się zbyt mało czytelny.
                  • mvitti Re: Layout 21.02.06, 12:42
                    Zgadzam się z powyższym. Wydaje mi się, że grafika raczej niż art decowska
                    powinna być w stylu narodowym (ale chyba istnieje połączenie obu np budynek
                    SGH?)...tylko co to znaczy...bo naszę dzielnice z innych dzielnic 20-lecia
                    wyróżnia trydycyjna zabudowa...
                    Co do foty na głównej stronie to pomysł z charakterystycznym budynkiem dobry,
                    chociaż szczerze mówiąc nie przepadam za żadną z tych budowli. Uważam, że
                    zdjęcie które juz znajduje się na stronie jest niezłe...bo bardziej niż
                    architekturę wudobywa życie na starej ocho...ale może za moło konkretne jest...
                    • skupionyedi Re: Layout 21.02.06, 16:33
                      mvitti napisała:

> chociaż szczerze mówiąc nie przepadam za żadną z tych budowli. Uważam, że
                      > zdjęcie które juz znajduje się na stronie jest niezłe...bo bardziej niż
                      > architekturę wudobywa życie na starej ocho...ale może za moło konkretne
                      jest...

Może i fajne jest to zdjęcie, ale w przeciwieństwie do kościoła, czy akademika,
                      trudno na pierwszy rzut oka, skojarzyć, że to budynak z SO. Nie kojarzy się
                      mnie, osobie od urodzenia tu mieszkającej a co dopiero komuś z zewnątrz.
                      • molo8 Re: Layout 21.02.06, 18:04
                        Jesli mogę sie wtrącić, to ja tez myśle ze kościół i akademik to
                        charakterystyczne miejsca SO, które kazdy rozpozna.
                        pozdrawiam.
                        • skupionyedi Re: Layout 21.02.06, 18:42
                          molo8 napisał:

> Jesli mogę sie wtrącić, to ja tez myśle ze kościół i akademik to
                          > charakterystyczne miejsca SO, które kazdy rozpozna.
                          > pozdrawiam.

No jeszcze z SO kojarzy się ten obrzydliwy mur filtrów.
                          • waclaw.zwirko Re: Layout 21.02.06, 20:11
                            Dlaczego obrzydliwy?

Wg mnie jest bardzo estetyczny i wysoki w sam raz.
                            • mvitti Re: Layout 21.02.06, 21:35
                              No własnie, a może jakas fajna fota filtrów?
                              • skupionyedi Re: Layout 21.02.06, 21:48
                                mvitti napisała:

> No własnie, a może jakas fajna fota filtrów?

Pytanie cvzy mozna uznać filtry jako synonim Starej Ochoty. Pamiętajcie, że
                                najbardziej charakterystyczny punkt filtrów - wieża ciśnień znajduje się od
                                strony "wojskowej" części Koszykowej i bardziej z Koszykową się kojarzy...
                                • pwroclawska Re: Layout 21.02.06, 22:08
                                  To fakt, a szkoda, bo ładna jest i wyjątkowa...ale bardzo często znajomi do mnie
                                  mówią - "Jak wam sie mieszka na tych Filtrach?"...chociaż tak naprawdę na
                                  żadnych Filtrach nie mieszkam, ale tak się warszawiakom te tereny kojarzą...
                    • jo-tylda Re: Layout 21.02.06, 23:46
                      Moim zdaniem to zdjęcie, które teraz jest - jest świetne. Mimo że stare, nie
                      sposób nie poznać, co to za ulica, jak się ją chociaż raz widziało. Można więc
                      powiedzieć, że oddaje trochę ducha tego, o co chodzi (jak mi się wydaje):
                      miejsce z historią, nastrojem etc.
                      • mvitti Re: Layout 21.02.06, 23:47
                        myslę podobnie, przecież nie chodzi o zrobienie informatora turystycznego o
                        dzielnicy...
                      • plopli Re: Layout 22.02.06, 10:42
                        jo-tylda napisała:

> nie sposób nie poznać, co to za ulica, jak się ją chociaż raz widziało.

Pytanie po co strona.

Jeśli po to, żeby zainteresować SO ludzi z zewnątrz, to z pewnością nie jest
                        najlepszym rozwiązaniem dawanie zdjęcia, któe będzie czytelne wyłącznie dla
                        osób, które wędrówki po SO mają już za sobą.

Co innego, jesli ma ona integrować mieszkańców, wówczas mógłym uznać taki wybór
                        za uzasadniony. Inna sprawa, że niekoniecznie trafny. Przy całej sympatii dla
                        mieszkańców Kolonii Lubeckiego, SO nie ogranicza się do niej, a pozostałe jej
                        części mają charakter zupełnie odmienny. Dla równowagi należałoby więc dodać
                        zdjęcia willi z Kolonii Staszica oraz kamienic z drugiej strony pl. Narutowicza.
                        A to już chyba zbyt wiele.
                        • obywa-tel Otwarcie 22.02.06, 14:34
                          Sercem Ochoty jest Pl.Narutowicza. Najwyzsza budowla to wieza kosciola sw. Jakuba.
                          Czy nie byloby ciekawe zrobic panorame ale taka wirtualna, ruchoma.
                          zobaczcie przyklad
                          www.expedia.co.uk/pub/agent.dll?qscr=dspv&itid=&itdx=&itty=&from=f&shtl=1
                          lub

www.expedia.co.uk/pub/agent.dll?qscr=dspv&itid=&itdx=&itty=&from=f&shtl=1
                          tego typu zdjecia moznaby dolozyc jeszcze do srodka, do np. naszych ulubionuch
                          lub najohydniejszych miejsc SO.

Tego typu zabiegi na pewno przyciagna ciekawskich z innych stron.
                          • chinique Unfortunately, we can't handle your request. 22.02.06, 14:41
                            Te linki nie działają coś za dobrze.
                          • obywa-tel Re: Otwarcie 22.02.06, 15:20
                            Zeczywiscie tamte linki nie dzialaja.
                            Sorry.
                            Tak wiec wejdzcie tu

www.expedia.co.uk/pub/agent.dll?qscr=htwv&sopt=1&rfrr=-383
                            potem wybierzcie miasto np. Hong Kong i szukajcie hotelu z guziczkiem
                            Virtual Tour Available.

powinno zadzialac.
                            • chinique Panoramy 360 stopni 22.02.06, 15:29

Nie trzeba daleko szukać ...

www.um.warszawa.pl/v_syrenka/miasto/unesco.htm
                              ... pytanie czy jest taki darmowy soft, który potrafi wyświetlać zdjęcia
                              panoramiczne i kto zrobi takie foto, bo to trzeba mieć sensowny sprzęt, a nie
                              cyfrówkę dla każdego.
                              • chinique UM wykorzystuje Panorama Tools ... 09.03.06, 16:22

... przygotowane przez zdolnego Helmuta ...
                                webuser.fh-furtwangen.de/%7Edersch/

Te narzędzia zostały wypuszczone na GPL, więc spokojnie można je wykorzystać i
                                tutaj, trzeba tylko zrobić zdjęcia, jak się trochę Ochota zazieleni.
                            • kester Re: Otwarcie 22.02.06, 15:58
                              A ja myślałem, że to będzie taka miła, przytulna stronka.. ale widzę "lecimy" w
                              hongkongskie gadzety...
                              • corrado.cattani Re: Otwarcie 22.02.06, 16:20
                                no własnie to jest jedno z zasadniczych pytań
                                czy ma to byc niszowa strona dla ochoto-varsavianistów czy nowoczesna
                                uniwersalna strona dla wszystkich? z dotychczasowej korespondencji wynika że
                                raczej bedzie dominował duch historyczno-patriotyczno-wspomnieniowy więc z
                                gadżetami nie można przeholować
                              • obywa-tel Re: Otwarcie 22.02.06, 16:24
                                Gdzie tam od razu konskie, hong.
                                Stron z takim mykiem jest sporo.
                                A przyklad podany przez Cynika?
                                Kiedys zwiedzalem w ten sposób male portugalskie, hiszpanskie czy wloskie miasta.
                                No rewelacja.

• suczkakruczka Re: Otwarcie 23.02.06, 01:11
                                  jako panna z bielan pozostajaca w zachwycie nieustajacym dla so pragne sie wypowiedziec w kwesti
                                  formalnej: wizual strony jest bardzo istotny, to on a nie tresc tak naprawde zostaje w oku od poczatku.
                                  dlaczego nie rozwiazac problemu i posluzyc sie stylistyka zupelnie odrebna - taka , ktora w swym
                                  kontrascie do zawartosci bedzie twozyc ciekawe napiecie. a o to chodzi - o przykucie uwagi - jesli
                                  zwracacie sie na zewnatrz, co dla mnie jest oczywiste.
                                  i moze wlasnie czcionka, nazwa, moze jest w waszym MIESCIE OCHOTA jakis ciekawy font na scianie,
                                  do nawigacji po home by tak uzyc charakterystycznych elementow dekoracyjnych, krzywizny detalu,
                                  znanego drzewa? nie wiem, wy wiecie lepiej co tam u was blyszczy.

• mvitti Re: Otwarcie 23.02.06, 10:15
                                    Przemyslałam sobie i zdecydowanie uważam, że na stronie głownej powinna być fota
                                    oddająca klimat starej ochoty, a nie przedstawiająca najbardziej
                                    charakterystyczny widoczek...dlatego pocztówka, kótra już tam jest może jak dla
                                    mnie zostac...
                                    • molo8 Re: Otwarcie 23.02.06, 10:22
                                      widze ze każdy ma swoje zdanie na temt zdjęcia z pierwdzej strony i tak już
                                      pewnie zostanie:)
                                      • ziiba Re: Otwarcie 23.02.06, 12:17
                                        Zdjęcie, które jest teraz (chyba jest, bo jakos mi się strona SO dziś nie
                                        otwiera), powinno zostać. Po pierwsze, skończyłaby się dyskusja, po drugie, nie
                                        ma sensu szukanie emblematów w stylu Pałacu Kultury i Syrenki, po trzecie ulica
                                        Mochnackiego w swojej "łukowatości" jest chyba wystarczająca wyjątkowa, żeby
                                        zasłużyć na miano pars pro toto Starej Ochoty.
                                        • plopli A może złoty środek? 23.02.06, 17:08
                                          Czyli Pomnik Lotnika. Co prawda nie jest oryginalnie ochocki, ale:

1. Jest niewątpliwie wybitnym dziełem architektonicznym, do tego pochodzacym "z
                                          epoki".
                                          2. Jednoznacznie kojarzy się z Ochotą.
                                          3. Stoi na środku SO (na osi WE), a zarazem "otwiera" ją od strony lotniska.

Wydaje mi się bowiem, że jednak zdjęcie powinno być kojarzone na pierwszy rzut oka.
                          • kolonia.lubeckiego To nie jest kosciol sw. Jakuba; nazywa sie inaczej 23.02.06, 22:17
                            > Sercem Ochoty jest Pl.Narutowicza. Najwyzsza budowla to wieza kosciola sw.
                            Jakuba.
                            • pwroclawska Re: To nie jest kosciol sw. Jakuba; nazywa sie in 23.02.06, 22:32
                              Nie nazywa się św. Jakuba? Wszyscy tak mówią...
                              • skupionyedi Re: To nie jest kosciol sw. Jakuba; nazywa sie in 24.02.06, 09:34
                                pwroclawska napisała:

> Nie nazywa się św. Jakuba? Wszyscy tak mówią...

Bo to jest zdaje się parafia sw Jakuba. Kościół jest pod wezwaniem dalej nie
                                pamiętam...
                            • plopli To JEST kosciol sw. Jakuba Apostoła 23.02.06, 22:41
                              Inaczej nazywa się parafia - Matki Boskiej jakiejś, ale nie jestem w tym biegły.

Co ciekawe na stronach archidiecezji warszawskiej parafia ta figuruje jako
                              parafia św. Jakuba Apostoła ;-). Kto ma po drodze i sprawdzi lub uczęszcza i
                              wie, może podać brdziej szczegółowe informacje.
                              • plopli i link: 23.02.06, 22:42
                                www.mkw.pl/parafie/parafia22.html
                                • monikaps Re: i link: 23.02.06, 23:34
                                  To raczej jest odwrotnie: parafia św. Jakuba a kościół pod wezwaniem Matki Bożej. Zresztą najlepiej przejść się i sprawdzić - na kościele przy głównym wejściu jest tabliczka.

www.swjakub.one.pl/
                                  Niestety, brakuje historii parafii, a szkoda. Mam nadzieję, że wkrótce uzupełnią. Św. Faustyna Kowalska, zanim wstąpiła do klasztoru przebywała jakiś czas w naszej parafii - czasie kiedy budowano ten kościół.
                                  • kester Re: i link: 24.02.06, 00:29
                                    Kościół Niepokalanego Poczęcis NMP przy parafii św. Jakuba...
    • chinique "Podsumowanie 2" 24.02.06, 01:50
      O ile mi wiadomo spotkanie zaplanowane na środę nie odbyło się i "jest
      przesunięte". Na kiedy?

Obecnie toczy się rozmowa na temat estetyki i elementów lejałtu przyszłego
      serwisu, natomiast na call for papers nie ma nowych zgłoszeń, jednocześnie nie
      ma pośród nas żadnego wirtuoza tabletu, który dysponowałby wolną chwilą, chyba
      że znajomi Wacława dadzą się jednak skusić t/n?

Jaki jest zatem plan działań, jeżeli się okaże, że nikt nie będzie w stanie
      zrobić niczego ambitnego w obszarze estetycznym?
      • pwroclawska Re: "Podsumowanie 2" 24.02.06, 09:49
        rozumiem, ze szafa miał się tym zająć...
        • waclaw.zwirko Re: "Podsumowanie 2" 24.02.06, 23:33
          Moi znajomi(a właściwie znajomy znajomego) mogliby się tym zająć jeśli nikogo
          innego nie znajdziemy.

A może na głównej stronie dać stare zdjęcie płynnie przechodzące w nowe?
          Mogłoby być statyczne - np. z lewej stare a z prawej nowe albo dynamiczne - flash.
          Ta druga opcja będzie bardziej profesjonalna(ale też pracochłonna).
          • monikaps Re: "Podsumowanie 2" 25.02.06, 15:53
            A ja mam kontrpropozycję: na stronie tytułowej (lub gdzieś "na początku") nie zdjęcie ale mapkę, żeby każdy wiedział, o jakie okolice Warszawy chodzi.
            Chociaż to zdjęcie Mochnackiego bardzo mi się podoba.
            Jak się doda zdjęcie współczesne do starego to najbardziej bedzie widać to, że pojawiły się samochody w dużych ilościach. Tak ja odbieram ten trik na stronie Warszawa do 1944.
      • oknad Re: "Podsumowanie 2" 09.03.06, 16:07
        Witam,
        Jestem tu nowa, czytam forum od jakiegoś czasu i podoba mi się pomysła
        stworzenia takiego portalu o SO (sama tworze właśnie forum, ale o mniejszym
        zasiegu i troche innym celu - o tym kiedy indziej :-)) Z mojej strony mogę
        zaoferować pomoc ze strony informatycznej (ale tej zdaje się juz nie potrzeba),
        i fotograficznej (takze obrobka graficzna zdjęć).
        Pozdrawiam serdecznie :-)
        • chinique Każda pomoc mile widziana. 09.03.06, 16:19
          Witamy i dzięki za propozycję, przy odpaleniu tego sajtu przyda się każda pomoc.
          W tej chwili ztcw przygotowywany jest dizajn.
          • el_konarro Re: Każda pomoc mile widziana. 20.08.06, 22:24
            Ja jestem grafikiem - zajmuje się między innymi layoutami stron www. Jakbyście
            potrzebowali zmiany dizajnu albo w ogóle graficznego opracowania czegokolwiek
            (łącznie z drukowanymi rzeczami) to śmiało walcie do mnie. Coś się maźnie w imię
            społeczności lokalnej :D

Pozdrosy
            • chinique No i proszę. 21.08.06, 00:23
              Wielkie dzięki, jest bardzo niewykluczone, że tak się stanie, zważywszy na
              ujemny postęp jaki wystąpił w ciągu ostatnich kilku miesięcy w tym zakresie.
              Prosiłbym naszego kolegę W-Ż o komentarz w tej sprawie.
              • waclaw.zwirko Re: No i proszę. 21.08.06, 00:31
                Z racji, że byłem za granicą przekazałem swoje obowiązki a.delon'owi i mvitti.
                Poza tym opoznienia wynikly ze strony firmy IT o ktorej pisales Chiniqu. Krotko
                mowiac najpierw powiedzieli, ze NIE pomoga, bo nie maja wolnych mocy
                przerobowych, a pozniej okazalo sie, ze robia tylko w htmlu, co nam nie pasuje.
                Mnostwo czasu stracilismy wiec na zinformatyzowanie designu zaprojektowanego
                przez znajoma agencje reklamowe. Ale juz wkrotce...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka