Dodaj do ulubionych

Intensywny ruch lotniczy - zwrócił ktoś uwagę?

09.07.13, 20:58
Zauważyliście (a raczej - usłyszeliście), że w ostatnich dniach nad Saską Kępą i Gocławiem przez cały dzień i całą noc nieustannie latają różnego rodzaju obiekty lotnicze? Ze wschodu na zachód, z północy na południe, z każdego możliwego kierunku - szału można dostać. Samoloty pasażerskie, małe samolociki, nawet helikoptery - wszystkie nisko, w zasadzie to mogę odczytać ich numery boczne (mieszkam na Słonecznym Stoku przy Jeziorku Gocławskim). Zdaje się, że to ciągle te same samoloty, ale mogę się mylić. Nawet w trakcie pisania tej wiadomości nad moją głową zdążyły przelecieć cztery niewielkie maszyny jednosilnikowe.

To niebywałe sku******stwo i skandal, że ktoś wydał zgodę, aby te samoloty przez całą dobę mogły latać tak nisko, niemal ludziom nad głowami. Pytał ktoś nas o zgodę? O ile mi wiadomo, nikt nie informował mieszkańców Saskiej Kępy i Gocławia o tym, że nad ich głowami powstał korytarz powietrzny ze szczególnym uwzględnieniem niskich przelotów. Co to w ogóle ma być, kto mógł na to pozwolić i jakim prawem odbiera się dziesiątkom tysięcy mieszkańców prawa do wypoczynku a nawet snu w nocy?

Jak to tak dalej będzie, to mieszkanie w jednym z najprzyjemniejszych zakątków Warszawy stanie się praktycznie niemożliwe, no chyba, że kto lubi tego typu hałas, lub nie wyciąga zatyczek z uszu.
Obserwuj wątek
    • miky 3 10.07.13, 08:44
      1. Jesteś przewrażliwiony
      2. Zawsze latały.
      3. Jest ładna pogoda, to latają.
      I piszę to jako mieszkaniec Gocławia, który tzw. Słoneczny Stok widzi z balkonu, a mieszkam na wysokim piętrze.
      P.S. Jedyne wkurzające to są helikoptery. I tych rzeczywiście jakby ostatnio sporo. Obstawiam Polsat:)
      • Gość: mm Re: 3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.13, 09:14
        To prawda. W ostatnim punkcie obstawiłbym tez serwis helikopterów (AutoFus na Ostrobramskiej)
    • Gość: Kulfą Nie latały IP: *.play-internet.pl 10.07.13, 09:51
      Witam

To nie prawda że latały w takich ilościach jak dziś. Tutaj na Wawrze też mamy ostatnio tego znacznie więcej niż kiedyś. Tak jest od ostatniego remontu pasów startowych na Okęciu. Najpierw lecą nad Wawrem a potem Gocław, Grochów, Saska Kępa. Tylko jedna sprawa. Z tego co wiem odszkodowania i wymienione okna mieli mieszkańcy Ursynowa/Włoch. Więc dlaczego teraz te samoloty latają u Nas? Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie złożyć podpisy pod petycją o odszkodowania za straty w wartościach nieruchomości itd.
      • Gość: MZ Re: Nie latały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.13, 11:11
        1) nie od remontu pasa Okęcia tylko w czasie remontu - trwać będzie on do 2 września
        2) w Wawrze
        3) składaj wniosek , petycja ogólna jest stratą czasu i papieru
        • Gość: Kulfą Re: Nie latały IP: *.play-internet.pl 10.07.13, 12:33
          1) z tego co mi wiadomo to remont ten był parę lat temu i trwał dość krótko, ale mogę się mylić

2) na Wawrze. Wawer jest dzielnicą W-wy, a nie oddzielnym miastem. Nie mówi się na Otwocku, tylko w Otwocku. Ale nie mówi się w Wawrze, tylko na Wawrze. To tak samo jakbyś mówił:

- w Bielanach
          - w Żoliborzu
          - w Ursynowie
          - w Pradze Północ
          - w Pradze Południe
          - w Mokotowie
          - w Białołęce
          - w Wilanowie (w zamku?)
          - w Bemowie
          - w Woli
          - w Ochocie
          - w Włochach

Formy w można używać jeśli się mówi o samodzielnych miejscowościach, a Wawer od jakiegoś czasu taką nie jest. Jeszcze można było używać tej formy jak był samodzielną gminą Wawer, ale teraz już nie jest prawidłowa.

3) Może i tak, ale zbiorowa bardziej zwróciłaby uwagę na problem. Zresztą, zobaczymy jak będzie we wrześniu skoro mówisz że remont się skończy.
          • wajego 1 10.07.13, 13:21
            1. Jesteś idiotą.
            Poza tym, że nie znasz się na języku polskim, a w Warszawie mieszkasz od wczoraj, to jeszcze nie zauważyłeś, że wątek dotyczy głównie małych samolocików i helikopterów. Pasażerskie to promil.
            • Gość: Kulfą Re: 1 IP: *.play-internet.pl 10.07.13, 13:34
              1 ) Sam jesteś idiotą.

2) Z matury pisemnej i ustnej z Polskiego miałem 4 i 4. Wypracowania pisałem świetnie, piątkowo.

3)"latają różnego rodzaju obiekty lotnicze? Ze wschodu na zachód, z północy na południe, z każdego możliwego kierunku - szału można dostać. Samoloty pasażerskie, małe samolociki, nawet helikoptery - wszystkie nisko"

Z tego co widzę to ten wątek jest o wszelkich "obiektach lotniczych". Znowu Ty jesteś idiotą i dodatkowo jak widać nie umiesz czytać po polsku. Inaczej byś doczytał i nie zarzucał mi takich rzeczy.

4) w Warszawie mieszkam od 82 r. , kiedy to się urodziłem w szpitalu na pl. Starynkiewicza.
              Znowu to Ty jesteś idiotą i znowu nie zgadłeś.

PS. Promil to miała t.w.o.j.a. s.t.a.r.a. jak Cie robiła w pipidówku dolnym. Zapewne przez sitko.
              • wajego Re: 1 10.07.13, 15:09
                Jeśli to Cie pocieszy, to uprzejmie informuję, że urodziłem się jednak wcześniej i w szpitalu na Solcu. O Twojej rodzinie na szczęście nie wiem nic, wystarczy mi, że Ty jesteś idiotą.
                • Gość: Kulfą Re: 1 IP: *.play-internet.pl 11.07.13, 08:01
                  Szczerze powiedziawszy w ogóle mnie nie obchodzi gdzie się urodziłeś. A to dlatego że w 1 komentarzu nazwałeś mnie idiotą.

Dla takich betonów jak Ty jest tylko jedno wyjście - czekać w swojej zgredocie i betonie na ten wielki dzień kiedy to najjaśniejszy weźmie Cie w niebiosa. I modlić się, dużo się modlić. Spowiadać, chodzić na procesje. Lepiej więcej nie pisz na forach o kimś że jest idiotą bo jeszcze Cie ktoś namierzy i co wtedy? Ciekawe czy jesteś takim chamem oko w oko. Szczerze wątpie. Myśle że raczej jesteś starym zgredziałym dziadkiem co już wszystko wie i co już mu nic nie można powiedzieć bo już wszystkie rozumy pozjadał.

No niestety na beton w głowie sposobu nie ma. Dlatego w PL dobrze będzie za jakieś 3 pokolenia, jak beton wymrze. O ile nie zdąży zabetonować głów potomkom.

Nie pozdrawiam

P.S. Jesteś idiotą.
              • Gość: wawiak Re: 1 IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.13, 23:53
                kulfon,
                na wilanowie i na wawrze?
                chyba ci zakrętka za mocno wieczko
                gniecie.
          • Gość: mmz Re: Nie latały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.13, 13:31
            1) Wtedy był trochę inny teraz mamy taki : warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,13790344,Okecie_tylko_z_jednym_pasem_startowym__Trwa_remont.html
            2) Temat byl wałkowany na forum miliony razy (forum.gazeta.pl/forum/w,292,143289603,,_W_Wawrze_czy_na_Wawrze_.html?v=2)
            w Śródmieściu, w Rembertowie , w Falenicy, we Włochach (a jednak ! A Ty naprawdę mówisz "na Włochach" ??? ) , w Ursusie , w Aninie , w Radości ...
            wawerski.blogspot.com/2009/04/w-wawrze-czy-na-wawrze.html

Zresztą mów jak chcesz : dla mnie rodowity warszawiak nie powie "na Wawrze" .

Szanowny Panie,

Wawer jest stosunkowo młodą dzielnicą Warszawy i jego nazwa nie utraciła jeszcze łączliwości z przyimkami ‚w’ i ‚do’, dlatego poprawnie: mieszkam w Wawrze, jadę do Wawra, tak jak: mieszkam w Ursusie, jadę do Ursusa.

Pozdrawiam
            Dorota Kopczyńska
            Telefoniczna i Internetowa Poradnia Językowa
            Uniwersytetu Warszawskiego
            tel. (0-22) 55-20-684
            e-mail: poradnia@uw.edu.pl
            www.poradniajezykowa.uw.edu.pl

• Gość: Kulfą Re: Nie latały IP: *.play-internet.pl 10.07.13, 13:42
              Ja sie szybko uczę i adaptuje do nowej sytuacji. Dlatego odkąd Wawer jest dzielnicą mówię na Wawrze. Jest tak jak ta Pani napisała - "nie utraciła jeszcze". A więc osoba która jest otwarta na świat będzie używać nowej formy, a betonogłowi - do końca życia starej. Tak to już jest w PL z tym betonem w głowach i konserwą. Jest wiele osób starszych którym już nic nie można powiedzieć, nikogo nie słuchają - oni są najmądrzejsi i już.

Niektórzy starej daty do dziś zapewne liczą na liczydłach i używają kuchni kaflowych. Co nie znaczy że my też musimy.
              • Gość: mmz Re: Nie latały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.13, 13:51
                Dobra, mów na Wawrze, na Rembertowie, na Wesołej . Twoja wola , skoro uważasz ze decyzja administracyjna o przynalezności dzielnicy jest ważniejsza od tradycji języka i przesądza sprawę w 100%.
                Teraz idę poczytac na liczydłach ciekawsze, kulturalniejsze wątki i rozpalę ognisko aby strawę przyrządzić .

PS. Ta czwórka z matury to za zapisanie "nie prawda" zamiast "nieprawda" lub "nie jest prawdą" ? ;) A wypracowania pisałeś o robieniu przez sitko?
                • w_v_w jasnie oswiecony, to dziecko reformy oswiaty 10.07.13, 13:54
                  co to za matura bez matematyki :D

Wawerka
                  • Gość: mmz Re: jasnie oswiecony, to dziecko reformy oswiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.13, 14:01
                    Faktycznie ;) .Ale uważaj, bo za chwilę opisze jak świetnie znal funkcje trygonometryczne i wie, że pochodna i pochodnia to nie to samo (choc tu bym głowy nie połozył) ;)
                    • w_v_w Re: jasnie oswiecony, to dziecko reformy oswiaty 10.07.13, 14:13
                      abak, to sztuka, watpie, zeby 'jasnieoswiecony" potrafil korzystac z tego narzedzia ;)

Wawerka
                      • Gość: Kulfą Re: jasnie oswiecony, to dziecko reformy oswiaty IP: *.play-internet.pl 11.07.13, 08:04
                        Pudło.

Nie jestem dzieckiem reformy oświaty. Na całe szczęście ominęła mnie przyjemność chodzenie do gimnazjum. 8 klas podstawówki i 4 średniej.

Czasem lepiej sie zapytać. Ale nie, Wy od razu wiecie. Beton w głowie?
                • Gość: gizmo Re: Nie latały IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.13, 14:00
                  poradnia.pwn.pl/lista.php?id=12569
                  Czyli błądząc jednocześnie kierowałem się w dobrym kierunku (pisząc "na Wilanowie").
                  • Gość: mmz Re: Nie latały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.13, 14:03
                    Oczywiście , wprawdzie "Pan na Wilanowie" to nie to samo co "Pan na Kamionku" , ale ciekawie prawisz.
                    • Gość: gizmo Re: Nie latały IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.13, 14:49
                      Gwoli ścisłości, tak jak na Wilanowie nie ma panów (którzy są w Londynie), tak na Kamionku każdy jest sobie panem!
                • Gość: Kulfą Re: Nie latały IP: *.play-internet.pl 10.07.13, 15:00
                  Panie Kolego, prosze się tak nie cisnąć. To tylko forum w internecie. To nie gazeta czy przemówienie. Też bym chciał zasad w necie i na forach ale chyba się nie doczekam.

Poza tym - to nie ja pierwszy nawyzywałem kogoś od idiotów. Jestem kulturalny, ale jak ktoś mnie niesłusznie obrzuca błotem - nie omieszkam oddać.
                  • Gość: mmz Re: Nie latały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.13, 15:12
                    To tylko forum w internecie. To nie gazeta czy przemówienie. To aż forum. Od gazet a tym bardziej od polityków nie spodziewam się 'wartości wyższych'
                    Poza tym - to nie ja pierwszy nawyzywałem kogoś od idiotów. Fakt.
                  • Gość: Gość z daleka Re: Nie latały IP: *.multimo.pl 10.07.13, 19:45
                    "Idiota" to nie obelga. To opis stanu umysłu.
                    • Gość: Kulfą Re: Nie latały IP: *.play-internet.pl 11.07.13, 08:07
                      W takim razie wyjaśnijcie mi na jakiej podstawie nazwaliście mnie idiotą, bo nie rozumiem. Założę się że tylko dlatego że nie podoba Wam się to co napisałem.

Znacie coś takiego jak wolność słowa?
                      • Gość: a Re: Nie latały IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.13, 17:24
                        Podstawa już nie jest istotna - trafność nazwy sam później potwierdziłeś. A poza tym całkowicie zasłoikowałeś temat o dużej liczbie samolotów nad naszymi dachami.
          • Gość: Ingeborga Re: Nie latały IP: *.180.216.181.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.07.13, 21:45
            "Na Wawrze" mówią nowowprowadzone słoiki z Siedlec.
            • w_v_w Re: Nie latały 12.07.13, 19:10
              Gość portalu: Ingeborga napisał(a):

> "Na Wawrze" mówią nowowprowadzone słoiki z Siedlec.

no bo w Wawrze, to nie jest jednoznaczne, ze w Warszawie ;)

Moj patriotyzm lokalny nigdy nie pozwoli na forme "na" :)

Wawerka
      • w_v_w jasnie oswiecony "na Wawerczyku" 10.07.13, 13:47
        u mnie WWawrze tez lataja, ale jakby ciszej :D

Dobra rada, uszanuj forme jaka stosuja Wawerczycy mieszkajacy w Wawrze od pokolen :)

Wawerka
      • Gość: Niewidzialna Ręka Pasażerskie nad Pragą i linią otwocką online IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.13, 17:27
        >Najpierw lecą nad Wawrem a potem Gocław, Grochów, Saska Kę
        > pa.

Różnie latają (pasażerskie) www.flightradar24.com/
    • Gość: mmz Wracając do tematu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.13, 14:08
      Jako ,że ruch lotniczy nad głowa dla mieszkańca Saskiej Kępy (pamiętającego jeszcze pobliskie lotnisko)a teraz Wawra jest zjawiskiem naturalnym i nie zwracam na niego uwagi myślę, zę najlepszym rozwiazaniem jest się przyzwyczaić. A dla ciekawych jesli chodzi o samoloty pasażerskie to polecam filghtradar24.com - można zobaczyć co leci , skad i dokąd .
      • Gość: mmz Re: Wracając do tematu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.13, 14:10
        flightradar oczywiście ;)
        • w_v_w link 10.07.13, 14:18
          przeloty

Wawerka
      • w_v_w Re: Wracając do tematu 10.07.13, 14:16
        ten sam radar, chcialam polecic, mam ogromna radoche w obserwowaniu i fotografowaniu wszelakich przelotow. Ostatnio sporo B 787 kreci sie w Wawrze :D

Wawerka
        • Gość: Kulfą Re: Wracając do tematu IP: *.play-internet.pl 10.07.13, 15:07
          Koleżanko

Jeżeli chcesz mnie sprowokować do dalszej wymiany zdań nt. tego czy się mówi w czy na Wawrze - porzuć nadzieje ;)

Wawerka
          Nie będę się z Tob bawił w berka

;)

Jeżeli jesteś taka zaangażowana na jaką pozujesz - zajmij się czymś ważniejszym - np. brakiem ścieżki rowerowej w projekcie odbudowy Traktu Lubelskiego. ;)
          • w_v_w szkoda mi klawiaturki na ciebie 10.07.13, 17:35
            EOT

Wawerka
            • Gość: sąsiad. Niezorientowany słoik. IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 18:46
              A szczekające kundle na balkonach nie przeszkadzają? A łomot dzwonów pobliskiego kościoła nie przeszkadza? A nocne popisy motocyklistów nie przeszkadzają? A darcie ryja przez miejscowych kiboli? A ruch samochodowy na trasie łazienkowskiej? Nie narzekaj człeku ,nie narzekaj.Będziesz miał dopiero powody do biadolenia kiedy tuż pod pod twoim pięknym blokiem zostanie wybudowana już wkrótce ,planowana od dawien dawna Trasa Tysiąclecia.
              • poglondowiec Re: Niezorientowany słoik. 10.07.13, 20:39
                1. Kundle nie szczekają na balkonach. Nie wiem, jak u ciebie.
                2. Dzwonów praktycznie nie słychać - kościół jest dopiero przy "Balatonie".
                3. W nocy śpię z korkami w uszach (polecam), więc nie słyszę motocyklistów.
                4. Sam jestem kibolem, chyba jedynym na osiedlu, ale nie drę się, nawet po ostatniej fecie mistrzowskiej. To eleganckie miejsce, nie wypada.
                5. Hałas z Trasy Łazienkowskiej jest niczym dla człowieka, który wychował się i spędził pół życia w ścisłym Centrum, przeżywszy budowę trzech wieżowców.
                6. O budowie Trasy Tysiąclecia słyszę już od prawie 10 lat - mniej więcej od czasu, kiedy zdecydowałem się kupić mieszkanie na "Stoku". Przez jeziorko jej raczej nie puszczą, tym bardziej przez wewnętrzną część osiedla. Trasa Tysiąclecia jest raczej zmartwieniem mieszkańców Osiedla Saska.

Znakomicie, że wypowiedziałeś się na ten temat, ale nie odnoszę wrażenia, aby wniósł on coś do tematu. Widocznie zaliczasz się do tej grupy osób, której 40-50 lotów (dziennie), małych samolotów jednosilnikowych nie przeszkadza. Chyba zazdroszczę.
                • poglondowiec Re: Niezorientowany słoik. 10.07.13, 20:43
                  Znakomicie, że wypowiedziałeś się na ten temat, ale nie odnoszę wrażenia, aby wniósł on coś do tematu.

abyś wniósł wiele do tej dyskusji - tak miało być. Zamotałem się, przepraszam.
                  • olaforowa Re: Niezorientowany słoik. 23.07.13, 22:49
                    Przebrnęłam przez te wszystkie wpisy bez sensu, nic nie wnoszące, mając nadzieję, że ktoś napisze, że ktoś może coś wie, no ale próżna nadzieja. Tyle wpisów o kant tyłka:)
    • Gość: mmk Re: Intensywny ruch lotniczy - zwrócił ktoś uwagę IP: 5.172.252.* 22.10.14, 12:08
      Relatywnie rzadko bywam na Saskiej Kepie, ktora jednak baaardzo lubie. No, ale ostatnio kilka razy pod rzad. To co sie dzieje nad Saska Kepa i nad Goclawiem przyprawia o bol glowy. Jakby wam ktos otworzyl lotnisko w sasiedztwie. Masakra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka