Dodaj do ulubionych

Pd-praski bank czasu

22.02.05, 18:02
Wyciagam ten watek na wierzch... co myslicie o pd-praskim banku czasu??? czy
to jest realna idea w naszym swiecie? ja podpisuje sie pod nia czterema
konczynami i czekam na Wasze opinie!
emka

Tome4 napisal:
Co do działania na Grochowie itp. z kapitałem społecznym, to niepotrzebne
jest Tow.Przyj.Groch. samemu mozna coś zrobić.
Nie chcę bezpodstawnie oskarżać członków i załozycieli TPG,
ale bywa tak, że tego typu stowarzyszenia służą tylko radnym za stałe, źródło
dochodu na boku.
Możemy sami zrobić coś na Grochowie- nie wspominając towarzyskiego
spotkania ;)
Można np. założyć lokalny bank czasu.
Obserwuj wątek
    • e-mka Re: Pd-praski bank czasu 22.02.05, 18:03
      tu wklejam moja opinie z wczesniejszego watku:
      zgadzam sie z Tome4! lokalny bank czasu to swietny pomysl! od dawna jestem
      entuzjastka takiej inicjatywy (co prawda sama nie mam dzieci, ani zwierzatek,
      ale za to duzo kwiatkow, o ktore sie martwie, podrozujac)... tylko zupelnie nie
      wyobrazam sobie praktycznej strony przedsiewziecia : ( zeby powierzyc komus
      klucze do mieszkania i to, co sie ma najcenniejszego (dziecko, chorego meza,
      pieska czy egzotyczny okaz sukulenta) trzeba jednak miec odrobine zaufania - do
      ludzi w ogole i do tej osoby w szczegole... ale gdyby jednak jakims cudem... to
      ja jestem bardzo za! a jakie sa Wasze opinie na temat grochowsko-goclawskiego
      (i nie tylko!) banku czasu??? kiwi? pola? w_v_w? konrad.boryczko? edeka? g?
      niechu? Mat? anbu? esmeralda? inni forumowicze???
      pozdrawiam wszystkich, emka
      • Gość: kiwi Re: Pd-praski bank czasu IP: *.chello.pl 22.02.05, 21:47
        bank czasu - jestem entuzjastycznie za!
        Brzydzi mnie tylko z lekka takie "niby nic nie powiem, ale smrodek puszczę", o
        tych jakichś interesach na boku i lewych dochodach. Albo mówić konkretnie
        proszę, albo milczeć i szkuać konkretów na poparcie. Bo tak, to zalatuje mi
        klimatami i metodami komuchowskimi. Najlobleśniejszy typ tych czasów, to był
        prowokator. Podobnie działał.Nie twierdzę w zadnym wypadku, że dotyczy to
        Tome4, ale trzeba zdawać sobie sprawę z opinii, które się wygłasza. Tak sądze.
        • Gość: Tome4 Re: Pd-praski bank czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 01:44
          Z tymi zapachami, to może faktycznie nie najlepiej z mojej strony, ale jeśli
          stowarzyszenie działa tak, że cięzko się spotkać z kimkolwiek z organizacji (a
          to przecież nie masoneria), to o czymś świadczy. Nie wymagam nawet prostej
          strony www. Stowarzyszenie istnieje, ale właściwie nic o nim nie wiadomo. Może
          to są ludzie, którzy ciężko po nocach budują na Grochowie domy i zabytki itd.,
          ale fakt faktem, że promocja "grochowskości" jest znikoma.

A co do banku czasu, to trzeba skontaktować się z kimś, kto to już robił, żeby
          wiedzieć jak to ogólnie zacząć tworzyć. Pozostaje chyba tylko internet. Mam
          jakiś namiar na człowieka w Warszawie. Zadzwonię tylko nie obiecuję, że w tym
          tygodniu coś załatwię.
          • Gość: kiwi Re: Pd-praski bank czasu IP: *.chello.pl 23.02.05, 08:23
            Chyba większosć tych stowarzyszeń to bezbudżetowa "amatorszczyzna". Grono
            starszych ludzi, zaprzyjaźnionych, na ile zdrowie i wnuki pozwalają, usiłuje
            cokolwiek zrobić dla miejsca, w którym mieszkają. Podobnie jest np. w Falenicy
            i nie tylko. Dlatego wsparcie (ale nie zdominowanie) ich działań jest
            przedsięwzięciem godnym poparcia. Bardzo.
            • Gość: Tome4 Re: Pd-praski bank czasu IP: *.teleaudio.com.pl 23.02.05, 14:53
              > Chyba większosć tych stowarzyszeń to bezbudżetowa "amatorszczyzna". Grono
              > starszych ludzi, zaprzyjaźnionych, na ile zdrowie i wnuki pozwalają, usiłuje
              > cokolwiek zrobić dla miejsca, w którym mieszkają.

I to niestety problem większośći tego typu stowarzyszeń. Moim zdaniem
              organizacje społęczne muszą starać się o przyciągnięcie nowych członków itp.
              Samo istenienie grupy wzajemnej adoracji, nawet jeśli ta grupa zbiera ważne
              materiały, to za mało żeby być organizacją "towarzyską".
      • Gość: anbu Re: Pd-praski bank czasu IP: *.noname.net.icm.edu.pl 25.02.05, 15:35
        Witam,
        Uważam, że idea jest świetna ale ... W naszej sytuacji, gdzie w dzielnicy jest
        umiarkowane zaufanie społeczne to trzeba by szukać wsparcia w jakiś
        autorytetach np. lokalnym środowisku znającym się ze szkoły, czy parafii. To
        oczywiście drastycznie ogranicza tą świetną idee. Ale od czegoś trzeba zacząć.

Ja również zastanawiałem się ostatnio nad tym, co mogłoby wzmocnić poziome
        więzi w naszej dzielnicy. I przyszedł mi pomysł stworzenia bazy adresowej
        wspólnot mieszkańców poszczególnych budynków. Wydaje mi się, że wspólnie
        podzielany interes (wymiana informacji o rzetelności firm zarządzajacych
        nieruchomościami, firm - dostrczycieli mediów, czy które sprzątają, wywożą
        śmieci) mógłby być motorem do stowarzyszania się mieszkańców poszczególnych
        osiedli Pragi Południe. Kto wie, gdyby powstało kiedyś Stowarzyszenie Wspólnot
        Mieszkańców Pragi Pd. to znaczy gdyby powstała formalna reprezentacja
        mieszkańców to łatwiej byłoby negocjować tak z przywołanymi już firmami ale i z
        władzami dzielnicy. Coś by się ruszyło z tym syfem, który nas otacza.
        Przy tym pomysł wykorzystuje juz istniejace, mobilne struktury. Wspólnoty
        mieszkańców w zasadzie dominują w nowoodawanych budynkach. A tam mieszkają
        młodzi, aktywni zawodowo ludzie, którym jescze coś się chce. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam,
        anbu
        • Gość: Tome4 Spotkanie -Bank Czasu Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 23:12
          Dostałem taki list:

Serdecznie zapraszam na spotkanie Warszawskiego Banku Czasu, które
          odbedzie się 7 marca o godz. 19 w Natolińskim Ośrodku Kultury (ul. Na
          Uboczu 3) w sali nr. 10.

>
          >

Pozdrawiam

A.B.

• Gość: Barry Re: Pd-praski bank czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 00:40
      Nie bardzo wiem, co to jest bank czasu, ale w kwestii zalozenia stowarzyszenia
      sympatykow grochowa moglbym sie podjac pewnej pomocy - z racji zawodu mam do
      czynienia z tego typu sprawami.
      • e-mka Re: Pd-praski bank czasu 01.03.05, 01:13
        Barry, w duzym skrocie, bank czasu to jest takie zjawisko, ze czasem Ty masz
        troche wolnego czasu, w ktorym mozesz zrobic cos dla innych (wyprowadzic
        pieska, podlac kwiatki, posiedziec z dzieckiem), a czasem ktos ma go dla
        Ciebie... potrzebna jest tylko techniczna strona przedsiewziecia (tj. jakas
        wirtualna skarbonka z czasem chetnych osob) no i zainteresowani klienci
        banku : ) wiecej na pewno bedzie mozna dowiedziec sie na spotkaniu 7. marca, o
        ktorym napisal Tome4... a Twoje umiejetnosci stowarzyszania sie na pewno by sie
        przydaly : ) pozdrawiam!
        • Gość: Barry Re: Pd-praski bank czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 02:08
          e-mka, dziekuje za odpowiedz. Spotkanie na Ursynowie ma dotyczyc jednak calej
          warszawy i skala moze byc dla nas nieco zbyt duza...jednak, jezeli czas pozwoli
          to wezme udzial w tym spotkaniu. Co do stowarzyszenia, moge 'profesjonalnie'
          pomoc przy zalozeniu tegoz. Oczywiscie z checia zostane tez jego czlonkiem. Co
          do zasady, zgodnie z ustawa 'prawo o stowarzyszeniach' potrzebujemy 15 osob-
          zalozycieli, ktore musza uchwalic statut, wybrac wladze i wystapic do sadu
          rejestrowego o rejestracje. A potem pozostaje juz dzialalnosc statutowa.
          • e-mka Re: Pd-praski bank czasu 01.03.05, 10:12
            Barry, jasne, ze skala calowarszawska to troche za duzo dla nas, ale mechanizmy
            mozna podpatrzec i moze uruchomic lokalna filie banku : ) a przy okazji zawsze
            mozna porozmawiac o stowarzyszaniu sie : )
            postaram sie byc na spotkaniu 7. marca
            e-mka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka