Dodaj do ulubionych

kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 21:10
W zeszłym roku Rada Osiedla Radość przeprowadzała ankietę wśród mieszkańców
odnośnie tego, czy chcą się podłączyć i partycypować w kosztach. Od tego
czasu nic nie słyszałem na ten temat, nie wiem zatem czy coś się dzieje "w
tym temacie" (oczywiście poza szumnymi zapowiedziami MPWiK). Czy moze
znajdzie się ktoś, kto coś wie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kanał Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 23:05
      mówiąc w krótkich zołnierskich słowach, mieszkańcy olali propozycję MPWiK
      • Gość: praterrmm Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 22:59
        jak to olali? jaka była treść tej propozycji?
        • Gość: Roberto Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: 217.17.37.* 27.02.06, 05:57
          Nie sadze aby olali gdyz dla kazdego mieszkanca szambo jest dosc uciazliwym
          obowiazkiem.
          • w_v_w Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? 27.02.06, 06:37
            Nie przyszło Wam do głowy,że koszt takiego przyłącza przekracza możliwości
            finansowe Mieszkańców? W Dzielnicy wybudowane nowe domy, wyposazono w
            ekologiczne szamba, których koszt jest duzy, teraz należałoby zakopać i
            zainwestować znowu?
            Mam pytanie, dlaczego Mieszkańcy mają pokrywać koszty budowy w tak wielkiej
            kwocie?
            Pozdrawiam
            Wawerka
            • userid Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? 27.02.06, 09:07
              Wawerka ma rację.
              To gmina powinna dbać o infrastrukturę a nie prywatni inwestorzy.
              Jeżeli mam teraz uczestniczyć w kosztach kanalizacji to proszę mi
              zwrócić nakłady jakie poniosłem na budowę a potem na likwidację szamba.
              Tymczasem gmina zbudowała kolejny budynek "socjalny" przy ul. Trakt Lubelski
              który stoi pusty bo nie ma go jak podłączyć do kanalizacji. Teraz "podpina" się
              do prywatnej przepompowni ścieków która i już teraz działa na granicy
              wydolności technologicznej. To jakaś paranoja.

• w_v_w Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? 27.02.06, 09:23
                Tak, to paranoja, temat kanlizacji wraca przed wyborami, potem trzy lata
                spokoju i znowu, akcja "kanalizacja"

Pozdrawiam
                Wawerka
              • Gość: Gość z daleka Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 10:56
                Jaki odcinek socjalny ? Jaka paranoja ? Przede wszystkim musi być zrobiony
                kolektor W dla całej wsi Wawer i dalszych. Część Wawra w ok. Traktu Lubelskiego
                ma być podłączona do kolektora na Płowieckiej. Ma być też przepomownia na
                Klimontowskiej. Takie infrmacje uzyskałem w UD w tamtym roku.
                • userid Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? 27.02.06, 11:06
                  To że "ma być" dobrze słyszymy od lat,
                  zwłaszcza bezpośrednio przed wyborami.
                  O kolektorze i przepompowni też słyszałem
                  ale nie widzę aby cokolwiek się działo z tą inwestycją.
                  Za to widzę prowizorkę więc obawiam się że
                  znowu "im" coś nie wyszło...
                  • Gość: Gość z daleka Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 11:19
                    > To że "ma być" dobrze słyszymy od lat,
                    > zwłaszcza bezpośrednio przed wyborami.
                    > O kolektorze i przepompowni też słyszałem
                    > ale nie widzę aby cokolwiek się działo z tą inwestycją.
                    > Za to widzę prowizorkę więc obawiam się że
                    > znowu "im" coś nie wyszło...

Jak chcesz zobaczyć kolektor W, to udaj się na skrzyżowanie Bora-Komorowskiego i
                    Trasy Siekierkowskiej.
                    • userid Proste. 28.02.06, 08:53
                      Gość portalu: Gość z daleka napisał(a):

> Jak chcesz zobaczyć kolektor W, to udaj się na skrzyżowanie
                      > Bora-Komorowskiego i Trasy Siekierkowskiej.

Chcę zobaczyć funkcjonującą kanalizację bez konieczności udawania się poza
                      Wawer.
                      • Gość: Gość z daleka Re: Proste. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 09:19
                        > Chcę zobaczyć funkcjonującą kanalizację bez konieczności udawania się poza
                        > Wawer.

Nie mieszkam w Wawrze ale wiem gdzie są granice dzielnicy Wawer. Kolektor W
                        zaczyna się w podanym przeze mnie miejscu już na terenie dzielnicy Wawer i
                        będzie obsługiwać tę dzielnicę. Warto to wiedzieć.
            • Gość: Gość z daleka Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 10:52
              Ja tu czegoś nie rozumiem. Budowa kanalizacji to jest zadanie własne gminy i nie
              odbywa się bezpośrednio na koszt mieszkańców. Budowa przyłącza też opłacona jest
              przez MPWiK zgodnie z nowymi przepisami. Jaką kwotę ma więc ponieść mieszkaniec
              ? Ile w Radości mieli dopłacić ?
            • Gość: Roberto Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: 217.17.37.* 28.02.06, 06:54
              w_v_w napisał:

>... wyposazono w
              > ekologiczne szamba,

Jakie ekologiczne szamba? To sa zwykle szamba a ich ekologicznosc polega tylko
              na tym, ze sa szczelne. Prawdziwe ekologiczne szamba sie nie wybiera gdyz cale
              scieki zostaja zutylizowane np w przydomowym ogrodku. Czy wyobrazasz sobie aby
              w kazdym segmentowym ogrodku byla taka oczyszczalnia?

>... których koszt jest duzy, teraz należałoby zakopać i
              > zainwestować znowu?

Szamba nie trzeba od razu zakopywac. Bez najmniejszego problemu moze
              funkcjonowac jednoczesnie z kanalizacja gdyz wlasnie kanalizacje podpina sie do
              istniejacego juz szamba.

A czy koszt jest duzy? Tu polemizowalbym gdyz i tak obecnie mieszkancy wydaja
              niemale pieniadze na wywoz.
              • w_v_w Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? 28.02.06, 07:15
                Roberto, mam do Ciebie prośbę, trzymaj sie raczej swoich scieżek rowerowych, to
                zdecydowanie lepiej Ci wychodzi :)

Wawer, to w wiekszośsci domy jednorodzinne, a nie segmenty, z całym szacunkiem
                dla ich mieszkańców ;)

Byc może za kilka lat, to ulegnie zmianie, niestety :(

Jak napisał ktos wczesniej, jest to zadanie własne Gminy, czyli Warszawy, więc
                niech wykonuje swoje zadanie ;)

Pozdrawiam
                Wawerka
                • Gość: Roberto Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: 217.17.37.* 28.02.06, 19:14
                  Niewiem skad masz te obliczenia ale weglug mnie ilosc segmentow w stosunku do
                  domow wolnostojacych jest porownywalna.

w_v_w napisał:

> Roberto, mam do Ciebie prośbę, trzymaj sie raczej swoich scieżek rowerowych,
                  to
                  > zdecydowanie lepiej Ci wychodzi :)

Wybacz ale mam prawo do wypowiadanie sie w kazdej kwestii zwlaszcza tej, ktora
                  mnie dotyczy. A za komplement o sciezkach, dziekuje.
              • mike_ Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? 01.03.06, 16:49
                Gość portalu: Roberto napisał(a):

> w_v_w napisał:
                >
                > >... wyposazono w
                > > ekologiczne szamba,
                >
                > Jakie ekologiczne szamba? To sa zwykle szamba a ich ekologicznosc polega tylko
                > na tym, ze sa szczelne. Prawdziwe ekologiczne szamba sie nie wybiera gdyz cale
                > scieki zostaja zutylizowane np w przydomowym ogrodku. Czy wyobrazasz sobie aby
                > w kazdym segmentowym ogrodku byla taka oczyszczalnia?

szczelne i owszem ale tylko w nowych domach, "starsi" mieszkańcy już dawno
                podziurawili swoje szamba żeby z nich za często nie wybierać, ekologia pełną
                gębą ;). POŚ'ów w Wawrze jest b. mało, a sąsiedni Józefów/Otwock z założenia nie
                wydaje pozwolenia na POŚ.
                Poza tym koszt zasypania szamba jesy niewielki tym bardziej że w sumie można
                tego wogóle nie robić. Ale prawda jest że ludzie słyszą o czymś nowym i że
                trzeba zapłacić (podlączenie do kanalizy) to nawet nie pytają ile tylko od razu
                dziękują.
    • Gość: pestka Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 21:19
      Przeczytajcie sobie, to co prawda nie o naszym rejonie, ale ostatnie zdanie jest
      ciekawe
      serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3186355.html
      • odpi Temat dla cierpliwych 28.02.06, 23:14
        Urząd Marszałkowski
        Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska
        Mazowieckie Biuro Planowania Przestrzennego i Rozwoju Regionalnego, opracował:
        P R O G R A M
        OCHRONY ŚRODOWISKA
        WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO,
        który zaczął obowiazywać na mocy Uchwały Nr 118/2003
        Sejmiku Województwa Mazowieckiego
        z dnia 15 grudnia 2003 r.

W tym dokumencie jest przysłowiowy pies pogrzebany, ponieważ każda lokalna
        inicjatywa dotycząca kanalizacji nie może go ominąć, albo mówiąc inaczej nie
        może być wdrożona do realizacji jeśli nie była w nim uwzględniona.

Jeśli ktoś chce niech tam zajrzy i przekona się, że gminy i miasta mazowieckie,
        które obecnie się intensywnie kanalizują, zgłosiły do tego programu wnioski i
        propozycje.

Warszawa (ściślej powiat warszawski) w tym programie ma swoje miejsce, ale
        generalnie dotyczy to rozbudowy i modernizacji oczyszczalni Czajka, kopania
        tuneli pod Wisłą (kolektor odprowadzajacy ścieki z lewobrzeżnej części miasta
        do tejże oczyszczalni), oraz wykonania kilku kolektorów (pewnie i dla Wawra).
        Nie ma tam natomiast wyraźnych zapisów o budowaniu czy rozbudowywaniu sieci
        kanalizacyjnych dzielnicowych nie mówiąc o osiedlowych, ponieważ nikt o to ...
        nie wnioskował.

Dowodzi tego taki cytat pochodzący z podsumowania Programu ochrony środowiska:

"Swoje wnioski i propozycje zgłosiło 11 powiatów ziemskich: garwoliński,
        gostyniński, legionowski, łosicki, ostrowski, płocki, przysuski, radomski,
        siedlecki, szydłowski i żyrardowski oraz 3 powiaty grodzkie – Ostrołęka, Płock
        i Radom. (ok. 33 % pow.) Z 325 gmin wchodzących w skład województwa odpowiedzi
        udzieliły 82 samorządy gmin z 30 powiatów (ok. 25 % gmin). Z terenów 8 powiatów
        (białobrzeski, kozienicki, lipski, otwocki, piaseczyński, przasnyski,
        warszawski i wołomiński) nie nadesłało żadnych wniosków. Od instytucji wpłynęło
        16 wniosków, w tym 15 – od jednostek administracji rządowej."

Program został sporządzony na horyzont roku 2011, ... czyli mamy jeszcze czas
        na poprawne włączenie się w następny program.

Pozmagać z lekturą można się tu (po znależieniu i rozpakowaniu pliku):
        www.mazovia.pl/?a=news&id=309
      • Gość: kleo Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.tele2.pl 01.03.06, 21:40
        To prawda. To są wymogi unijne - do 2010 r. wszystkie gminy muszą być
        skanalizowane, w przeciwnym wypadku będą płacić kary.
        • Gość: olo Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 23:23
          Jakieś dwa tygodnie temu GW pisząc o kanalizacji w warszawskich gminach
          ościennych podała, źe w wielu rejonach jest ona wykorzystana zaledwie w 1/3,
          Problem tkwi nadal w kosztach przyłączy,Ja słszałem o 6 tys w okolicach Starej
          Miłosnej, GW mówila juz o kwocie 10 tys.Dlatego wielu mimo żeby chciało to
          rezygnuje. Tu w Wawrze będzie pewnie tak samo bo ile razy za tę kase można
          zamówić wybranie szamba? Acha doliczyć do tego trzeba jeszcze koszt m3 ścieków,
          obliczanego z wodomierza przy pobieraniu wody(ilość wody pobieranej=zwracanej w
          formie ścieków)a gdzie jest uwzgledniona woda do podlewania wawerskich ogrodów?
          Oj chyba długo nie bedzie zbyt ekologicznie w Wawrze...
          • w_v_w Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? 01.03.06, 23:33
            Ja słyszałam o kwocie 12 tys.

Patent jest inny, wodomierze wskazują pobrana wodę i scieki, wiele domów
            posiada hydrofory, które dostraczaja również wodę poza wodomierzem, ale ścieki
            odprowadzane są do kanalizacji :D

Pozdrawiam
            Wawerka
            • Gość: pratermm Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.crowley.pl 02.03.06, 12:38
              Widzę, że tak naprawdę nikt nie zna konkretnej daty skanalizowania naszego
              Wawra. Przypuszczam, że duża cześć mieszkańców może nie byc zainteresowana
              projektem, gdyż jak ktoś pisał już wcześniej szamba mają dziurawe i opróżniają
              je raz na rok lub nawet rzadziej. Dla tych którzy mieszkają w nowych domach
              rachunek jest prosty: wywiezienie szamba kosztuje 130-160 PLN, korzystanie z
              kanalizacji kosztowałoby ok. 45 PLN miesięcznie. W skali roku 130 PLN x 17 =
              2210 PLN. Minus 45 PLN x 12 = 540 PLN. Daje to oszczędność rocznie na poziomie
              1670 PLN. Koszt podłaczenia się do kalizacji, nawet jesli wynosi 10 tys,w co
              wątpię, zwróci sie po sześciu latach.
              • Gość: Gość z daleka Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 16:41
                > Widzę, że tak naprawdę nikt nie zna konkretnej daty skanalizowania naszego
                > Wawra.

Wawer jest ogromny. O której częci mówisz ? Wiekszość jest uzależniona od
                kolektora "W".

> Koszt podłaczenia się do kalizacji, nawet jesli wynosi 10 tys,w co
                > wątpię, zwróci sie po sześciu latach.

Dzisiaj sądowałem i wynika, że 1 m przyłącza kosztuje od 500 do 1000 zł w
                zależności od warunków terenowych.
                • Gość: pratermm Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 19:59
                  mówię o tej części Wawra, która leży po wschodniej stronie torów
                  • Gość: Gość z daleka Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:19
                    > mówię o tej części Wawra, która leży po wschodniej stronie torów

A to nie wiem. To nie moja parafia. Ale polecam kontakt z Działem Inwestycji MPWiK.
                • Gość: olo Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:03
                  koszt przyłącza 500-1000 zl to możliwe, ale gdzie są koszty niezbędnych planów
                  na bądz co bądz budowe (tak, tak nie mylę się) plus koszt tzw wcinki...ktoś
                  powiedział że po wejściu do Unii koszty te zostały zminimalizowane czy ktoś wie
                  czy jest to prawda i jak bardzo je zminimalizowano???
    • Gość: wiaterek Re: kiedy w końcu kanalizacja w Wawrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 21:51
      Chyba nastąpiło z Twojej strony "preterrmm" swoiste przekłamanie w kwestii
      cyt.:"...przeprowadziła ankietę wśród mieszkańców...".

Otórz, tak się składa, że od 23 lat jestem jedną z TYCH mieszkanek Osiedla
      Radość i nikt do mnie, ani do moich sąsiadów (a namojej ulicy mieszka 112
      osób!) NIE PRZEPROWADZAŁ, ANI NIE DOSTARCZYŁ DO SKRYTKI NA LISTY ŻADNEJ
      ANKIETY!!!

Rozumiem,że nadal w Wawrze podejmuje się decyzje za przysłowiowymi 'plecami'
      mieszkańców:(((
      Jesto to postawa naganna, mająca znamiona "matactwa"!

Proszę zatem o nie wypowiadanie się w imieniu mieszkańców Osiedla Radość, gdyż
      Ci Mieszkańcy nie są o nic pytani i nadal traktowani przedmiotowo.

Z wyrazami współczucia....mieszkanka Radości
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka