19.12.06, 10:41
w domu już stoi od niedzieli, nieduża ale żywa w donicy. Po sylwestrze
przeflancuję ją na działkę, może się przyjmie.

Sąsiad z parteru zelektryfikował choinkę rosnącą przed blokiem, ustroił
bombkami i łańcuchami i jeszcze nikt ich nie ukradł.Bez śniegu wygląda trochę
dziwnie ale cieszy oko.

A wasze podwórka są świątecznie przystrojone?
Obserwuj wątek
    • niegrzeczna_czarna Re: choinka 19.12.06, 11:31
      warszawianka_jedna napisała:

-A wasze podwórka są świątecznie przystrojone?

Niestety, moje choć możliwości są ogromne, zawsze takie same..
      • patmail1 Re: choinka 19.12.06, 12:07
        a tak nawiazujac, gdzie najtaniej i najblizej Nowolipia 5 mozna sie zaopatrzyc
        w zywe srednie ( 1 - 1.5m) drzewko ?
        • sugarbox Re: choinka 19.12.06, 12:10
          W zeszłym roku "choinkowcy" stali na rogu Anielewicza i Jana Pawła...Luknij,
          może w tym roku tez tam są...
          • krwawymsciciel Re: choinka 19.12.06, 13:09
            sa, i to jak. po obu stronach stoja. jak na razie za nastroj swiateczny robi u
            mnie gwiazda powieszona w oknie w kuchni, swieci sie caly dzien, ale widac to
            tylko po zmroku ;)
            • tukee Re: choinka 19.12.06, 15:14
              zerknę po zmroku :-))
            • krwawymsciciel Re: choinka 20.12.06, 10:43
              jest i choinka. pierwszy raz mam taka, do ktorej trzeba stojaka :)
      • czlowiek_z_m2 Re: choinka 19.12.06, 12:46
        niegrzeczna_czarna napisała:

> Niestety, moje choć możliwości są ogromne, zawsze takie same..

Też się zastanawiałem nad tym, ale jakoś nie widzę możliwości powieszenia
        bombek czy lampek na drzewach liściastych. Masz jakiś pomysł na świąteczną
        dekorację naszego podwórka? Podziel się. Może uda się coś w tym roku zrobić a
        jak nie to może w następnym.

• niegrzeczna_czarna Re: choinka 19.12.06, 13:20
          czlowiek_z_m2 napisał:

Też się zastanawiałem nad tym, ale jakoś nie widzę możliwości powieszenia
          > bombek czy lampek na drzewach liściastych. Masz jakiś pomysł na świąteczną
          > dekorację naszego podwórka? Podziel się. Może uda się coś w tym roku zrobić a
          > jak nie to może w następnym.

Fajnie by było ozdobić jakoś te smutne drzewa; i co z tego, że liściaste?( a w
          zasadzie już bezliściaste ). W zeszłym roku myślałyśmy z siostrą, żeby je jakoś
          ubrać, ale było za późno na zbieranie podpisów "zgody". Ale fajnie by było, bo
          drzew u nas mnogo, prawda? I krzaczków i innych roślinek.
          • czlowiek_z_m2 Re: choinka 19.12.06, 13:40

> Fajnie by było ozdobić jakoś te smutne drzewa; i co z tego, że liściaste?( a
            w zasadzie już bezliściaste ).

OK, pomysł niezły. Wart uwagi.

> W zeszłym roku myślałyśmy z siostrą, żeby je jakoś ubrać, ale było za późno
            na zbieranie podpisów "zgody".

Zbierać podpisy? A po co? Przecież trzeba było ubrać jaieś drzewko lub krzaczek
            i tyle. Postawić ludzi przed faktem dokonanym. A nóż okazało by się, że fajnie
            wygląda i by zostało do wiosny :). Mozesz tak zrobić w tym roku. Ja za złe
            napewnie nie będę miał.

> Ale fajnie by było, bo drzew u nas mnogo, prawda? I krzaczków i innych
            roślinek.

Co prawda, to prawda. Może jakiś ogólny plan byś sporządziła? Co ci się widzi i
            takie tam pierdołki.
            • niegrzeczna_czarna Re: choinka 19.12.06, 13:55
              Pewnie, że fajnie byłoby fajnie ubrać i postawić przed faktem dokonanym
              ludzików, ale jak sam wiesz( zdziwiłabym się gdybyś nie wiedział) jacy potrafią
              być nasi sąsiedzi. Nie chciałabym dostać opier papier za np. zaśmiecanie
              podwórka, albo żeby nasza biedna dozorczyni musiała zdejmować to co ja powieszę.
              mam w piwnicy 4 pudła nie potrzebnych już ozdób choinkowych, można byłoby je
              wykorzystać. Ponadto u nas jest sporo dzieciaków w wieku przedszkolnym i
              wczesnoszkilnym. Miałyby ubaw, gdyby mogły same coś przygotować(narysować, czy
              powyklejać )i zawiesić na drzewkach. Ech, ale chyba tylko pomarzyć mozna. A
              może nie???
              • czlowiek_z_m2 Re: choinka 19.12.06, 15:17
                Słuchaj mam pomysł. Puki jest jeszcze w mierę wcześnie i jeżeli masz na zbyciu
                w tej piwnicy jakieś łańcuchy, bombki itp. zaproponuj zarządowi wspólnoty, że
                możesz w ramach wpółpracy sąsiedzkiej możesz udekorować np. daszki nad
                klatkami. Przecież nie od razu będzie się to rzucać w oczy a troszke łańcucha i
                kilka bombek już zmieni oblicze podwórka. A dzieciaki może mogły by udekorować
                krzaczki na klombie.
                • niegrzeczna_czarna Re: choinka 19.12.06, 15:23
                  A zarząd wspólnoty przyjmuje petentów po 23.00??? Do 16,30 pracuję a na 17,30
                  gnam na drugi koniec świata do fundacji, z której wracam do domu ok. 23.00, bo
                  przed swietami jest mnóstwo pracy. I tak codzień aż do Nowego Roku.
                  • czlowiek_z_m2 Re: choinka 19.12.06, 15:29
                    Nie wiem. Napisz w pracy jakieś takie pisemko odnośnie tej sprawy. I zostaw np
                    rano jak byś niewychodziła za wcześnie u kogoś kto może przekazać, albo u
                    naszego zarządcy Wiko. A może zdobądź namiary na zarząd. Może do tego młodego
                    człowieka, bo z tego co zauważyłem to jest chętny do współpracy i ma też dużo
                    ciekwych pomysłów, których nie można zrealizować na budynku z przyczyn
                    obiektywno technicznych.
                    • niegrzeczna_czarna Re: el_condorpasa co Ty na to???? 19.12.06, 16:02
                      czlowiek_z_m2 napisał:

> A może zdobądź namiary na zarząd. Może do tego młodego
                      > człowieka, bo z tego co zauważyłem to jest chętny do współpracy i ma też dużo
                      > ciekwych pomysłów, których nie można zrealizować na budynku z przyczyn
                      > obiektywno technicznych.
                      • el_condorpasa Re: Co ja na to???? 20.12.06, 08:58
                        co ja na to?
                        Po pierwsze: Nie wiem kim jesteś czlowieku_z_m2 ale obserując twoje wypowiedzi
                        nt naszego budynku (bo wnioskuję, że tu mieszkasz)i podwórka zwracasz mi wiarę
                        w ludzi, że nie tylko mnie i kilku osobą zależy na poprawie jakości życia w
                        takim specyficznym budynku.
                        po drugie: Może zechciałbyś się ujawnić ponieważ twoje pomysły wydają mi się
                        całkiem trafione. Chętnie bym je przedyskutował.
                        Po trzecie: niegrzeczna_czarna jeżeli uważasz, że pomysł z dekoracją naszego
                        podwórka jesteś wstanie zrealizować od A do Z i poprawi to wygląd i
                        zrekompensuje brak śniegu :) to powiem szczerze, że MASZ MOJĄ ZGODĘ. Wkońcu na
                        próbę można spróbować. Wystarczy chcieć.
                        po czwarte: Kiedy by nastąpiła ta uroczysta chwila dekoracji?

Condor
                        • dwa-filary Re: Co ja na to???? 20.12.06, 10:32
                          Myślę,że w tym roku to trochę póżno,bo jak nagle to po diable. Chciałam spytac
                          dlaczego uważasz nasz dom za specyficzny? Czy chodzi o architekturę,charaktery
                          ludzkie,czy jeszcze coś innego? Fajnie by było,gdyby podwórko było świątecznie
                          przystrojone.
                          • el_condorpasa Re: Co ja na to???? 20.12.06, 10:40
                            dwa-filary napisała:

> Myślę,że w tym roku to trochę póżno,bo jak nagle to po diable. Chciałam spytac
                            > dlaczego uważasz nasz dom za specyficzny? Czy chodzi o architekturę,charaktery
                            > ludzkie,czy jeszcze coś innego? Fajnie by było,gdyby podwórko było świątecznie
                            > przystrojone.

Masz rację, ale jeżeli uda jej się to w miare ładnie zrobić to niech spróbuje.
                            Specyfika myślę, że polega na tym, jak architektonicznie jest zbudowany
                            budynek, podwórko - nie ma takiego drugiego na Muranowie a czy w warszawie
                            jest? Chyba nie. A ludzie? Może by wkońcu zobaczyli coś więcej niż czubek
                            własnego nosa. Bo mam wrażenie, że większość tylko to widzi...
                            • dwa-filary Re: Co ja na to???? 20.12.06, 13:53
                              Zgadzam się z Tobą
                          • niegrzeczna_czarna Re: Co ja na to???? 20.12.06, 14:41
                            Dwa-filary, Ty też z okrąglaka???????????
                            • dwa-filary Re: Co ja na to???? 20.12.06, 17:11
                              Tak ,też z okrąglaka,ale narazie wolałabym zostac w ukryciu-choc nie wiem
                              dlaczego?Moze anonomowość narazie mi odpowiada.Pozdrówka
                        • niegrzeczna_czarna Re: Do zainteresowanych strojenim okrąglaka 20.12.06, 14:32
                          Wczoraj o 1.00 w nocy zrobiłam rekonesans w swojej piwnicy. Okazało się, że coś
                          brzydkiego strzeliło bombki. Z tego co się ostało nie da się przystroić daszków
                          nad klatkami, bo jest tego po prostu za mało. Może uda mi się coś załatwić w
                          fundacji, ale to tak na 50%. Zatem ilością jaką dysponuję na dzień dzisiejszy
                          mogłabym ubrać krzaczki w klombie.
                          • el_condorpasa Re: Do zainteresowanych strojenim okrąglaka 20.12.06, 14:55

> Zatem ilością jaką dysponuję na dzień dzisiejszy mogłabym ubrać krzaczki w
                            klombie.

No trudno. Lepszy rydz niż nic :). Działaj. A może sąsiedzi mają jakieś
                            niepotrzebne bąbki i mogą je dać/pożyczyć/kupić*

________
                            * - niepotrzebne skreślić

• niegrzeczna_czarna Re: Do zainteresowanych strojenim okrąglaka 20.12.06, 14:57
                              Pewnie mają. A pochodzisz ze mną i popytasz????
                              • el_condorpasa Re: Do zainteresowanych strojenim okrąglaka 20.12.06, 15:07
                                Wiesz co, uważam że w tym roku powinna być taka dekoracja jak się uda. I jak
                                się spodoba to w następnym roku można wtedy pochodzić po sąsiadach wcześniej i
                                ewentualnie pozbierać.

A moze pomysł będzie na tyle atrakcyjny, że może ktoś zrobi coś na święta
                                wielkanocne...
                                • niegrzeczna_czarna Re: Do zainteresowanych strojenim okrąglaka 20.12.06, 15:15
                                  ok, ubiorę te drewka dziś w nocy lub jutro, niech się dzieje wola.........
                                  • niegrzeczna_czarna Re: Kończąc sprawę strojenia okrąglaka!!!!!! 21.12.06, 08:55
                                    Wczoraj wraz z sąsiadką, którą notabene serdecznie pozdrawiam, zebrałyśmy
                                    wszystkie skarby choinkowe do siateczki i idziemy działać. I co się dzieje???
                                    Tuż przed klatką spotykamy sąsiada, którego nie pozdrawiam i zrobiło się
                                    wielkie Halo!!!!!! Otóż nie można nam ubrać nawet krzaczka, bo:
                                    1-bąbki są niebezpieczne, powinny być plastikowe,
                                    2-wszystko winno być z materiałów ekologicznych z certyfikatem ISO,
                                    3-pomysł jest delikatnie mówiąc głupi i co nam przyszło do tych pustych głów??
                                    4-odpowiednie służby porządkowe zajmą się tym, jeśli się uprzemy.

Zatem, moja refleksja jest taka. Nasz okrągły pekin jest absolutnie
                                    NIEREFORMOWALNY i oddaję szczery hołd koledze Condorowi, który to musi
                                    współpracować z tą kurwa pseudo wielkomiejską arystokracją!!!!!!!!

• dwa-filary Re: Kończąc sprawę strojenia okrąglaka!!!!!! 21.12.06, 09:13
                                      Tez nie pozdrawiam tego sąsiada!!!!!!!!!!
                                    • warszawianka_jedna Re: Kończąc sprawę strojenia okrąglaka!!!!!! 21.12.06, 11:38

> Zatem, moja refleksja jest taka. Nasz okrągły pekin jest absolutnie
                                      > NIEREFORMOWALNY i oddaję szczery hołd koledze Condorowi, który to musi
                                      > współpracować z tą kurwa pseudo wielkomiejską arystokracją!!!!!!!!

ten wasz blok to "milicyjny" kołchoz, jak sie nie mylę, więc o żadnej
                                      arystokracji nie ma mowy, chyba że ubeckiej.
                                      Mam nadzieje, że nikogo nie obraziłam.
                                      • niegrzeczna_czarna Re: Kończąc sprawę strojenia okrąglaka!!!!!! 21.12.06, 13:03
                                        warszawianka_jedna napisała:

ten wasz blok to "milicyjny" kołchoz, jak sie nie mylę, więc o żadnej
                                        > arystokracji nie ma mowy, chyba że ubeckiej.
                                        > Mam nadzieje, że nikogo nie obraziłam.

Nazwane po imieniu!
                                      • dwa-filary Re: Kończąc sprawę strojenia okrąglaka!!!!!! 21.12.06, 14:21
                                        Wejście od Nowolipek to" blok milicyjny",my jednak pseudo arystokracja.
                                        • dwa-filary Re: Kończąc sprawę strojenia okrąglaka!!!!!! 21.12.06, 17:09
                                          Na początku mieszkali tu Adwokaci ,Lekarze, prawie sami Dyrektorzy i my maluczcy
                                          czyli ludzie normalnych zawodów.Ci Dyrektorzy/bardzo wysoko posunięta
                                          emerytura/do dziś brużdzi.
                                    • el_condorpasa Re: Kończąc sprawę strojenia okrąglaka!!!!!! 21.12.06, 15:41

> Tuż przed klatką spotykamy sąsiada, którego nie pozdrawiam i zrobiło się
                                      > wielkie Halo!!!!!!

Ocho, zrobiło się ciekawie. I zastanawiam się czy jest to ten sąsiad który
                                      mieszka pod twoją sąsiadką z lewej strony.

> Otóż nie można nam ubrać nawet krzaczka, bo:
                                      > 1-bąbki są niebezpieczne, powinny być plastikowe,
                                      > 2-wszystko winno być z materiałów ekologicznych z certyfikatem ISO,
                                      > 3-pomysł jest delikatnie mówiąc głupi i co nam przyszło do tych pustych głów??
                                      > 4-odpowiednie służby porządkowe zajmą się tym, jeśli się uprzemy.

BUahahahahahahahahahahah. A co to kogo obcodzi, że mieszkańcy chcą ubrać
                                      drzewko na święta na podwórku? BUahahahahahahaha

> Zatem, moja refleksja jest taka. Nasz okrągły pekin jest absolutnie
                                      > NIEREFORMOWALNY i oddaję szczery hołd koledze Condorowi, który to musi
                                      > współpracować z tą kurwa pseudo wielkomiejską arystokracją!!!!!!!!

Dziękuję, dziękuję. Mam nadzieję, że już każdy wie z jakimi ludzi trzeba się
                                      niekiedy użerać. Ręce czasami opadają...
                                      • el_condorpasa Re: Kończąc sprawę strojenia okrąglaka!!!!!! 21.12.06, 15:51
                                        A własnie zapomniałem dodać: Nie przejmuj się i udekoruj to jednak. Zrób mu na
                                        złość :). Jak by co to zarząd wspólnoty wie o tym pomyśle przecież. Nie?

No to do dzieła. Na bochybel wrogom dekoracji :P)
                                        • dwa-filary Re: Kończąc sprawę strojenia okrąglaka!!!!!! 21.12.06, 17:02
                                          Na pochybel!!!!!!!!!!!!!
                                    • el_condorpasa Re: A jednak to zrobiła!!! 22.12.06, 11:15
                                      Wychodze dziś rano po bułki do sklepu i co widzę? Ustrojony krzaczek na
                                      klombie. Uśmiałem się do łez bo fajnie wygląda świąteczna dekoracja (bombki,
                                      łańcuch itp) na... bezberysie :). Mam nadzieję, że jak jutro zejdę to będą
                                      następne ustronone.

COndor
                                      • vvesna Re: A jednak to zrobiła!!! 22.12.06, 11:45
                                        A może byś pomógł koleżance, a nie tylko miał nadzieję, że ona coś zrobi? ;)
                                      • niegrzeczna_czarna Re: A kto i kiedy.... 10.01.07, 16:24
                                        ...ją rozdział? Jakoś uszło to mojej uwadze. Condor, wiesz może?
                                        • el_condorpasa Re: A kto i kiedy.... 10.01.07, 18:21
                                          Słuchaj nie wiem. Wychodziłem wczoraj z rańca z psem i zauważyłem, że nie ma
                                          łańcuchów. A wcześniej poubywało bombek. Pewno jakaś cholera szła i sobie
                                          zabrała. Ech tak to jest jak się ma przechodnie podwórko...
                        • czlowiek_z_m2 Re: Co ja na to???? 20.12.06, 16:39
                          el_condorpasa napisał:

> Po pierwsze: Nie wiem kim jesteś czlowieku_z_m2 ale obserując twoje
                          wypowiedzi nt naszego budynku (bo wnioskuję, że tu mieszkasz)i podwórka
                          zwracasz mi wiarę w ludzi, że nie tylko mnie i kilku osobą zależy na poprawie
                          jakości życia w takim specyficznym budynku.

Masz rację. Mieszkam tu już trochę. Cieszy mnie to bardzo, że swoimi
                          wypowiedziami mogę choć trochę komuś coś podsunąć do głowy.

> po drugie: Może zechciałbyś się ujawnić ponieważ twoje pomysły wydają mi się
                          > całkiem trafione. Chętnie bym je przedyskutował.

Wolę nie. Powiedzmy jak będę odczuwał potrzebę skontaktowania się z Tobą to sam
                          Cię znajdę. A na razie "pozostanę w ukryciu".

> Po trzecie: niegrzeczna_czarna jeżeli uważasz, że pomysł z dekoracją naszego
                          > podwórka jesteś wstanie zrealizować od A do Z i poprawi to wygląd i
                          > zrekompensuje brak śniegu :) to powiem szczerze, że MASZ MOJĄ ZGODĘ. Wkońcu
                          na
                          > próbę można spróbować. Wystarczy chcieć.

Dokłądnie. Wystarczy chcieć. Ale sam przyznasz, że same chęci nie zawsze
                          wystarczają.
                      • czlowiek_z_m2 Re: el_condorpasa co Ty na to???? 20.12.06, 16:34
                        Widzę, że się udało nawiązać kontakt. Chyba jednak rzeczywiście masz więcej
                        szczęścia niż rozumu. No czekam na efekty końcowe całej tej sprawy.
                        • niegrzeczna_czarna Re: el_condorpasa co Ty na to???? 20.12.06, 16:56
                          czlowiek_z_m2 napisał:

> Widzę, że się udało nawiązać kontakt. Chyba jednak rzeczywiście masz więcej
                          > szczęścia niż rozumu. No czekam na efekty końcowe całej tej sprawy.

Jeśli ten tekst jest skierowany do mnie a sądzę, że tak właśnie jest, to
                          niestety ale lubić to się nie będziemy. A myślałam, że topór zakopany. Widać
                          jestem zbyt naiwna.
                          • czlowiek_z_m2 Re: el_condorpasa co Ty na to???? 20.12.06, 17:07
                            Chodziło mi tu raczej o to, że udało ci się nawiązać kontakt ze wspólnotą na
                            forum. Bo el_condorpasa jakoś nie kwapi się do wypowiedzi. Chyba nie czyta
                            forum codziennie.
                        • el_condorpasa Re: el_condorpasa co Ty na to???? 20.12.06, 17:07
                          Więcej szczęścia niz rozumu? Chyba nie. Powiem szczerze, że nie lubię się
                          wypowiadać jak nie muszę. A tymbardziej jak ktoś mnie krytykuje.
            • dwa-filary Re: choinka 19.12.06, 20:38
              Coś czerwonego ,niby w kształcie choinki pojawiło się w jednej z szyb wystawowych.
              • niegrzeczna_czarna Re: choinka 20.12.06, 14:44
                Swoją drogą to myślałam, że "Pierogi Świata" się bardziej postarają...Tyle firm
                jest u nas, mają taaaaaaaaaaaaaaakie wielkie okna i nic......nuda...
                • el_condorpasa Re: choinka 20.12.06, 14:57
                  Masz na myśli jakiś konkurs na ładną świąteczną wystawę :)
                  • niegrzeczna_czarna Re: choinka 20.12.06, 15:03
                    na przykład
                    • el_condorpasa Re: choinka 20.12.06, 15:08
                      A co by było nagrodą? I czy tylko sklepy mogły by wziąść udział czy również
                      mieszkańcy?
                      • niegrzeczna_czarna Re: choinka 20.12.06, 15:17
                        wszyscy, dzieciakom by się spodobało, a nagroda???? Zawsze można coś wymyślić,
                        mamy na to cały rok;)
    • aankaa jedyne zmiany to brak okrągłej donicy 20.12.06, 19:17
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,53311035,53311035.html?f=35&w=53311035&a=53311035

w skrzynkach pojawiają się coraz to nowe kwiatki
      i jak tu myśleć o choince ?????

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka