Dodaj do ulubionych

domy kultury?

21.03.06, 11:16
czytajac polemike pol-a z modem pozwole sobie zadac pytanie o domy kultury na
Pradze Poludnie.
W moim niedalekim sasiedztwie jest nasz Dzielnicowy Dom kultury ktory to
przybytek jest w stanie uwiadu starczego - niestety :(.
Tka reklamowane M25 ma raczej cieniutki program nazwijmy go "familijny".
Pamietam deklaracje ze bedzie sie dzialo. Na razie sie nie dzieje- niestety :(
Tzn dzieje sie ale nie jestesmy chyba targetem
Zostaje jeszcze Scena Lubelska Lubelska 30/32. Tak przy okazji to:

SCENA LUBELSKA
25 marca (sobota), godz. 17.00
Koniec Swiata pod drzewem mango i inne bajki buddyjskie

Co jeszcze?
Jesli chodzi o jakies imprezy dla dzieci to juz nawet nie katastrofa. Dobrze
ze wiosna sie zbliza - podobno

sciskam

PanTalon - rodzic

Obserwuj wątek
    • pol-a Re: domy kultury? 21.03.06, 15:20
      Ja tylko raz słyszałem o pomyśle M25 na imprezy dla małoletniej gawiedzi. Z tego
      co wiem (a wiem mało), to na fetę mikołajkową po awanturze o Sukę Off fundusze
      obcięły im władze dzielnicowe. W ogóle to wydaje mi się, że oni mało się
      reklamują i nie zabiegaja o PR. Ja reklamuję, że jest u nich spektakularna sala,
      którą można wynająć celem organizacji przedsięwzięć rozmaitych.
      DCPK coś tam co miesiąc dla gawiedzi robi. Ale nie śledziłem ich programu pod
      tym kątem.
      Latem w ogródku Pastacafe odbywały się teatrzyki i zabawy dla najmłodszych.
      Słyszałem też o jakiejś prężnej świetlicy twórczej dla małoletnich na Saskiej
      Kępie. Szczegóły dorzucę jak tylko rozpytam.
      • Gość: mod Re: domy kultury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 12:01
        Pol-a, teatrzyki w Pasta Cafe były dla dzieci i znajomych pastowiczów, a nie
        dla szerokiego odbiorcy. W ogóle nie rozumiem, dlaczego tak strasznie lansujesz
        Paste i M25 - one tak, jak napisał Pantalon maja b. określony target. A chodzi
        o całą politykę kulturalną na Pradze Południe, która sprowadzana jest do imprez
        dla staruszków lub grzecznych dzieci w zaciszu DCPK ew. kabaretów przyjació
        byłego burmistrza. I nawet jak to "Centrum" będzie za 12 mln. i tak będzie
        uprawiało to samo (bo to jest sprawa mentalności). O to chodzi!
      • pantalon Re: domy kultury? 22.03.06, 12:21
        Pasta to porazka :(
        Moja zonka pracuej w SWPS-ie wcie doskonale znam klimaty pastowe. Niestety to
        krewni i znajomi krolika. Ja jakos nie jestem zainteresowany tym towarzystwem.
        Pol-a trzymam za slowo i czekam na szczegoly.
        Szkoda ze projekt nowej siedzieby Dzielnicowego Centrum Kultury jakos sie
        oddala :(

sciskam

PanTalon

P.S

szkoda ze oddala sie rowniez rewaloryzacja parku po przeciwnej stronie ulicy.
        Ale tu chyba winna jest pogoda. Z tego co pamietam to jakos do maja park mial
        byc oddan do uzytku.
        Wladza naobiecywala i szczesliwa :)
        Jakos mi sie przypomnialy czas nieboszczki PZPR- zaraz zaraz przeciez tuz obok
        byl KD PZPR. Hi hi moze to genius loci :))))))
        • pol-a Re: domy kultury? 22.03.06, 13:08
          Hmm... Nie jestem znajomym właścicieli Pasty (ani nikogo z obsługi), na miano
          pastowicza też chyba nie zasługuję bo bywam tam średnio raz na dwa m-ce, a mimo
          to nikt nie czynił mi przeszkód kiedy wpadłem do lokalu z małoletnią bratnicą na
          podwórkowy spektakl : ) W ogóle nie było selekcji przy wejściu - na
          przedstawienie wchodził każdy, kto chciał. Łącznie z nastoletnimi Romami z
          okolicy. Za darmo.
          Pamiętajmy, że Pasta to w pierwszym rzędzie knajpa dla dorosłych. Z wyszynkiem.
          Bardzo dobrze sprofilowana pod względem menu (ciągle modna adaptowana do
          polskich warunków włoszczyzna), niewysokich cen, atrakcyjnych dla studenterii z
          pobliskiej SWPS i wystroju wnętrza. Bardzo ładnie odrestaurowali przedwojenną
          kamieniczkę. Jedyne, do czego można się przyczepić, to okna - w oryginale były
          dwudziałowe
          Nie lansuję M25 ani Pasty lecz możliwości (cięgle niewykorzystanej)
          organizowania w tych klubach imprez kulturalnych. Zwłaszcza przy Mińskiej 25 da
          się aranżować przestrzeń na różne sposoby.
          Co do oceny dotychczasowej polityki kulturalnej urzędu dzielnicy, to powtórzę po
          raz trzeci - w pełni się zgadzam, Mod.
          Polemizuję natomiast z czarnowidztwem. Wkrótce wybory samorządowe i możemy
          paniom i panom z gmachu przy Grochowskiej (róg Terespolskiej) pokazać czerwoną
          kartkę. A na nowych włodarzach spróbować wymóc obsadę stanowiska w
          ewentualnym domu kultury przy Podskarbińskiej fachowcami z tzw. prawdziwego
          zdarzenia.
    • e-mka Kulturalna Pasta 22.03.06, 15:57
      Nie mam żadnego interesu w lansowaniu Pasta Cafe. Ale dobre słowo im się należy.
      Po pierwsze - stworzyli knajpkę z klimatem, a bez blichtru, w miejscu, gdzie
      kto inny dostrzegłby potencjał jedynie na hurtownię rajstop. Po drugie - nie
      ograniczają się do serwowania makaronów, pizzy i piwa, a mogliby. Inicjują
      działania kulturalne, przyciągają artystów, stwarzają przestrzeń (czy - jak
      chciałby Mod - tygiel) do wymiany poglądów. Ich "targetem" są przede wszystkim
      ludzie młodzi. Co więcej, w ten sposób popularyzują urok nieodkrytego Kamionka.
      Dla przypomnienia:
      www.arteria.art.pl/pasta/informacje.php
      To wszystko bez urzędniczych posad i administracyjnej otoczki.
      Latem trafiłam do ogródka Pasty na koncert piosenek A. Osieckiej - z rowerem
      i niemowlęciem w wózku, za darmo. I było super.
      M 25 ma potencjał. Nie widzę nic złego w mówieniu o tym głośno, również na
      forum, Mod.
      Kultura dzieje się dziś w miejscach nie stricte kulturalnych: na dworcach, w
      starych fabrykach. Dobry teatr można zrobić na ulicy. Dlaczego nie w M 25?
      Oczywiście marzy mi się ośrodek kultury z prawdziwego zdarzenia, nie tylko
      z nazwy, na Pradze Południe.
      Dlatego cieszę się i z Pasty, i z M 25, bo wnoszą świeży powiew do zastałego
      krajobrazu kulturalnego naszej dzielnicy. Nie zastąpią domu kultury, ale może
      zrobią jednak coś dobrego. Przetrą kulturalne ścieżki. Jestem pewna, że
      kierownictwo obu przybytków jest otwarte na ciekawe inicjatywy.
      • pantalon Re: Kulturalna Pasta 22.03.06, 16:37
        nie neguje celowosci istnienia Pasty.

Dla przypomnienia:
        > www.arteria.art.pl/pasta/informacje.php

pieknie ino cos nieaktualne. Na razie nie dzieje sie nic. Pewnie jak SWPS
        bedzie robil tydztien wielokulturowy to sie cos ruszy. Czego sobie oraz innym
        zycze :)
        A moze tam sie cos dzieje tylko ja o tym nie wiem?

PanTalon
        • e-mka Re: Kulturalna Pasta 22.03.06, 16:44
          Wiem, że trochę nieaktulane. Dlatego tylko "dla przypomnienia". A zadzieje się
          pewnie na wiosnę - do występów potrzebny jest ogródek : )
          Pozdrawiam, em.
        • Gość: mod Re: Kulturalna Pasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 13:24
          Wybacz, Pantalon, ale tydzień wielokulturowy w SWPS to też porażka!

Pozdrawiam
          • pantalon Re: Kulturalna Pasta 23.03.06, 13:37
            wybaczam
            w koncu mamy swobode wypowiedzi (jeszcze) :)
            Ja bym nie nazwal tego porazka. Mam nadzieje ze tym razem wszyscy zapowiadani
            wykonawcy sie zjawia :)
            To taki przytyk w zwiazku z ubiegloroczna wtopa

PanTalon
            • Gość: mod Re: Kulturalna Pasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 17:19
              Ciekawe tylko, czy sami studenci SWPS dopiszą?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka