Dodaj do ulubionych

Poligonowa Business Park zamiast Radwaru

04.01.07, 13:18
Radwar przejdzie metamorfozę. W połowie br. rozpocznie się modernizacja
gmachów przy Ostrobramskiej/Poligonowej. Będą nowe elewacje ze szkła i
kamienia, łaczniki m-dzy budynkami, a na parterze powierzchnie usługowe. I
nowa nazwa, kt. przytoczyłem w tyt.wątku. Wizualizacja projektu i artykuł o
nim w dzisiejszym "Dzienniku"na stronach stołecznych.
Obserwuj wątek
    • e-mka Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru 04.01.07, 14:24
      Czytałam : ) Nieźle się odmieni moja okolica. I skontrastuje jeszcze bardziej -
      business park, gołębnik, drewniana chałupka i kapliczka na rogu. Pewnie padnie
      sklepik "U Lidki". A "U Siwka" awansuje na restaurant pełną gębą.
      • zbyszek_33 Naprawdę ? 04.01.07, 18:03
        Przyznaję, nie czytałem tego artykułu, lecz przechodząc dziś obok Radwaru
        zauważyłem jedynie 2 nowe inwestycje od 15 lat:
        1. Reprezentacyjne wejście do dyrekcji przy ul. Poligonowej 30
        (te sztuczne marmury na tle elewacji z szarej cegły silikatowej)
        2. Jeszcze bardziej reprezentacyjne wejście do restauracji "U Siwka"
        (czego tam nie ma i świetlne reklamy, i drewniany płotek o wysokości 2 metrów
        stanowiący osłonę ogródka letniego, dodajmy - w zimie)
        Owszem RADWAR na swojej stronie proponuje nowe inwestycje - wynajem pomieszczeń
        biurowych i magazynowych lub dzierżawę obiektów na ich terenie. Chyba tych
        od "zaplecza" tj. od strony Międzyborskiej i Anińskiej. Współczuję naszej
        drogiej e-mce widoku na to "pobojowisko" z okien jej bloku. Tym bardziej, że
        brak zieleni w całej okazałości odsłonił ten bałagan, badź co bądż w środku
        naszej dzielnicy (vide darmowa mapka Urzędu). O ile wiem w tym miejscu ma być
        usytuowane Przemysłowe Centrum Optyki, które zwolni dotychczas zajmowany teren
        przy Promenadzie. Z kolei przy Ostrobramskiej ma powstać osiedle mieszkaniowe.
        W takim razie mogę przypuszczać, że przy Mięzyborskiej powstanie inwestycja w
        postaci parkingu dla setek samochodów nowych pracowników.
        Pozdrowienia

• e-mka Optymistycznie 04.01.07, 18:52
          A ja bym była Zbyszku większą optymistką! W wolnej chwili zeskanuję (albo może
          ktoś mnie wyręczy?) wizualizację Radwaru po liftingu z dzisiejszego "Dz".
          Całkiem jest sensowna.
          Na razie jednak na osiedlu panuje mała apokalipsa, brak wody i ciężki sprzęt
          robiący podkop pod chodnikiem - lecę więc zorganizować sobie kąpiel tam, gdzie
          wodę mają.
          A widoku współczuć mi nie trzeba! Z okien oglądam sobie kilkudziesięcioletnie
          drzewa, ogródek i spadziste dachy całkiem udanych kamienic vis a vis.
          • zbyszek_33 Optymistycznie ??? 04.01.07, 19:55
            Drodzy e-mko i pol-u,
            Naprawdę podziwiam Waszą społeczną pracę dla naszej dzielnicy zarówno
            w wymiarze historycznym, jak i poprzez informowanie nas o współczesnych
            inwestycjach ułatwiających życie. Tym bardziej jestem Tobie wdzięczny
            e-mko "bo element napływowy jesteś". Wypada życzyć sobie, aby nasze władze
            samorządowe dysponowały Waszą wiedzą o życiu codziennym mieszkanców dzielnicy.
            Ale ad rem. Popatrzcie na mapkę. RADWAR rozłożył się w środku dzielnicy prawem
            kaduka na wyszabrowanych terenach. W latach 60-tych i 70-tych funkcjonował
            sobie jako tajna baza wojskowa na obrzeżach dzielnicy. Minęło 40 lat, a tutaj w
            środku dzielnicy nadal funkcjonuje twór żywcem przeniesiony z czasów PRL-u. Ani
            to ładne, ani pożyteczne dla mieszkańców. Niech się toto wyniesie do
            Remebertowa, albo innej Wesołej na poligony (nomen omen z ul. Poligonowej). A
            tu powinna powstać funkcjonalna właściwie urbanistyczne zaplanowana dzielnica
            mieszkaniowa. Wiedzą o tym inwestorzy prywatni vide Promenada oraz developerka
            i spółdzielnie mieszkaniowe. A toto próbuje stworzyć nam raj na ziemi w dodatku
            za państwowe pieniądze. Powstanie kolejna spółka z udziałem Skarbu Państwa,
            która będzie "furmarczyć państwową kasą" wraz kolegami z WSI.
            • Gość: Grochowiak Re: Optymistycznie ??? IP: *.net-serwis.pl 04.01.07, 20:27
              Drogi "zbyszku_33" !
              Wiem, że jak komuś kaczyzm rzuci się mózg to trudno się od tego zdurnienia
              uwolnić. Prosiłbym Cię jednak żebyś nie wprowadzał wątków politycznych.
              Jak będę chciał się bałwanić do kwadratu to włączę sobie "reżimową" TWP.

Co do tych okolic.
              Udanym tworem jest budynek "eurobau" (Ostrobramska 101), a jednym z
              największych problemów mieszkańców jest niemożność zaparkowania samochodu w
              godz. 08:00 do 18:00. W dni wolne - nie ma z tym żadnego probemu.
              • zbyszek_33 Re: Optymistycznie ??? 04.01.07, 20:40
                Szanowny kolego Grochowiaku,
                Nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi, a więc jestem .. "kaczorem"
                (no bo nie kaczką)
                Pozdrawiam
                • adminppdwir PP grochowiak i zbyszek 04.01.07, 20:44
                  Proszę Was. Nawet w watku o inwestycji?
                  Milego wieczoru.
            • e-mka Re: Optymistycznie ??? 04.01.07, 23:40
              Ja lubię PRL : ) Bo wzięłam się z PRL-u i z innych lat wziąć się bym nie
              chciała. Oto obiecany skan wizualizacji Radwaru po liftingu:
              img407.imageshack.us/img407/97/radwarwz4.jpg
              Zbyszku, przeceniasz. Napływamy, odpływamy...
              Na Kakowskiego nadal mała apokalipsa. Wody brak.
              • zbyszek_33 OK niech będzie optymistycznie 05.01.07, 16:07
                Mimo wszystko mam inną koncepcję odnośnie zagospodarowania tego terenu
                z pożytkiem dla ludzi. Tak więc uważam, że:
                1. RADWAR powinien opuścić to miejsce, podobnie jak przemysł w Warszawie
                2. Teren winien być przekazany bezpłatnie władzom samorządowym lub miejskim.
                3. Władze powinny opracować plan zagospodarowania - biurowce od strony ul.
                Ostrobramskiej, osiedle mieszkaniowe, usługi, handel, placówki kulturalne,
                i rekreacyjne. A może zrealizować przedwojenną koncepcję stworzenia Centrum
                targowo-wystawienniczo-rekreacyjnego, którego nadal brak w Warszawie.
                4. Władze powinny sprzedać część placu prywatnym inwestorom pod biurowce i
                mieszkania.
                5. Z uzyskanych pieniędzy zaspokoić spadkobierców, spłacić wierzycieli, a
                pozostałe środki przeznaczyć na zagospodarownie placów rekreacyjno-
                wypoczynkowych.
                A tak RADWARek wraz z CPOikiem zafunduje nam kurtynowe fasadki aluminiowo-
                szybowo-refleksyjne, aby ukryć swój interesik państwowo-wojskowo-urzędniczy,
                funkcjonujący jako Centrum Naukowo-Produkcyjne, głównie z dotacji budżetowych.
                Nie wierzycie obejrzycie sobie stronkę RAWDAWRku, ich strukturkę organizacyjną
                wraz z ilością dyrektorków i podległych im służbek z pionkami ekonomicznym i
                księgowym. Proszę porównać tę scenę ze scenką odgrywaną przez "Kabaret
                Moralnego Niepokoju" .. "w pewnym mieście funkcjonuje zakład przemysłowy..."
                sobota 6.01 godz. 20.50 pr. TVP2
                Pozdrowienia
                • Gość: gggg Re: OK niech będzie optymistycznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:21
                  gdzie jest ta wizualizacja ? prosze link
                  • zbyszek_33 Re: OK niech będzie optymistycznie 05.01.07, 16:30
                    kliknij na czerwony tekst
                    Pozdrawiam
              • zbyszek_33 Re: Optymistycznie ??? 05.01.07, 16:19
                e-mko,
                1. pozdrów ostatniego rolnika z Międzyborskiej 15, i podrzuć owsa "baśce"
                2. w sprawie ablucji zapraszam do siebie, chyba że pogoni Cię Moja Połowica.
                Ale na to jest sposób, w najlepszym przypadku wylądujesz przez ulicę u mojej
                sąsiadki doko_ksp. Wolę nie mysleć o gorszym przypadku, bo ja nie bedę miał
                gdzie wylądować.
                Pozdrowienia
      • Gość: Kamil Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 19:26
        Tam to przyda się taka zmiana , budynki, które tam stoją wyglądają okropnie.
        Na ulicy jest tylko jakiś maly sklepik, mały bank, restauracja, a reszte to te
        paskudne budynki.
        • Gość: Pracownik PIT Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru IP: *.pl 06.01.07, 17:48
          Wszyscy fajnie gadają, że te bydynki strasza, że przemysł należy przenieść za miasto i wybudować kolejne osiedla.
          Pytanie tylko:
          Po co wam osiedla skoro nie znajdziecie w waszej kochanej Warszawie żadnej pracy?
          Przemysł jest wam potrzebny bardziej od mieszkań.
          Jeśli zlikwidujemy Radwar, PIT itp to wojsko i tak bedzie musiało kupić to co jest w nich robione, za granicą za dużo większe pieniądze. Wtedy państwo podniesie podatki żeby załatać dziurtę w budżecie, a wy wyniesiecie się na wieś czyli tam skąd sie przeprowadziliście do wielkiego miasta za chlebem.

Rozsądku ludzie rozsądku.
          • gienia.gienia Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru 06.01.07, 20:29
            Gość portalu: Pracownik PIT napisał(a):

> Wszyscy fajnie gadają, że te bydynki strasza, że przemysł należy przenieść za
            m
            > iasto i wybudować kolejne osiedla.
            > Pytanie tylko:
            > Po co wam osiedla skoro nie znajdziecie w waszej kochanej Warszawie żadnej
            prac
            > y?
            > Przemysł jest wam potrzebny bardziej od mieszkań.
            > Jeśli zlikwidujemy Radwar, PIT itp to wojsko i tak bedzie musiało kupić to co
            j
            > est w nich robione, za granicą za dużo większe pieniądze. Wtedy państwo
            podnies
            > ie podatki żeby załatać dziurtę w budżecie, a wy wyniesiecie się na wieś
            czyli
            > tam skąd sie przeprowadziliście do wielkiego miasta za chlebem.
            >
            > Rozsądku ludzie rozsądku.
            zbyszek_33 i tak nie będzie w stanie tego pojąć. Szkoda.
          • Gość: konrad.boryczko Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru IP: *.gprspla.plusgsm.pl 06.01.07, 22:11
            W zwiazku z tym mam rozsadny plan: zburzymy Starowke, a na jej miejsce przeniesiemy Hute Warszawa (Luchini czy jak jej tam).
            Co sie zas tyczy lokalizacji zakladow przemyslowych to ZAWSZE byly i sa one lokalizowane za miastem. A ze z czasem miasta sie rozrastaja, to i Kamionek/Goclaw itp. sie w nim znajduja. W zwiazku z tym przemysl trzeba przeniesc za miasto, a tereny pofabryczne zrewitalizowac. I tak cyklicznie co kilkadziesiat lat:)
            Nie mam przy sobie rocznika statystycznego, ale jestem dzwnie spokojny, ze juz wiekszosc Polakow pracuje nie w przemysle, a w uslugach (zwlaszcza ci w Anglii:)). Jest to zreszta tendencja ogolnoswiatowa, postep cywilizacyjny. W Warszawie ta proporcja wynosi pewnie z 90% (handel jest tez usluga).
            W Warszawie moze sie utrzymac przemysl high-tech. Inne dadza sobie rade w mniejszych miastach.
            pzdr.
            • Gość: Pracownik PIT Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru IP: *.pl 06.01.07, 22:18
              Nie wiem czy wiesz co produkuje się w tych firmach i czy przypadkiem nie jest to high-tech.

I jeszcze jedno. Żeby sprzedawać trzeba najopierw to wyprodukować.
              • Gość: konrad.boryczko Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.01.07, 10:52
                > I jeszcze jedno. Żeby sprzedawać trzeba najopierw to wyprodukować.

A to ciekawe. Szeroko pojety rynek konsumencki kupujacy produkty high-tech na potrzeby wojska...
            • Gość: Mat Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 00:26
              Tyle że Radwar to jest top 5 w Polsce jesli chodzi o high-tech
              • Gość: konrad.boryczko Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.01.07, 10:48
                Co wcale nie zmienia ogolnej prawidlowosci wyprowadzania przemyslu z centrow miast. Jezeli jest to high-tech to rowniez dla bezpieczenstwa okolicznych mieszkancow, jakby co.
                pzdr.
                • Gość: Mat Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 14:16
                  W sumie tak, tyle że myślę że przeprowadzka musiałaby być bardzo kosztowna, na
                  tyle że ewentualna odsprzedaż terenów przy Ostrobramskiej niekoniecznie by na
                  to starczyła, także nikomu by się nie kalkulowało by się stamtąd wynosili. A
                  jakby ktoś miał dopłacić to w sumie my wszyscy bo przecież koniec końców radwar
                  jest państwowy. W sumie nie przesadzajmy, to nie jest centrum miasta tylko
                  raczej bliskie ale peryferia. Świat się nie wali z powodu tego że na
                  Ostrobramskiej jest Radwar. Pomiędzy tymi centrami handlowymi, stacjami
                  benzynowymi a zajezdnią autobusową pasuje jak ulał.
                  • Gość: konrad.boryczko Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.01.07, 15:32
                    Oczywiscie, pelna zgoda (BTW czy to nie pierwszy raz miedzy nami?)
                    Moj post byl odpowiedzia na dosc komiczna wypowiedz "pracownika". I nalezy go (post) interpretowac w tym kontekscie. Rzec jasna sprawe swiadomie przerysowalem:)
                    pzdr.
                    • Gość: Mat Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 20:20
                      No fakt, ewenement ze się zgadzamy ;-))) Może dlatego że ostatnio rzadko na tym
                      forum bywam ;-)
                • zbyszek_33 Re: Poligonowa Business Park zamiast Radwaru 07.01.07, 15:44
                  Za przeniesieniem przemiawiają 2 istotne argumenty:
                  Ekonomiczny
                  1. RADWAR, PIT podobnie jak i inne jednostki naukowe utrzymują się z dotacji z
                  budżetu
                  2. Sprzedają dla wojska utrzymywanego też z budżetu
                  3. Cen nie reguluje rynek (czy nie są aby zawyżone jak to w przypadku monopolu)
                  4. Ciekawe co RADWAR, PIT robią dla dzielnicy - czy płacą podatek od
                  nieruchomości, podatek dochodowy, VAT ?
                  W sumie istnieją dzieki naszym podatkom
                  Społeczny
                  1. Zamknięty teren w środku dzielnicy stanowi enklawę, przez którą nie można
                  dostać się do do innych części dzielniy
                  2. Nie pełni funkcji handlowych, mieszkalnych, usługowych
                  W sumie nie integruje mieszkańców
                  Pozdrowienia
                  • zbyszek_33 Aspiracje Radwaru 23.01.07, 14:48
                    Jeżeli kogoś interesują szczegóły (na razie na papierze )tej inwestycji,
                    to polecam stronkę

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=206632&page=21
                    Pozdrowienia
                    • pol-a Burzyć z głową 24.01.07, 09:23
                      Nie bardzo mam czas się ostatnio udzielać na forum, życie w tzw. realu jest co
                      najmniej równie psajonujące : ) ale bardzo się cieszę, że wątek nie umarł.
                      Wydaje mi się jednak, że umknęło nam jedno: metamorfozę przejdą dwa Radwarowe
                      biurowce typu "lipsk" a nie zabudowania produkcyjne. Słowem przestarzałe gmachy
                      o banalnej, architekturze (podobnych nawet na Grochowie jest jeszcze kilka)
                      zostaną przebudowane. Projekt jest sensowny, powstaną "lekkie" budynki obłożone
                      szkłem, metalowymi panelami i kamieniem. O kilka klas lepsze od "lipsków".
                      Można przypuszczać, że bliskość centrum i biurowce odpowiedniej klasy
                      przyciągną na Grochów/Gocław kolejne firmy. Okolica na tym zyska. W nowym
                      centrum biznesowym planowana jest część usługowa handlowa, co daje nadzieję, źe
                      źe ten martwy i nieuporządkowany urbanistycznie fragment naszej dzielnicy
                      zacznie wreszcie przypominać miasto. Źle byłoby gdyby w tym miejscu powstawała
                      tylko mieszkaniówka.
                      Jeśli kiedyś Radwar miałby się przenieść na obecne przedmieścia W-wy
                      (pamiętajmy, że jeszcze niedawno GRochów był peryferyjną dzielnicą) to bardzo
                      bym sobie źyczył źeby zachowano główny gmach Radwaru (ten z kolumnami, z szarej
                      cegły cementowej) i wkomponowano go w planowaną zabudowę. Jakby nie patrzeć, to
                      fragment historii okolic, co mówię jako grochowiak z niespełna trzyletnim
                      stażem : )
                      • Gość: pracowinik PIT Re: Burzyć z głową IP: *.gprspla.plusgsm.pl 24.01.07, 14:19
                        pol-a napisał:

> Jeśli kiedyś Radwar miałby się przenieść na obecne przedmieścia W-wy
                        > (pamiętajmy, że jeszcze niedawno GRochów był peryferyjną dzielnicą) to bardzo
                        > bym sobie źyczył źeby zachowano główny gmach Radwaru (ten z kolumnami, z szarej
                        >
                        > cegły cementowej) i wkomponowano go w planowaną zabudowę. Jakby nie patrzeć, to
                        >
                        > fragment historii okolic, co mówię jako grochowiak z niespełna trzyletnim
                        > stażem : )
                        >

To nie jest gmach Radwaru tylko PIT-u (Przemysłowy Instytut Telekomunikacji)
                        Wystarczy spojrzeć na budynek, jest tam logo PIT.
                        • pol-a Re: Burzyć z głową 24.01.07, 14:24
                          A to przepraszam, przy okazji spojrzę. Co nie zmienia mojej oceny architektury
                          tego budynku : )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka