Gość: Misio IP: *.acn.pl 29.07.03, 22:10 no no no ciekawe ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: antystadion Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 22:46 jeszcze zrobic ze stadionu Xlecia - parc de prices i voila ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: 195.245.213.* 30.07.03, 11:21 moze firma damis by cos zasponsorowala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pot zamknąć ul.francuska dla ruchu IP: 195.245.213.* 30.07.03, 11:23 zamknąc ul.francuska dla ruchu i zrobic tm deptak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nona Re: zamknąć ul.francuska dla ruchu IP: *.topole.waw.pl 30.07.03, 11:32 Rzeczywiście o najważniejszym problemie jakim jest stadion władze milczą jak zaklęte. Natomiast co do wieży Eiffla to wydaje mi się że palma na rondzie po drugiej stronie Wisły już wystarczy. Nie była by zła natomist jakaś interesująca współczesna rzeźba (tylko nie pomnik martyrologii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech Gowno z tego bedzie... IP: *.MAN.atcom.net.pl 30.07.03, 14:39 Poszedlem do urzedu nadzorujacego lokale dzielnicowe. Zapytalem sie o te atrakcyjne - na kawiarnie, sklepy. Tak, oczywiscie, sprzedajemy w drodze przetargu. Kiedy - nie wiadomo. Co - nie wiadomo. Czy zamieszczaja informacje w internecie - nie. Skad mam wiedziec co, gdzie i kiedy? Z tablicy. Kiedy - nie wiadomo. W kontekscie dzisiejszego tekstu o przetargach na siedleczczyznie to dobrze wrozy. Bo jestem przekonany ze to wlasnie krewni i sasiedzi wladz dzielnicy najlepiej wyposaza nasza dzielnice w przybytki uciechy i konsumpcji. To oni maja najlepsze pomysly co zrobic by ta dzielnica zaczela zyc. Az chcialoby sie zacytowac Halbera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Gowno z tego bedzie... IP: *.acn.pl 30.07.03, 22:06 Gość portalu: niech napisał(a): Gościu mylisz się i mylisz pojęcia, bo... > Poszedlem do urzedu nadzorujacego lokale dzielnicowe. Nie ma żadnego urzędu nadzorującego lokale użytkowego. Jeśli już to na Pradze jest ZAN (Zakład Administrowania Nieruchomościami) który jest zakładem budżetowym a nie urzedem. Zapytalem sie o te > atrakcyjne - na kawiarnie, sklepy. Tak, oczywiscie, sprzedajemy w drodze > przetargu. Na Francuskiej zostały wstrzymane przetargi na lokale po to tylko żeby wynajmować pomieszczenia, zarabiać na nich i żeby kupiec nie zmienił branży. Zdarzały się bowiem przypadki, że klient kupował lokal na np. gastronomię a robił w nim zakład prodfukcji czegoś tam...lub na odwrót. Poza tym do przetargu są wystawione lokale m.in. na Grochowskiej. Kiedy - nie wiadomo. Co - nie wiadomo. Czy zamieszczaja informacje w > > internecie - nie. Jak to nie. Mają obowiązek. Jak coś jest do sprzedaży to musi wisieć na www.pragapld.waw.pl Skad mam wiedziec co, gdzie i kiedy? Z tablicy. To normalny tryb. Obowiązujący w każdym urzędzie czy zakładzie budżetowym. Tak to reguluje prawo. Kiedy - nie > wiadomo. W kontekscie dzisiejszego tekstu o przetargach na siedleczczyznie to > dobrze wrozy. Bo jestem przekonany ze to wlasnie krewni i sasiedzi wladz > dzielnicy najlepiej wyposaza nasza dzielnice w przybytki uciechy i konsumpcji. Przykłady, proszę o przykłady. A nie bzdury i żółć. > To oni maja najlepsze pomysly co zrobic by ta dzielnica zaczela zyc. Az > chcialoby sie zacytowac Halbera. No to cytuj jak nie masz sam nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech Re: Gowno z tego bedzie... IP: *.MAN.atcom.net.pl 01.08.03, 20:27 Prosze, oto wyczekiwany przyklad: www.pragapld.waw.pl/dzielnica/zan.htm Wejdz na te strone. Przeczytaj informacje o przetargach na lokale uzytkowe. Nie ma? Bo moze nie ma teraz zadnych przetargow? Sa, np. dotyczacy lokalu na ulicy Zwyciezcow 15. Niedlugo beda tez nastepne. Te i inne cenne wiadomosci oczywiscie sa dostepne na polecanej przez ciebie stronie. Zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv4 ewa Re: Gowno z tego bedzie... IP: 213.77.38.* 31.07.03, 12:20 Od kilku tygodni chcę sprzedać mieszkanie 45 m idealne na lokal użytkowy,20 m od ulicy Francuskiej.Wszyscy chętnie kupią,chwalą tzw."dobry punkt",ale najlepiej żeby kosztowało 100.000.Ale od gminy po 5.000 za metr kwadratowy wszyscy chętnie kupią?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Gowno z tego bedzie... IP: *.acn.pl 02.08.03, 00:57 Gość portalu: vvv4 ewa napisał(a): > Od kilku tygodni chcę sprzedać mieszkanie 45 m idealne na lokal użytkowy,20 m > od ulicy Francuskiej.Wszyscy chętnie kupią,chwalą tzw."dobry punkt",ale > najlepiej żeby kosztowało 100.000.Ale od gminy po 5.000 za metr kwadratowy > wszyscy chętnie kupią?. Ale gmina nie chce sprzedawac bo to by był idiotyzm. Po co pozbywać się złotej kury. Lepiej dzierżawić niż pozbywać się majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: zamknąć ul.francuska dla ruchu IP: *.acn.pl 30.07.03, 22:07 Gość portalu: nona napisał(a): > Rzeczywiście o najważniejszym problemie jakim jest stadion > władze milczą jak zaklęte. A co mają mówić skoro to nie jest teren dzielnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozek Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: 57.67.17.* 30.07.03, 18:35 Wieza Eiffla, Moulin Rouge czy Luk Triumfalny to sa symbole dla ulicy Pryskiej a nie Francuskiej. Proponuje koguta galijskiego. Nie idac zbyt daleko w sprawie ograniczenia ruchu na Francuskiej nalezaloby zdecydowanie ograniczyc parkowanie na chodnikach ( stworzyc zatoczki). Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Saska Kępa zmienia oblicze 30.07.03, 20:27 Niby rozumiem nawiazanie do Paryskiej i Francuskiej, ale mozna by wymyslic cos bardziej oryginalonego, niz miniatruki rzeczy znanych. Jakas taka tendencja do kopiowania sie pojawia, najpierw opakowywanie PKiN, teraz to. Niepotrzebnie, mamy w Polsce mnostwo artystow, ktorzy maja oryginalne pomysly, nie bojmy sie tego. Przeciez wieza Eiffela jest znana wlasnie dlatego, ze kiedy byla czyms niepowtarzaklym a Warszawa to przeciez nie park z miniaturkami innych miast. Co potem? Maly Paryz tu, maly Londyn gdzie indziej? Ale sam pomysl, by zadbac o Saska Kepe jest swietny. A rzucione tu haslo z deptakiem... mhm... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkretny Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: *.qc.sympatico.ca 30.07.03, 20:35 Parc des Princes zamiast stadionu X-lecia...super ! Niech wrezcie wawa stanie sie prawdziwym europejska metropolia. Poipieram ten pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 00:42 Ludzie, w noge jeza! Przy stadionie jest park - po prawej stronie Zielenieckiej. Spory teren, zielen, woda itp. Wystarczy zadbac o to miejsce, odremontowac tereny sportowe, nie wyrzucac stadniny koni itp. Po co porywac sie na stadion, terenu ktorego po prawej stronie Wisly nie bedzie w stanie nikt wykorzystac? Zamknac Francuska dla ruchu - tak! I Aleje Jerozolimskie. Do dzis dzielnica nie wie co zrobic z ogrodkiem jordanowskim, po co w takiej sytuacji zastanawiac sie nad karkolomnym i kompletnie abstrakcyjnym pomyslem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycek syrenki Zero orginalnosci, kicz przyprawiajacy o nudnosci IP: *.sympatico.ca 31.07.03, 07:01 Pomysl ozywienia ulicy i nadania jej odpowiedniego stylu i klimatu je OK, ale z ta wieza na rondzie to ida na latwize. Zero orginalnosci. Swoja droga to ciekaw jestem czy tak samo w Paryzu nam cukruja jak my im. Czy postawia syrenke z powabna gola piersia na jakims paryskim rondzie? ;-)Chyba nie choc lubia cycuszka, a to dlatego ze wola swoje promowac a nie innych. Wystarczy jak jest ulica Francuska, ladnie odnowiona z kawiarniami i barami, tak jak to planuja. Czy w Paryzu jest chocby jakas ulica POLSKA , no chocby taka tycia, no tak jak nas widza :-)). Ozywianie i podnoszenie standartu ulicy czy ulic jest godne pochwaly i pieniedzy, ale co rusz przysrywanie jakis miniaturek ,palm itp. to robienie taniego wiejskiego jarmarku z mydlem i powidlem. Ostatnio Warszawa to poligon doswiadczalny dla niespelnionych "artystow" i "architektow" z duzyyyymi plecami i lokciami. To takze duza piaskownica dla zdziecinnialych wlodazy dzielnic, ktorzy gdzies kiedys wyjechali na wakacje cos zobaczyli, i teraz chca to miec w swojej piaskownicy. Zupelnie jak mala dzidzia ktora zobaczy cos na wystawie i pozniej meczy mamuske , mamo mamo mamo mamo ja tez chcie to miec bo Jasio to juz ma. Jacy to my naprawde jestesmy dobroduszni i uczynni dla innych. Takiego promowania Paryza w zadnym europejskim miescie napewno sie nie spotka, moze w Stanach, w Las Vegas stolicy kiczu i plagiatu. Naprawde, ostatnio takie beztalencia i bez pomyslunku stworki, sie dorwaly do gnojenia tego miasta, ze rzeczywiscie nic innego nie pozostaje tylko przyprawic sobie czerwonego nochala i przekwalifikowac sie na klauna w miescie Cyrk a nie Warszawa. Hej bedzie szansa na najsmieszniejsza stolice Europy. Mam tylko nadzieje ,ze nie zapomna przeciagnac odpowiedniej liny z palmy do wiezy E, zyby mozna bylo szybko i sprawnie na malym tanim cyrkowym rowerku sie przemieszczac z miejsca na miejsce. Buuuahhhhaaa. Juz niedlugo miasto Cyrk wita was w swej bajce. :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mISIO Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: *.acn.pl 02.08.03, 01:00 Gość portalu: niech napisał(a): > > dzielnica nie wie co zrobic z ogrodkiem jordanowskim, po co w takiej sytuacji > zastanawiac sie nad karkolomnym i kompletnie abstrakcyjnym pomyslem? CZŁOWIEKU OGRÓDKI JORDANOWSKIE NIE PODLEGAJĄ POD DZIELNICĘ TYLKO POD MIASTO. WCZEŚNIEJ PODLEGAŁY POD POWIAT. gMINA CENTRUM MIAŁA JE PRZEJĄĆ ALE WESZŁA ZMAINA UST. WARSZAWSKIEJ I NIE PRZEKAZANO ICH DO DZIELNICY MIMO ZE MIAŁA ZAREZERWOWANE ŚRODKI NA ICH UTRZYMANIE. jAK JUŻ PISZESZ TO SPRAWDŹ CZY WIESZ O CZYM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.03, 22:19 W zeszlym roku GS publikowal wypowiedzi pracownikow dzielnicy na temat przenaczenia ogrodka. Stad prosty wniosek ze o zagospodarowaniu tegoz moze decydowac dzielnica - bez wzgledu na kwestie wlasnosci. Rozumiem ze nastepny swoj post wyrzezbisz w spizu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: *.acn.pl 03.08.03, 04:10 Gość portalu: niech napisał(a): > W zeszlym roku GS publikowal wypowiedzi pracownikow dzielnicy na temat > przenaczenia ogrodka. Stad prosty wniosek ze o zagospodarowaniu tegoz moze > decydowac dzielnica - bez wzgledu na kwestie wlasnosci. Rozumiem ze nastepny > swoj post wyrzezbisz w spizu. Nie wiem co publikowała GS. Wiem ze ogródki podlegają miasto . A nawiasem mówiąc ogródek przy Nobla po remoncie z pieniędzy GFOS wygląda super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: *.acn.pl 03.08.03, 04:13 Gość portalu: Misio napisał(a): > Gość portalu: niech napisał(a): > > > W zeszlym roku GS publikowal wypowiedzi pracownikow dzielnicy na temat > > przenaczenia ogrodka. Stad prosty wniosek ze o zagospodarowaniu tegoz moze > > > decydowac dzielnica - bez wzgledu na kwestie wlasnosci. Rozumiem ze nastep > ny > > swoj post wyrzezbisz w spizu. > > Nie wiem co publikowała GS. Wiem ze ogródki podlegają miastu . A nawiasem > mówiąc ogródek przy Nobla po remoncie z pieniędzy GFOS wygląda super Jeżeli ktoś się wypowaida o jakimś terenie to nie znaczy że do niego należy. Mnie się Saska Kępa podoba. Mogę o niej poopowiadać tylko że nie wynika z tego że mogę zburzyć bądź nie czyjąs własność lub czyjś ogródek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.03, 22:31 www1.gazeta.pl/metroon/1,0,432192.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: *.acn.pl 04.08.03, 01:40 Gość portalu: niech napisał(a): > www1.gazeta.pl/metroon/1,0,432192.html Tylko co z tego. Miasto nie przekazało. Radni opowiedzieli się też za tym aby swieto Warszawy było w innym dniu aniżeli 1 sierpnia... To tylko stanowisko które w przypadku ogródków nie stało się rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: 212.244.180.* 31.07.03, 09:20 Wszystko pięknie, ale skąd ten kiczowaty pomysł na Wieżę Eiffla? A może lepiej postawic na rondzie Waszyngtona małą STATUĘ WOLNOŚCI - będzie nawiązywac zarówno do nazwy ronda, jak i - jak chcieli komunalni urzednicy - do nazwy ul Francuskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzta L. Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: 213.241.6.* 31.07.03, 10:25 Gdy wczoraj usłyszałam o pomyśle postawienia miniwieży Eiffla na Rondzie Waszyngtona pomyślełam, że to kiepski żart, ale dziś (dopiero dziś) z przerażeniem przeczytałam, że to pomysł władz Pragi Płd. Mieszkam na Saskiej Kępie od urodzenia i uważam, że urok tego zakątka stolicy nie polega na jarmarczności, a na czymś wręcz przeciwnym. Każdego kto mnie odwiedza urzekają piękne małe kamienice i domki w zielonych ogródkach. Saska Kępa to pozostałość eleganckiej Warszawy lat 20-tych. Błędem wielu rządzących Warszawą jest szukanie pomysłów jej upiększania tak na siłę i wbrew jej charakterowi. Cieszę się, że nie sprawdziło się takie myślenie na Pradze Północ, gdzie zachowano charakter starej Pragi, więc mam nadzieję że i tym razem nasi radni i zarząd dzielnicy zechce podczymać klimat Kępy, a nie go niszczyć. Jednego co jej potrzeba to "przeniesienia" Stadionu Dziesięciolecia w inne miejsce, położenia równego eleganckiego chodnika na Francuskiej z wydzielonymi miejscami prarkingowymi i dodnowienia elewacji starych kamienic. To nie miejsce na krzykliwe imprezy, a raczej na spacery wśród bzów i kawę w kawiarence. Liczę na pomoc GW w przeknywaniu władz Pragi Płd., że saskiej Kępie nie potrzebna jest wieża Eiffla i "chodnik sław". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: *.acn.pl 02.08.03, 01:07 Gość portalu: Małgorzta L. napisał(a): > Gdy wczoraj usłyszałam o pomyśle postawienia miniwieży Eiffla na > Rondzie Waszyngtona pomyślełam, że to kiepski żart, ale dziś > (dopiero dziś) z przerażeniem przeczytałam, że to pomysł władz > Pragi Płd. Gościu odwal się od wieży. Tylko to wyczytałeś? Mieszkam na Saskiej Kępie od urodzenia i uważam, że > urok tego zakątka stolicy nie polega na jarmarczności, a co masz teraz. syf, burdel i dziadostwo. Saska Kępa umiera. Tam mieszka coraz więcej ludzi straych, smutnych i byle jakich jak wreszcie tego typu osiedli. Saska Kępa potrzebuje kopa... a na > czymś wręcz przeciwnym. Każdego kto mnie odwiedza urzekają > piękne małe kamienice i domki w zielonych ogródkach. Saska Kępa > to pozostałość eleganckiej Warszawy lat 20-tych. To już tylko pozostałeość. Błędem wielu > rządzących Warszawą jest szukanie pomysłów jej upiększania tak > na siłę i wbrew jej charakterowi. Bzdura. Nikt nic nie chce zmieniać. tylko odnowić. Cieszę się, że nie sprawdziło > się takie myślenie na Pradze Północ, gdzie zachowano charakter > starej Pragi, Mówisz o nowych kocich łbach:):) więc mam nadzieję że i tym razem nasi radni i > zarząd dzielnicy zechce podczymać klimat Kępy, a nie go > niszczyć. Jednego co jej potrzeba to "przeniesienia" Stadionu > Dziesięciolecia w inne miejsce, położenia równego eleganckiego > chodnika na Francuskiej z wydzielonymi miejscami prarkingowymi i > dodnowienia elewacji starych kamienic. To nie miejsce na > krzykliwe imprezy, a dlaczego nie... a raczej na spacery wśród bzów i kawę w > kawiarence. Liczę na pomoc GW w przeknywaniu władz Pragi Płd., > że saskiej Kępie nie potrzebna jest wieża Eiffla i "chodnik > sław". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hal9000 Finanse z Niekłańskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 17:23 Może włodarze dzielnicy zajmą się ul. Niekłańską. Niedługo trudno będzie tam przejść samemu pieszo, nie mówiąc o spacerze z dzieckiem w wózku. Chodniki po obu stronach przy szpitalu zastawione samochodami, bo odwiedzającym żal jest kilku groszy na wjechanie na parking szpitalny. Puścić tam kilka razy dziennie Straż Miejską i od razu znajdzie się stałe źródełko dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
echo66 Re: Finanse z Niekłańskiej 02.08.03, 01:50 Gość portalu: hal9000 napisał(a): > Może włodarze dzielnicy zajmą się ul. Niekłańską. Niedługo trudno będzie tam pr > zejść samemu pieszo, nie mówiąc o spacerze z dzieckiem w wózku. Chodniki po obu > stronach przy szpitalu zastawione samochodami, bo odwiedzającym żal jest kilku > groszy na wjechanie na parking szpitalny. > Puścić tam kilka razy dziennie Straż Miejską i od razu znajdzie się stałe źróde > łko dochodów. Zapewne mieszkasz naprzeciwko szpitala dziecięcego, rozumiem Twoje stanowisko. Ale Ty postaraj się zrozumieć ludzi przyjeżdżających z chorymi dziećmi często z sąsiednich województw.Oni i tak mają wydrenowane portfele przez koszty leczenia, częste dojazdy i nierzadko przez samych lekarzy.A szpital nie zostawił dla nich nawet kilku symbolicznych, bezpłatnych miejsc, tworząc zamiast tego abonamentowy parking strzeżony dla okolicznych mieszkańców.Ciekawe, czy sąsiedzi poparli by Twój pomysł z nasyłaniem łapsów ze Straży, gdyby to ich auta były zaparkowane tam, gdzie jest ich miejsce (tzn. na ulicy) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hal9000 Re: Finanse z Niekłańskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.03, 18:58 echo66 napisał: > Ciekawe, czy sąsiedzi poparli by Twój pomysł z nasyłaniem łapsów > ze Straży, gdyby to ich auta były zaparkowane tam, gdzie jest ich miejsce > (tzn. na ulicy) Wielu ludzi na Saskiej (praktycznie większość) parkuje w zgodzie ze zdrowym rozsądkiem - zostawia przejezdną ulicę i chodnik, którym da się przejść. Nikomu to nie przeszkadza. Niestety nie wszyscy - jest też sporo bezmyślnych, którzy blokują przejście chodnikiem. Do nich zaliczają się i stali mieszkańcy i goście odwiedzający szpital. Jeżeli są to ludzie którzy wydali kilkadziesiąt złotych na przyjazd do Warszawy i tak im się pusto zrobiło w kieszeni to niech poszukają sobie miejsca dosłownie kilkadziesiąt metrów dalej - choćby koło Marcpolu na Międzynarodowej. Im się po prostu nie chce i swoją bezmyślnością i lenistwem utrudniają życie mieszkańcom. Problem głupiego parkowania nie dotyczy tylko przyjezdnych - przejdź się ul. Zwycięzców: od Saskiej do Francuskiej. Całe roje kretynów parkuje na skrzyżowaniach ze Zwycięzców tak, że wjechanie na tą ulicę z innej, bocznej to prawie gwarancja "dzwona". Przepisowe 15m od skrzyżowania obowiązuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
echo66 Re: Finanse z Niekłańskiej 04.08.03, 20:30 Gość portalu: hal9000 napisał(a): > jest też sporo bezmyślnych, którzy blo > kują przejście chodnikiem. Do nich zaliczają się i stali mieszkańcy i goście od > wiedzający szpital. To jaka jest różnica pomiędzy źle zaparkowanym miejscowym a przyjezdnym? Jeżeli są to ludzie którzy wydali kilkadziesiąt złotych na > przyjazd do Warszawy i tak im się pusto zrobiło w kieszeni Polecam statystyki dot. bezrobocia i średnich dochodów na osobę w mniejszych miejscowościach woj. mazowieckiego, zwłaszcza w kierunku wschodnim. Jednym z podstawowych założeń terapii (nie tylko dziecięcej) jest jak najczęstszy kontakt rodzina-pacjent.A każda rozpoczęta godzina parkowania to +/- 2PLN.Kalkulacja prosta - lepiej kupić coś dzieciakowi. Przeważnie największe natężenie odwiedzin przypada na czas popołudniowy oraz w dni wolne od pracy,a właśnie wtedy dużo miejsc na parkingu zajmują "abonamentowe" auta mieszkańców. Jasne, bywają też cwaniacy i dusigrosze. to niech poszukają s > obie miejsca dosłownie kilkadziesiąt metrów dalej - choćby koło Marcpolu na Mię > dzynarodowej. Im się po prostu nie chce i swoją bezmyślnością i lenistwem utrud > niają życie mieszkańcom. No, ładnie.... A co z dniami ostrego dyżuru? Złamanie, nagła choroba oraz inne, podobne "przyjemności" nie idą w parze ze stukilkudziesięcio metrowym biegiem od "Marcpolu" w stronę izby przyjęć, a na podjeździe dla karetek zabronione jest pozostawianie pojazdów. > Problem głupiego parkowania nie dotyczy tylko przyjezdnych - przejdź się ul. Zw > ycięzców: od Saskiej do Francuskiej. Całe roje kretynów parkuje na skrzyżowania > ch ze Zwycięzców tak, że wjechanie na tą ulicę z innej, bocznej to prawie > gwarancja "dzwona". Przepisowe 15m od skrzyżowania obowiązuje ! Fakt niezaprzeczalny.Sklepy, biura, restauracje, kilka placówek dyplomatycznych przed którymi obowiązuje całkowity zakaz zatrzymywania się, dodatkowo autobusy i wąskie, przeważnie jednokierunkowe uliczki tworzą tam niezły sajgon. "Dzwon"? Jasne! 17.06.2003 straciłem listwy ze zderzaka.Sprawcą była dziewczyna z Białegostoku, która pogubiła się w tym bałaganie.A jechała do... szpitala z chorą córką. Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hal9000 Re: Finanse z Niekłańskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.03, 03:59 echo66 napisał: > > To jaka jest różnica pomiędzy źle zaparkowanym miejscowym a przyjezdnym? Kodeks drogowy wskaże ci to. Precyzyjnie wskazano tam dopuszalną pozostawioną szerokością chodnika. A rozsądną przejedność jezdni i rozsądną szerokość chodnika wskaże ci doświadczenie. Chyna, że nigdy nie chodziłeś chodnikiem i nie przejeżdżałeś ulicą. > > Polecam statystyki dot. bezrobocia i średnich dochodów na osobę w mniejszych > miejscowościach woj. mazowieckiego, zwłaszcza w kierunku wschodnim. > Jednym z podstawowych założeń terapii (nie tylko dziecięcej) jest jak > najczęstszy kontakt rodzina-pacjent.A każda rozpoczęta godzina parkowania to > +/- 2PLN.Kalkulacja prosta - lepiej kupić coś dzieciakowi. > Przeważnie największe natężenie odwiedzin przypada na czas popołudniowy oraz w > dni wolne od pracy,a właśnie wtedy dużo miejsc na parkingu > zajmują "abonamentowe" auta mieszkańców. Obudź się i zacznij myśleć. W odległości kilku (max) minut spaceru na Saskiej Kępie jest od cholery miejsc, gdzie nikomu nie wadząc można zaparkować. Statystyki i zarobki to jedno a bezmyślność, lenistwo i głupota to drugie. > > Jasne, bywają też cwaniacy i dusigrosze. > > to niech poszukają s > > obie miejsca dosłownie kilkadziesiąt metrów dalej - choćby koło Marcpolu n > a > Mię > > dzynarodowej. Im się po prostu nie chce i swoją bezmyślnością i lenistwem > utrud > > niają życie mieszkańcom. > > No, ładnie.... > > A co z dniami ostrego dyżuru? > Złamanie, nagła choroba oraz inne, podobne "przyjemności" nie idą w parze ze > stukilkudziesięcio metrowym biegiem od "Marcpolu" w stronę izby przyjęć, a na > podjeździe dla karetek zabronione jest pozostawianie pojazdów. A zauważyłeś różnicę pomiędzy zatłoczeniem chodnika samochodami w czasie trwania ostrego dyżuru i zwykłym dniem ? Pewnie nie, dlatego że ta różnica nie istnieje. Codziennie jest dokładnie taki sam bajzel bezmyślnych kierowców parkujących gdzie się tylko da. To nie jest problem "pustej kieszeni" tylko "pustej głowy"! Odpowiedz Link Zgłoś
echo66 Re: Finanse z Niekłańskiej 06.08.03, 02:40 1.Prawo o ruchu drogowym jest jednakowe dla wszystkich.Nie rozrożnia "przyjezdnych" i "miejscowych". 2.Miejsca, o których wspominasz znane są przede wszystkim mieszkańcom.Przyjezdny nie jasnowidz, nie wie co jest na sąsiedniej uliczce, a plan miasta nie zawiera aż tak dokładnych informacji.Zresztą, poza wspomnianym parkingiem dla klientów Marc- Polu i pasem żwiru pomiędzy trawnikami na Saskiej nie widzę w okolicy zbyt wielu miejsc gdzie można zostawić samochód tak, aby nikomu nie zawadzał 3.Zauważyłem różnicę i dlatego podtrzymuję swoją opinię.Mieszkałem na Peszteńskiej, teraz mam biuro na Zwycięzców więc opisuję to, co widzę. Moją intencją było zwrócenie Twojej uwagi na dość kuriozalną sytuację; parking dla pacjentów w sporej części zajęli mieszkańcy, w których imieniu teraz skarżysz się na pozastawiane autami chodniki wokół szpitala (który ratując cienki budżet dopuścił do takiego zamieszania). Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kepiak ZMIENIC SASKA KEPE IP: 195.245.213.* 06.08.03, 13:28 Uważam, że z saskiej kepy nalezy zrobic miejsce podobne do village w Nowym Jorku, czyli dzielnicy artystow polozonej niedaleko centrum, pelnej knajpek, galerii, antykwariatow,kawiarenek.Saska Kepa spelnia wszystkie warunki, zeby takim miejscem sie stac. Jednak takie przedsiewziecia wymagaja zainteresowania i wsparcia wladz miasta i dzielnicy.Koncentrowalbym sie raczej na likwidowaniu ogromnych problemow, ktorymi saska kepa musi stawic czola. Przde wszystkim stadion, ktory rujnuje saksa kepa w przerazajacym tempie.Jesli juz musi istniec to niech przynajmniej saska kepa ma z tego jakies korzysci np.finansowe. Pomysl z depatakiem na francuskiej jest strzalem w dziesiatke, zamkniecie ruchu na w/w ulicy, odrestatourowanie awangardsowych kamienic z lat 30-tych wzdłuż ulicy oraz taryfy ulgowe dla wlascicieli restauracji,galerii, antykwariatow na pewno ozywi to miejsce, moze pojawia sie male kameralne pensjonaty dla turystow,ktorzy zechca zatrzymac sie w tym miejscu.Moze nalezaloby zainteresowac sie zagospodarowaniem walu wzdluz wisly i stworzeniem tam swoistego deptaka z tetniacymi zyciem kawiarniami i lokalami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hal9000 Re: Finanse z Niekłańskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.03, 17:31 echo66 napisał: > 2.Miejsca, o których wspominasz znane są przede wszystkim > mieszkańcom.Przyjezdny nie jasnowidz, > nie wie co jest na sąsiedniej uliczce, a plan miasta nie zawiera aż tak > dokładnych informacji. Co nie jest żadnym usprawiedliwieniem bezmyślnego parkowania. Wystarczy pokręcić się kilka minut samochodem po okolicy i bez problemu znajdzie się kilka miejsc, gdzie można zaparkować nie robiąc nikomu kłopotu. Dobrze o tym wiem, bo codziennie parkuję w okolicy sporym, prawie 5-metrowym samochodem. Da się ! Wystarczy chcieć i pomyśleć. > Zresztą, poza wspomnianym parkingiem dla klientów Marc- > Polu i pasem żwiru pomiędzy trawnikami na Saskiej nie widzę w okolicy zbyt > wielu miejsc gdzie można zostawić samochód tak, aby nikomu nie zawadzał Wystarczy, że wykorzysta się tylko te miejsca, prawda ? To co zrobiła dyrekcja szpitala to jedno a bezmyślne parkowanie to drugie. Można dyskutować o decyzji szpitala. Tylko po co ? Na biegnącej wzdłuż szpitala Holenderskiej jest szeroki chodnik, na którym z powodzeniem można zaparkować pozostawiając odpowiednią przestrzeń na chodniku i nie zastawiając wjazdu karetce. To raptem jakieś 30 metrów dalej. To chyba jasno wskazuje, że problemem jest bezmyślność parkujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIK PARK SKARYSZEWSKI IP: 195.245.213.* 07.08.03, 13:07 a moze zajac sie parkiem skaryszewskim?ogrodzic, oswietlic, zeby wreszcie bylo bezpiecznie, to jeden z piekniejszych parkow? Czemu nie wykorzystac go tak jak pola mokotowskie, zeby mozna bylo wieczorem wybrac sie na spacer?co na to inni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: PARK SKARYSZEWSKI IP: *.acn.pl 08.08.03, 23:25 Gość portalu: PIK napisał(a): > a moze zajac sie parkiem skaryszewskim?ogrodzic, oswietlic, zeby > wreszcie bylo bezpiecznie, to jeden z piekniejszych parkow? > Czemu nie wykorzystac go tak jak pola mokotowskie, zeby mozna > bylo wieczorem wybrac sie na spacer?co na to inni? O ile mi wiadomo to park skaryszewski dzięki środkom z GFOŚiGW będzie zmieniony w 2004 roku. Dokładnie i zgodnie z tym co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biki Na Waszyngtona o rowerach zapomniano... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.03, 12:51 Ciekawe jak będzie z tymi ścieżkami, obok na Waszyngtona po pięknie wyremontowanych szerokich chodnikach jeździ prawie tylu rowerzystów co chodzi pieszych, a przecierz starczyła by odrobina czerwonej kostki brukowej (zamiast szarej) i wszystkim bylo by wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kirki Re: Saska Kępa zmienia oblicze IP: 195.245.213.* 26.08.03, 16:01 co z wałem miedzeszyńskim, w wiekszosci cywilizowanych miast rzeka jest uregulowana, czy nie nalezaloby wreszcie zrobic tego samego po tej stronie wisly i stworzyc deptak z fajnymi kafejkami Odpowiedz Link Zgłoś