Dodaj do ulubionych

XIX LO im. Powstańców Warszawy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 20:05
Proszę o opinie na temat liceum Powstańców Warszawy na ul.
Zbaraskiej, chodzi mi przede wszystkim o nauczycieli, atmosferę w
szkole, jaki poziom, zalet i wad oraz ogólnie czy wybranie tej
szkoły to dobra decyzja.
Bardzo zależy mi na Waszych opiniach...
Dzięki!
Obserwuj wątek
    • Gość: konrad.boryczko Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.subscribers.sferia.net 20.05.08, 21:55
      A wyszukiwarkę odpalił?
      • Gość: rolo Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 13:06
        Szkoła super! Naczyciele -pierwsza klasa, naprawde wymagają ale
        przede wszystkim nauczają, o niebywałej kulturze osobistej.
        Pani Dyrektor -super osoba, o której można by rzec bon-ton,
        konwenans towarzyski, kindersztuba to jej cechy, niebywale dowcipna,
        ale potrafi też być ostra, twarda gdy ktoś mocno nastąpi jej na
        odcisk, wielce inteligentna, ma wielką wiedzę historyczną w małym
        palcu- urodzona organizatorka, wycieczki szkolne z nią to czad na
        maksa wierzcie mi (daje dużo luzu, potrafi czasem przymknąć oko
        na... a zresztą wiadomo co się robi na wyjazdach szkolnych.., a gdy
        atmosfera staje się mętna to bywa że sama bierze się za rozruszanie
        towarzystwa, tańce, śpiewy "o cześć wam panowie magnaci" kiedy ranek
        wstaje a ciebie nie ma obok mnie' czy coś tam takiego itp., oj
        dzieje się dzieje na serio...).
        Może największa szkoda że nie ma tam już filozofa Jacka Wnuka.
        Człowiek legenda. Zawsze był odważny, mądry, może troche fajtłapa
        ale oryginalna. Nigdy nie bał się głosić swoich kontrowersyjnych
        poglądów, ani mówić tego co myśli za co zapłacił najwyższą cenę...
        został zwolniony. Odszedł, ale jego zajęcia choćby z cyklu
        publicystyka pozostaną na zawsze w naszej pamięci.
        • Gość: Matka Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 13:32
          Bardzo dziękuję za tę wyczerpującą opinię, gdyż również jestem
          zainteresowana tym tematem. Syn właśnie do tego liceum złożył
          podanie, jako pierwszy wybór. Mam prośbę, czy [jak przypuszczam]
          niedawny absolwent mógłbyś coś powiedzieć nt. poziomu matematyki i
          geografii oraz nauczycieli tych przedmiotów ?
          • Gość: rolo Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 18:02
            Więc tak: matematyka m.in. p. Parzóch - osoba o niebywałym wręcz
            poczuciu humoru, lubiana, oczywiście ma swoich antagonistów ale kto
            ich dzisiaj nie ma, wymagać wymaga czasem ponad standard, poza tym
            żeby nie mieć problemów ze zdaniem trzeba znać materiał, nie do
            końca się tutaj zgodzę z powszechnymi opiniami, że matematyki w
            powstańcach można nauczyć się wyłącznie samemu -na lekcjach podawane
            są jakieś tam wytyczne, nie zawsze klarowne ale są.
            geografia p.Wolsaka - na lekcjach głównie przerabiane zagadnienia ze
            strefy ryftu. Uwaga na częste kartkowki! przeważnie polegają one na
            tym że na ławkę położony zostaje kamień, gdy tylko zobaczy to
            nieświadomy uczeń niech natychmiast wychodzi, w przeciwnym razie
            będzie musiał napisać poemat o kamieniu. Tutaj również pojawiają się
            zdania uczniów, że pamięciówka, wiedza krzyżówkowa, teoretycznie
            nudne ujmowanie zjawisk nawet najbardziej żywych zamiast
            zrozumiałego i ciekawego.
            Ogólnie rzecz ujmując z zaliczaniem na dobre stopnie w tej szkole
            nie ma większego problemu, jeśli tylko uczeeń posiada podstawową
            umiejętność ściągana, większość nauczycieli naprawdę nie robi wtedy
            problemów i przymkyka oko. Owszem to może mieć fatalne skutki na
            maturze i takie przypadki się zdarzały, delikwent przez lata liceum
            korzysta nie ze swojej wiedzy, ma dobre stopnie, jest chwalony, aż
            tu przychodzi egzamin dojrzałości i niespodzianka ze strony
            kuratorium, ktore wysyła swojego człowieka, zonk.
            Wielkim wrogiem ściągania był prof. filozof Wnuk, kolekcjonował w
            swoim neseserze zebrane ściągi, zdarzało się na lekcjach że
            otwierał, pokazywał olbrzymi zbiór i śmiał się, że to z ostatniego
            tygodnia, a i też trzeba mu oddać był prawdziwym mistrzem w
            wyłapywaniu nawet najlepszych ściągających, samemu z pozoru ospały,
            trochę niedźwiedziowaty, tak naprawdę lubił nabierać ludzi, sprytny
            i przebiegły jak lis. niemniej przyszła na niego kryska i naucza
            teraz w podstawówce, zresztą na temat zwolnienia go z pracy krąży
            wiele plotek, niektóre przedziwne...
    • Gość: Gość Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 16:45
      Zobacz sobie na stronie egzaminy.edu.pl w zakładce opinie o szkołach
    • Gość: Rumburra Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.acn.waw.pl 21.05.08, 22:23
      Ja jestem po Powstańcach, właśnie kończę drugi kierunek (oba na UW), szkoła
      przefantastyczna, nauczyciele bardzo wymagający, ale jednocześnie bardzo ludzcy,
      nauczyłam się tam wiele, nie zamieniłabym na żadna inną :) Pozdrowienia!
      • Gość: katka1971 Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.14, 11:28
        Poszukuje opinii o tej szkole. Interesuje mnie profil biologiczno-chemiczny.
        Czy ktos chodził do tej klasy? Czy jest wystarczająco chemii , biologii? . Trudne? /łatwe?
        Jacy nauczyciele? gnębią? Jaki jest poziom tej szkoły wysoki, średni czy niski?
        • Gość: pytająca Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.14, 17:48
          no właśnie może jakiś uczeń z tego 2013 roku coś by napisał!
          • Gość: uczennica Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.14, 23:05
            Szkoła jest serio fajna, biolchem jest na b.dobrym poziomie. Nauczyciele.. O takich tylko moglam pomarzyć! Przychodząc do tej szkoly nastawialam sie na nauke ze wszystkich przedmiotów, jednak teraz uczę się tylko tych które będą rozszerzać w następnej klasie, więc na prawde swietna sprawa, że nie muszę kuć do nocy fizyki ponieważ nauczyciele rozumieją, że jesli ktos jest na profilu ang hist wos, to nie potrzebne mu będą rzeczy związane z fizyka chemia itp.. POLECAM GORĄCO
            • uczennica90 Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy 20.03.15, 20:07
              Potrzebuje aktualnych informacji o tej szkole. Dużo nauki?? Może mi ktoś powiedzieć coś o mat-geo i atmosferze w szkole?? Jak z nauczycielami? Dużo wymagają??
              • Gość: niegimbus Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.03.15, 21:14
                Na pewno uczą form grzecznościowych zwyczajowo używanych do formułowania wypowiedzi pisemnych.
                • nicram99 Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy 22.04.15, 20:48
                  Witam wszystkich,
                  Zamierzam złożyć aplikację do LO im. Powstańców W-wy na profil mat-fiz. Czy znajdzie się jakaś dobra dusza, która zamieściłaby informację ile punktów trzeba było zdobyć w latach poprzednich, aby dostać się do tego LO ? Przewiduję, że będę miał ok. 140 pkt - czy taka ilość wystarczy ? Bardzo proszę o odpowiedź:)." Maniek".
                  • Gość: gosc Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.15, 09:08
                    Powinno wystarczyć. Poniżej progi wprawdzie z 2013 roku, ale w 2014 nie zmieniły się bardzo:

XIX Liceum Ogólnokształcące im. Powstańców Warszawy

mat-geo 134,6
                    biol-chem 144,0
                    mat-fiz 131,5
                    mat-fiz 126,2
                    • nicram99 Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy 23.04.15, 20:00
                      Dzięki za info:), wygląda na to, że mam spore szanse:)
                      W necie na tej stronce znalazłem jednak info, że próg był jednak większy: cyt.: XIX LO im. Powstańców Warszawy, ul. Zbaraska - klasy O 140,26
                      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,15719334,Licea_punktuja_kandydatow__Sprawdz__jak_bylo_rok_temu.html
                      • Gość: gosc Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.15, 08:01
                        140 to była średnia ilość punktów, jaką mieli wszyscy kandydaci do tej szkoły (zazwyczaj pomiędzy 120 a 160). Minimalne ilości punktów, czyli progi raczej tak jak podałam. Ustaw sobie w systemie rekrutacyjnym Powstańców jako pierwszy wybór i obie klasy mat-fiz (zazwyczaj ta druga klasa w kolejności alfabetycznej ma trochę niższy próg). Na drugi i trzeci wybór wybierz te bardziej bezpieczne (jeżeli interesuje cię Praga Południe to np. Mickiewicza / Prusa / Herberta).
                        • nicram99 Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy 24.04.15, 17:09
                          Jeszcze raz dzięki wielkie za info:)
                          • Gość: gosc Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.15, 13:06
                            Dostałeś się ? Progi w tym roku jednak trochę wyższe niż w poprzednich latach:

a(O) - biol, chem, mat (ang (K)-fr (K), fr (P), niem (K), niem (P), ros (K), ros (P)) 145.6

b(O) - hist, j.pol, wos (ang (K)-fr (K), fr (P), niem (K), niem (P), ros (K), ros (P)) 134.844

c(O) - geogr, j.ang, mat (ang (K)-fr (K), fr (P), niem (K), niem (P), ros (K), ros (P)) 141.056

d, f(O) - fiz, j.ang, mat (ang (K)-fr (K), fr (P), niem (K), niem (P), ros (K), ros (P)) 138.811

e(O) - biol, chem, fiz (ang (K)-fr (K), fr (P), niem (K), niem (P), ros (K), ros (P)) 137.0

• Gość: gosc Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.15, 13:21
                              Dla zainteresowanych link do progów 2015 w innych liceach warszawskich:
                              forum.gazeta.pl/forum/w,1129,158088028,158088028,PROGI_2015.html
                              • nicram99 Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy 12.07.15, 19:48
                                Niestety skucha:( jeden punkt więcej i nie byłoby problemu, a tak jestem w IV LO im. Mickiewicza. Będę próbował jeszcze w rekrutacji uzupełniającej, może mi się poszczęści:) Złożyłem już podanie, ale nie wiem jakie kryteria stosują przy takiej rekrutacji. Oby kryterium nie były znajomości, bo leżę i kwiczę:)
                • Gość: Jj Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.23, 23:55
                  Że kto tu uczy form grzecznościowych.
                  Czy to reklama jakaś sponsorowana?
                  Tu nawet korki nie pomogą. Ciekaw jestem który z nauczycieli mat fiz rozwiązał by zadania które Ci niby profesorowie fundują uczniom.
                  Ludzie na korepetycjach załamują ręce. Brak kontroli nad nauczycielami. Za czyje grzechy muszę sie6tu męczyć
                  • Gość: Keram Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.147.108.205.mobile.internet.t-mobile.pl 23.11.23, 10:29
                    Zgadzam się, z polskiego z lektury także takie kartkówki, że nauczyciel z innej szkoły stwierdził, że też dostałby 1, zapytał nutą wątpliwości czy Pani nauczycielka z XIX by rozwiązała?
                    Szkoły nie polecam, szkoda zdrowia i nerwów.
      • Gość: Pl Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.23, 23:48
        Ogarnij się istota i nie pisz bzdur.
        Najgorsza szkoła. Zero empatii. Fizyka na koszmarnym praktycznie żadnym poziomie. Wymagają a nie uczą. Niektórzy każą nazywać się profesorami a nigdy nimi nie byli i nie będą.
        Mają ucznia z poważaniem. Zero przekazania wiedzy szczególnie pan z fizyki.
        • Gość: Keram Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.147.108.205.mobile.internet.t-mobile.pl 23.11.23, 10:38
          Matematyczką też niczego sobie, cały czas nos w komórce trzyma i tak dobrze tłumaczy że większość z klasy ma korepetycje. W październiku stwierdziła, że 28 uczniów z tej klasy będzie miało u niej poprawki w sierpniu. NIE POLECAM SZKOŁY. Uczeń nie jest ważny, nie przestrzegają zapisów statutu, praw ucznia, nauczyciele przesyłają kary pracy do wydrukowania, chociaż na to jest składka od rodziców, a jak nie wydrukujesz dostajesz nieprzygotowanie, nawet jeśli klasa nie pracuje z tymi kartami w tym dniu.
          To nie jest fajna szkoła. Trzymajcie się z dala, dla własnego dobra.
    • Gość: kuuuku Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.12.15, 17:11
      Chciałabym się dowiedzieć jaki jest poziom biologii, chemii, fizyki orazjęzyków, a w szczególności j.angielskiego
    • abiturient123 Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy 08.03.16, 13:47
      Jestem absolwentką klasy C j. ODRADZAM! Naprawdę! Nie warto. Pomijając ludzi z mojej klasy (BANANOWE DZIECI), to był jeden z najgorszych wyborów jakich dokonałam w swoim życiu. Mówię tu dokładnie o klasie C. Język polski- dramat. Nauczycielka frustratka, wyżywa się na uczniach. Jej wymagania były kuriozalne. Znacznie wykraczały poza treści przewidziane w podstawie programowej. Okay, ktoś może pomyśleć "w sumie spoko, dowiem się czegoś więcej, od nadmiaru nikt jeszcze nie zginął". Nic bardziej mylnego. Masz rozszerzone cztery przedmioty. Cały czas jesteś na najwyższych obrotach. Bardzo często to i tak za mało. Wkładasz mnóstwo serca w naukę tematu. Poświęcasz temu cały swój wolny czas. W pierwszej klasie straciłam kontakt z większością swoich znajomych, ponieważ musiałam wybrać- życie towarzyskie czy Powstańcy. Tak być nie może. Wszędzie powinna być zachowana równowaga. Co jest jeszcze ważne, Twoja praca i poświęcenie powinno być w jakiś sposób doceniane, bo inaczej tracisz motywacje i masz najzwyczajniej w świecie dosyć. W tej klasie nauczyciele wyznają zasadę " postawię jedynkę to będą się jeszcze więcej uczyć" a trójka to wszystko na co ich stać.
      • Gość: moro Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.cebit.com.pl 19.03.16, 00:40
        Potwierdzam. Poza tym, że w szkole panuje świetna atmosfera w postaci corocznych obchodów święta szkoły, to jednak strasznie demotywujące jest jak dostajesz kolejną jedynkę pomimo że siedzisz w książkach na full. Również mogę potwierdzić, że jest pewna Pani od języka polskiego wymagająca niestworzonych rzeczy. Pamiętam jak musieliśmy się przygotować do omawianej lektury. Przeczytałem, opracowałem pytania, zagadnienia, wszystko co się dało. Mnóstwo czasu na to poświęciłem. Przyszedł czas odpowiedzi i zostałem zmieszany z błotem. Zarzucone zostało mi nieprzeczytanie książki co wiązało się z oceną niedostateczną. Od tamtej pory już tak się nie przygotowywałem. Liczyłem na farta, że nie zostanę odpytany i o dziwo mi się jakoś upiekło parę razy. Maturę napisałem na 60 parę procent mając ledwo dwóję z tegoż przedmiotu i ta dwója to była praktycznie postawiona z łaski i chyba za to, że jako tako się starałem. Sam musiałem się nauczyć jakiś reguł. W gimnazjum na Angorskiej miałem nauczycielkę, która dużo uczyła języka polskiego w praktyce. Jednak uważam, że strasznie poleciała mi ta szkoła po psychice. Kiedy moi koledzy wychodzili na rower, siłownie lub zajmowali się swoim hobby czy nawet szli na imprezę, to ja siedziałem w książkach a efekty były marne. Jeszcze jednym mankamentem była matematyka. Pierwszy rok to była masakra. Nauczyciel niby prowadził zajęcia, ale robił przypadkowe zadania ze zbioru. Żadnej konkretnej metodologi . Mało elastyczny. Kto był bystrzejszy, to go jeszcze jakoś trawił i zaliczał klasówki. Mogę stwierdzić, że w liceum to z matematyki byłem samoukiem. Ledwo zdawałem. Do matury tylko i wyłącznie sam się przygotowywałem. Lekcje były bezużyteczne. Jednak fizyka była świetna. Pani dr, która wykłada też na UW jest osobą, która chce zainteresować i przekazać wiedzę w nieskomplikowany sposób. Co do reszty nauczycieli nie mam uwag. Normalni według mnie i nie sprawiający problemów. Ludzie z klasy (mat-fiz) to były osoby, które oglądały streamy jak ktoś gra w jakąś grę i sami grali co mnie w ogóle nie interesowało. Dopiero na studiach poznałem poznałem osoby, które mają normalne życie i zmagają się z różnymi problemami a nie dzieci, które mają już wszystko i tylko granie całymi nocami nołlajfy. Koszmar!!! Reasumując szkoła nauczyła mnie dobrze z fizyki i pokazała, że można za ciężką pracę zostać zrównany z ziemią. Teraz jestem studentem drugiego roku na Politechnice Warszawskiej i niezaliczenie teraz kilku przedmiotów mnie jakoś nie przeraża. Nie narzekam. Po moich doświadczeniach i styczności z naprawdę dobrymi wykładowcami (np. matematyki, fizyki) mogę stwierdzić, że to jak się przykłada nauczyciel do swojej pracy jest podstawą do sukcesu. Na studiach osiągam dosyć wysokie wyniki. Matematyka i fizykę zdawałem na 5 pomimo, że te przedmioty były tak zwaną kosą, która wycinała po pierwszym roku ponad 100 studentów na 300 przyjętych. Ale na PW wykładowcy pokazywali w sposób klarowny tok rozumowania zadań itp. Dopiero tam się nauczyłem matematyki i jestem w 100% przekonany, że to nie dzięki XIX LO. Uważam, że ten wysoki standard nauczania to taka łatka od jakiegoś czasu nałożona. Żałuje czasami, że nie przepisałem się po pierwszym roku do innej szkoły. Było minęło. Poza tym szkoła ma długoletnią tradycję i ciekawą historię, którą mile wspominam.
      • Gość: Pl Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.23, 23:50
        Wreszcie ktoś mądrze napisał. Szkoła koszmar. Tu nie można się nauczyć zwłaszcza fizyka.
    • gimnazjalistaa1 Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy 02.05.16, 22:17
      Chciałbym poprosić o opinie na temat klasy biol -chem w liceum Powstańców Warszawy. Interesują mnie opinie uczniów sama wybieram się do tej szkoły i nie wiem czy warto . Z góry dziękuję za odpowiedź ??
    • Gość: Werrrrrr55 Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: 95.160.158.* 09.12.18, 17:39
      Prosiłbym o opinię nt. klasy humanistycznej. Może jakiś rodzic. Interesuje mnie ostatnie 5 lat. Dziękuję z góry :)
    • Gość: Nix Re: XIX LO im. Powstańców Warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.20, 20:02
      Hej, mógłby ktoś przedstawić swoją opinię o tej szkole? Inetresuje mnie mat-fiz. Z góry dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka