Dodaj do ulubionych

Dowod osobisty

09.02.10, 10:25
Wiem, wiem, temat juz sie powtarzal, ale licze na nowe komentarze.
Moze cos sie zmienilo.

Nigdy nie wyrobilam nowego dowodu osobistego. Mam tylko stary
ksiazeczkowy, ktory rownie dobrze moglabym wyrzucic, bo mi sie do
niczego nie przyda.

Od lat nie mieszkam w Polsce i nie za bardzo wiem gdzie wyrobic nowy
dowod. Stary wyrabialam w Urzedzie Miasta. Tylko, ze teraz to nie
jest moje miasto, nie mam tam zadnego miejsca zamieszkania.

Czy ktos wyrabial dowod nie podajac adresu zamieszkania? Z
poprzednich watkow rozumiem, ze czasem moga byc z tym problemy.
Jeszcze niedawno niektore urzedy krecily nosem, urzednicy sami nie
byli pewni jak to ugryzc. Czy teraz jest juz latwiej? Nie chcialabym
wybrac sie do Urzedu i tracic czasu na niepotrzebne dyskusje.

Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Dowod osobisty 09.02.10, 11:11
      A nie wystarczy Ci paszport? Ja mam podobnie, moj stary dowod jest
      na pewno niewazny, mam paszport wiec mysle, ze dowod do niczego mi
      nie jest potrzebny.
      • princessjobaggy Re: Dowod osobisty 10.02.10, 17:28
        glasscraft napisała:

> A nie wystarczy Ci paszport?

Niby wystarczy, ale tak sobie pomyslalam, ze w razie
        zgubienia/zniszczenia/kradziezy paszportu nie moglabym sie nigdzie
        ruszyc az do wydania nowego. Sporo podrozuje i jakos spanikowalam
        ostatnio ;)
        • glasscraft Re: Dowod osobisty 10.02.10, 19:52
          O kurcze, a ja juz zaczelam myslec, ze znowu cos pozmieniali i
          trzeba nastepne papierzysko wyrabiac.
    • galadriella Re: Dowod osobisty 09.02.10, 23:35
      Tyle poczekałaś - poczekaj do przyszłego roku, wyrobisz wtedy w każdej gminie
      www.mswia.gov.pl/portal/pl/2/8103/Nowe_Dowody_Osobiste.html
      "W odróżnieniu od obowiązujących rozwiązań prawnych o wydanie dowodu osobistego będzie można ubiegać się w organie dowolnej gminy, a nie tylko w organie gminy właściwym ze względu na miejsce zameldowania. Ponadto będzie możliwe złożenie wniosku o wydanie dowodu osobistego w postaci elektronicznej, za pośrednictwem Elektronicznej Platformy Usług Administracji Publicznej ePUAP."
      A adresu w tym nowym dowodzie w ogóle ma nie być.
      • princessjobaggy Re: Dowod osobisty 10.02.10, 17:23
        W takim razie rzeczywiscie poczekam. Dziekuje :)

• chocolate.muffin Re: Dowod osobisty 11.02.10, 10:30
          Ja wyrabialam dowod w miejscu ostatniego zameldowania w PL, pomimo ze bylam juz
          wymeldowana. We wniosku jest zaznaczone, ze jesli nie posiada sie miejsca
          zameldowania w kraju, to nie ma obowiazku podawania adresu zamieszkania za
          granica, z czego oczywiscie skorzystalam. Pani w urzedzie krecila nosem, ze bez
          podania adresu bede "wisiala" w ich systemie, ale stwierdzilam ze to juz nie moj
          problem. I tak oto w moim dowodzie podane jest "adres zameldowania-brak".
          Pozdrawiam.
    • minisufka Re: Dowod osobisty 16.02.10, 15:32
      ja przed wyjazdem do UK sie wymeldowalam w UM. dostalam
      potwierdzenie emigracji stalej.
      poniewaz nie mialam juz adresu zameldowania, musialam zmienic dowod.
      i w rubryce 'adres zameldowania' wpisane mialam 'brak' - nie ma z
      tym problemu w samym UM, tylko wszedzie indziej gdzie sie
      legitymujesz dowodem bezadresowym krzywo na ciebie patrza ;)
      • boo-boo Re: Dowod osobisty 22.02.10, 13:14
        Ja się nie wymeldowałam- dlaczego miałabym się wymeldować z mojego własnego
        mieszkania?
        Ponadto wymeldowanie nie oznacza statusu "emigracji stałej".
        Jak wymieniałam dowód to w rubryce miejsce zameldowania wpisałam faktyczne
        miejsce zameldowania, a zamieszkania- adres z UK no i się cyrk w urzędzie
        zaczął- bo tak nie może być- więc się pytam po co dwa różne adresy na druku
        mają? Powiedziałam,że w takim razie się wymelduję na co kobita odparła,że jak
        oni mi dowód wydadzą bez adresu zameldowania- więc zostało tak jak w starym
        dowodzie. Bajzel taki z tymi adresami i dowodami,że oni sami nie wiedzą co robią.
        • galadriella Re: Dowod osobisty 22.02.10, 14:10
          boo-boo napisała:
          > Ja się nie wymeldowałam- dlaczego miałabym się wymeldować z mojego własnego mieszkania?

Ponieważ zameldowanie nie ma nic wspólnego z własnością lokalu, a jedynie stanowi poświadczenie faktu zamieszkiwania w nim. Mając kilka mieszkań chcesz być zameldowana we wszystkich bo są Twoje własne?
          Będąc zameldowana tam gdzie nie mieszkasz popełniasz wykroczenie, tak samo mieszkając gdzieś bez meldunku. Własność lokalu nie ma nic do rzeczy.

>Powiedziałam,że w takim razie się wymelduję na co kobita odparła,że jak oni mi dowód wydadzą bez adresu zameldowania- więc zostało tak jak w starym dowodzie.

To głupio powiedziała - nawet teraz jest taka możliwość.
          A od nowego roku w nowszych dowodach już w ogóle ma nie być adresu - link w mojej wcześniejszej wiadomości w tym wątku.
          • sueellen Re: Dowod osobisty 22.02.10, 18:34
            > To głupio powiedziała - nawet teraz jest taka możliwość.

Jest, ale jakby Ci przyszło zalatwic w PL jakies sprawy np otworzyc konto w
            banku to z dowodem bez adresu moglyby byc problemy.

Ja sie wymeldowalam w celu udowodnienia przed US ze centrum interesow zyciowych
            jest poza polska zebym nie musiala placic podatku. Na nic mi sie to zdalo bo
            zaraz potem obowiazek zniesli :P
            • galadriella Re: Dowod osobisty 22.02.10, 19:43
              sueellen napisała:

> > To głupio powiedziała - nawet teraz jest taka możliwość.
              >
              > Jest, ale jakby Ci przyszło zalatwic w PL jakies sprawy np otworzyc konto w banku to z dowodem bez adresu moglyby byc problemy.

Chcesz powiedzieć, że urzędniczka odmówiła wydana dowodu bez adresu zameldowania (cytuję: "kobita odparła,że jak oni mi dowód wydadzą bez adresu zameldowania") z czystej troski, aby boo-boo nie miała przypadkiem jakichś problemów w bankach?
              Pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu: nawet teraz _istnieje_ możliwość wydania dowodu bez adresu zameldowania i urzędniczka powinna była o tym wiedzieć.
              >
              > Ja sie wymeldowalam w celu udowodnienia przed US ze centrum interesow zyciowych jest poza polska zebym nie musiala placic podatku. Na nic mi sie to zdalo bo zaraz potem obowiazek zniesli :P

Jeśli masz na myśli obowiązek meldunkowy, to z przykrością zawiadamiam - nie znieśli. Były takie plany ale na razie się z nich wycofano
              prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/397416,obowiazek_meldunkowy_zniknie_w_2014_roku.html
              Chyba, że miałaś na myśli jakiś obowiązek podatkowy, ale to już naprawdę nie wiem jaki.
              • boo-boo Re: Dowod osobisty 23.02.10, 14:37
                Tak- odmówiła nie tyle co wydania dowodu co przyjęcia ode mnie wniosku na
                wydanie takiego dowodu-co jest chyba równoznaczne z nie-uzyskaniem nowego dowodu.

Ona ma na myśli obowiązek podwójnego opodatkowania.
            • boo-boo Re: Dowod osobisty 23.02.10, 14:35
              No widzisz,a mnie z Ministerstwa Finansów przysłali odpowiedź,że wymeldowanie
              nie świadczy o przeniesieniu centrum interesów życiowych. Urząd skarbowy ciężki
              orzech miał do zgryzienia jak im list z zapytaniem wysłałam w jaki sposób mam
              się rozliczyć za rok podatkowy którego część przepracowałam w PL, a część w UK-
              moja propozycja w liście była taka,że zapłacę podatek dochodowy od dochodów
              uzyskanych w PL-co akurat uczyniłam, a za resztę uzyskanych przychodów opłacam
              podatek na terenie UK i uważam za niesprawiedliwe płaceni po raz drugi podatku w
              PL. Jeśli by sobie tego zażyczyli to wyszłoby na to,że z moimi zarobkami w UK
              "tylko" kilka razy przekroczyłam najwyższy porób podatkowy w PL- i za co mam im
              płacić- że mnie tam nie ma? Zgodzili się na to, poprosili tylko o oświadczenie
              pisemne,że Pl opuściłam z zamiarem stałego pobytu w UK. Zdziwiło mnie to i
              wysłałam kolejny list, a co będzie jak po np. 5-ciu latach zdecyduję się jednak
              wrócić do PL bo różnie w życiu bywa- dostałam odpowiedź,że to ich już nie
              interesuje- dla nich najważniejsze jest zdeklarowanie stałego pobytu w
              UK-przeniesienia interesów życiowych.

Moja ciotka mieszka w stanach od jakichś 30 lat- ma w Pl swój dom, jest tam
              zameldowana i na wymianę dowodu osobistego specjalnie do Pl zleciała- nikt z
              niczym nie miał problemów- chodzi o miejsce zamieszkania i zameldowania- ale to
              ten sam urząd co mój-kto wie może jakieś niedoinformowane urzędniczki tam siedzą
              i tyle.
          • boo-boo Re: Dowod osobisty 23.02.10, 14:26
            "Ponieważ zameldowanie nie ma nic wspólnego z własnością lokalu, a jedynie stano
            > wi poświadczenie faktu zamieszkiwania w nim. "

Zameldowanie świadczy tylko o zameldowaniu,a nie o zamieszkaniu- po to są dwa
            rodzaje adresów- zameldowania i zamieszkania. Mogę mieszkać w wynajmowanym
            mieszkaniu bez zameldowania bo nikt nie ma obowiązku mnie meldować w swoim
            mieszkaniu.
            Jakoś urząd skarbowy ani spółdzielnia czy inny organ rządowy nie ma problemu z
            tym,że w moim mieszkaniu mieszka ktoś i nie jest w nim zameldowany.
            • galadriella Re: Dowod osobisty 23.02.10, 14:49
              Myśl sobie tak dalej...
              www.alert24.pl/alert24/1,84880,4823038.html
              Artykuł sprzed dwóch lat, ale stan prawny na razie się nie zmienił mimo prowadzonych różnych działań i projektów:
              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7200223,Meldunek_zostaje__Poslow_przeroslo_zadanie.html
              Fakt, że przepis jest absurdalny, niemal martwy i prowadzone są prace nad jego zmianą niestety jeszcze nie znaczy, że nie obowiązuje.

Na razie ciągle wykroczenia przeciwko obowiązkowi meldunkowemu podlegają ustawie z 20 maja 1971 r. - Kodeks wykroczeń (Dz. U. Nr 12, poz. 114, z późn. zm.). W myśl art.147 § 1, osoby, które nie dopełnią obowiązku meldunkowego, powinny się liczyć z możliwością ograniczenia wolności, grzywną lub naganą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka