Dodaj do ulubionych

Syropy na kaszel z kodeina

12.10.10, 13:28
Zakladam watek jedynie w celach informacyjnych :)

MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency), brytyjska agencja rzadowa, podaje, ze zakonczyla swa analize danych dotyczacych syropow na kaszel sprzedawanych bez recepty, a zawierajacych kodeine lub jej pochodne. Do tej pory takich syropow nie mozna bylo podawac bez recepty dzieciom ponizej 6 roku zycia, a miedzy 12-6 rokiem MHRA zalecalo ostroznosc.

Obecnie syropy z kodeina nie beda zalecane ponizej 18 roku zycia, wiec jesli sa jakies syropy, ktore do tej pory zwykle podawalyscie swoim dzieciom, teraz w aptece moga zapytac dla kogo ten syrop. Proponuje rowniez rozwazyc czy taki syrop koniecznie musi zostac dziecku podany :)

A UK review of scientific evidence has concluded that the risks associated with over-the-counter oral liquid cough medicines containing codeine outweigh the benefits in children and young people under 18 years. Therefore:
* over-the-counter oral liquid medicines containing codeine should no longer be used to treat cough in children and young people under 18 years.

In addition:
* all over-the-counter oral liquid codeine medicines will be supplied in child-resistant containers.
Obserwuj wątek
    • agg3 Re: Syropy na kaszel z kodeina 05.11.10, 01:28
      a ja tylko napisze taka ciekawostke...
      4 dni po przylocie do uk zaczelo mnie lapac przeziebienie... kaszel, katar itd. poprosilam kolege, zeby kupil mi w sklepie syrop na kaszel. kupil. wzielam jedna dawke od razu, druga na noc. bardzo, bardzo ze sie czulam. wrecz coraz gorzej. bylo upalne lato, a mi bylo jeszcze gorecej. ciezko mi sie oddychalo. rano wstalam zaspana do lazienki, zrobilam siusiu, spogladam wlustro i widze.... ledwo co widze!!! moje oczy wygladally jak buleczki z kreseczka, a na ciele pelno krost... bylam sama w domu. wiedzialam, ze nie mam co ze soba zrobic. zadzwonilam do kolegi. niestety mogl dopiero przyjechac po pracy ok godz 18.
      ja sie czulam coraz gorzej. wieczorem pojechalismy do szpitala. pelno badan, musialam zostac na noc (po raz pierwszy bylam pacjentem w szpitalu!!!).
      okazalo sie, ze mam alergie na kodeine!!!
      ...a mialam tylko kaszelek ;)
      tak rozpoczelam swoje zycie w uk.
      przynajmniej szybko mialam wybranego GP i zobaczylam szpital "jak te na filmach amerykanskich" ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka