Dodaj do ulubionych

ile dni urlopu?

01.08.11, 03:15
Dziewczyny, 22 grudnia zaczelam jako opiekunka live-in, w sumie mialam dokladnie 26 godzin poza praca w tygodniu i zero wolnego poza tym (podziwiam siebie, ze tak moglam, swoja droga). Prace opuszczam z 4 tyg wypowiedzeniem dnia 17 sierpnia. Wyczytalam, ze urlop ustawowy to w Anglii 28 dni na rok, pracodawca mi natomiast powiedzial, ze przysluguje mi dopiero po roku pracy i to 1 dzien za kazdy przepracowany miesiac! Jak to jest? Co moge zrobic jesli mi tej kasy nie dadza - sad magistrancki czy co? pomozcie!dodam, ze nie mam spisanej umowy ale jestem zarejestrowana, mam payslipy plus e-maila z okresleniem czasu pracy, wiec 'udowodnienie' ze pracowalam nie byloby chyba niemozliwe.
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: ile dni urlopu? 02.08.11, 10:07
      Urlop przysluguje Ci od pierwszego dnia pracy (teoretycznie, jezeli pracodawca Ci pozwoli, mozesz isc na urlop drugiego dnia pracy mozesz isc na 28 dniowy urlop. Jezeli po tym odejdziesz z pracy przed koncem roku, beda musieli Ci potracic pieniadze ze urlop, ktory Ci sie nie nalezal). Za kazdy przepracowany w roku miesiac nalezy Ci sie 2.33 wolnego dnia (28 dni wlaczajac bank holidays/12 miesiecy) - jezeli pracujesz na pelny etat (5 dni w tygodniu). Poczytaj tutaj: www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/Timeoffandholidays/DG_10034642

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka