101krotka 16.05.05, 00:11 Czy ktos kto pracujac tutaj juz ponad rok zwolni sie sam z pracy to czy ma prawo ubiegac sie o zasilek dla bezrobotnych?Czy jakis inny zasilek?Czy trzeba sie stawiac w Jobcsentre co jakis czas?Ile on wynosi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diabladko Re: Jobseeker's Allowance 17.05.05, 14:06 Nie narazie nie masz zadnego prawa do zasilku-poczytaj ustawy Odpowiedz Link
violus22 Re: Jobseeker's Allowance 18.05.05, 09:52 do tego zasilku ma sie prawo po roku przeciez... z tego co czytalam statystyki to jak narazie na zasilku dla bezrobotnych, na angielskim zasiku sa chyba 3 lub 4 osoby Odpowiedz Link
effata Re: Jobseeker's Allowance 20.05.05, 17:43 Znalazłam ciekawy dokument, co prawda na stronie Nottingham city, ale dotyczy akcesji i jest tu dość sporo szczegółów. Wiem, że na różnych forach przewijały się już różne dokumenty, ale ten wydał mi się najbardziej klarowny. Niestety wciąż niektóre sformułowania nie są dla mnie takie jasne i oczywiste. Bo jak można w tego typu dokumentach używać słowa ‘assumption’ (the assumption is that they will not receive sth…) Ale z tego co zrozumiałam to: 1. Osoby z państw A8 (sklasyfikowanych jako państwa należące do EEA, mających jednak mniejsze przywileje niż dotychczasowe państwa piętnastki) mogą przyjechać do WB, zamieszkać tu i szukać pracy, ale pod warunkiem, że są w stanie siebie utrzymać i nie być ‘unreasonable burden of the state’. Jeśli w ciągu 12 miesięcy od przyjazdu tracą pracę i nie mają z czego się utrzymać tracą prawo do pobytu tutaj (nie mogą się ubiegać o zasiłki typu Jobseekers Allowance) 2. Jeśli przyjechały po 01.05.04 muszą się zarejestrować w programie Worker Registration Scheme (WRS) 3.Jeśli pracowały przez 12 miesięcy przed 30.04.04. nie muszą się rejestrować. Wyjątkiem jest praca au pair i praca podczas studiow (ten okres nie liczy się do wymaganych 12 miesiecy) 4. Jeśli mają pracę i są zarejestrowane w WRS mogą ubiegać się (od samego początku) o zasiłki dla osób pracujących (‘in-work, means tested’ benefits takie jak Council, Housing Benefit a także Child Tax Credit i Working Tax Credit) tylko wtedy, gdy przejdą Habitual Resident Test (HRT) 5. Mogą od samego początku ubiegać się o tzw. not means tested benefits (np. Child Benefit) bez przechodzenia HRT 6. Jeśli chce się dostać zasiłki typu Social Security Benefits czyli między innymi Jobseekers Allowance i mieszka się w WB krócej niż 2 lata, trzeba przejść przez HRT 7. HRT jest dość subiektywny i „zdanie” go zależy od tego, jak długo jest się w kraju i jakie się ma zamiary odnośnie zostania tu na stałe. 8. Jeśli się było zarejestrowanym i pracowało się przez 12 miesięcy nie trzeba przechodzić HRT i można się ubiegać o residence permit. Mam nadzieję, że moje czytanie ze zrozumieniem nie nawala. Jeśli nawala, to proszę, poprawcie mnie. Czyli z tego dokumentu wynika, 101krotko, że po przepracowaniu roku można się ubiegać o Jobseekers Allowance! Natomiast nie wiem, jak to się ma do zwolnienia się z pracy samemu. Myślę, że musisz sie o to i o inne szczegoly dopytać w JobcentrePlus albo w Citizens Advice Bureau. A oto link: BENEFITY DLA OSÓB Z KRAJÓW A8 Odpowiedz Link
deadeasy Re: Jobseeker's Allowance 02.06.05, 09:50 Jesli sie ktos sam zwolni albo zostanie zwolniony dyscyplinarnie to nie przysluguje mu zasilek przez szesc miesiecy. Z ta "dyscyplinarka" to nie jest "za kare" ale po to zeby ludzie nie kombinowali np. nabruzdze w pracy, zwolnia mnie i pojde na zasilek - Anglik *tez* potrafi ;o). Odpowiedz Link