Dodaj do ulubionych

prawo jazdy

03.06.05, 18:42
Wymienial ktos z Was prawo jazdy polskie na angielskie? Wiem ze to proste w
teorii, wysyla sie formularz poczta i juz, znalazlam o tym strony, ale
interesuja mnie rozne "skutki uboczne", np czy w Polsce potem sa problemy z
wymiana z powrotem itp
Obserwuj wątek
    • jorg38 Re: prawo jazdy 03.06.05, 18:54

• kasia799 Re: prawo jazdy 03.06.05, 19:28
        jorg38 napisał:

> jest jeden problem, po wypelnieniu
        formularza ktos musi potwierdzic zgodnosc tego co tam wpisalas i twoje zdjecie
        tzn, ze Ty to Ty i tu zaczynaja sie schody poniewaz moze to zrobic tylko urzad,
        policja, i instytucje wymienione w formularzu ale osoba potwierdzajaca zgodnosc
        musi znac Cie nie mniej jak dwa lata,inaczej formularz nie przejdzie

Jezeli wyslesz swoj paszport razem z podaniem to nie musisz juz nikogo prosic o
        potwierdzanie twojej tozsamosci.
        Najlepiej pojsc z wypelnionymi papierami na poczte i poprosic zeby je sprawdzili
        Ja tak zrobilam i nie bylo zadnych problemow
        A co do utrudnien w Polsce to nie mam pojecia ale wydaje mi sie ze nie powinno
        byc zadnych
      • ingass Re: prawo jazdy 03.06.05, 19:30
        Nie zgodze sie z moim przedmowca.
        Wymiana owszem jest banalnie prosta z tym, ze ja nie doszukalam sie tam
        zadnych "schodow".
        Na ulotce jest napisane, ze potrzebne jest podpisanie dokumentow i zdjecia
        przez osobe znajaca Cie conajmniej dwa lata z tym tylko... ze nie dotyczy to
        osob z Unii Europejskiej!

Pozdrawiam
        • jorg38 Re: prawo jazdy 03.06.05, 19:42
          Dziwi mnie to troche poniewaz nikt na poczcie nie chcial mi przyjac formularza
          do wyslania nawet z paszportem bez potwierdzenia,bylem nawet na policji z
          zapytaniem lecz oni sami nie wiedzieli,i dzwonili do przedstawiciela DVLA ktory
          powiedzial ze musze osobiscie pofatygowac sie do ich biura. Bynajmniej tak bylo
          w moim przypadku w szkocji.
          Pozdrawiam
          • jagienkaa Re: prawo jazdy 03.06.05, 20:55
            może w szkocji jest inaczej, ale i ja i moi znajomi wysyłaliśmy polskie prawko
            do wymiany i z paszportem i nie było kłopotu, trwało to 2 tygodnie.
            • violus22 Re: prawo jazdy 03.06.05, 21:16
              chcialam zapytac.. no oki, wysle czy tez pojade do tego urzedu (szybciej to
              drugie) i jak to jest pozniej? dadza mi jakis kwitek w zastepstwie na czas
              oczekiwania na prawko? czy w tym czasie czekania moge juz mowic np
              ubezpieczycielowi ze mam brytyjskie prawo jazdy?
    • gosiaczek533 Re: prawo jazdy 12.06.05, 12:40
      Piszecie o wymianie prawka,ale nie moge doszukac sie poczatku,czyli
      1.czy cala procedura wymiany jest konieczna?
      2.gdzie wymieniamy prawko tzn.gdzie skladamy wszystkie potrzebne dokumenty:w
      Polsce czy w Anglii?
      3.gdzie konkretnie nalezy sie udac i co wypelniec przy wymianie(poczta czy
      jakis urzad,jaki formularz?)?
      4.co nalezy dolaczyc extra i jakie sa zwiazane z tym oplaty(nie bardzo
      chcialabym sie pozbywac paszportu)?
      Dzieki z gory za wszystkie podpowiedzi.
      • kasia799 Re: prawo jazdy 12.06.05, 12:48
        Gosiaczek, prawa jazdy nie musisz koniecznie wymieniac ale dla osob
        zamierzajacych zostac tu dluzej tak jest chyba bardziej praktycznie

Musisz udac sie na poczte (w Wlk.Brytanii oczywiscie)i tam poprosic o formularz
        Wypelnic go, zalaczyc zdjecia, polskie prawko i paszport, udac sie znowu na
        poczte, zaplacic za wymiane (np.postal order )
        Mozesz poprosic pania w okienku zeby sprawdzila czy wszystko jest w porzadku i
        to chyba wszystko.
        Po ok 2, 3 tyg przysylaja Ci angielskie prawko i paszport
        • gosiaczek533 Re: prawo jazdy 12.06.05, 12:54
          kasia799 napisała:

> Gosiaczek, prawa jazdy nie musisz koniecznie wymieniac ale dla osob
          > zamierzajacych zostac tu dluzej tak jest chyba bardziej praktycznie
          >
          > Musisz udac sie na poczte (w Wlk.Brytanii oczywiscie)i tam poprosic o
          formularz
          >
          > Wypelnic go, zalaczyc zdjecia, polskie prawko i paszport, udac sie znowu na
          > poczte, zaplacic za wymiane (np.postal order )
          > Mozesz poprosic pania w okienku zeby sprawdzila czy wszystko jest w porzadku
          i
          > to chyba wszystko.
          > Po ok 2, 3 tyg przysylaja Ci angielskie prawko i paszport
          Dzieki Ksiu za szybciutka reakcje,teraz juz wiem aczkolwiek martwi mnie troche
          fakt wyslania paszportu(czy tego nie da sie obejsc,a jesli tak to w jaki
          sposob?).Wiadomo,ze jesli chce szukac pracy,zameldowania,chce otworzyc konto w
          banku ,to musze miec paszport i troche to wszystko sie komplikuje....
          • kasia799 Re: prawo jazdy 12.06.05, 13:27
            Tylko ja nie jestem pewna czy oni tak od razu to prawko Ci wymienia
            Oni podaja na swojej stronie ze trzeba byc rezydentem 6 m-cy wiec i tak inne
            rzeczy bedziesz musiala zalatwic najpierw a z prawkiem troche poczekac
            W praktyce moze komus udalo sie to zrobic szybciej w koncu stempli w
            paszportach teraz nie ma (Mozna podac wczesniejsza date przyjazdu)

Poczytaj sobie na stronie
            www.dvla.gov.uk/drivers/drvingb.htm#6.%20How%20to%20exchange%20your%20licence%20for%20a%20GB%20licence
            • natalia.brzeska Re: prawo jazdy 12.06.05, 13:32
              Po co wymieniac prawko?
              • kasia799 Re: prawo jazdy 12.06.05, 13:52
                Brytyjskie prawo jazdy jest tutaj drugie w kolejnosci co do waznosci zaraz po
                paszporcie
                Przydaje sie w wielu sytuacjach (nie nosze ze soba paszportu na co dzien)
                np gdy chcesz wybrac w banku powyzej 500 funtow od razu prosza cie o jeden z ww
                dokumentow, tak samo przy zmianie adresu w niektorych bankach
                Bylam kiedys swiadkiem w Barcleys jak odeslano dziewczyne po pol godz czekania
                z dowodem osobistym, ktora chciala podac nowy adres. Ja tam bym sie klocila ze
                to natonal ID ale oni chyba nie wiedzieli wtedy jaka to ma waznosc
                Sami takowych nie posiadaja, jeszcze... ale moze wkrotce.
                Podobno maja kosztowac 90 funtow
                Nawet odciski palcow tam beda :)
                • violus22 Re: prawo jazdy 12.06.05, 14:02
                  kolejna przyczyna to to, ze wykupujac ubezpieczenie na samochod jest znaczna
                  roznica w cenie jesli sie ma brytyjskie prawo jazdy, nawet 100-200f. oczywiscie
                  na korzysc brytyjskiego.

i odpowiem na swoje pytania wczesniej, na ktore nikt mi nie odpowiedzial:(
                  dostalam kwitek i moge juz mowic, ze mam brytyjskie prawo jazdy:p
                  • jennifer_e Re: prawo jazdy 12.06.05, 20:27
                    a co się dzieje z polskim? Bo nie wiem czy dobrze doczytalam, ale podobno
                    polskie prawko jest zabierane i odsylane do Polski do skaskowania.
                    Ja tutaj mam provisional driving licence, ktorego uzywam rowniez jako dowodu
                    tozsamosci i adresu, ale jeżdżę na polskim.
                    Ciagle nie moge sie zdecydowac, bo jak jestem w Polsce to duzo jezdze i nie
                    wiem jak jest z prowadzeniem w Polsce na prawku brytyjskim.
                    • reginan120 Re: prawo jazdy 30.06.05, 00:15
                      warto wziac pod uwage ze brytyjskie prawo jazdy ma tylko 11 punktow karnych, wiec jesli w polsce chcesz jezdzic to radze na polskim pozdrawiam :) dla mnie to cenna wskazowka bo nie za dobry ze mnie kierowca :)
                      • reginan120 Re: prawo jazdy 30.06.05, 00:16
                        11 albo 9 punktow nie pamietam, zaraz sie dowiem :)
                    • effata Re: prawo jazdy 30.06.05, 00:49
                      Czy provisional driving licence to jakies tymczasowe prawo jazdy?
                      Z tego, co wiem, to jak skladasz podanie o brytyjskie prawo jazdy, to zabieraja
                      ci polskie i odsylaja do miejsca wydania w Polsce (wydzialu komunikacji w twoim
                      rejonie) i mozesz je odebrac, jak "zrzekasz" sie angielskiego. Nie wiem tylko,
                      czy mozna to powtarzac wielokrotnie tzn. jak sie zrzekniesz angielskiego, to
                      czy mozesz je znowu odzyskac w Anglii, wysylajac im polskie :))))
                      Wiec nie wiem, jak to jest z osobami, ktore jezdza sporo i tu i tam.
                      • violus22 Re: prawo jazdy 30.06.05, 01:37
                        provisional driving licence to takie tymczasowe prawo jazdy przed egzaminem i
                        mozna na nim jezdzic w samochodzie z czerwona literka L oraz z pasazerem ktory
                        ma full driving licence.

tak, przy wymianie prawo jazdy polskie jest wysylane do polski. Art. 94 pkt. 1.
                        z kodeksu drogowego
                        1. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, określone w
                        konwencjach o ruchu drogowym, może kierować odpowiednim pojazdem silnikowym na
                        terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia
                        stałego lub czasowego pobytu.

czyli jesli sie wraca znow trzeba wymienic:)
                        • reginan120 Re: prawo jazdy 28.08.05, 23:09
                          wiolus czy mozesz podac link do tej strony? kurcze bo mam powazny dylemat czy wymieniac swoje prawko, jak to jest dokladnie z tym co napisalas? nie wiem jak to rozumiec, mam pobyt staly od urodzenia w polsce przeciez, wiec czy w ogole moge na angielskim tam jezdzzic????
                          • violus22 Re: prawo jazdy 29.08.05, 00:03
                            chodzilo ci o link do kodeksu drogowego? jesli tak to tutaj
                            dzial IV rodzial 1

zgodnie z tym mozesz w polsce jezdzic na angielskim przez pol roku (o ile
                            oczywiscie wracasz tam na stale). jesli zas bedziesz wpadac do polski od czasu
                            do czasu to oczywiscie spokojnie mozesz jezdzc na angielskim.
                          • kingaolsz Re: prawo jazdy 29.08.05, 11:41
                            Ja w Polsce jezdze na angielskim i nie mam zadnych problemow, a kontrole i
                            mandat zaliczylam ;)
                            No chyba, ze wraca sie do PL na stale to wtedy powinno sie zmienic spowrotem na
                            polskie prawko. Bo jak sie odwiedza na kilka tygodni czy kilka miesiecy to nie
                            bardzo widze sens grzebania sie w papierkach i placenia kilkakrotnie.

Pozdr
                            Kinga
        • asica74 odnosnie paszportow 12.06.05, 23:06
          moja znajoma wymieniala ostatnio prawo jazdy i nie wysylala paszportu. W
          niektorych wiekszych post office maja specjalna licencje na ... wlasciewie nie
          wiem jak sie to poprawnie nazywa. Ale siedzacy tam pan w okienku moze podbic
          papierek stwierdzajacy zgodnosc paszportu z osoba wysylajaca papiery. Stad
          paszport nie jest potrzebny.
          Taka poczta znajduje sie m.in na Ealingu, w duzym shopping centre.
          • agataanna1 Re: ubezpieczenie 14.06.05, 16:24
            jak wygladala u was sytuacja z ubezpieczeniem samochodu w Anglii? zauwazylam ze
            niektore firmy ubezpieczeniowe wymagaja zeby osoby ubezpieczajace samochod byly
            rezydentami (przebywaly 12 miesiecy w UK)....czy to stanowi problem jezeli
            jestem tu 4 miesiace????????
          • friscodisco Re: odnosnie paszportow 29.08.05, 16:51
            Twoja znajoma musiala posiadac paszport brytyjski aby pracownik poczty mogl
            potwierdzic jej tozsamosc. Przejechalem sie specjalnie na ta poczte na Ealingu
            choc to 1.5 gopdziny ode mnie i nic nie wskuralem. Mozna rowniez wyslac nowy
            dowod osobisty jednak wowczas trzeba znalezc osobe ktora zna Cie min 2 lata,
            nie mieszka pod tym samym adresem co Ty, nie jest krewnym, czlonkiem rodziny
            oraz pracownikiem poczty - jak dla mnie niepotrzebna komplikacja. Powinna
            podpisac sie na tym formularzu potwierdzajac Twoja tozsamosc jak i na
            zalaczonym zdjeciu - bez wysylania paszportu wiec raczej sie nie bedzie (nalezy
            zalaczyc koperte zwrotna i oplacic rejestrowana przesylke bo inaczej dokumenty
            wroca albo i nie zwyklym listem po ok 2 tygodniach!).
    • effata Miedzynarodowe prawo jazdy 30.06.05, 00:52
      Czy to w ogole jest jeszcze przydatne? Chodzi mi o taka duza, szara plachte
      (format prawie A6). Moj maz sobie to wyrobil przy okazji, ale czy to ktos tu, w
      Anglii respektuje, czy sa jakies ograniczenia czasowe (ze jednak po jakims
      czasie musisz sobie wymienic na angielskie)?
      Czy na makulature?
      • asda297 Re: Miedzynarodowe prawo jazdy 30.06.05, 00:59
        ja od ponad trzech lat jezdze tutaj majac polskie prawo jazdy i to na dodatek
        to stre. i odpukac nikt mnie nigdy o nie nie zapytal, nawet policja w czasie
        kontroli. tzn. zapytali ale i tak go nie mialem przy sobie. spytali tylko czy
        auto jest ubezpieczone (oczywiscie). wszystko wskazuje, ze poniewaz jest to
        prawo jazdy EU , to nie musisz go wymieniac, chyba tylko ze wzgledow
        praktycznych ,zeby miec ID
      • violus22 Re: Miedzynarodowe prawo jazdy 30.06.05, 01:14
        tutaj w miare jasno napisane:)
        www.autocentrum.pl/?FF=204&threadid=1886833506&Arch=1
    • effata egzamin na prawo jazdy 04.07.05, 11:08
      Znalazlam jeszcze dwa watki (ktore piracko kopiuje, ale po co sie powtarzac:))
      o tym jak zdawac egzamin na prawo jazdy w UK i czy mozna wymieniac papierowe
      prawo jazdy.

Jak wiecie cos wiecej, to dorzuccie

egzamin na prawo jazdy w UK

wymiana polskiego prawa jazdy

--
      Always look on the bright side of life
    • stafylokokus Re: prawo jazdy 10.10.05, 21:20
      Jeszcze jedno pytanie pokrewne - dlatego odświeżam temat: Jak jest z
      przepisywaniem tzw. punktów karnych? Może ktoś z was ma doświadczenie w tej
      kwestii? Czy "stare" (np. z 2002 r.) punkty karne (które w Polsce już nie są
      brane pod uwagę) są "przepisywane" do angielskiego prawa jazdy, czy nie? Pytam,
      bo niektórzy pracodawcy wymagają "clean driving licence".
      • netimka Re: prawo jazdy 20.10.05, 11:52
        Moze ktos sie spotkal z podobna sytuacja do mojej. Posiadam polskie prawko, ale
        ze wzgledu na wzrok musze chodzi na kontrole do lekarza( a jestem krotkowidzem
        i to naprwde malym -0,5 i -1,5; na codzien nie uzywam okularow...), ostatnio mi
        wbil prawko na 3 latach i teraz jak za jakis czas bede chciala je wymienic na
        angielskie, to czy bede mogla tu pojsc do lekarza i miec nadzieje ze ten juz mi
        nie zrobi preblemu i bede miec bezterminowe, czy wysla mnie na kurs, co uwazam
        za starte czasu,pieniedzy i stresu...
        • leggetta Re: prawo jazdy 20.10.05, 14:10
          mowiac szczerze mialas pecha ze ze wgl na wzrok masz prawo jazdy tymczasowe.
          pamietam ze gdy ja mialam robione badana mialam wade ok -1 i wszyscy mi mowili
          obym dostala bez ograniczenia od lekarza ew klocila sie. na szczecsie moj nie
          mial zastrzezen ale jak widac jest to indywidualna decyzja lekarza. ( heh teraz
          wade mam duuuzo wieksza i nadal nie mam ograniczen) Przypuszczam ze teraz nie
          mozesz tego zmienic i nie wiem jak to bedzie traktowane tutaj.
          • netimka Re: prawo jazdy 20.10.05, 14:19
            tez sadze,ze to od lekarza. taki Ci da tymczasowe i wie,ze bedzie sie musialo
            do niego pojsc znowu i ma kase jak za nic... nie powiem aby mnie to
            nie "denerwowalo". pewnie za jakis czas nim mi sie te przeterminuja uderze
            pewnie osobiscie z podaniem o nowe tutaj i zobacze co z tego. teraz czekam na
            nowe(jutro laduja w manchesterze razem z moim plaszczykiem i butkami;-))))
            odnowilam je we wrzesniu jak bylam w polsce i mam na 3 lata moze cos do tej
            pory sie zmieni na moja korzysc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka