Dodaj do ulubionych

dostalam :-))

04.08.05, 12:08
Obserwuj wątek
    • kaha_org Re: dostalam :-)) 04.08.05, 12:13
      yhhh za szybko...przepraszam za pustego posta.
      Pamietacie moje pytanie o roznice miedzy ACA a ACCA?
      No wiec dostalam ta prace i zaczynam w lutym :-)))
      A teraz zaczynamy szukac posady dla mojego lubego, w listopadzie wybieramy sie
      na parodniowy rekonesans i obejrzenie okolice.

I pytanko - czy ktoras z Was mieszka moze w okolicach Windsoru? Jak tam wyglada
      sprawa z kosztami wynajecia mieszkanka? Bo tylko to wchodzi w gre, zadne pokoje
      albo wspolspacze.
      I druga sprawa - duzo juz czytalam na ten temat na tym forum, ale spytam. Jakie
      sa mniej wiecej koszty zakupu zarejestrowania i ubezpieczenia jakiegos
      kilkuletniego autka (raczej sredniej wielkosci)?

Strasznie sie ciesze z mozliwosci a jednak z obawa mysle o ponownym pobycie w
      UK. Ostatnio bylo ciezko, ale tlumacze to sobie nasza owczesna specyficzna
      sytuacja, teraz bynajmniej nie jedziemy by oszczedzac a zeby normalnie zyc :-)))
      Pozdrowienia i mysle, ze teraz czesciej bede pisac :-)
      Kasia
      • kasia799 Re: dostalam :-)) 04.08.05, 12:43
        Gratulacje!!!
        Oby jeszcze Twoj luby znalazl prace i pelnia szczescia :))
        Jak praca jest, to i inne rzeczy sie uloza
      • jagienkaa Re: dostalam :-)) 04.08.05, 14:01
        rok temu kupiliśmy Opla Corsę z 2002 silnik 1.2. Ubezpieczając nie miałam
        jeszcze 25 lat (bo od 25 się mniej płaci). Chociaż mam prawko od 1998 to nie
        chcieli mi go uznać i mam prawko od czasu kiedy je wymieniłam czyli chyba lipec
        2004.
        Płacimy za ubezpieczenie 672 funty za rok, czyli mniej więcej 55 funtów za
        miesiąc. Ale ubezpieczenie zależy od wielu czynników np: silnika auta, gdzie
        parkujesz, gdzie pracujesz, ile masz lat itp. Najtaniej wyszło Direct Line.
        • emi54 Re: dostalam :-)) 04.08.05, 22:44
          Gratuluje.Podaje adres inernetowy i mozesz sobie tutaj zobaczyc ceny samochodow.
          • emi54 Re: dostalam :-)) 04.08.05, 22:46
            ale ze mnie cmok,nie podalam strony
            www.cargiant.co.uk
      • violus22 Re: dostalam :-)) 04.08.05, 23:18
        Tak..
        my bardzo niedawno kupilismy samochod i naprawde nie da sie odpowiedziec na
        Twoje pytanie dotyczace ubezpieczenia, bo trzeba poprostu szukac i szukac i raz
        jeszcze szukac. Ile firm ubezpieczeniowych tyle roznych cen. (nam w direct line
        krzykneli 3000f:) )
        Jak juz bedziesz wiedziec 'na oko' jaki chcesz samochod to zrob symulacje na
        roznych stronach ubezpieczycieli badz tez telefonicznie i pamietaj tez ze jesli
        nie tylko Ty bedziesz nim jezdzic to trzeba wykupic polise na dwoch kierowcow.
      • edzior1 Re: dostalam :-)) 05.08.05, 00:06
        co do auta to wejdz na strone tesco, po paroletnim doswiadczeniu z samochodami
        to raczej nie ma tanszych od tesco, my za vana placimy chyba z 400 funcikow-
        za 2 kierowcow, ale to zalezy od samochodu, wieku i innych duperel, trzeba
        zrobic quota na konkretny samochod, prawo jazdy moze byc polskie mozesz na nim
        jezdzic do 2 lat, zmiana na uk prawko to tylko wyslanie paierkow i 30 funtow, a
        dodatkowy plus polskiego prawka ze ci nie moga wbic punktow za predkosc ....
        hahha
      • edzior1 Re: dostalam :-)) 05.08.05, 00:10
        a kupno samochodu, to w zaleznosci ale za 1000 ( za 500 tez)to calkiem fajne
        autko mozna miec, rejestracja nic nie kosztuje wysylasz tylko papierek, jeszcze
        placisz podatek drogowy co w zaleznosci od autka to ok 200 na rok ale czesto
        kupujesz juz\ z oplaconym, MOT to nasz przeglad techniczny, dobrze zeby kupiony
        samochod go mial...., wszystko zalatwisz poczta internetem albo telefonem.
        oprocz MOT oczywiscie
        • kaha_org Re: dostalam :-)) 05.08.05, 09:54
          To kolejne pytania:
          - a jesli bym wziela samochod z Pl? mozna? oplaca sie? (mysle glownie o
          wygodzie kierownicy i skrzyni biegow po naszej stronie, aha no i min trzy lata
          palnuje w UK)
          - na stronie ich urzedu komunikacji (hehehe) przeczytalam, ze moge uzyskac
          jakis ich odpowiednik brytyjskiego prawa jazdy nie tracac przy tym naszego
          polskiego. jak to wyglada w rzeczywistosci?
          Przyznaje, ze na poczatek myslimy o autku za niewiele, tak do 2 tys, fajnie ze
          jest to realne :-)

Pozdrawiam
          Kasia
          • pati.zop78 Re: dostalam :-)) 05.08.05, 13:23
            juz o tym kiedys bylo
            jesli chodzi o jazde z kierownica po 'zlej' stronie to chyba mozna sie
            przyzwyczaic. moi sasiedzi jezdza tu polskimi samochodami od kilku miesiecy i
            jakos sobie radza.
            ale zgodnie z przepisami to w ciagu pol roku samochod musisz przerejestrowac, a
            to wiaze sie z przerobka.

nie wiem czy mozna miec jednoczesnie polskie i angielskie prawko. na polskim
            mozesz podobno jezdzic do 3 lat lub do konca zycia (zalezy jak kto interpretuje
            przepisy).
            moj samochod kosztowal ok. 1000. Suzuki Baleno z 1998 (chyba) z automatyczna
            skrzynia biegow. kupilismy w styczniu z taxem i mot na 1/2 roku. jeszcze nie
            mielismy z nim problemow a uzywamy dosc czesto.
            • kaha_org Re: dostalam :-)) 05.08.05, 14:27
              Pati, a jak wyglada sprawa jezdzenia w Pl na brytyjskich tablicach bez
              brytyjskiego prawa jazdy( czyli w Pl na Pl prawie jazdy na brytyjskich
              tablicach samochodem)?
      • izabelski Re: dostalam :-)) 05.08.05, 00:44
        odnosnie domow:
        www.upmystreet.com/findmynearest/list/l/windsor-4686.html?fmnLoc=windsor-4686&fmnCatTerm=estate+agent

www.findaproperty.co.uk

roznica miedzu ACA a ACCA jest istotna bo
        www.aca.org.uk
        to Association of Consulting Actuaries
        As well as the design of pension schemes, consulting actuaries are often
        involved in investment, takeovers and mergers, benefits communication,
        international employee benefit, life or general insurance, healthcare,
        corporate finance and risk issues, damages, reversions and advice on financial
        settlements on divorce.

a ACCA
        international accountancy body for the chartered accountant
        www.accaglobal.com czyli ksiegowi finansowi (nie ~CIMA ) management
        accountants :-)
        • kaha_org Re: dostalam :-)) 05.08.05, 08:18
          czesc. Kolejny raz slysze o tym ACA w innej wersji, ja mowie o association of
          chartered accountants :-)
          Dzieki za wszelkie rady, zabieram sie za przegladanie stron, ktore mi
          podaliscie :-)
    • kasia799 Re: dostalam :-)) 05.08.05, 15:26
      Kasia, napisalam do Ciebie na priva :)
      • kaha_org Re: dostalam :-)) 05.08.05, 15:45
        Kasia, odpisalam :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka